Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:56 1 028 2

Цай Ингвен: Тайван се стреми към мир с Китай

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • цай ингвен

Пекин твърди, че правителството в Тайпе трябва да приеме, че Китай и Тайван принадлежат към "един Китай", което Цай отказва да направи

Цай Ингвен: Тайван се стреми към мир с Китай  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван се стреми към "мирно съвместно съществуване" с Китай със свободно и неограничено взаимодействие между хората от двете страни, заяви президентката Цай Ингвен в речта си по случай националния празник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван, за който Китай претендира като за своя територия, е подложен на все по-голям военен и политически натиск от страна на Пекин, включително две големи китайски военни учения в близост до острова от август миналата година.

Цай, която не може да се кандидатира отново за президент на изборите през януари след два мандата на поста, многократно е предлагала преговори с Китай, който ги е отхвърлил, тъй като гледа на нея като на сепаратист.

Говорейки пред президентската канцелария, Цай заяви, че международната подкрепа за Тайван е достигнала "безпрецедентна височина".

"Тъй като това е моментът, в който вече можем да се изправим пред света с увереност и решителност, можем също така да бъдем спокойни и самоуверени изправяйки се пред Китай, създавайки условия за мирно съвместно съществуване и бъдещото развитие от двете страни на Тайванския проток", добави тя.

Цай заяви, че е неин дълг да защитава суверенитета на Тайван и неговия демократичен и свободен начин на живот, като се стреми към "свобода, неограничено и ненатоварено взаимодействие" между Тайван и народа на Китай.

Пекин твърди, че правителството на Тайван трябва да приеме, че Китай и Тайван принадлежат към "един Китай", което Цай отказва да направи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    3 0 Отговор
    Тайван и Китай ако се разбират и работят заедно,биха накарали светът да клекне пред тях,Но.... някои не ги искат да да силни, може и да са прави
  • 2 Бойко Борисиенко

    0 0 Отговор
    Сменят плочата спешно, че ако Ким тръгне да си взима Самсунг а Хи. Тайван Микро Диваисес с армията, го втаса и нато и самолетоноаачите и взичката жендърня... МАЛЕ ЛЕЛЕ...