Last news in Fakti

21 Септември, 2023 14:11 1 424 28

Всеки дванайсети германец има крайнодесни възгледи

  • алтернатива за германия-
  • германци-
  • германия-
  • политика-
  • бежанци-
  • мигранти

Все повече германци подкрепят диктатурата

Всеки дванайсети германец има крайнодесни възгледи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всеки дванайсети германец има крайнодесни възгледи. До това заключение стига проучване на Университета в Билефелд, поръчано от близката до Германската социалдемократическа партия Фондация "Фридрих Еберт".

Представителното проучване, което се провежда на всеки две години от 2002 г. насам, сочи, че 8% от хората в Германия са с ясно изразена дясноекстремистка ориентация. При по-ранни проучвания техният дял е бил едва между 2 и 3 процента. В проучването участват около 2000 души на възраст между 18 и 90 години.

Все повече германци подкрепят диктатурата

В момента между 5 и 7% от хората във всички възрастови групи подкрепят диктатура на една единствена партия и лидер за Германия. В дългосрочен план техният брой се е удвоил. Франциска Шрьотер, която ръководи проекта срещу десния екстремизъм на Фондация "Фридрих Еберт", обяснява авторитарните нагласи с многобройните кризи от близкото минало и настоящето:

"Последиците от пандемията все още не са преодолени, климатичната криза е в разгара си, а от февруари 2022 г. руското нахлуване в Украйна създаде допълнителна несигурност и страхове за енергийната безопасност и ръста на цените. С тези многобройни кризи може да се справим солидарно и като общност или по начин, който сегрегира и изключва", пише Шрьотер в началото на изследването.

Хората с по-ниски доходи са по-податливи

Социалният психолог от Университета в Билефелд Андреас Цик, който е сред авторите на изследването, посочва, че дясноекстремистките нагласи са по-разпространени сред хората с по-ниски доходи.

"Кризите се възприемат от все повече хора като национални кризи. А те засягат по-тежко онези, които разполагат с по-малко капитал. Сред анкетираните, които имат по-ниски доходи, един от двама - или 48% - смята, че е лично засегнат от кризите. Само за сравнение - 27,5% от хората със средни доходи и само 14,5% от онези с по-високи доходи са на същото мнение."

Спадът на доверието в държавните институции и функционирането на демокрацията съпътства тези процеси, въпреки че мнозинството все още подкрепя демократичната форма на управление. 38% обаче споделят позиции, които говорят за това, че вярват в конспирации, 33% имат популистки нагласи, а 29% имат националистки и авторитарни разбирания.

В сравнение с проучването, проведено по време на пандемията през 2020-2021 г., ръстът е със средно около една трета. Скептицизмът към класическите медии също се е увеличил. 32% вярват, че те действат в синхрон с политиците. Преди две години на това мнение са били 24 на сто.

Има ли опасност за демокрацията?

Мнозина си задават въпроса как могат да спрат и обърнат тази тенденция. Включително и Андреас Цик. Живеем във времена, в които по-добрата социална политика е само частично решение за успокояване на конфликти, протести и недоволство, казва той.

"Кризисните времена са периоди, в които хората се преориентират политически. И това позициониране може да се движи от центъра към дясното", обяснява Цик. Загрижеността му е за следното: "Ако хората в центъра, които дори може да не се възприемат или организират като крайнодесни, адаптират своите нагласи към крайнодясната обществена периферия, тогава демокрацията се намира в опасност."

Андреас Цик прави прератка към едно изследване на авторитаризма през 2022 година и обяснява, че през втората година на пандемията дясноекстремистките нагласи са намалели, но недоволството към демокрацията е останало високо.

"Днес знаем в какъв голям мащаб десните екстремисти са търсили обединение с други радикално десни, последователи на конспиративни теории и антидемократични групи", припомня Цик започналите тогава процеси. Това е време, в което много хора стават част от средите на райхсбюргерите. Тогава дори се създават терористични клетки.

Препратки и към времената на националсоциализма

На този фон Цик припомня за времената на националсоциалзма: "Националсоциализмът се е зародил в центъра на обществото и е подкрепян от него. Въпреки че идеологията и налагането на фашисткото общество на практика, включително чрез пропагандата, агитацията и държавния терор, са разработени и изпълнявани от нацистка организация", предупреждава експертът.

Участниците в настоящето проучване отговарят и на въпроса как Германия да се справи с кризите. Цели 53% казват, че страната трябва да се върне към националното. Те призовават за изолация от външния свят и смятат, че т.нар. германски ценности са от съществено значение за справяне с кризите.

Автор: Марсел Фюрстенау


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасТ

    18 4 Отговор
    Как всеки дванадесети? Това няма и 10% Стига лъгали!
  • 2 провинциалист

    17 1 Отговор
    Е защо само всеки 12-ти? Имат предостатъчно мигранти вече.
  • 3 А дано де.....значи най-сетне

    15 13 Отговор
    танковете пак ще тръгнат към Москва, само трябва САЩ и Британия да стоят настрана тоя път и да не тичат да спасяват "мечката", а просто да поделят кожата и! Пуутин и без това подготви нещата. Ха-ха-ха!
  • 4 честен ционист

    4 9 Отговор
    Немчура си остава гаден фашага.

  • 5 Дойчланд, Дойчланд

    8 13 Отговор
    юбер алес! Трепери въшлясала мечко!

    Коментиран от #15, #24

  • 6 Германия е призвана да оттърве

    5 16 Отговор
    Европа от Руският и Американският фашизъм и техният сатанински съюз! Цяла Европа да се сплоти зад Новият Берлин!
  • 7 Свилен

    23 2 Отговор
    С тоя джендаризъм ще си докарат нов Хитлер! И правилно ще направят!
  • 8 зле

    18 1 Отговор
    всеки 12 германец е чужденец!!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Путлер отвори кутията на Пандора !

    5 15 Отговор
    Разбуни духовете на много хора !
    Време му е за затвора !
    Искат го милиони от Киев до Стара Загора !
  • 10 Вече всеки втори!

    18 2 Отговор
    Алтернативната партия с дни си увеличава поддръжниците в Германия!
    В САЩ вече се изплашиха. Падне ли Германия, престане ли да е тяхно ушенце, цяла Европа им се изплъзва. НО, те вече прекалиха!
    То хрема и диктаторски подход, вече се разкри, че е било голяма лъжа, то Северен поток им взривиха и не дават никакво разследване, то Сорос и неговите помощници им докараха милиони гладни мигранти и всеки път те обвиняват в расизъм и национализъм, ако не искаш да си даваш парите на тези чужденци, то и с войната. Външинят министър, напълно некадърната Аналена открито си каза: "Ще помагаме на Украйна и НЕ ме интересува изобщо, какво мислят нашите избиратели в Германия!" Е, кой ще иска да избира такъв свой предствител? А в България как е? Звучи много познато, нали? Кой мисли за народа изобщо от тези т.н. "избрани" и "наши представители"? Европа пак трябва да се върне на европейците! Народите да определят, а не някакви, никакви си...

    Коментиран от #26

  • 11 Баце ЕООД

    10 0 Отговор
    Нищо ново. Даже са малко
  • 12 Не може да бъде !

    8 0 Отговор
    И Махмуд германецът ли ?!
  • 13 Баце ЕООД

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "зле":

    Съответно мрази германците, което е добре!
  • 14 Ми то Адолфчо е ангел небесен !

    4 5 Отговор
    Сравнение с Пусин !
  • 15 Май главата ти е

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дойчланд, Дойчланд":

    "въшясала"? Бил ли си скоро в Германия? Днешната Германия е многократно по-слаба военно и идеологически от онази, дето започна втората световна война!
    Днес те са просто един спукан балон! Напълно са подчинени на САЩ. А един роб, колкото и да те слуша, разбира че е роб и не прави нищо, както хората!
    Чул ли си за "канцлер акта"? А че немското небе е на САЩ, не принадлежи на Германия? И че в Германия е осеяно с американски и британски военни бази? И че в Германия има 200 атомни бомби, но са на САЩ и само САЩ определят всичко, свързано с тях?
    Можеш да кажеш същото и за Косово! Уж "свободно", ама там е най-голямата американска военна база в Европа-Бондстийл! Та до тука с немската сила!
  • 16 Чекмедже бабаит

    2 1 Отговор
    и аз така си мислех и то така се самоиздава че зелето не е немско както фактите не са наши
  • 17 Злати Минкова

    1 13 Отговор
    8,3 процента откачaлки. Не могат да бият нашите възрожденци копейки. Слава на Украйна!
    Гласувам за кмет на Герб или на Промяната на следващите избори.
  • 18 БСП за България и Радев

    7 5 Отговор
    Дойчланд май е узряла за да бъде отново освободена от непобедимата червена армия
  • 19 Тези шваби

    11 2 Отговор
    Вече са много слаби
    Пълно е с араби
    Рюдигер.

    Коментиран от #23

  • 20 Боби

    9 1 Отговор
    Добре е, защото крайнодесните са приятели с Русия. Алт. За Герм. е с поддръжка от около30 %. Дас ист гут.
  • 21 Троян

    0 2 Отговор
    Бих ги на почивки, точно във Биелефед. Тракс. Ненормална надрусана сган.
  • 22 Трак

    12 0 Отговор
    Скоро ще е всеки ВТОРИ ! Благодарение на Меркел и Урсула
  • 23 Троян

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тези шваби":

    Шваби са във Баден Вюртенмбег. Стой си на село във софия. То ще бъде ужасно да се домъкнат селяндурите до тука и да пуснат кючеци.
  • 24 Механик

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дойчланд, Дойчланд":

    От кого да трепери бе? От германците ли?
    Ти виждал ли си какви хипоптами са чистите немци в днешни дни? Там мъже НЯМА! Не бъркай оная Германия с тая германийка. Пълно е с меко-каишковци. Жендър пушка не държи, та ако ще не Хитлер да се прероди, ами и аз не знам си кво.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 превод от немски

    2 0 Отговор
    Значи всеки 11 от 12 германци НЯМАТ крайнодесни възгледи,да ?!? Очарователно . . . . .
  • 26 Теоретично

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вече всеки втори!":

    ДА,
    но реалността е различна
  • 27 От 80 милионна

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Германия, 70 мил. да са чистите немци и ще се намерят 5-6мил. с немският дух от 30-те години на 20 век за войници. Другите арбайтен във военните фабрики за оръжие, а арабите и африканците в отдавна построените масови жилища където се работи за да се чувстваш свободен.
  • 28 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Правилно!Истинските германци с истинската Германия свършиха на 9 май 1945 г.!
Новини по държави: