Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 10:57 3 876 55

Срещу Израел ще бъдат открити множество фронтове, ако продължи избиването на цивилни

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • сащ-
  • иран-
  • хизбула-
  • палестина-
  • палестинци

Големият въпрос е дали враждуващите страни все още могат да се отдръпнат от ръба на пропастта

Срещу Израел ще бъдат открити множество фронтове, ако продължи избиването на цивилни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смъртоносният взрив в болницата "Ахли Араб" в град Газа наруши дипломатическите усилия на САЩ за предотвратяване на хуманитарната катастрофа в Газа и хвърли сянка върху предстоящата обиколка на американския президент Джо Байдън в Близкия изток, пише в днешния си брой британският в. "Гардиън", цитиран от БТА в преглед на печата.

Късно снощи Йордания отмени срещата на високо равнище в Аман, на която Байдън трябваше да разговаря с крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Новината за отменените преговори бе оповестена, докато Байдън пътуваше към Израел, за да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, отбелязва "Гардиън".

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че в болницата "Ахли Араб" са загинали над 500 души. Ако информацията се потвърди, това ще бъде най-смъртоносната атака през всичките пет войни, които Израел и "Хамас" са водили за Газа, коментира британското издание.

"Хамас" съобщи, че израелската армия е нанесла въздушен удар върху "Ахли Араб", но Израел от своя страна обвини палестинската групировка "Ислямски джихад" за нападението.

Байдън заяви, че е "възмутен" от взрива в лечебното заведение и допълни, че е наредил на екипа си по национална сигурност да събере информация за това какво точно се е случило.

Още преди взрива в болницата в Газа обиколката на Байдън в Близкия изток се очертаваше като авантюра, която е пряко свързана с международната му репутация и с вътрешнополитическите му позиции. Вашингтон постави на Израел условия за визитата на Байдън. Те включваха отваряне на хуманитарни коридори към анклава и установяване на безопасни зони за палестинските цивилни. Въпреки че израелските власти се съгласиха с тези условия, границата между Египет и Газа обаче остава затворена, а снощи Израел нанесе въздушни удари по пропускателния пункт "Рафах" и близките градски райони, като по данни на вътрешното министерство на Газа са били убити най-малко 49 палестинци, пише още "Гардиън".

Израел каза, че частично е възстановил водоподаването към южната част на Газа, но според ООН обемът на пусната вода възлиза на едва 4% от нормалния приток. Липсата на питейна вода и наличието на тела под развалините породиха опасения за епидемия. Болниците са в състояние на колапс поради липсата на електричество и гориво за генераторите.

Британският в. "Телеграф" също се спира на визитата на Байдън в Израел, като посочва, че според бивши американски служители, това е опит на Белия дом да спечели време, за да се подготви за последиците от израелската офанзива в Газа.

Сухопътната операция в гъсто населените градски райони е сложно предизвикателство за израелските сили, които трябва да вземат предвид и присъствието на израелски и чуждестранни граждани, държани като заложници от "Хамас". Снайперисти и импровизирани взривни устройства ще дебнат настъпващите израелци. Същевременно американски официални лица се опасяват, че много от израелските резервисти, призовани за офанзивата, са слабо обучени за водене на война в градски условия.

Майкъл Рубин, бивш служител на Пентагона, смята, че посещението на Байдън "нарушава графика на израелците", тъй като подготовката на визитата изисква сериозни усилия. САЩ вече спряха израелските планове поредицата посещения на високопоставени служители, сред които държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин.

В. "Ню Йорк таймс" в днешния си брой поставя акцент върху посещението на иранския външен министър в Сирия в контекста на снощния взрив в болницата в град Газа.

"Времето свърши", написа Хосейн Амир Абдолахиан социалната мрежа "Екс" след експлозията в "Ахли Араб" и след като ден по-рано се срещна с лидерите на "Хамас" и "Хизбула" в Сирия. Абдолахиан предупреди, че срещу Израел ще бъдат открити множество фронтове, ако ударите му продължат да убиват цивилни, припомня изданието.

Боевете по границата между Ливан и Израел вчера се засилиха, като "Хизбула" съобщи, че петима нейни бойци са били убити. Това бе и най-смъртоносното сражение между подкрепяната от Иран групировка и израелските сили от началото на сблъсъците преди повече от седмица, посочва "Ню Йорк таймс".

"Политико" пише, че високопоставен представител на "Хамас" е заявил пред изданието, че палестинската групировка и "Хизбула" съгласуват следващите си стъпки в борбата срещу Израел. "Имаме много силни отношения с "Хизбула". Сътрудничихме си с "Хизбула" преди нападението срещу Израел и след това, а сега си съдействаме изцяло", каза Ахмед Абдул-Хади, ръководител на политическото бюро на "Хамас" в Бейрут. Той подчерта, че ливанската групировка вече е показала в граничните сблъсъци, че няма да се откаже от борба. "Хизбула" даде ясно да се разбере, че ако израелците преминат границата, ще започне пълно нападение срещу Израел", подчерта Абдул-Хади.

Големият въпрос е дали враждуващите страни все още могат да се отдръпнат от ръба на пропастта, заключава "Политико".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    9 35 Отговор
    Израел не може да воюва като варварин ако иска западна помощ.натаняхо спешно трябва да бъде узгонен.тая руска подлога от години прецаква израелската политика.

    Коментиран от #2, #11, #17

  • 2 Каква помощ бе муш-морок

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Нали в тях са парите..…да им....да им еб ъъъъъ
  • 3 Тото

    63 7 Отговор
    Евреите се показаха като нищо повече от една шайка фашисти които са готови да убиват невинни жени и деца !!!!!! Всички престъпления които извършиха са породени единствено и само от етническа омраза!!!!
  • 4 РУСКА 👊🐻👊®

    47 9 Отговор
    ВИЖДА МУ СЕ КРАЯ НА ИЗРАЕЛ
  • 5 А50

    45 7 Отговор
    Очевидно е че Израел и задкулисието правят всичко възможно да провокират срещу себе си голяма война и пак да излезнат като жертва. Ще трябва да приемаме хиляди евреиски бежанци, а след това ще поискат и друго място за своя държава. Монката и Лорерчо биха ги поканили тук в България. Самите обикновени граждани на Израел са използвани от богатите евреи, може да са им подготвили нови 40г лутане

    Коментиран от #15

  • 6 И на малките деца

    49 7 Отговор
    е ясно , че евреите са ударили болницата!

    Коментиран от #36

  • 7 Хомосапиенс

    8 31 Отговор
    При тия с чалмите няма цивилни.
  • 8 КОТарАК

    3 29 Отговор
    вижте кво ..че голям шум се вдигна! признаваме си-ние атлантиците , евреите , и щатите бомбихме болницата! ще бомбим още много болници , училища ,църкви , джамии и ще нападаме мирни държави! който не е с нас е против нас
    и го чака АТАКМС!!кво правите по въпроса ПУтлинисти? /аре мирясвайте вече , че от безсилие ще си докарате някой инфаркт.

    Коментиран от #16

  • 9 Българин

    38 5 Отговор
    Старият глупак Байдън тотално ще се дискредитира с това посещение при терориста Нетаняху. По-ужасна антиреклама надали някой може да си направи.
  • 10 Трябва пляс, пляс по Хамас!

    6 23 Отговор
    Да не бяха започвали!
    Сега ще хапнат един фавафел!
  • 11 А50

    39 5 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Аидеее сега Натеняхо бил руска подлога, утре и бай Джон ще искарате путинист. Къде ви събраха най умните от Козяк.
  • 12 Чака

    6 3 Отговор
    Ги Украинския сценарий, като минимум при това...
  • 13 Факт

    7 28 Отговор
    Няма никакви доказателства че Израел е ударил болницата.Все едно да намериш умрял човек на улицата и да повдигнеш обвинение на произволно лице че и да го осъдиш

    Коментиран от #29

  • 14 кнаус 485

    21 3 Отговор
    Мното удобна е трагедията в болницата за всички страни в конфликта и ционисти и араби и кравари и иранци....жалко за загиналите.....хамас направиха зверство,ционистите го повториха.....симпатиите към ционистите се изчерпиха.....конфликта продължава от години и ще продължава още много години....
  • 15 Българин

    26 7 Отговор

    До коментар #5 от "А50":

    И кой ще повярва на евреите, че са жертва при тежка война срещу Израел? Ясно е, че се опитват да провокират другите да ги нападнат, за да се изкарат пак жертви. Но това е много глупаво, защото всички виждат, че ционистите са варвари. Старата песен сега няма как да проработи, но те само нея си знаят.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ххехехе

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Хайде и Биби стана руска подлога! Вече май се чудите на къде да хапете!НПО-та ще бъдете изгонени от България ,както направи Орбан!Пускай молба за напускане по - навреме!Който ял,ял!

    Коментиран от #24

  • 18 Болницата е пъклено дело на Москва!

    8 26 Отговор
    Прозира дългата ръка на Кремъл!
    Вижда се и с просто око!

    Коментиран от #23, #55

  • 19 Путин разлая кучетата!

    8 13 Отговор
    Сега ще хапне голям дюнер!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А50

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ооо ще видиш при един по-дълаг конфликт колко е къса паметта на хората и как мнозинството не следи и не се интересува от събитията. Пускат новините, пият една ракия и толкоз. Как иначе можеш да си обясниш изборните резултати в България

    Коментиран от #26, #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Даа бе

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ххехехе":

    Ами хайде изгонете ги хехехехчо,ти определено ,какъв фактор си ? Изобщо какво зависи от вас??! МАЙ НИЩО!
  • 25 Иран и Аятоласите

    4 13 Отговор
    Са в основата на конфликта
    Подтиквани от едно жуженце в Кремъл
    Ясно е, като бял ден
    Архитект Павлов
  • 26 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "А50":

    Имах предвид, че светът няма да се хване, че евреите пак са жертви. Светът не е България. А за тук съм сигурен, че може да повярват, че евреите са най-големите жертви. Умът у нас е в дефицит.

    Коментиран от #32

  • 27 колко от вас

    4 1 Отговор
    си спомнят войната между Иран и Ирак от преди 40 години?

    Коментиран от #37

  • 28 Ами да

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "А50":

    Естествено ,че войната ще е дълга!
  • 29 честен антиционист

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Да бе нема факти, явно на групировките им прави кеф да избиват своето население при положение, че искат да се отърват от 1948 насам от тази псевдодържава и простият еврейски народ, който много скоро ще си получи заслуженото помнете ми думата.Бъдете против или не мюсюлманите са голяма сила в западна Европа и тепърва ще го разбере цял свят.

    Коментиран от #31, #35

  • 30 готови са фронтовете , а мисли ли някой

    9 1 Отговор
    че ги е бъз и се крият . бенямин прекрачи . не иска да спре или да пусне затворниците . Борел си спомня за нападението над изрелските католици но не ги пита защо избиват цивилни . Това е в момента важното . урсула е заета с глупости . денко се чуди как оцеля кабинета , а няма доверие на герб .
  • 31 Факт

    3 7 Отговор

    До коментар #29 от "честен антиционист":

    А ми с ракетимот канализационни тръби какво очакваш да стане още повече че леговичето на ХъМАС е било под болницата.
  • 32 А бре

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Българане ,не могат хора, обременени от умствен дефицит да коментират хората в света че страдат от такъв, правейки руска пропаганда ??! Русия не е света,нейните сателити също!! Светът не се върти около Русия!!

    Коментиран от #51

  • 33 ТрампЛин

    1 15 Отговор
    Те са открити много отдавна. Фактите обаче говорят, че Израел мачка чалмите от четирите краища на Близкия Изток.
  • 34 Ха пробвайте де...

    2 0 Отговор
    😚😚😚😚😂⏰
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Време е да пораснеш вече😏

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "И на малките деца":

    ⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰🔯🔯🔯🔯
  • 37 така е

    3 8 Отговор

    До коментар #27 от "колко от вас":

    По време на ирано-иракската война дневно загиваха между 0 и 3-4 бойци общо от двете страни. Бойните действия се развиваха до 17 часа, че после е време за молитва. А в Събота и Неделя бе време за почивка и възстановяване, по нареждане от небесната канцелария.

    САЩ напусна Афганистан, защото излезе на яве, че т.нар. афганистанска армия съществува само на книга, а "генералите" и прибирали заплатите на "войниците", докато очакваха безплатно американските войници да ги пазят от талибаните.

    Арабите стават само да тероризират собственото си мирно население. Не са за войници.

    В същото време Израел е във война всеки ден от както съществува като държава.
  • 38 Джамбaза

    1 4 Отговор
    Израел е мирна страна, обградена от приятели.
  • 39 Иван

    8 4 Отговор
    През това време боклука Байден е спал.

    Коментиран от #47

  • 40 херодот

    1 6 Отговор
    Тероризмът обяви война без правила.Сега искат да ни внушат ,че отговорът е "пресилен".Е щом няма правила за едните,няма правила и за другите.Другото са приказки .Най- лошото е че в тази война от самото начало няма цивилни ! Всички убиват .Който убива ще умре.Това е просто.Другото е "непропорционално".

    Коментиран от #41, #48

  • 41 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "херодот":

    Боклук, в такъв случай трябва да наричаш и Израел терористична организация, не само Хамас.

    Коментиран от #50

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 с други думи

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "херодот":

    човека е просто животно, а не е разумно животно.
    Добре е, че в света все пак мнозинство са хората, които могат да мислят, да чувстват и да проявяват разум.
    Виждане като твоето е страшно удобно, ако искаш да оправдаеш убийствата.
    Обаче, тогава всички на тази зема са терористи и никой няма право да съди другия. Да забравим за всякакви морални ценности, няма хуманизъм, няма исторически опит, няма нищо.
    Оправдавайки нечий ценизъм, ние ставаме не по-малки циници. Имай го предвид.
    Нормално е да осъдиш действията на Хамаз, но не е нормално заради тези действия да адмирираш чиста форма на геноцид, и то в 21 век.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А бре

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Иван":

    Дечко ,кой си ти ,какъв си ти ,от къде си, за кого работиш,кой ти плаща и защо ти плаща?
  • 51 да ама

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "А бре":

    не се вътри и около САЩ.
    Стареца затова страда - свърши хегемонията на САЩ. Всяка империя я боли, когато рухва, ама свта не е длъжен да плаща цената.
  • 52 Аятолах Хохомайни

    3 3 Отговор
    Чергата чи фут ска ще плам е от шестте си ъгъла!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хамас са Мъртъвци

    6 4 Отговор
    Множество фронтове срещу Израел, ще бъде поредната смъртоносна грешка!И всичко ще приключи както не ви се иска!
  • 55 Руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Болницата е пъклено дело на Москва!":

    Ти е баща.... Ама нее Москвич. Запорожец е .