Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 11:51 2 322 5

Посещението ми в Китай е важно в този нелек момент, заяви Вучич

  • александър вучич-
  • сърция-
  • китай-
  • пекин

Той отбеляза, че ще проведе важни двустранни срещи с президента на Китай Си Цзинпин и със секретаря на Централния комитет на управляващата Китайска комунистическа партия Ван Хунин.  

Посещението ми в Китай е важно в този нелек момент, заяви Вучич  - 1
Снимкa: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич и правителствена делегация заминават днес за Китай, където ще участват в третия форум „Един пояс, един път“, който започва утре в Пекин, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Вучич коментира, че посещението в Китай е много важно в моменти, които не са никак леки.

Той отбеляза, че ще проведе важни двустранни срещи с президента на Китай Си Цзинпин и със секретаря на Централния комитет на управляващата Китайска комунистическа партия Ван Хунин.

Форумът „Един пояс, един път“ ще се проведе на 17 и 18 октомври и в него ще участват официални представители на над 130 страни, сред които Русия, Египет, Обединените арабски емирства, Франция, Гърция, Унгария и др. Това е първият форум, организиран от 2019 г., когато сръбският президент бе един от тримата чуждестранни лидери, които имаха възможност да направят заключително обръщение.

„Ще подпишем документи за цялостно сътрудничество, свободна търговия, което е от особена важност за нашата страна и китайския клирингов юан в нашите банки. Това са основни споразумения, а ще има важни транспортни и инфраструктурни споразумения", обясни Вучич на тържественото отбелязване на 70 години от съществуването на сръбския вестник „Вечерни новости“ снощи.

„Ще се опитаме да доведем възможно най-много инвеститори от Китай, защото в предходния период успяхме малко да променим тази структура и повече инвеститори от Азия да идват в Сърбия. Европа продължава да доминира, но не и в такъв размер както беше по-рано. За нас е изключително важно да намерим инвеститори от всички части на света“, отбеляза Вучич.

Търговският обмен между Китай и страните от инициативата „Един пояс, един път“ е достигнал общо 19,1 милиарда американски долара, с годишен растеж от 6,4 процента. Общият износ на двустранни инвестиции е нараснал на 380 милиарда долара, от които 240 милиарда представляват чуждестранни преки инвестиции от Китай в други страни.

Миналата година външно-търговският обмен между Сърбия и Китай е достигнал над шест милиарда долара с Китай, а китайски компании са участвали в множество инфраструктурни и енергийни проекти в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зле

    9 4 Отговор
    вучката открито игре срещу съседите си чрез надупването му на изток, типично по србски, те са следващите само да спре огъня в украйна,в израел вече почти спря
  • 2 Роско

    9 1 Отговор
    Този, кога ще разбере че, силите с които се забърква обикновенно взимат а не дават. Завладяват а не подаряват.
  • 3 Вуча,

    5 1 Отговор
    Гледай какво прави Китай. Строи в Якутия огромна ТЕЦ 8000МВт на газ и 1800км. далекопровод до Китай. Екологията и замърсяванията за Русия, токът за тях. Дали ще е само на газ не се знае защото лесно става и за въглища.
  • 4 Още един пример

    6 0 Отговор
    Гледах видеоклип със секачи в тайгата. Когато са идвали западни фирми (разказва един от тях) наемат местни хора, раздават им фирмено облекло, обувки, каски , пристига съвременна техника за рязане и извозване на материала, дават добри заплати на секачите, оставят им облеклото за тях като приключат договора. Сега чухме, че ще идват да секат китайците и ние си казахме - какво пък, сега за тях ще работим. Пристига китаеца, обаче води със себе си 1000 китайчета. Осякоха каквото беше там и си заминаха, ние останахме без работа. Когато си отиваха казаха, че много им харесало и пак щели да дойдат.
  • 5 И още един

    5 1 Отговор
    Има статия за жителите на Омск как останали без работа, а китайците докарали 3000 работника в химическия завод който преди това купили. Това западняците никога нямаше да го направят. Уволнили почти всички руснаци, а на тези които не искали имобяснили, че китайците идват 7ч.на работа и си отиват в 21ч.
Новини по държави: