Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 17:54 2 352 35

Заради миграцията: Германия се хлъзва към крайнодясното?

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • избори-
  • политика-
  • бавария

Крайнодесните използват темата с миграцията, за да трупат дивиденти

Заради миграцията: Германия се хлъзва към крайнодясното? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Регионалните избори в Бавария и Хесен, които се проведоха тази неделя, нямат директно въздействие върху политиката на германското правителство, но то получава сериозно предупреждение. "Алтернатива за Германия" (АзГ) - партията, от която странят всички демократични сили, пък успя да хване вятър в платната си със своята кампания срещу мигрантите и бежанците. Това са двата най-важни извода от изборите в двете южни германски провинции.

Разочарование за управляващите

Тройната коалиция, която управлява в Берлин, трябва да преглътне горчиви загуби след тези провинциални избори. Особено горчив е хапът за социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които и в двете провинция паднаха до исторически най-ниското си електорално равнище. А либералите от Свободната демократическа партия, които са най-малкият партньор в правителствената коалиция, в Бавария дори не влязоха в провинциалния парламент.

В същото време триумфален възход регистрира партията "Алтернатива за Германия", която е известна с крайнодесните си прояви. Службите на Германия подозират АзГ в противоконституционни нагласи. И това е общоизвестен факт. Независимо от него обаче АзГ постигна рекордни резултати на тези два провинциална избора: в Бавария получи 14,6% от гласовете и излезе на трето място, а в Хесен дори е втора с 18,4%. Тези добри резултати обаче не се отразяват политически нито в Берлин, нито дори в двете провинции, където начело на правителствата си остават ХДС/ХСС. "В Германия продължава да доминира политическият център. На заден план обаче се наблюдава подхлъзване към крайнодясното - не само в публичното говорене, но и на избори, както виждаме", каза политологът Карл-Рудолф Корте.

Мигрантите са основна мишена на "Алтернатива за Германия"

В предизборната борба АзГ заложи главно на темата за бежанците и мигрантите. Тази партия настоява, че Германия и Европа трябва да върнат милиони бягащи хора в техните страни. Тя подклажда и страховете, свързани най-вече с мюсюлманите, идващи от Африка, Афганистан и Близкия Изток. АзГ иска радикално да ограничи притока на мигранти към Германия, а много избирателки и избиратели в страната одобряват тази заявка. Според допитванията с кампанията си преди провинциалните избори в Бавария и Хесен АзГ е привлякла избиратели измежду досегашните симпатизанти на всички останали партии, а сред гласуващите за пръв път партията излиза на второ място. Социолозите стигат да извода, че все повече хора гласуват за АзГ не в знак на протест, а по вътрешно убеждение.

Съпредседателката на АзГ Алис Вайдел разкритикува политиката, която не удряла "никаква спирачка" на миграцията към Германия на хора от Ирак, Сирия и други страни. Вайдел настоява: "Незабавно да се прекрати достъпът на хора от тези държави." Тя премълчава обаче, че мнозинството от хората идват от страни като Сирия и имат правото да искат убежище в Германия.

Натоварват ли мигрантите системата?

Темата за миграцията и бежанците вече от месеци доминира в политическия дебат в Германия. Все по-гръмко звучат призивите за връщане през границата на хората с отхвърлени молби за убежище. Броят на тези молби се увеличава: до септември 250 хиляди души са поискали убежище в Германия - повече, отколкото за цялата предишна година. Според Федералната служба за миграцията и бежанците повечето от подателите на молби имат юридическото право на закрила, а в резултат и право на временен престой. В бурната дискусия непрекъснато се поставя и въпросът да бъде ограничен броят на пристигащите, но не е съвсем ясно как да стане това.

Консервативните партии в Германия - ХДС и ХСС - активно се закачиха за темата "миграция и бежанци". Веднага след изборите в Бавария и Хесен те призоваха канцлера социалдемократ Олаф Шолц да предприеме действия в полето на миграционната политика. Генералният секретар на ХДС Карстен Линдеман смята, че държавата изнемогва. Той посочва, че училищата и детските градини нямат достатъчно персонал, за да се грижат за децата, че здравната система се задъхва, понеже бежанцията я обременяват допълнително. Федералното сдружение на лекарите дава друго обяснение: "Причината е не в хората с отхвърлени молби за убежище, а в хронично лошото финансиране на здравеопазването", казва председателят на сдружението Андреас Гасен пред ZDF.

Необходим е "конструктивен дебат, който се базира на фактите"

Дискусията за мигрантите и бежанците навярно скоро ще доведе до правителствени решения. Саския Ескен, която е съпредседател на управляващата Германска социалдемократическа партия, обеща бързи решения: "Канцлерът Шолц протяга ръка за сътрудничество както към провинциите и общините, така и към християндемократите", заяви Ескен.

Успоредно с това редица граждански сдружения и инициативи предупреждават, че не бива да се изпразва от съдържание правото на убежище в Германия, което е част и от конституцията на страната. 270 представители на научните среди в страната припомнят, че Германия носи историческа отговорност. "През Втората световна война насилията, извършени от националсоциалистите, доведоха до преследвания, прокуждане и избиване на милиони хора. Тогава опитите да бъде постигнато някакво съгласие в международната общност за приемането на еврейски и на други бежанци се провалиха. Много от тези хора, заплашени от смърт, се оказаха пред заключени врати", казват те в обща декларация. И предупреждават, че вместо да подклажда страхове от мигрантите и бежанците, политиката би трябвало да води "конструктивен дебат по същество, който се базира на фактите".

Автор: Ханс Пфайфер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Какво не ви е ясно

    45 0 Отговор
    бе другари немчуги? Защо говорите само за сирийци като повечето пришълци са от Афганистан, Ирак, африканските държави. Върхът на лицемерието е Германия. Правителството ви е отпуснало средства на НПО да събират с кораби по Средиземно море емигранти (да не се удавят, не било хуманно) и ги карат в... Италия. Италианското правителство протестира, но му беше отговорено, че имало квоти за прием по целия ЕС. Да ги поканиш (Меркел) и после да ги водиш в съседа ... просто нямам думи.
  • 3 да де

    36 0 Отговор
    Ли бе ра сти те както винаги извъртат нещата и, ако някой не е съгласен с тях ще го изкарат по-черен от дявола. Огромната част от така наречените бежанци са си икономически мигранти търсещи живот на аванта..
  • 4 Не само заради миграцията

    36 0 Отговор
    А и заради тъпата политика, забраните, срутването на икономиката, оръжията за Украйна и лъжите за ковида.

    Коментиран от #26

  • 5 ЕС сам си е виновен.

    30 1 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234556

    5 22 Отговор
    Време беше навъдиха се всякакви талибани и путиноиди
  • 8 Здрасти

    21 0 Отговор
    Ами не, не е заради миграцията, но вашата продажна общност ще го представите така. Заради здравия разум е
  • 9 мммм

    31 0 Отговор
    И кой напълни Европа с араби и негрй ? Бухалката на Ротшилд сатаната Соросс!

    Коментиран от #12

  • 10 Накарайте пришъците да

    25 1 Отговор
    работят, нали имате нужда от работна ръка, пък и те няма да скучаят - работата ще ги накара да се чувстват свободни. На немски беше по-кратичко.
  • 11 Сатана Z

    15 2 Отговор
    Интересно,кой ще драсне клечката на Бундестага?
  • 12 Факт

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "мммм":

    Не Меркел чистокръвна германка
  • 13 Бонев

    22 0 Отговор
    То да бяха само емигрантите. Ами тази мошенгия наречена зелена сделка,ами ковида? хубавото е че последно време в Европа печелят така наречените крайно десни.
  • 14 Кво стана сега

    14 0 Отговор
    Армагедона иде !кой ше се бие с дръпнатите ?
    Америка се пълни с латиноси кат кърлеж ,Европата също.Дано ние се спасим !
  • 15 Как

    23 0 Отговор
    Най-после и разумна партия в Германия да спечели. Че заради зелени тикви приемат сган и затварят ел централи.

    Коментиран от #21

  • 16 Ото Дич

    15 1 Отговор
    Съвсем закономерно.Вие какво искате,да направите Бангладеш в Европа ли?Всякаква азиатска и африканска измет да паразитира,да се множи и тези метастази да убият държавата?Не сте познали.Там все още живее кръвта на фюрера,на Гьоринг, Химлер,на Рудолф Хес,и още хиляди достойни рицари и истински мъже!Силно се надявам в техният успех,които ще бъде гаранция за запазването на Европа като култура,развитие и достижения,като продукт на човешкият гений!Половината от човешкият прогрес се дължи на Германия,на нейните инжинери и учени във всички области на живота!
  • 17 Не,дв,не е само Германия!

    21 1 Отговор
    И не са крайно десни,а са крайно бесни на неразбиращите,неграмотните и некадърни личности докопали се до властта,по един или друг начин!Крайно време е всичко да си дойде на мястото!Сегашните управляващи в цяла Европа ще бъдат издухани от вятъра на промяната! Новия Световен Ред идва и разни соросоиди,джендири и други не нормални глобалисти ще бъдат пометени!Само Възраждане!!!
  • 18 Глей сига

    15 0 Отговор
    ПФАЙФЕР КОЛКОТО И ДА СА ДЪЛГИ И УСУКАНИ ЕДНИ НЕИСТИНИ МАНИПУЛАЦИИ И ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ ТЕ НЕ СТАВАТ ИСТИНА
    НЕМЦИТЕ СА ПРОТИВ ЗЕЛЕНИТЕ ТАЛИБАНИ ЗАТВОРИЛИ 26 ЯДРЕНИ РЕАКТОРА ПОГРЕБВАЩИ НЕМСКАТА АВТОМОБИЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ ПРОТИВ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ КОЙТО СЕ ГРИЖАТ ПОВЕЧЕ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БАНДЕРОВЦИТЕ ОТ КОЛКОТО НА СОБСТВЕННИЯТ СИ НАРОД КАРАЙКИ ГО ДА ПЛАЩА СКЪП ГАЗ И ПЕТРОЛ И ПОГРЕБВАЩИ ПО ТОЯ НАЧИН НЕМСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ СЪЩИТЕ ТИЯ ОТВАРЯЩИ ТЕЦОВЕ НА КЮМЮР ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ ЕКОЛОГИЯТА ЗА КОЯТО ВДИГАХА ТОЛКОВА АЛАРМА ПРОТИВ ЕМИГРАНТИ НАСИЛВАЩИ НЕМКИНИ ПРОТИВ ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ В ПРАВОРАЗДАВАНЕТО
    ЗА ГЕРМАНЦИ И ЕМИГРАНТИ ПРОТИВ ДВУЛИЧИЕТОО ДЕМАГОГИЯТА И ОТКРОВЕННОТО СЛАГАЧЕСТВО НА САЩ ТОЛКОЗ МОЙТО МОМЧЕ А ТИ МОЖЕШ ДА СЕ ПЛЮНЧИШ КОЛКОТО ЩЕШ
  • 19 Калпазанин

    14 1 Отговор
    А какво мисли алтернатива за Германия за говедата в рамщайн 🤔🤔🤔🤔🤔 бихте ли ни светнали малко, не че незнам ама така публично да си го кажете или ви е страх че може тогава след време и от Германия да ви подрежат крилата па не се знае и дали "родината" ви исраел ще я има та ще се наложи да бягате с говедата към обора

    Коментиран от #23

  • 20 крайновреме

    12 0 Отговор
    беше
  • 21 Деций

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Как":

    Тези "зелените" са американска Креатура клин в сърцето на Европа! Трябва да бъдат изметени , разследвани и съдени за нанесените щети на икономиката на целият континент!
  • 22 ало за това

    1 0 Отговор
    бягайте им опесъчете
  • 23 Ако не бяха

    3 15 Отговор

    До коментар #19 от "Калпазанин":

    говедата в Рамщайн, ватенките още щяха да са в Берлин и четвърт Германия.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Някой

    13 0 Отговор
    Заради миграцията, но не само. Цялостната "политика" на германското правителство я тласка към тези, които виждат реалните проблеми на германците, и предлагат конкретни решения. Било то и популистки
  • 25 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ако не бяха":

    И какъв ти е проблема с това? Значи руснаците се изтеглиха от Германия, но краварите не. Нещо нередно виждаш ли? Не? Капаците...

    Коментиран от #29, #34

  • 26 Пловдив

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Не само заради миграцията":

    Лъжи за ковида не е имало, защото не може да има лъжи, за нещо, което не съществува.
  • 27 Шопо

    4 3 Отговор
    Всичко ново е добре забравено старо, кой е новия Адолф?
  • 28 АБЕ МАМИН

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ако не бяха":

    АБЕ ТИ ТАКА ЛИ СИ СЕ РОДИЛ АСПИРИНЕСТ ИЛИ СИ ПОСТРАДАЛ КАТО МАЛЪК ТОВА ЧЕ ГОРБАЧОВ СЕ ДОВЕРИ НА ЧЕСТНАТА ДУМА НА МОШЕНИЦИ Е НЕГОВА ГРЕШКА НАЛИ СЕ СЕЩАШ НАТО НИТО НА ИНЧ АМА НЕ ГО СЪДИ
    СТРОГО ЩОТО ТИ ПЪК СИ СЕ ДОВЕРИЛ НА ЧЕСТНАТА ДУМА НА ЕДНИ ШАРЛАТАНИ И КВО СТАНА С ВЕЛИКИЯ МАГНИТСКИ ДА НЕ Е ОБЪРНАЛ ПОЛЮСИТЕ АМА НЯМА СТРАШНО ТИ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ПОДСКАЧАШ ЩОТО КОЙ НЕ СКАЧА Е РУСОФИЛ
    АКО ЗНАЕШ КВА МЪКА СИ РОЗОВОБИКИНЕСТА
  • 29 КАПАЦИТЕ ЕДНО НА РЪКА

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    АМА НЕ САМО А И ОЩЕ ГНИЛ МОРКОВ ПРЕД НОСА И ГОЛЯМА СОПА ОТЗАД
  • 30 Факт

    6 0 Отговор
    Нямат шанс Германция ще изпадне в гражданска война поляци руснаци украинци сириици въпрос на време е
  • 31 дядо поп

    5 0 Отговор
    Дали е само заради миграцията?
  • 32 Райнхард

    1 0 Отговор
    Не гласувам,партията за която бих гласувал (тя бе благодетел за България) е забранена от 1945,а чичо който почина 1987 година бе втория по важност човек в нея...❤⚘
  • 33 Минувач

    2 0 Отговор
    Изтеглих пдф-ския файл от нета с програмата на АзГ, прегледах го и няма нищо фрапиращо, крайно или неразумно. Основните насоки са за неислямизацията на Германия и силно ограничаване на притока пришълци, искат ограничаване на американското влияние и военни бази и връщане на германския военен суверинетит, така че сами да могат да разчитат на армията си, а не да са в постоянна външна зависимост. Имаше нещо и за еврото, по-скоро имат евро-скептични политики в аспекта на всчики да са в постоянно подчинение на един център. Искат въвеждане и използване на референдуми. Имат и пенсионна реформа, за помощи, социална и т.н.. С 2 думи искат Германия да се изправи, да бъде независима военно и политически. Идеите им са на 99% такива, като на Възраждане, затова и Костадинов там е в съюзни отношения и е супер добре приет и канен. Имаше редица срещи и изявления там. А който иска, да им приписва про-руски неща, но е разбираемо, когато всеки про-национално мислещ по неписан сороски закон му лепват нещо про-руско.
  • 34 На мен не ми е

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    проблем, аз не съм немец от ГДР дето се чудеха как да забегнат във ФРГ, правеха какви ли не опити да преминат през стената. Забравяш едно много важно нещо - стандартът на живот в Германия и САЩ е приблизително един и същ и е далеч по-висок от този в любимата ти Русия. Едва ли има в съвремието такъв искрен и от сърце плач като на руска съпруга на офицер при заминаването им от Германия за РФ. НАТО и РФ са несъпоставими икономически и военно и рашките да си знаят държавата, да си я развият и да не поглеждат към чуждото.
  • 35 дайте да дадем

    1 0 Отговор
    Не са само мигрантите! Какво да кажем за енергийната политика - отказването от евтини енергоресурси, взривяването на тръбопроводите от "приятели" на Германия, влошаването на икономиката, цените на храните...Германия е страната с най-голяма рецесия в ЕС.... Всичко това влияе! Лесно е да кажеш "Дайте да дадем!" Но, не всички германци са съгласни с този курс, насочен срещу собствените им интереси!
Новини по държави: