Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Ноември, 2023 16:16 56 593 51

Хаос по границата с Украйна: Полша тайно следва свой план

  • полша-
  • украйна-
  • граница-
  • война-
  • ес-
  • маркус колау

По границата между Полша и Украйна се чака по 11-12 дни

Хаос по границата с Украйна: Полша тайно следва свой план - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От октомври насам чакането по границата между Полша и Украйна става все по-дълго. Шофьорите на камиони отначало престояваха там между два и пет дни, а сега често им се налага да висят в колоните до 11-12 дни. Въпреки големият наплив от двете страни на границата полската страна обаче не назначава повече персонал. Тъкмо обратното – броят на обработваните коли сякаш дори намалява.

Износ за Германия

Още новини от Украйна

Маркус Колау е търговски директор на германската фирма „Кромберг и Шуберт“. Компанията му произвежда кабели в Украйна, които спешно трябва да преминат през Полша, за да пристигнат в Германия. Близо 8000 души работят в Украйна за фирмата от провинция Баден-Вюртемберг. Кабелите, които произвеждат те, са предназначени за германската автомобилна индустрия – за по 3000 автомобила на ден. В репортаж за германската обществено-правна медия АРД Колау споделя, че не е сигурно дали производството им в Украйна изобщо ще може да продължи: "Сега и работните места в Украйна са застрашени. Но не заради войната, а заради дългото чакане по границата, което продължава вече по 12 дни или дори повече."

Дългото чакане по границата с ЕС

Според Колау отговорността за това е изцяло на полската страна. Властите не осигуряват допълнителни служители, разказва той. Контролът на украинско-полската граница всъщност е затегнат заради вноса на украинско жито и царевица, пояснява АРД. През пролетта полските фермери протестираха срещу конкуренцията от Украйна, а Варшава призова Брюксел да наложи забрана за внос. В момента обаче Полша действа на своя глава. Принципът е: "не" на вноса към страната, "да" за транзит към Запада. В резултат от това са нужни многобройни и продължителни проверки, които могат да бъдат съкратени единствено с помощта на трикове, отбелязва германската медия. Колау обяснява как става това: "Това, което правим сега, но то не може да продължава вечно, е, че прехвърляме стоките от големите камиони в микробуси, които чакат на друга опашка", разказва той. Там чакането не е така дълго и стоките на все пак влизат в Европейския съюз. Големият проблем е, че това излиза скъпо. За пренасянето на товар, който обичайно се транспортира от камион, са необходими около 20 микробуса.

Умишлени действия на Варшава?

Запитванията на АРД до полското Министерство на транспорта за това дали граничният трафик не се забавя умишлено, от което се оплакват и други компании, остават без отговор, пише германската обществено-правна медия. Освен всичко това полските шофьори на камиони стачкуват от началото на седмицата. Дори са блокирали отделни гранични пунктове. Те пък обвиняват Украйна, че ги дискриминира и носи вина за дългото чакане на границата. Според тях от началото на войната украинските шофьори на камиони имат улеснен достъп до Полша и не се нуждаят от изискваните преди това разрешителни за превоз.

Прехвърляне на отговорността

Превозвачът Томаш Борковски посочва пред АРД: "Преди началото на войната в Украйна Полша е издала 160 000 разрешителни на украински компании. Тази година само до септември украинските фирми вече са направили над 880 000 пътувания през полската граница. Искаме да защитим нашия пазар, искаме разрешителните за превоз да бъдат върнати." И така отговорността постоянно се прехвърля от едната на другата страна - Киев сочи с пръст Варшава, а Варшава - ЕС, обобщава АРД. Спорът обаче би трябвало да се разреши бързо - ако стоките не преминават границата от Украйна към ЕС, автомобилните заводи в Германия скоро ще спрат работа, предупреждава търговският директор.

Автор: Мартин Адам АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОЙ ПЕЧЕЛИ

    33 111 Отговор
    Путин е велик, ускори приемането на Украйна в ЕССР! Иначе имаше да се влачат с десетилетия разни съдебни реформи и борба с корупцията. После ми разправяйте че хунтата в Киев няма сметка от тая война!

    Коментиран от #9, #10, #50

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пръц

    96 6 Отговор
    Интереса клати феса.Така и не го разбрахте всички симпатизиращи на тоя или оня.Ама то да се пениш било полезно,казват докторите избивали се комплекси
  • 5 Жоро Бекъма

    140 12 Отговор
    Да си окраинец е диагноза.

    Коментиран от #8

  • 6 Да бе

    140 10 Отговор
    Ако всички са ти виновни, значи си окраинец
  • 7 Браво на Полки

    116 13 Отговор
    Изрит@йте ги тези мр@сни и н@гли укри!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Крум

    88 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ ПЕЧЕЛИ":

    Чакай ти бързо приемане....те им казаха,ама сега ще почне едно...направи това...направи онова....затвори еди кое си...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    3 47 Отговор
    Пак гавра с Путин???
  • 12 Иван

    58 1 Отговор
    Някои укри наторяват почвата в Източна Украйна, други укри наторяват почвата в Западна Украйна.......вторите са по-късметлии.
  • 13 Защопъкне

    37 5 Отговор
    Напълно съм сигурен, че Полша не знае какво иска, но през цялото време усърдно работи по въпроса, ако поиска нещо за което знае какво е всички без изключение да не и го дадат. Мога да го докажа, предполагам и Вие можете. Защо определен кръг от можещи да цетират Дойче веле се възползват и ни настройват едни срещу други. Не само с тази препечатка. С цялата пропаганда интернет помия. Защо? Кой и каква полза има да насажда определено негативно отношение. Разделяй и владей. Може би научно популярното английско разузнаване което обяснява подробно какво мнение има по всички въпроси...
  • 14 Амет

    17 5 Отговор
    Ами нищо ново тоя трик го имаше на българската граница
  • 15 Пан Кавалски

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    Стоенчо, Стоенчо, пак си недоразбрал.......
  • 16 бай Даньо

    50 3 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    Доста умен коментар,... а на повечето им бил виновен Путин, така поне го представят навсякъде
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НАСТАВА ВРЕМЕ всеки САМ да се

    30 1 Отговор
    С П А С Я В А !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 GERMANY две тримесечия бележи СПАД

    64 6 Отговор
    Това означава РЕЦЕСИЯ !
    Нашата свещенна " КРАВА " - Германия , започва да губи в МЛЕКОНАДОЯ !
    Толкова ли сме слепи , че нас ни СМУЧАТ немските тъпговски фирми а СЕГА и Франция ще пусне до 500 свои магазини.
    Бай Ганю хич ли НЕ ЧУВА Петела ?
    Иде ми да вия от мъка. Ние не се браним а всеки ден е от значение.

    Коментиран от #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дори да приключи войната

    48 1 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    и остатъчна Украйна не влезе в ЕС....Пак всичкия бюджет на ЕС отива при тях, защото са гузни виновниците за разрухата и пролятата кръв в Украйна.

    Молете се да остане по-малко от Украйна, че и харчовете ще са по-малко
  • 25 НЯМА ЕС ! Има нова форма на КОЛОНИЗАЦИЯ

    56 2 Отговор
    Толкоз ли е ТЪПАН нашият българин ?
  • 26 На нашите ПОЛИТИЦИ им се ЗАПЛАЩА

    58 1 Отговор
    Да ни продадът на ЗАПАДА за 5 стотинки и никакви СТАНДАРТИ тук не съществуват !
  • 27 Нас ни управлява " ПОСОЛСТВОТО "

    64 0 Отговор
    И никой НЕ РЕАГИРА !

    Ти разбираш че това е П Р Е Д А Т Е Л С Т В О !
    Национално предателство за което се заплаща със МАКСИМАЛНО НАКАЗАНИЕ !

    А никой у нашите служби за национална за национална сигурност НЕ РЕАГИРА !

    Страшно ще настане !
  • 28 Ние сме абсолютно

    72 3 Отговор
    Неспособни за САМОЗАЩИТА , всичко у нас е ПОШЛО, ИЗРОДЕНО, ДЕФОРМИРАНО и БЕЗНАДЕЖДНО !

    България НИКОГА не се е намирала в такова ОТЧАЙВАЩО РАЗЛОЖЕНИЕ !
  • 29 Вис

    60 1 Отговор
    Окраинците са избили хиляди поляци...Полша Никога няма да забрави това ...Може да сте сигурни...А тия просяци на Зеления вече Омръзнаха...
  • 30 Полша си е Полша

    79 2 Отговор
    Оставете Полша, тя си е добре, изглежда чудесно, гледайте внимателно какво става у нас. Констатирани фалшификации на изборите - никаква реакция. Народът продължава да спи. И си мисли, че е шега тази работа с намеренията за жилищата и колите, които си е закупил. А всъщност се опипва почвата . Върви един план, замислен отдавна. Откъде накъде българинът ще разполага със собствено жилище, че и още едно на село от дядо му, докато на запад живеят под наем и под заплахата, че всеки момент банката може да ти вземе жилището за неплатена вноска? Постепенно ще ни приучат на ред. Данъци, рестрикции, непоносимо високи цени и куп други инструменти, отдавна измислени, които ще ни направят нормални обитатели на евроатлантическата демократична общност. А нашата земя е прекрасна, драги сънародници! Природата ни е възхитителна. Мислите ли, че не са го забелязали? Поинтересувайте се каква част от Украйна, например, все още принадлежи на украинците. И много неща ще ви станат ясни.

    Коментиран от #31

  • 31 МИНА

    42 2 Отговор

    До коментар #30 от "Полша си е Полша":

    МНОГО ТОЧНО МНЕНИЕ И АЗ ТАКА МИСЛЯ И ЗНАМ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 32 Истинският

    42 1 Отговор
    Нека да се замислят тези които твърдяха че ЕС няма да се разпадне и да си изяснят картинката накаде ни води нашият политически ,,елит"
  • 33 Аман от ЕС тарикати

    39 4 Отговор
    Да го питам уважаемия Хер Маркус-ами защо не си ги произвеждате тия пусти кабели в Германия???Или германския работник му излиза по-скъпо от това дето подхвърля на украинския и транспорта до Германия?Иначе баламосването с обещание за "светлото бъдеще в ЕС" сме го играли,за един друг съюз...

    Коментиран от #37, #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Зеленски

    34 1 Отговор
    Скоро Украйна ще бъде по малка като територия от България ! А пък аз Зеленски ще бъда много богат !

    Коментиран от #46

  • 36 В.В.П.

    19 2 Отговор
    Иполша и Окраина сасветовни отпадъци..Това е ясно на всички.
  • 37 Йо Несбьо

    3 26 Отговор

    До коментар #33 от "Аман от ЕС тарикати":

    Ако помислиш малко, фирмите се стремят да произвеждат с по-ниски разходи. Така наличието на германски завод в Украйна е от значение и за украинската икономика, защото се правят инвестиции, плащат се данъци, осигуровки, заплати, такси...

    Ако и от България се изтеглят чуждите инвеститори, ще се върнем в пещерния век.

    Кажи си просто, че главата ти не разбира от нищо, ама пишеш...
  • 38 Йо Несбьо

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "GERMANY две тримесечия бележи СПАД":

    Смучели ни немските фирми и дрън-дрън! До известна степен си прав, доколкото собствено производство нямаме. А защо нямаме?! Защото всичко се разкраде и раздаде. Германците ли са виновни за безстопанствеността у нас и че сме разграден двор?!

    Ако не бяха германците, щяха да са други!
  • 39 Антикомунист

    3 11 Отговор
    Цялата простотия в България се е изредила да коментира във факти.....
  • 40 778

    18 0 Отговор
    На украинците винаги другите са им виновни!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 незнайко

    32 0 Отговор
    Трябва да се забрани изобщо износа от Украйна на зърнени култури защото те са ГМО, създадени в лабораториите на САЩ, които работеха на територията на Украйна ! В тези лаборатории са създавани и средства за масова СМЪРТ каквато имаше преди няколко години - КОВИД !!!
  • 43 Руский

    31 0 Отговор
    Още малко и няма да има Украйна, а ще се нарича РУСИЯ и .......всичко ще се успокои . ВЕЛИКА РУСКА СИЛА !!!

    Коментиран от #45

  • 44 Кипарс

    24 0 Отговор

    До коментар #33 от "Аман от ЕС тарикати":

    А в България колко фирми произвеждат кабели за германските автомобили? Заплати добри, но на ниски за стандарта в Германия. После заплатата пак в Германски вериги магазини. Печалбата пак в Германия. Тук в България остава само данък, който пък се краде от тъпи политици подкрепяни и поставяни от американско и германско правителство.
  • 45 Чети история, момче!

    19 0 Отговор

    До коментар #43 от "Руский":

    Ти си още малък. Съдбата на Украйна е да бъде разделена на парчета -Русия, Полша.... кой каквото докопа! И ЗАТОВА СА ВИНОВНИ ЕВРЕИТЕ, ОСОБЕНО ЩАТСКИТЕ!
  • 46 Хър Мър

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Зеленски":

    И много мъртъв
  • 47 Афа1

    4 0 Отговор
    Добре правят поляците, а германците да си преместят производството в България..
  • 48 Чук

    5 0 Отговор
    Шъ видят те бандеровците кон боб яде ли, онождане отвсякъде ги чака
  • 49 Жгмъц

    6 0 Отговор
    Сало, сало, усраине, усраине сало🤣🤣🤣🤣
  • 50 Чук до малоумен

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ ПЕЧЕЛИ":

    Е как да приемат джендърите 404, нещо дет го няма, ето началото на приемането от пшеките започва😂😂😂😂
  • 51 DWзеле

    1 0 Отговор
    само лъжат и дезинформират, четете за да си губите времето
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания