Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Октомври, 2023 12:32 5 324 52

Пропуква ли се европейската солидарност с Украйна?

  • украйна-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • членство в ес-
  • аналена бербок-
  • полша

Зеленски се надява Киев съвсем скоро да започне преговори с ЕС

Пропуква ли се европейската солидарност с Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рано или късно настъпва умора. От една страна е безсилието, което изпитват, докато наблюдаваш ужаса на войната, от друга - натискът да се погрижиш за собствените си проблеми. Този феномен е известен и разбираем, за него неведнъж са били отправяни предупреждения в последната година и половина.

Но предпрежденията вече не са достатъчни, дори в ЕС, където отдавна важи максимата, че европейската общност решително заема "правилната страна" и проявява солидарност с нападнатата Украйна, пише Катрин Шмид в АРД.

В такава фаза на съмнения срещата на европейските външни министри в Киев - първата в страна, която не е членка на Общността - има наистина историческо значение. Включително в отговор на все по-често задавания тези дни въпрос: Остава ли помощта на Запада за Украйна непоколебима?

Унгария, Полша, а сега и Словакия

Колко еднозначен бе отговорът на този въпрос по време на срещата в Киев? Фактът, че полският външен министър отсъстваше, казва много, пише АРД. Полша до момента оказваше най-голяма подкрепа на Украйна както във военен, така и в морален план. Но очевидно управляващите във Варшава имат сериозни грижи преди изборите със собствените си граждани, на първо място земеделците. И заради тях спорът за толкова важния за Украйна износ на зърно стигна до Световната търговска организация и до ООН. Останалата част от ЕС само наблюдаваше безпомощно и смутено, коментира Катрин Шмид.

Унгария, която никога не е изменяла на пропутинския си курс, изпрати в Киев заместник на заместника. В това няма нищо чудно. Тревожно за ЕС обаче е това, че тя ще бъде последвана и от Словакия, която досега оказваше важна подкрепа на Украйна. Роберт Фицо, който спечели парламентарните избори в страната със своя проруски дневен ред, се заканва да прекрати военната помощ, предоставяна на нападнатата страна, отбелязва АРД. Той заяви ясно, че Словакия "няма да достави и един патрон повече".

Единна "от Лисабон до Луганск" ли е Европа?

Думите пристигналите в Киев първи дипломати имат голяма значение, отбелязва Катрин Шмид. Германската външна министърка Аналена Бербок говори за "общност на свободата, която скоро ще се простира от Лисабон до Луганск". Луганск - градът, който бе незаконно анексиран от Русия.

Препоръката на Европейската комисия да започнат присъединителните преговори с Украйна за момента се отлага. Задачата е тежка: как може да се даде зелена светлина, след като фактически всички светофари светят в червено? Украинският президент Володимир Зеленски не крие надеждите си преговорите за членство да започнат още тази година, както посочва германското издание "Шпигел". "Всички знаем, че е само въпрос на време Украйна да се присъедини към ЕС", заяви Зеленски след срещата на европейските външни министри в традиционното си видеообръщение.

Катрин Шмид отбелязва в АРД, че би било добре, включително за множеството европейци, готови да положат всички усилия в името на солидарността с Украйна, думите и символите да не са отдалечени от реалностите в Европа. Затова е необходимо, дори и заради изборите в Словакия, ясно да бъде посочен разривът в европейската солидарност. И в същото време да не спира работата по нужните сценарии за подкрепа в навечерието на зимата.

Автор: Катрин Шмид АРД


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 128 Отговор
    Единствената която се пропука е русията. Пука яко по шевовете. Скоро ще се разпадне

    Коментиран от #13, #14, #21, #32, #52

  • 2 Жози

    101 0 Отговор
    какво става ?Взехте да губите на бойното поле,нещо!?Впрочем теб и зелевия лист америте кога ще ви пенсионират,че сътворихте война и съсипахте ЕС?!
  • 3 ЦАРЯ

    92 2 Отговор
    СКОРО ВСИЧКИ ЩЕ ИЗОСТАВЯТ ПОСРАИНА ВЕРВАИТЕ МИ
  • 4 Селянин

    88 0 Отговор
    Ми разпада се много ясно. Няма да живеем в неадекватноя демократипен свят
  • 5 Селянин

    75 2 Отговор
    Само тука в БГ още викаме силно каквото викаха преди америланците
  • 6 Филогей

    31 0 Отговор
    Прочете ли статията на "Дойче зеле"?Явно си плямпаш по инерция.
  • 7 ПОЛИ

    88 1 Отговор
    МНОГО МЕ КЕФЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ТЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ МЕЧТАТА МИ ИСКОРО ЕВРО САЮЗ НЯМА ДА ИМА

    Коментиран от #17

  • 8 УСА боклук

    81 1 Отговор
    Нищо няма за фронта. Украинките завладяват Европа. Младите украинци / до 60г/ се крият като пълшоци по мазета. Който може измъква кола.
    Украйна е на половина.
  • 9 Европеец

    66 1 Отговор
    Дреме ми за окрайната, дано Путин ги закрие
  • 10 ТрампЛин

    5 73 Отговор
    Това ще е война на нерви и ще победи по-търпеливия. Ако Демократичния Свят е изгубил чувство за справедливост, може и да клекне пред кървавото джудже, но трябва да знае че джуджето няма да спре докато не потопи в кръв цяла Европа!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Отваряй

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТрампЛин":

    прозореца!
  • 12 НИКО

    60 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТрампЛин":

    ВИЖДАМ ЧЕ ПУТИН ВЕЧЕ Е ВЗЕЛ СТРАХА НА ДЖЕНДЪРИТЕ

    Коментиран от #18, #22

  • 13 Русофоб

    62 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Така е! Ама, те искат не само EU, и САЩ , ами цял Свят не просто да ги хранят и въоражават, ами директно да ги дондуркат като бебе!:) Пък като победят руснаците щели да се разплатят!:) Ти, вярваш ли им?1:)
  • 14 смени си резбата,

    31 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    братО! Много минуси са ти наджиткали. Срамът е и при по-малко минуси.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    42 1 Отговор
    Не се е пропукала , а разцепила , и то от самото начало . Донякъде медийно контролираната пропаганда удържа фронта . Малко европейци останаха наивници .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Путин отдавна е взел страха

    40 0 Отговор

    До коментар #12 от "НИКО":

    на джендърите. Затова и го гонят под най-различни "демократични" твърдения, като точно джендърите са най-малко демократични.
    Нали разбрахте, че от 1 октомври на нихлузиха Истанбулската сонвенция, която у нас е отхвърлена от обществото, Конституционния съд, няколко религии и т.н.
    НЯМА не искаш, Няма недей, е девизът на джендър ЕС "демократите".
  • 19 Нереалистични мечти говежди

    43 0 Отговор
    За Украйна не я чака нищо хубаво, всички вече се досещат, че демократите няма да спечелят президентските избори, което аз твърдо подкрепям понеже работя там и те съсипаха икономиката, помощта ще секне, в ЕС вече се вижда три държави, които не подкрепят режима в Украйна - Полша, Словакия и Унгария, и други ще се присъединят особено ако тази зима бъде по-студена. Две от държавите, които изброих граничат с Украйна и си искат териториите неправилно отделени от тях и дадени на руснаците след Втората световна. Просто това упорство е тормоз и геноцид за бедния украинец, понеже богатите отдавна избягаха от там. Отделно половината от военната помощ отива при украински олигарси и фракции, които продават на съмнителни такива, срещу които се бори САЩ и НАТО. Накратко, корупцията е голяма и само част от военната помощ отива на фронта.
  • 20 ТУРЧИНА АЛИ

    26 0 Отговор
    Републиканците на САЩ им разказват играта в момента ,няма пари няма оръжия няма онождане чукане романтка и еротика на корем за украйнските щурци ,комсомолските пичове изгоряха ,а в момента с работи с Турция ,света е в кюпа , толкова засега
  • 21 Селянин

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Когато имаш желателно мислене и не знаеш на къде духа вятъра
  • 22 ТрампЛин

    1 36 Отговор

    До коментар #12 от "НИКО":

    Пусин може да вземе страха само на такива васали като теб и крепостните му алкохолици!

    Коментиран от #24

  • 23 оня с коня

    3 47 Отговор
    България БЕЗ ПРОБЛЕМ може да Компенсира отдръпването на Подкрепата на Унгария и евентуално Словакия за Украйна/ с Полша не можем да се мерим/,достатъчно е да стъпим ЗДРАВО "на Педала" в Оръжейното производство щото има достатъчно Мощности в Заводите ни.Което пък безспорно ще възвърне малко позагубеното Доверие на НАТО спрямо България.

    Коментиран от #27, #28, #38, #42

  • 24 иваило

    23 0 Отговор

    До коментар #22 от "ТрампЛин":

    на батко къпания джендър!!!!!!!!! бягай при мъжката ти половинка ония с катъра да се гушкате !!!!!!!!
  • 25 Аз с Украйна не съм солидарен па не знам

    31 2 Отговор
    Пропуква ли се, Пука ли се....
  • 26 Като се напука хубаво

    19 0 Отговор
    Да ме забравите да ни информирате !
  • 27 гого

    31 2 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    скоро от украйна няма да остане нищо и всичко ще е минало а ти и приятелите ти джендъри от нпо ще намерите друга ниша по кой да плюете по цял ден ,ако го правихте по играчките ви нямаше да мислите за глупости !!!!!!

    Коментиран от #29

  • 28 И що

    20 1 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    така ?!Тези "мощности" не ги ли правиха комунистите!?Пропуквате се нещо откъм левия ъгъл,май!!!Що така ма ,Райне!?
  • 29 оня с коня

    1 30 Отговор

    До коментар #27 от "гого":

    Свободен си да се правиш на Ванга колкото си искаш и да предричаш как от Украйна"скоро" нямало да остане нищо,Властта в БГ която ВСИЧКИ НИЕ поддържаме ще прави ПОСЛЕДОВАТЕЛНО Всичко каквото трябвя "по въпроса" с Украйна,пък да става каквото ще.

    Коментиран от #36

  • 30 Германски експерт

    32 2 Отговор
    Щели били да влизат в ЕС осраинците... Те половината германци искат да излизат..., хърватите плачат с глас от еврото..., ингилизи те като по прости излязоха.
    Шведи, датчани, чехи не щат да чуят за Евро.
    Норвежците три референдума за влизане в ЕС правиха. Резултата от последния е:72% против!!!
    Сигурно е щото са прости...
  • 31 КГБ

    2 30 Отговор
    Агентите на КГБ са доста в Европа.Орбан, Нинова, Румен петков и доста леви политици!!!

    Коментиран от #37

  • 32 русия затъва

    5 32 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Русия затъва яко! Дори в Армения путин няма да може да влезе, щото го чака арест и Хага!
  • 33 ИНЖ

    0 31 Отговор
    Айде стига с тая умора!!! От какво се уморихме??? Руската агресия е нещо реално, което заплашва ЕС. Това че удариха Украйна, а не Бг например, е чист късмет!!! Ако падне Украйна, кой е следващият???

    Коментиран от #40, #44, #50

  • 34 грух

    22 0 Отговор
    Киселото зеле съвсем се вкисна..Ама това му е назначението..
  • 35 Перо

    28 0 Отговор
    На всеки държавник, който има за приоритет националните интереси, джендърията му слагат етикет, че е про-руски путинист. Това означава, че здравия разум е руският! Ционисткият режим в Киев, продължава да снижава стандарта на живот в страните от ЕС, в името на измислени глобалистични интереси, надявайки се на въображаемо световно господство, осъществявано по програма, но това е до време и не е по силите на печатарите на зелено!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гого

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "КГБ":

    не мила джендърите станахте доста дали заради пари дали просто от малки сте искали да сте различни като родителите ви но факт !!!!!!!!!
  • 38 Кочияш

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    бе коня да не те е ритнАл у главата?
  • 39 Павел пенев

    20 0 Отговор
    Европейската солидарност е въздух под налягане, а самият ЕС е пробита разплетена кошница.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ха ха ха ха

    20 0 Отговор
    МНого тъпо изказване е изтърсила аналената бербок. Ма като знаеш каква е истинската й професия, не е за чудене. Сигурно е професионално увреждане / трудова травма. Така в света на червените фенери се договарят условията на услугата. Их вар юнге унд браухе фон гельд - Аз бях млада и ми трябвяха пари. Това е обяснението на тази политическа особа.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ШАЛТЕТО

    8 0 Отговор
    Въпрос на време - БУМ!
  • 44 Тиквоча

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "ИНЖ":

    Следващият си ти.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Доналд

    13 0 Отговор
    А Тагаренко им обещал дърва за огрев през зимата.Ако е още министер.
  • 47 Умирам от смях

    13 0 Отговор
    укропия да го д.ха под вода
  • 48 След

    12 0 Отговор
    Като, Зеленски се изложи жестоко в Канада,единствените който могат да го подкрепят са фашистките правителства в Европа. Полша е поискала екстрадирането на Хунка. Щом Зеленски се поздравява с фашиста с почти Хайл, къде е тръгнал. Очакват се скоро в Европа антифашистки митинги.
  • 49 Роза

    12 0 Отговор
    Жалко за толкова много млади момчета, които заминаха в другия свят заради амбициите на Америка, заради политиката на наркомана Зеленски, заради корупцията и личното забогатяване, заради невъзможността да преговарят, всичко заради него!Един индивидуален човек животът никога не се възстановява! Но за Зеленски и Байдън животите на хората не се броят! Преди много време, по време на Първата световна война, ентусиазмът на руснаците да се бият беше огромен, защото те защитаваха страната си от врага. И сега разбират, че без унищожаването на нацизма и фашизма в Украйна няма да има мир в Европа! Сега има други времена и друго пространство!” - както пее Емил Димитров в песента.Но борбата срещу унищожението на руснаците, борбата срещу нацизма вдъхновява руснаците и те непременно ще победят!
  • 50 грух

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "ИНЖ":

    ми, що не заминаваш на фронта да ни защитиш ! кат ти гледам пяната на устата и фамозния еуроатлантичискинатувски хъс - ти можеш ! сам-самичък ! а ние ще те подкрепяме .. морално.. с пуканки пред телевизора ! и да не забравиш да станеш герой ! ще те почитаме години наред...в орландовци..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: