Last news in Fakti

1 Септември, 2023 06:09 942 11

Папа Франциск пристигна в Монголия

  • папа франциск-
  • монголия-
  • посещение

Това е първо папско посещение в азиатската страна

Папа Франциск пристигна в Монголия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск пристигна днес в Монголия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Самолетът, с който пътува Светият отец, кацна в Улан Батор малко преди 10:00 часа. Главата на Римокатолическата църква премина с инвалидна количка покрай шпалир монголски почетни гвардейци в традиционни синьо-червено-жълти униформи.

Това е първата папска визита в тази голяма изолирана държава в Източна Азия, заобиколена от две суперсили като Китай и Русия.

Франциск пристигна в монголската столица след нощен полет през китайското въздушно пространство, което му даде рядката възможност да изпрати поздравителна телеграма на президента Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес. Протоколът на Ватикана изисква папата да изпраща такива поздравления винаги, когато прелита над чужда държава. В посланието си до Си Франциск отправя "поздрави с добри пожелания към Ваше превъзходителство и народа на Китай".

В Монголия са предвидени официални срещи с монголския президент и министър-председател и реч пред монголски правителствени, културни и бизнес лидери, последвани от първата среща на Франциск с епископите, свещениците и монахините, които са гръбнакът на малката католическа общност от 1450 души, съществуваща едва от едно поколение.

Макар че християнството присъства в региона от стотици години, присъствието на Католическата църква в Монголия е разрешено едва от 1992 г., след като в страната е премахнато комунистическото правителство, съюзено със Съветския съюз, и в конституцията е записана свободата на вероизповеданията. Оттогава Светият престол и Монголия поддържат дипломатически отношения, а няколко мисионерски ордена, сред които и "Мисионери на милосърдието на Майка Тереза", се грижат за малката общност през първите три десетилетия от нейния живот.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    0 3 Отговор
    Спомням си, че мястото на срещата на понтифика с руския патриарх беше на 10 000 километра (от Москва) в Хавана.Ето какво знам за степента на доверие на двамата примаси на църквите.

    Коментиран от #4

  • 3 АУУУУУ

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "вечно не разбрал":

    НАПЪЛНО НОРМАЛНО........ПАПА БРИКС ХОДИ ДА РАЗПРОСТРАНЯВА РАШИСТКА ПРОПАГАНДА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 4 За сведение

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    руският патриарх не е примас, има вселенски патриарх в Цариград, и той е начело на православната църква!!!
  • 5 Само питам

    3 0 Отговор
    Дали папа Франческо ще посъветва младите монголци да помнят, че са наследници на великата монголска империя и Чингис хан?

    Коментиран от #6

  • 6 ПО СКОРО СА Е ОГЛЕЖДАЛ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    ЗА ЮНОШИ ПО НЕГОВИЯ ВКУС ТОЗ САТАНА В БЕЛИ ДРЕШКИ
  • 7 Българин

    1 0 Отговор
    и да преместят ватикана в българия пак ще си остане мафиотска кочина
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факуса

    2 0 Отговор
    тез официални лица докога ще замърсяват въздуха с тез частни полети,а нас ще ограничават и квоти ще налагат,особено пък такива безсмилени като на тоз,що го не пренесе началника му,лицемер
  • 10 генчо

    1 0 Отговор
    папата ще прави нова реконгвиста на изток
  • 11 Конник

    0 0 Отговор
    2% са християни в Монголия а от тях 15% католици!! 3300000 по 0,02 = 66000 по 0,15 = 9900!
    Чии го търси това старче в Монголия?