Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 17:25 1 760 32

Армения към ЕС: Накажете Азербайджан заради Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • никол пашинян

Азербайджанските сили поеха контрола над Нагорни Карабах, анклав на негова територия, населен с етнически арменци, след светкавична военна операция миналия месец

Армения към ЕС: Накажете Азербайджан заради Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армения призова Европейския съюз да санкционира Азербайджан за военната му операция в анклава Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Властите в Ереван предупредиха, че Баку скоро може да нападне самата Армения, ако Западът не предприеме твърди действия.

Тигран Балаян, пратеникът на Армения в ЕС, посочи като възможни мерки ограничаване на цените на азербайджанския петрол и газ, както и прекратяване на преговорите на ЕС за по-близки отношения с Баку. Той отправи и призив към колективния запад да помогне на Армения да се защити от агресията.

По думите му ЕС има много инструменти за оказване на натиск върху азерския президент Илхам Алиев. Нагорни Карабах обаче е платил висока цена, защото ЕС не е използвал нито един от тях, поясни Балаян.

Азербайджанските сили поеха контрола над Нагорни Карабах, анклав на негова територия, населен с етнически арменци, след светкавична военна операция миналия месец, което предизвика изселване на повече от 120 000 арменци за по-малко от седмица.

Армения обвини Азербайджан в етническо прочистване. Властите в Баку отхвърлиха обвиненията. Те подчертаха, че арменците от Нагорни Карабах са добре дошли да останат на територията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    36 4 Отговор
    Армяците са като хохляците - все молят Човечеството да набие този,когото сами не могат да набият ама постоянно му се дръвчат..
  • 2 Гошо

    25 1 Отговор
    Веднага Още утре е организиран геи парад и купища плюшени мечета пред вратите на Азербайджанските посолства
  • 3 арменците

    46 3 Отговор
    упорито искат да станат втора Украйна, но няма как да предизвикат дори симпатия, камо ли някой да им помогне. ЕС няма да смее и намек да направи на Азербайджан, ако не искат високи цени на тока и газът точно преди зимата, нито ще искат да развалят отношения с Турция.
    Освен това за всички е ясно, че няма никакво етническо прочистване. Арменското население побърза да се прехвърли в Армения (без да ги е гонил някой), така че, Азербайджан даже да е искал няма как да реализира някакво прочистване.
    А за агресия и дума не може да става, защото Нагорни Карабах, международно е признат да влиза в границите на Азербайджан - няма как да си агресор на собствената си територия.
    Опорките на Армения ще я завлекат към дъното. Дано поне своевременно се усетят, че от САЩ и ЕС нищо няма да получат и да не провокират повече нито Азербайджан, нито Русия

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хе-Хе

    26 3 Отговор
    Арменци! Поискайте цяла Армения да се премести в Германия и по швейцарските планински курорти, както и френските и алпийските, и Европа да ви отглежда като украинските туристи на Ривиерата! Тези територии там ги оставете на азиатците! И без това ще ви прогонят! Само Русия може да съществува на такива места! Всеки друг народ би отдавна изчезнал от тази геопатогенна зона! Тайфата на хан Аспарух да не би да е дошла от много хубави набези тук по тези родни места? Подбрали ги авари и хазари и те естествено емигрират на Запад!
  • 6 Гошо

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "арменците":

    На мен ми станаха честно казано противни А като са толкова ербаб да призоват за санкции срещу Азербайджан ,да се блокират сметки и т.н. Смотьовци излязоха смотьовци а уж за големи гяволи се барат

    Коментиран от #26

  • 7 Хе-Хе

    5 18 Отговор

    До коментар #3 от "арменците":

    И те така казват по клиповете качени в мрежата! Никой не ги е гонил, само азерската войска ги помолила да се махнат, а на пагоните на някои подразделения се четял надпис - ,,бягай, за да не умреш"! Като е много хубаво в Карабах, отивай ти и живей под сянката на Илхан Алиев! Нормален човек не би се спрял дори в Армения, а ще гони Европа! Няма да отиде при Путин, я!
  • 8 ИВАН

    15 1 Отговор
    Да се оплачат на арменския поп хахахаааа....
  • 9 Арменци

    7 9 Отговор
    кат гонено стадо от някой звяр гладен,

    разпръснати ей ги навсякъде веч -

    тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,

    върху им издигна за всякога меч;

    оставили в кърви нещастна родина,

    оставили в пламък и бащин си кът,

    немили-недраги в далека чужбина,

    един - в механата! - открит им е път.



    Те пеят.. И дива е тяхната песен,

    че рани разяждат ранени сърца,

    че злоба ги дави в кипежа си бесен

    и сълзи изстисква на бледни лица...

    Че злъчка препълня сърца угнетени,

    че огън в главите разсъдък суши,

    че молния свети в очи накървени,

    че мъст, мъст кръвнишка жадуват души.

    Коментиран от #17, #22

  • 10 Ще ги накажат

    30 0 Отговор
    Колкото на казаха вас преди 30години когато нахлухте в Азербайджан. Освен това те никъде не нахлуха, извършиха операция на своя територия.

    Коментиран от #11

  • 11 Хе-Хе

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ще ги накажат":

    Съветска територия не е нито азербайджанска, нито украинска територия! Този въпрос би трябвало да се разреши при разпада на СССР може би, като се върне положението преди ВОСР и Лениновите безумия! По време на СССР за по добро администриране някои райони са дадени на не когото трябва и ето ти след това конфликт! За Карабах не знам със сигурност, но Одеса, Харков и Киев си е същинска Русия! При един развод има по голяма прецизност на разпределение на съвместното имущество, отколкото при разпада на СССР -всеки влачи територии и прави скандали! ТКЗС в ликвидация.
  • 12 Аха

    15 6 Отговор
    Ами ако кърджалийските турци почерпят опит от Карабахските армени и обявят някаква си република, ко праим?

    Коментиран от #13

  • 13 Хе-Хе

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Аха":

    Прав им път! Няма да се караме, я! Въпреки, че справедливото решевие е било преди век, когато нашите тракийци са дошли тук, те да си отидат там!

    Коментиран от #15

  • 14 Взе да ми писва вече от тези

    21 1 Отговор
    Започвам и да разбирам защо им се е случило онова нещо преди 100 години ако изобщо се е случвало.
  • 15 Аха

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хе-Хе":

    Те няма да си тръгнат а ще останат там като турска република.

    Коментиран от #18

  • 16 Хе-Хе

    14 5 Отговор
    Значи, Косово е еталон на демократично и цивилизовано действие при такива проблеми! Отделя се такава общност в отделна държава и ако възникне някаква опасност от агресия, Кейфор увеличава числеността си с ,,още 600 британски войници"! В случая да респектират Вучич! По същи начин трябваше да влязат сили на Кейфор в Донецк да респектират хунтата в Киев, както и в Карабах да респектират Азербайджан! Един свят, един стандарт, един ред и справедливост за всички нас!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хе-Хе

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Аха":

    Техен избор! Няма да правим скандали! Сто години да ги не срещна, ще живея поне 200!
  • 19 Механик

    12 2 Отговор
    Айдаааааа, още едни укро-македоно-поляци!
    Какво се обръщате към ЕС бе, евреи? Нито сте в ЕС, нито Азербайджан е там. Да не говорим, че тоя дето си го избрахте, Пашинян Джан, за да угоди на господарите си от посолствоТО каза, че карабах-барабах е АЗЕРСКА, а не арменска територия.
    Сърдете се на него, бе!
    Я ги гледай ти! Те искат да са соросоиди, горят руски знамена , па сега дзухтят и реват за помощ като онзи с непрания зелен потник.
    По времето на СССР, гонеха ли ви азерите? Не ви гонеха. А сега се гушкайте с американците! Нека те да ви оправят!
  • 20 Механик

    8 1 Отговор
    Само едно да ви обясня, щото едва ли сте имали много отношения с арменци.
    Арменците са евреи. Самите арменци твърдят, че баш евреите са именно те, а ония в Израел и по света са мелезляги (което не е лишено от истина).
    Знам ,че не ми вярвате на казаното, но си помислете за колко арменци, които не са банкери, златари, търгаши и пр. се сещате.
    Като всичките евреи, баш евреите - арменците, все са големи гяволи. Все са най-най и на всеки 70-150 години ядат дървото. Ядат го щото на хората им писва от наглостта им и алчността им.
    Аз знам 3 хубави арменски неща. Двете са манджи, а едното е едно момиче с китара. Манджите се наричат "шакшука" и "гята/гата", а момичето се нарича Елена Нигохосян и се подвизава под псевдонима Елена Ереран. Талантлива и красива!
  • 21 Тия не са в час

    5 1 Отговор
    🤣🤣🤣🤣 и на САЩ може да го кажете и чакайте 🤣🤣🤣🤣
  • 22 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Арменци":

    Остави таз песен любовна,

    не вливай ми в сърце отрова -

    млад съм аз, но младост не помня,

    пък и да помня, не ровя

    туй, що съм ази намразил

    и пред тебе с крака погазил.
    п.п.
    Не ме карай да плача за неблагодарници. Сами с избраха "прозападен път", нали? Сами си избраха Пашинян и горяха руски знамена.
    Докато бяха в СССР, азерите закачаха ли ги?
    Няма жал за неблагодарницте! А нашият поет е бил заблуден, относно същността на самите арменци.
  • 23 Политкоректен

    5 2 Отговор
    Аааа, зимата иде и ЕС ще разчита на азерски газ. Защо ли си мисля, че наказания няма да има?
  • 24 Гандалф

    4 2 Отговор
    Ще накажат..ама други път...ще се съберат...ще напишат една декларация...и това ще остане...колкото наказаха турция когато анексира половин кипър...ако големия брат каже може и воиски да пратят..това да не русия...че да пъчат мускули...това е истината...братя арменци..
  • 25 гост

    8 1 Отговор
    арменците са по нагли и от украинците...... Нагорни Карабах е Азарбейджан, арменците сами си тръгнаха от Нагорни Карабах към Армения. Нека не забравим за хилядите предадени оръжия,за танковете предадени от арменците. Също така да не забравим, че самата Армения не ги подкрепи в последната операция на Азарбейджан срещу сепаратистите
  • 26 Идва

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Като дойде и при теб да не се оплакваш
  • 27 Мишел

    3 1 Отговор
    Последствие от отказа от руски нефт и газ: ЕС предаде Армения и Нагорни Карабах, за да е сигурен в доставките на азерски газ и нефт.
  • 28 БСП на Бунището

    2 1 Отговор
    Сега Арменците молят Колективния Запад,ама преди това се включиха във всички възможни договори с Руския Окупатор...Те са във един Военен блок с Русия - Организация на Договора за Колективна отбрана..В безмитната икономическа Общност с Русия...Хахаха...Колективния Запад ще ги спаси ако прекратят членството си във всички обвързващи договори с Русия... -
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хе-Хе

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мехмед":

    Може би сте прав, господин Ахмед! В хитлеристкия концлагер са загинали много цигани, но света знае само за холокост и Германия още плаща обезщетения на израелската държава.
  • 31 Вирус

    0 1 Отговор
    Няма ли има санкции или там е демократично проникване хахаха
  • 32 Накажете

    0 0 Отговор
    Да, да, нека ЕС и НАТО да помогнат на Армения - покажете им колко по-добри от Русия можете да бъдете в наказанията