Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 21:37 2 400 17

Вашингтон предупреждава: Тази китайска глобална кампания може да подкопае мира и стабилността

  • китай-
  • сащ-
  • хонконг-
  • тайван

През почивните дни Пекин критикува доклада, наричайки го сам по себе си дезинформация, тъй като представя погрешно фактите и истината

Вашингтон предупреждава: Тази китайска глобална кампания може да подкопае мира и стабилността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В по-голямата част от света, китайският регион Синцзян е известен като място, където етническите уйгури са изправени пред принудителен труд и произволно задържане. Но група гостуващи чуждестранни журналисти останаха с определено различно впечатление, пише АП.

По време на турне в края на септември, спонсорирано от Пекин, 22-мата журналисти от 17 държави посетиха базари и разговаряха с жителите на фона на фурми и резени диня. По-късно те казаха пред държавните медии, че са впечатлени от оживената икономика, описаха региона като "пълен с културно, религиозно и етническо многообразие" и осъдиха това, което според тях са лъжи на западните медии.

Пътуването е пример за това, което Вашингтон вижда като нарастващи усилия на Пекин да промени глобалния наратив за Китай, като за това китайците харчат милиарди долари годишно.

В първия по рода си доклад Държавният департамент миналата седмица изложи тактиките и техниките на Пекин за формиране на общественото мнение, като закупуване на съдържание, създаване на фалшиви личности за разпространение на посланието и използване на репресии за заличаване на неблагоприятни профили.

Global Engagement Center, агенция на Държавния департамент, която има за задача да се бори с чуждестранната пропаганда и дезинформация и която публикува доклада от 58 страници, предупреди, че информационната кампания на Пекин в крайна сметка може да повлияе на това как се вземат решения по света и да подкопае интересите на САЩ.

"Без контрол, манипулирането на информация (от страна на китайското правителство) може в много части на света да намали свободата за изразяване на възгледи, критични към Пекин", каза Джейми Рубин, който оглавява центъра. Той каза, че усилията на Пекин могат да "трансформират глобалния информационен пейзаж и да навредят на сигурността и стабилността на Съединените щати, техните приятели и партньори".

"Не искаме да виждаме оруелска смесица от факти и измислици в нашия свят", каза той. "Това ще унищожи сигурния свят на правила и права, на който разчитат Съединените щати и голяма част от света."

През почивните дни Китай критикува доклада, наричайки го "сам по себе си дезинформация, тъй като представя погрешно фактите и истината".

"Всъщност САЩ са тези, които изобретиха въоръжаването на глобалното информационно пространство", каза китайското външно министерство. Той нарече агенцията на Държавния департамент "източник на дезинформация и команден център на "война на възприятията"".

В писмено изявление Лиу Пенгу, говорител на китайското посолство във Вашингтон, каза, че докладът е "просто още един инструмент за задържане на Китай и за укрепване на американската хегемония".

Пекин твърди, че западните медии отдавна са имали пристрастия към Китай и понякога са го демонизирали. Китайският президент Си Дзинпин поиска Китай да разкаже своята история на света, така че Пекин да се ползва с доверие и уважение.

Но представители на правителството на САЩ казват, че Пекин напредва в дневния си ред чрез принуда и лъжи. В един случай, описан в доклада, китайското правителство създаде фалшив коментатор на име И Фан, чиито пропекински писания се появиха в публикации в Азия, Африка и Латинска Америка.

В социалните медии Пекин разполага армии от ботове, тролове и координирани кампании за потискане на критично съдържание и засилване на про-пекински послания, се казва в доклада. Установено е, че произведените в Китай телефони, продавани в чужбина, имат възможности за цензура.

Закон за националната сигурност в Хонконг позволи на властите да преследват онези, които живеят в чужбина, но критикуват политиката на Пекин на територията, според доклада. Що се отнася до Украйна, Пекин си сътрудничи с Москва, за да разшири фалшивите твърдения на Кремъл, се казва в него.

В Синцзян Пекин доведе дипломати и чуждестранни журналисти на строго организирани пътувания с помощници.

Целта е да се противопоставят на твърденията, че Пекин е малтретирал 11-те милиона етнически уйгури в страната чрез произволни задържания и трудови програми, които изпращат уйгури да работят във фабрики далеч от домовете им.

В доклад на ООН от миналата година се казва, че действията на Пекин в Синцзян може да представляват престъпления срещу човечеството. Правителството на САЩ отиде по-далеч, заявявайки, че действията представляват геноцид срещу уйгурите, повечето от които са мюсюлмани.

По време на последното подобно пътуване до Синцзян журналистите похвалиха усилията на Пекин за запазване на традиционната култура на региона, създаване на хармоничен и проспериращ живот за хора от всички етноси и религии, съобщава управляваният от партията вестник "Глобал Таймс".

Един ирански журналист описа северозападния регион като красив персийски килим с различни цветове и шарки, изтъкани заедно, според China News, друга държавна новинарска агенция.

Междувременно Пекин забрани независимите репортажи в Синцзян от западни журналисти и се опита да заглуши критиките от уйгурите отвъд океана, като заплаши да накаже членовете на техните семейства у дома и да им забрани влизане в Китай.

Докато докладът на Държавния департамент се фокусира върху усилията на Пекин за глобално влияние извън Съединените щати, констатациите му са подобни на документираните в САЩ от мозъчни тръстове и групи за застъпничество.

Свидетелствайки пред комисията по разузнаването на Сената миналата седмица, Сара Кук, старши съветник за Китай, Хонконг и Тайван във Freedom House, каза, че кампанията за дезинформация на Пекин, насочена към САЩ, може да посее раздори и да повлияе на изборните резултати на местно ниво, особено в райони с големи китайски американски избиратели. По-вероятно е те да използват WeChat, популярно приложение за съобщения на китайски език, силно контролирано от Пекин, каза тя.

Глен Тифърт, който е съпредседател на проект за кампаниите за влияние на Китай в института Хувър, каза на комисията, че използването на нови технологии, като например изкуствен интелект, може да позволи на Пекин да се намеси по-добре в изборите в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 безброй малки

    31 5 Отговор
    китайски ишки ще мушкат хамерика по всички дупки
  • 2 Джендър Путинофил в НАТО

    4 27 Отговор
    Нямам търпение да видя братчетата ми путинофили под строй като тия. Ще се наказваме ако някой мръдне.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отец Дионисий

    17 4 Отговор
    Добре че са тия да помагат на православието

    Коментиран от #5

  • 5 Агент какаляшка

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    Амин

    Коментиран от #12

  • 6 Спецназ

    24 2 Отговор
    Китайците ядат голяма част от световната БАНИЦА!

    Американците само със злоба няма нищо да постигнат,
    а да се захващат да работят като китайците,
    а не само дрога, пушки и да маат

    хамбургери по 30 сантиметра и кофа сладолед,
    че вече не ходят, ами се търкалят. :)))

    Коментиран от #7

  • 7 нинджакаратист спецсекретен кукофил и аз

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    Машината дето прави хамбургерите е китайска. Братски народи са.
  • 8 ........

    21 0 Отговор
    Проблемът на сащисаните с китайците е,че им дължат много пари.Нали знаете,че най-сигурния начин да се скараш с приятел е да му дадеш пари на заем?

    Коментиран от #9

  • 9 Джендър Путинофил в НАТО

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "........":

    Демек са приятели ли бе.Мале обречени сме.
  • 10 Българските турци

    10 2 Отговор
    Самият факт ,че са се сетили за уйгурските турци в Синджан, които са от векове там (от дните когато Китай са започнали да градят Великата стена за да спрат техните набези ) и парадоксът евангелистски и католически сатанисти да се обявяват за защитници на мюслюмани , е категорично доказателство ,че в случая са прави Китайците !...

    Коментиран от #11

  • 11 Троян

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Като показваш знания по история, я кажи кой е бил турчин, преди Мустафа Кемал Ататюрк? Даже англичаните ви се подиграват. Държава наречена на пуйка.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Как винаги когато

    14 0 Отговор
    някой който не ви изнася все ви подкопава световния мир и стабилност, а войните все вие-САЩ ги разпалвате.
  • 14 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Троян":

    Доколкото съм чувал , майката на Ататюрк е българка.
    Семейството им е от европейската част на турция.
    А иначе Фащ измислиха турция , като плацздарм.
    Как се прави такава армия без кинти, без ресурси и без инструктори?
    Базата в Ижерлик е най-голямата още от времето на войната в Ирак.
    Просто Ердо почна да залага и на черно и на червено едновременно, а който е ходил в казино знае , че който ползва тази тактитка не свършва добре , защото все някоя от страните няма да е доволна.

    Коментиран от #15

  • 15 12345678

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Знайко":

    Колкото и да не ни изнася. Българите имаме много по общо с турците. Отколкото с американците или руснаците. Безспорен факт е че турците са големи играчи. А ние отново деградираме. И е възможно съвсем скоро отново да сме под тях. Турците не се делят на русофили русофоби американофили американофоби и тн. Те са просто турци.
  • 16 Хахаха

    2 0 Отговор
    Диктатодемокрацията се тресе аз вярвам на Пекин поввче отколкото на лъжите на САЩ все пак по отгоре се газова че това което журналистите са видял и вреди на американския интерес това означава че сащ лъжат за да държат хагемона хахахаха Диктатодемокрацията хахаха
  • 17 Изомруд

    1 0 Отговор
    Много ви е страх от жълтурките 😀😀😀😀. Че ви попилеят