Last news in Fakti

6 Септември, 2023 19:45 1 441 2

Арестуваха собствениците на гръмналата газстанция в Румъния

  • румъния-
  • газстанция-
  • арест-
  • инцидент

При инцидента загинаха петима души, а над 50 бяха ранени

Арестуваха собствениците на гръмналата газстанция в Румъния - 1

Собствениците на бившата станция за втечнен петролен газ (пропан-бутан) в село Креведия в южния румънски окръг Дъмбовица са задържани за 30 дни във връзка с опустошителните експлозии, при които загинаха петима души, а над 50 бяха ранени, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Решението не е окончателно и техният адвокат вече е подал жалба. Двамата собственици на фирмата "Флагас" ООД, Йонуц Долдуря и Козмин Стънга, бяха задържани във вторник вечерта, а тази сутрин бяха изслушани от прокурорите.

Прокуратурата съобщи също, че е наложила запор на десетки жилища и банкови сметки, принадлежащи на двамата собственици на компанията.

Те са обвинени във непредумишлено унищожаване, довело до катастрофа. Същите обвинения са повдигнати и срещу "Флагас" ООД.

Според прокурорите двамата собственици в продължение на дълъг период от време, най-малко три години, системно са насърчавали в дружеството "политика на работа, основана на многократни нарушения на законовите разпоредби за извършване на операции по доставка, транспортиране, прехвърляне и съхранение на гориво от втечнен нефтен газ".

В реферата, подготвен от Главната прокуратура, се посочва, че от събраните до момента доказателства пожарът и последвалите експлозии в неразрешеното работно място на фирма "Флагас" ООД в село Креведия са предизвикани най-вероятно от изтичане на газ от цистерните и наличието на източник на възпламеняване.

Прокурорите заявиха също, че са открили маркуч, с който се предполага, че шофьорите са прехвърляли втечнения газ от една цистерна в друга.

Един човек загина, а 57 бяха ранени при експлозията на газостанцията в Креведия на 26 август. По-късно още четирима пострадали издъхнаха от раните си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    4 1 Отговор
    Сега ще ги осъдят и ще лежат в затвора ,а тук щеше да ги пуснат срещу чувал с пари !!Х е заслужаваме да сме в Шенген, защото корупцията в съд, прокуратура и политика е национален спорт !
  • 2 Вече не

    1 2 Отговор
    Им пука. Избили са парите, цените са високи. Нова ще направят. Там 70 процента са без разрешение. Бърза печалба и кеш на проверяващите. Всичко ще замажат, както във Видин - 11 умрели и нищо . В бг поне има безопасност и разрешителни.
Новини по държави: