Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 19:40 2 357 18

Търговска война! Технологията RISC-V се очертава като нов фронт между САЩ и Китай

  • сащ-
  • китай-
  • микрочипове-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Законодателите изразиха загриженост, че Пекин се възползва от традицията на открито сътрудничество между американските компании, за да развие собствената си полупроводникова индустрия

Търговска война! Технологията RISC-V се очертава като нов фронт между САЩ и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Законодатели в САЩ настояват администрацията на президента Джо Байдън да ограничи сътрудничеството между американски компании и Китай в работата им върху свободно достъпната технология за чипове RISC-V, съобщава "Ройтерс". Това действие би могло да промени взаимодействието в глобалната технологична индустрия.

RISC-V е технология с отворен код (open source), която се конкурира със скъпата патентована ARM от британската компания за полупроводници и софтуерен дизайн Arm Holdings. RISC-V може да се използва като ключов компонент за всичко - от чипове за смартфони до усъвършенствани процесори за изкуствен интелект. Тя е свободно достъпна и широко използвана в Китай.

Някои законодатели - включително двама председатели на републиканската камара на представителите, сенаторите Марко Рубио и Марк Уорнър - настояват администрацията на Байдън да предприеме действия по отношение на RISC-V, като се позовават на съображения за национална сигурност.

Призивите за регулиране на тази технология са част от търговската война между САЩ и Китай.

Законодателите изразиха загриженост, че Пекин се възползва от традицията на открито сътрудничество между американските компании, за да развие собствената си полупроводникова индустрия. Това би могло да подкопае сегашната преднина на САЩ в областта на чиповете и да помогне на Китай да модернизира армията си. Това е първото голямо усилие да се наложат ограничения върху работата на американски компании по RISC-V.

Конгресменът Майк Галахър, който е председател на Камарата на представителите на Съединените щати за стратегическа конкуренция с Китай, каза в изявление за "Ройтерс", че министерството на търговията трябва да "изиска от всяко американско лице или компания да получи лиценз за износ, преди да работи по RISC-V технологията с китайски организации."

"ККП (Китайската комунистическа партия) злоупотребява с RISC-V, за да заобиколи господството на САЩ върху интелектуалната собственост, необходима за проектиране на чипове. Американците не трябва да подкрепят стратегии за трансфер на технологии в КНР, която би отслабила американските закони за контрол на износа," настоя Майкъл МакКол, председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите. Той очаква намеса от страна на Бюрото за промишленост и сигурност, което е част от Министерството на търговията.

Според Марко Рубио "комунистическият Китай разработва архитектура на чипове с отворен код, за да избегне санкциите ни и за да развие своята индустрия за чипове... Ако не разширим нашия контрол върху износа, за да отговорим на тази заплаха, Китай един ден ще ни надмине като глобален лидер в дизайна на чипове."

"Страхувам се, че нашите закони за контрол на износа не са готови да се справят с предизвикателството на софтуера с отворен код - независимо дали е част от усъвършенствани дизайни на полупроводници като RISC-V или в областта на изкуственият интелект" коментира Марк Уорнър в изявление за Ройтерс.

RISC-V се контролира от базирана в Швейцария фондация с нестопанска цел, която координира усилията между компаниите за разработване на технологията. Тя е разработена в Калифорнийския университет в Бъркли, като по-късно получава финансиране от Агенцията за напреднали проекти в областта на отбраната (DARPA) на Пентагона. Създателите му го сравняват с Ethernet, USB и дори интернет. Технологични компании като Huawei, Qualcomm и Google вече работят с тази технология. От Qualcomm и от Google отказаха коментар по темата.

Има опасения, че ако администрацията на Байдън започне да регулира участието на американски компании в базираната в Швейцария фондация, това би могло да усложни усилията на САЩ, Европа и Китай да развиват индустриите си за микрочипове.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 По какво си приличат

    9 26 Отговор
    Руснаците и китайците-Ако не откраднат някаква технология,едните ще мислят само за прилепи и плъхове,а другите за бояришник и кисели краставички.

    Коментиран от #4, #5, #7, #16

  • 4 че то в краварника всичко е крадено

    26 6 Отговор

    До коментар #3 от "По какво си приличат":

    патенти ,ехнологии, учени , суровини и материали .......
    Кой им направи космическата програма , например ?
  • 5 Старец

    30 5 Отговор

    До коментар #3 от "По какво си приличат":

    Ако американците не бяха прибрали фашистките учени още щяха да се чудят какво е ракета
  • 6 Жунжибау

    16 3 Отговор
    А, кой ще прави Айфон и Тесла? Индия или Бразилия може би? Не може и те са в китайско- руския сОюз!
  • 7 А бее

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "По какво си приличат":

    ъпчоо
    Какво е туй

    "бояришник"

    Облича ли се, обува ли се, пие ли се, яде ли се. ?????

    Коментиран от #15

  • 8 дядо поп

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Многополюсен":

    Какво общо имат Русия с Япония , че да минават на йени. Много са ти объркани понятията , нормално за многополюсен!

    Коментиран от #9

  • 9 е то си е всичко по старому демек

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "дядо поп":

    Немаше ли да правят валута дето да мачка долара. Един друг пияница ми каза така.

    Коментиран от #17

  • 10 ХА ХА

    4 0 Отговор
    Да Ви имам пазарната икономика!
  • 11 Доста

    6 2 Отговор
    Демократично, ако не ги спрем сега от достъп до технологии, скоро ще се развият повече от нас. Ей така работи либерализма и свободния пазар според “най-великата” държава…

    Коментиран от #12

  • 12 Не че ме кефи но е Логиката

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Доста":

    Ми така работи. И се надяваш като имат достъп до технологии и пазари. Тия да излязат от каменната ера. И разкарат диктатори и тоталитарни строеве. Ако не се получи. Провала не е на либералните джендъри. Провала си е на човечеството. Тия първите се видя че с парите тръгнаха на война. Какъв е резултатът. Измират хора започва да се произвежда повече оръжие. Войната и национализмът се разраства. Или всички прокопсваме или всички умираме.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Работи като часовник

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ква фалирала японска йена те гони хихихи":

    Там от където те изкопа тебе бе. Ти така и не разбра,че ви ползва за плашило. Да консолидира джендърите.
  • 15 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "А бее":

    Това са шипки - за чай. Може и да ферментираш алкохоло от шипки
  • 16 Кольо монархо фашиста

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "По какво си приличат":

    Напоследък в Китай, Русия, Индия, Южна Корея, Япония (за сега без САЩ) и други развити държави обсъждали как да откраднат българската технология за троен чушкопек, така че това да не усложни усилията на САЩ, Европа и Китай да развиват индустриите си. Молете се да не успеят тия гадни крадци на интелектуална собственост!
  • 17 Бил Наглец

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "е то си е всичко по старому демек":

    Той долара сам си се мачка с такива управляващи на Краваристанската територия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.