Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 22:16 5 214 28

Ще започне ли Германия да депортира по-бързо мигранти?

  • бежанци-
  • мигранти-
  • германия-
  • ес-
  • европа-
  • убежище

Германия иска да връща по-бързо и по-лесно мигранти, които нямат реални шансове да получат убежище

Ще започне ли Германия да депортира по-бързо мигранти? - 1
Снимка: Shutterstock

Германското правителство е поставено под натиск. Миграцията е сериозен проблем за много хора в страната, а и е тема, която крайнодесните популисти инструментализират за свои цели.

Канцлерът Олаф Шолц обяви реформа в миграционната политика. “Накрая ще се наложи да депортираме много от онези, които нямат законното право да останат в Германия”, коментира Шолц пред списание “Шпигел”. Кабинетът прие законопроекта, изготвен от министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия е приела повече от милион бежанци от Украйна. Те трябваше да бъдат настанени, децата им се нуждаеха от място в детски градини и училища. През миналата година още 244 хиляди души подадоха молби за убежище. Тази година експертите предполагат, че броят им ще се увеличи до 300 хиляди.

Дори онези, които нямат право да останат в страната за по-дълъг период, сега не могат да бъдат депортирани. Вътрешната министърка сега иска да ускори депортациите.

Кой може да бъде депортиран?

В интервю за ДВ експертът по миграцията Гералд Кнаус говори за "депортационна офанзива, която е била предвидена в коалиционното споразумение на управляващите партии - с акцент върху престъпниците и опасните лица.”

Това е особено важно за Фезер. След решението на кабинета тя заяви: "Това се отнася особено за организираната престъпност, с която се борим още по-решително." Експулсирането на контрабандисти и членове на престъпни организации ще бъде значително улеснено, "независимо от индивидуалната присъда в случай на достатъчно факти, доказващи участието в престъпна организация".

Плановете на вътрешната министърка ще засегнат и хора, чиито молби за убежище са били отхвърлени или които изобщо не са подавали такива. По данни на Министерството на вътрешните работи към края на септември в Германия е имало около 255 000 души, които са били задължени да напуснат страната. Около 205 000 от тях обаче имат временно разрешение за престой и не могат да бъдат депортирани. Такова се издава например, защото страните, от които идват, не са безопасни, в случай на заболяване, започнало професионално обучение или липсващи документи. Депортиране не е възможно и ако страната на произход отказва да приеме хората.

Изследователят по въпросите на миграцията Кнаус се съмнява, че германските власти ще депортират много от хората с такива разрешителни. “Илюзия е, че тези хора, някои от които са в Германия от години, могат просто да бъдат депортирани в други държави”.

Какво ще се промени?

Проектозаконът предвижда повече правомощия за властите и полицията, които трябва да извършват депортациите. В бъдеще те вече няма да бъдат обявявани. Предвижда се също така полицейските служители да могат да влизат в помещения, които не са на лицата, подлежащи на депортация. Според властите не са малко случаите на хора, които се укриват в общински жилища.

Чуждестранни лица, които трябва да напуснат страната, ще могат да бъдат задържани за по-дълго време преди депортацията. Според законопроекта те ще остават в центрове за задържане до 28 дни. До момента задържането беше възможно най-много десет дни. Ако лицето не предостави паспорта си, властите ще могат да претърсят мобилния му телефон и личните му вещи, за да установят самоличността му.

Как реагират правозащитните организации и опозицията?

Правозащитни организации като Pro Asyl се противопоставят на плановете. Според тях в центровете за задържане често се случват инциденти и дори самоубийства. Организацията Terre de Hommes, защитаваща децата, се опасява, че затягането на законите ще означава за много деца и подрастващи живот в постоянен страх от депортация. Критики не липсват и вътре в управляващата коалиция. Представители на Зелените и на Социалдемократическата партия смятат, че промените са твърде радикални. Според консервативните ХДС и ХСС пък законът трябва да е дори по-строг. Законопроектът сега ще трябва да бъде гласуван в парламента, където може да бъде променен.

Миграционни споразумения със страните на произход?

Експертът Гералд Кнаус смята, че планираната реформа е правилна само по принцип. “Много важни са миграционните споразумения - сътрудничеството с държавите, които ще трябва да приемат обратно гражданите си, които ние ще депортираме”. С оглед на увеличаващата се миграция германският канцлер Шолц обяви, че ще бъдат сключени такива споразумения с държавите, с които все още няма законова рамка за депортации. Преговори се водят с Мароко, Молдова, Киргизстан, Кения и Колумбия, обяви Нанси Фезер.

Кнаус дава и някои негативни примери - Германия прие много бежанци от Нигерия и Замбия. Повечето от тях не са получили убежище, но държавите отказват да ги приемат обратно. Такъв е случаят и с Ирак. В това отношение планираната реформа с по-строги правила за депортация е само първата стъпка и едва ли ще има голям ефект, смята Кнаус. “Ако целта е да се намали нелегалната миграция в Германия, можем да се съмняваме, че това е пътят”, казва той.

Автор: Фолкер Витинг


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    8 2 Отговор
    Да ги кара в авгу нистан
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЕРТРУДА

    18 0 Отговор
    Бившият германски канцлер Шрьодер заяви, че САЩ не са позволили на Украйна да води мирни преговори с Русия
    Вашингтон забрани на Украйна да седне на масата за преговори с Русия през март 2022 г. За това говори бившият германски канцлер Герхард Шрьодер .
    „На мирните преговори през март 2022 г. в Истанбул с Рустем Умеров украинците не се съгласиха на мир, защото не им беше позволено“, припомни Шрьодер в интервю за Berliner Zeitung .
    Политикът подчерта, че Украйна е трябвало да договори със САЩ всички детайли на преговорите от самото начало. Шрьодер увери, че тогава Киев е готов да изгради диалог с Русия, като се откаже от плановете за присъединяване към НАТО и обсъждане на въпроса за собствеността на Крим.
    Тези планове обаче не бяха предопределени да се сбъднат, отбеляза бившият канцлер. Шрьодер е убеден, че руско-украинските преговори са били обречени от самото начало, тъй като решенията по всички свързани с тях въпроси са взети от Вашингтон.
    Това беше провал на европейската дипломация, добави политикът, който доведе до по-тясно сътрудничество между Русия и Китай.

    Коментиран от #28

  • 4 Пич

    12 1 Отговор
    Трийте , само лъсва собствената ви безпомощност !!!
  • 5 Алтернатива за Германия:

    27 1 Отговор
    "Време е украинците в Германия да работят"

    Коментиран от #9, #17

  • 6 Али Акджа президент

    14 2 Отговор
    Германия ХАПУТ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перо

    15 2 Отговор
    Гостите на Меркел не подлежат на депортация, щом са приети на територията на ФРГ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Райнхард

    17 0 Отговор
    На хората така или иначе им писна от неолиберални лудости и до вчера спокойни и хрисими днес застават под знамената на АФД, вливайки се като снежни потоци във пълноводна река... А що се отнася до емигрантите, който иска да работи и не е престъпник е добре дошъл-но ще се наложи да спазва нашите правила, който обаче е дошъл да паразитира като един кърлеж на гърба на данъкоплатеца-обратно там откъдето идва! Ако ли не...те и евреите бяха 6 000 000...
  • 11 6нтщ5ж

    21 1 Отговор
    Връщайте ги тези търтеи. Те отиват в Германия, за да ги хранят и поят, да не работят, а да живучкат наготово.
  • 12 Ела да ти кажа

    3 0 Отговор
    Ще се наложи
  • 13 шмиргел

    16 1 Отговор
    Няма къде да ги депортирате вие ги приехте с отворени обятия, късно е вече за депортиране, кажи баба тенкю на баба ти Меркел

    Коментиран от #27

  • 14 На гостите да им се дава

    8 1 Отговор
    само свински вурстцета и никакви германки.
  • 15 Тъмен субект

    8 0 Отговор
    И КЪДЕ ще ги депортира? Откъдето са или където са влезли в ЕС? Това много пряко ни засяга.
  • 16 зле

    1 0 Отговор
    крайно време е германия да се освободи от оковите на санкцийте от 2св, ясно е че без тях европа е загубена!!!
  • 17 дан

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Алтернатива за Германия:":

    в дания всички украинци работят , вероятно и в германия за разлика от АРАБИТЕ< ТУРЦИТЕ И КЮРДИТЕ дето търкат диваните и чакат на помощи!!!! справка национален статистически институт на дания сам можеш да си провериш
  • 18 Това го пиша от 2015г.

    6 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
    Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 9. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инве

    Коментиран от #19, #26

  • 19 зле

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Това го пиша от 2015г.":

    няма как да стане, това е в нарушаване на правата на човека, ще скочат 100 организаций.

    Коментиран от #20

  • 20 Защо да е

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "зле":

    нарушение на правата? В Афганистан война има ли? В Сомалия, Тунис, Нигерия, Алжир, да не ги изброявам всичките какво правят в ЕС. Защо се ползват със статут "бежанци" като в страните им война няма. А тия които крадат, убиват, изнасилват, употребяват наркотици и ги разпространяват? Защо не ги искат в богатите арабски държави. Стига с тая толерантност, тя е за хора, не е за паразити.

    Коментиран от #21

  • 21 зле

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Защо да е":

    не бе плана ти е супер, подкрепям, ама няма да мине за съжаление. поне на тоя етап

    Коментиран от #24

  • 22 Кочо Мучо

    2 0 Отговор
    Никога бабата не дава
  • 23 Герхард Швабе

    3 0 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 24 Другият етап

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "зле":

    ще не ще сам ще дойде. Така е било с един друг етнос с друга религия който е искал да завладее Европа, най-вече Германия. Германците дори прекалиха с мерките та трябваше цял свят да ги спира.
  • 25 Добри или лоши, ама наши!

    5 0 Отговор
    Значително е по - добре за съседи украинци отколкото сигани. Хер Шулц, да направим замяна - вземете български граждани от мургавия етнос и ни дайте украинци - може да не им се работи, но са наша кръв!
  • 26 Аритметико

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Това го пиша от 2015г.":

    А сиганите защо забравяш?
  • 27 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "шмиргел":

    Има море и океан май там ще ги депортират като дойдат крайно десни партии и няма не мога няма недей.Защо другите арабски страни не ги приемат та европа е длъжна да приеме примати които убиват и европейци щото имали неблагоразумието да ги приютят и хрантутятА разбирате ли го какво им е на евреите с тия тарамбуки.И в европа ли се борят срещу окупатор за какъвто представят израелците.И цащо всички репресирани от разни диктатори търсят убежище на запад
  • 28 Тъй ами!

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРТРУДА":

    А защо бундесвера не обучи арабеските на военно дело и да ги прати на Холандските възвишения? То баба Меркел така и така направи една щуротия, защо фон дер Лайен да не направи друга? Нали има прецедент?
Новини по държави: