Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Октомври, 2023 07:19 3 920 96

ISW: Украйна форсира река Днепър, но без сериозен плацдарм

  • русия-
  • украйна-
  • днепър-
  • херсон

Руски източници твърдят, че вероятно ротни части на две украински военноморски пехотни бригади са извършили десант през река Днепър на източния бряг на Херсонска област на 17-18 октомври

ISW: Украйна форсира река Днепър, но без сериозен плацдарм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руски източници твърдят, че вероятно ротни части на две украински военноморски пехотни бригади са извършили десант през река Днепър на източния (левия) бряг на Херсонска област на 17-18 октомври. Публикуваните на 18 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили са напреднали северно от Пищановка (на 14 км източно от град Херсон и на 3 км от река Днепър) и в Пойма (на 11 км източно от град Херсон и на 4 км от река Днепър).

Това обобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Известен руски военен блогър твърди, че на 17 октомври следобед две украински "щурмови групи" са се приземили на източния бряг на река Днепър и са преодолели първоначалната руска отбрана, като временно са окупирали цялата Пойма и позиции в северните покрайнини на Пищановка.

По-късно военният блогър твърди, че руските сили са изтласкали украинските сили от тези позиции към река Днепър.

Военният блогър твърди, че украинска диверсионна група все още действа в Пищановка от следобеда на 18 октомври. Военният блогър обаче предполага, че руските сили поддържат позиции само в южните покрайнини на селището. Руското министерство на отбраната (МО) също призна за украинските операции, като заяви, че руските сили са спрели четири украински диверсионни и разузнавателни групи край Пидстепне (на 16 км източно от град Херсон) и Пойма.

Друг известен руски блогър в областта на военното дело също твърди, че украинските сили са окупирали Пойма през нощта на 17 срещу 18 октомври.

Руски източници изразиха сериозна загриженост относно продължаващата украинска дейност на източния бряг на Херсонска област и определиха тези действия като част от потенциална по-голяма украинска операция. По-голямата част от руските твърдения за развитието на събитията на източния бряг са предимно от един виден руски блогър, който напоследък е съсредоточил вниманието си върху този участък от фронта.

Руските източници характеризираха съобщените нападения като украински усилия за разширяване на "плацдарма" на източния бряг и начални етапи на по-мащабна настъпателна операция отвъд река Днепър.

Руският президент Владимир Путин по подобен начин определи украинските действия в Херсонска област като "следваща контраофанзива" и продължи типичната си реторична линия, като определи всички украински настъпателни операции като провал.

Изтъкнатият руски военен блогър, който е в основата на много от тези твърдения, през цялата 2023 г. периодично изразяваше загриженост за украинска офанзива през река Днепър и в края на септември 2023 г. засили предупрежденията си. Военният блогър реагира на съобщението за нападението през нощта на 17 срещу 18 октомври, като обвини руското МО, че не приема сериозно заплахата от украинско преминаване.

Руските опасения относно способността на руските сили да отблъснат потенциална украинска настъпателна операция по река Днепър може би са частично свързани със състоянието на руската групировка на левия бряг.

През последните месеци руското командване изтегли относително повече елитни части от Херсонското направление в подкрепа на отбранителните операции в западната част на Запорожка област, вероятно поради това, че разглежда Херсон като спокоен сектор, а сегашният състав на силите в района вероятно е относително по-малко боеспособен.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви на 17 октомври, че руските сили все още пренасочват обучени части от Херсонското направление към Запорожското и източното направление.

Възможно е обаче наскоро руските военни да са пребазирали елементи от 41-ва комбинирана армия (Централен военен окръг) и 810-та военноморска пехотна бригада (Черноморски флот) към Херсонското направление, но не е ясно къде в Херсонска област в момента са разположени елементи от 41-ва обединена армия.

По-рано бе съобщено, че украинските контраофанзивни операции са направили 810-та пехотна военноморска бригада боеспособна от 22 септември.

ISW няма да спекулира с обхвата и перспективите на продължаващите украински действия на източния бряг на Херсонска област, но не смята, че украинските сили са създали плацдарм на източния бряг на Херсонска област, подходящ за по-нататъшно маневриране на значителни механизирани сили в момента.

Въпреки това следва да се отбележи, че известни и като цяло надеждни руски източници обсъждат украинските действия на източния бряг като действия с по-голям мащаб от документираните досега тактически набези на украинските сили през реката.

ISW ще продължи да следи отблизо района и да оценява контрола върху промените в терена и руските реакции, в съответствие с постоянната си политика да не прогнозира украинските действия.

Украинските сили продължиха контраофанзивни операции в Източна и Южна Украйна и според съобщенията напреднаха край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните действия южно от Бахмут и са постигнали частичен успех южно от Роботине.

Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са напреднали край Клишчиевка, на 5 км югозападно от Бахмут.

Западните медии съобщиха, че досега САЩ са предоставили на Украйна ограничен брой ракети ATACMS. На 17 октомври Асошиейтед прес съобщи, че неназован американски служител е заявил, че Съединените щати са предоставили на Украйна "по-малко от десетина" ракети "през последните няколко дни".

На 18 октомври New York Times (NYT) съобщи, че двама неуточнени западни служители са заявили, че САЩ са изпратили "около 20" ATACMS на Украйна.

Руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция в Пекин на 18 октомври, че АТАСМ са "принципно неспособни да променят ситуацията на фронтовата линия".

Кремъл не разглежда предоставянето на ATACMS на Украйна като ескалираща стъпка и Съединените щати не са преминали руската "червена линия", предоставяйки на Украйна тези ракети.

Украйна ще се нуждае от допълнителни ATACMS, за да поддържа оперативния ефект от тяхното използване върху масива от руски авиационни средства и логистика.

Спътниковите изображения от 17 октомври показват, че украинският удар с ATACMS по летището в Бердянск вероятно е нанесъл значителни щети на руските въздухоплавателни средства и летищната инфраструктура, но ISW все още не може да потвърди степента на щетите.

Няколко анализатори на разузнавателни данни от открити източници засилиха сателитните снимки на летището в Бердянск и предположиха, че на тях се виждат поне седем изгорели зони, където преди това сателитните снимки показваха различни руски хеликоптери, и допълнително отбелязаха, че много хеликоптери след това са се преместили.

Украински офицер от резерва заяви, че преди удара руските сили са имали на летището хеликоптери Ми-28, Ми-24 и Ка-52, и предположи, че степента на щетите вероятно е по-широка, отколкото е представена на предварителните сателитни снимки.

Украински военни източници съобщиха по-рано, че украинският удар е унищожил девет хеликоптера, една пускова установка за зенитни ракети, специално оборудване, складове за боеприпаси и инфраструктура на пистата, но към момента ISW не може да потвърди напълно тези руски загуби с наличните изображения.

Руският президент Владимир Путин изрази желание да задълбочи руско-китайските икономически и политически връзки, но не обяви никакви практически промени по време на международния форум "Един пояс, един път" в Пекин, Китай, на 18 октомври.

Путин заяви, че тясната координация на руската и китайската външна политика е особено необходима в "настоящите трудни условия", и подчерта руското и китайското сътрудничество в рамките на многостранни формати, включително инициативата "Един пояс, един път", Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Евразийския икономически съюз (ЕАИС).

Путин заяви, че икономическото сътрудничество между Русия и Китай е неразделна част от укрепването на руския икономически, технологичен и финансов суверенитет.

Путин не наблегна на руско-китайското сътрудничество в областта на сигурността, вероятно поради въздържаността на Китай от безграничното партньорство, което Русия иска да установи, както ISW вече съобщи.

Путин проведе и двустранни разговори с китайския президент Си Дзинпин, като наличните в Кремъл данни за срещата също така подчертаха икономическите връзки между Русия и Китай.

Посещението на Путин в Китай и срещата му със Си не изглежда да са довели до някаква съществена промяна в китайската сдържаност да се установи желаното от Кремъл ниво на двустранните отношения или до някакъв пробив в степента на китайската военна подкрепа за Русия.

На 18 октомври руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че почти всички руски граждански дронове с двойна употреба идват от Китай, и заяви, че руското правителство има за цел да увеличи вътрешното производство на граждански дронове до 41% до 2025 г.

ISW и преди е отбелязвала съобщения, че Китай често изнася оборудване с двойна употреба за Русия, включително граждански дронове, които руските сили могат да използват на бойното поле в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РФ - Она утонула !

    20 78 Отговор
    Китайският дракон бавно поглъща руско мече.
    Путлер е в Пекин, където му е мястото по липса на друга значима столица в света, където биха го приели (без да го арестуват).

    Но как го приеха?

    Отиде там в качеството на васал от типа на Александър Невски, който преди десетина века обслужвал ислямизираната монголска Златна Орда като събирач на данъци с огън и меч от своите братя по кръв и религия за нея.

    Превърнал е държавата си в придатък на Големия брат. Дори в московското метро надписите на китайски се множат и вече приучават московците към йероглифите.

    Китайският дракон поглъща като питон зайче смаляващата се по тежест в икономиката и в световната политика бивша руска мечка, стъпила с четирите си лапички на всепоглъщащия китайски “път на коприната”.

    В рашистките телевизии лъжат вдъхновено за някакво грандиозно посрещaне на царя в Пекин. Истината е, че др. Си не се направи труда да отиде до летището да стисне там ръката на просителя. Изпрати чиновник от нисък ранг.

    Коментиран от #15, #39

  • 14 Мдааа

    55 8 Отговор

    До коментар #8 от "мани мани":

    Руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция в Пекин, че украинските въоръжени сили са започнали "контранастъпление" на Херсонския фронт.

    „Те започнаха отдавна обявеното, очаквано следващо контранастъпление, сега в посока Херсон. Все още няма резултат. Имат загуби, но нямат резултат“, каза руският президент.
  • 15 Шм.тка

    60 12 Отговор

    До коментар #13 от "РФ - Она утонула !":

    А украйна , как е? Поделена между комшиите. Поляците като котараци се облизват. Хахаха. Чак карта с западна украйна си направиха.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хе хе

    36 7 Отговор
    Путин заяви, че икономическото сътрудничество между Русия и Китай е неразделна част от укрепването на руския икономически, технологичен и финансов суверенитет.

    Коментиран от #19, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Путин е в световна изолация

    11 57 Отговор
    От 17 казионни китайски телевизионни канала, само един отрази пристигането на Путлер с репортаж от няколко минути и то с цитат как Вова хвали Си и се кълне в дружбата си с него. Далеч по-значимо място в репортажите им зае появата на виетнамския президент Во Ванг Хонг

    Съотношението между показванията на Путлер и др. Во Ванг е едно към 4 в полза на виетнамеца, който напоследък, казано между другото, открито гради все по-добри отношения със САЩ. Виетнам, за сведение, не просто се помири със САЩ, но и се развива бурно по капиталистически път напук на всичко комунистическо, заседнало здраво като носталгична отживелица на земята на тези корави хора. БВП на страна задмина този на бившите й съветски спонсори и закрилници срещу “американския империализъм”.

    Отгоре на всичко Виетнам показа интерес към внос на американски оръжия. В Пекин не смеят да се разсърдят на другарите си (както и в Москва се правят на “неразбрали”), които им натриха в последната китайско-виетнамска война болезнено носа, когато маоистите си го напъхаха буратално с военно нахлуване във виетнамските дела.

    “Бонусът” на Вова в Пекин е, че стисна на терена на китайското началство ръката на единствения лидер от ЕС, готов на такава саможертва - Орбан.

    Коментиран от #28, #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЛЕТИЩЕ СЕРГЕЙ ПРОКОФИЕВ

    6 31 Отговор
    В Донецк, под ударите на ВСУ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аз бих написал ти

    33 1 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    на какво си еталон но ще ме изтрият.
    Две мозъчни клетки между ушите колкото да можеш да дишаш и това е.
  • 28 Чан Гъм

    42 8 Отговор

    До коментар #21 от "Путин е в световна изолация":

    Лъжеш. Беше отразен на всички канали. Сайтовете са пълни със статии и положителни коментари под тях. Лъжеш. Мен бе можеш да излъжеш
  • 29 АВДИЕВКА....

    7 37 Отговор
    Руският погреб на военна техника и.....рашисти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Някой

    52 9 Отговор
    Каквото и да дращи този измислен институт с войната в Украйна започна началото на края на еднополюсния свят. И на един хегемон, чиято сила се градеше на кражбите и разрушението Жалко за промитите мозъи и стотиците хиляди млади украински мъже, които дадоха живота си за една безчовечна кауза.

    Коментиран от #65

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ВСУ тръгва бавно

    6 34 Отговор
    Свършва като тайфун.....

    Коментиран от #57

  • 36 мисирки

    12 9 Отговор
    и аз си форсирам голфчето… ама река да форсираш незнам колко трябва да си зле!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 инфо

    24 6 Отговор

    До коментар #13 от "РФ - Она утонула !":

    Пълни фантасмагории, но да приемем, че написаното от теб е вярно. И какво от това?
  • 40 бхаха

    19 4 Отговор
    Отношенията на Русия със Северна Корея достигнаха качествено ново и стратегическо ниво, заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Пхенян, цитиран от руски държавни медии.

    Коментиран от #46

  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 39 Отговор
    От третият ден на войната–"операцията" русия попадна в капан от ,който ще се измъкне разпарчетосана на 5 части!Военните сили на украйна се управляват от ,ИЗКУСТвенният ИНтелект-Алфа зеро.Шансовете на русия и която и да е Друга или други държави да бъде победен ,Алфа зеро са 00000%!каквото и да пишете ,каквото и да правите ще се убедите в това,което ви написах.Колкото по -дълго се мъчат руснаците толкова по -зле ще излязат после от"операцията".Сега се радвайте,путинофили на днешния ден,защото идат тежки времена,когато и атома ще се обърне срещу вас!

    Коментиран от #44, #51, #75

  • 42 Ха ха ха

    33 8 Отговор
    Форсирала е гробишата Украйна
    Руснаците пускат укротъпаците, генералите им тръгват да разширяват плацдарма с още сили и спецназът Днепър ги е направил на таратор
  • 43 ехаа

    28 5 Отговор
    Форсира на баба си фърчилото - Опитали да пуснат понтон и до там. Няколко дгр групи на укровермахта отишли на соларуим със слънцепек, да им е честито.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 хе хе

    3 22 Отговор
    Правителството на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да внесе още утре в Конгреса искане за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна в размер на 60 милиарда долара и на 10 млрд. за Израел, заяви добре осведомен източник на Ройтерс.

    Мнозина очакват в най-скоро време Байдън да внесе в Конгреса законопроект за отпускане на допълнителни средства с оглед на предприеманите от Вашингтон действия в отговор на нападението срещу Израел от 7 октомври на бойците от палестинското движение "Хамас", докато същевременно търси начин да продължи да помага на Украйна да отблъсне руските войски.

    Коментиран от #49

  • 46 артишок

    28 1 Отговор

    До коментар #40 от "бхаха":

    Отношенията на Китай и РФ също са ново ниво ..но това са подробности за урокпитеците, нал тъй. бхаха

    Коментиран от #48, #53, #54

  • 47 Не ви ли омръзна да ни занимавате

    32 1 Отговор
    с глупостите на Мозъчния Тръст на Нюланд, базиран във Вашингтон! Дето сам "не може да ги потвърди"!?
    На нас ни писна и само се смеем на тях! Занимават ни с некви анонимни брогъри само и "може би", "вероятно", "предполага се"....

    Истината е че няколко групички по двама-трима са прескочили на източния бряг, за медиен ПиАр. половината са ги пратили при Бандера, а останалите са подвили бързо опашки. Това са фактите!
  • 48 ама разбира се

    18 1 Отговор

    До коментар #46 от "артишок":

    Путин заяви, че икономическото сътрудничество между Русия и Китай е неразделна част от укрепването на руския икономически, технологичен и финансов суверенитет.
  • 49 Да не го жалим Байдън

    21 5 Отговор

    До коментар #45 от "хе хе":

    Няма да ги дава от джоба си я!

    А когато Китай си поиска обратно заемите, ще стане весело.

    Коментиран от #63

  • 50 Артилерист

    30 1 Отговор
    Нищо съществено. Скубана компилация и повторение на отдавна отминали събития, с преобладаване на "каква я мислехме, пък тя ква стана". Нещо подобно на бръщолевенията на Шаламанов по радиото тази сутрин- върти суче и все американците са прави, а руснаците едва ли не са клинични глупаци. Спомням си за един масивен пловдивски говорител на гербаджийте, който всеки път повтаряше едно и също, че комунистите са виновни и сам не се усещаше, че е втръснал вече и на своите...
  • 51 ....

    17 1 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    дълбоко предрусал с нещо евтино :)))))
  • 52 Тома

    11 1 Отговор
    След като пратил тази новина руския блогър си лъснал бастуна от кеф
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 арпаджик

    21 2 Отговор

    До коментар #46 от "артишок":

    А за БРИКС чувал ли си? И че буквите там стават повече. от тези на любимците ни с цветовете на дъгата.

    На активистите ни тук, това може да не е притеснително все още, но на САЩ и Мозъчния Тръст им се такова таковато и връщане назад няма! Резето хлопна!

    Коментиран от #59, #62

  • 55 Пеци

    3 17 Отговор
    Ама къде се води войната???Тези територии Путя ги обяви за свои, значи ВСУ млати руснЯците на техна територия или май не е тяхна.
  • 56 Спрете с мамипулациите

    14 2 Отговор
    "На 18 октомври руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че почти всички руски граждански дронове с двойна употреба идват от Китай, и заяви, че руското правителство има за цел да увеличи вътрешното производство на граждански дронове до 41% до 2025 г."

    Става дума за тия дрончета с камерките, които купуваме за децата си и за нас си по излети. Всички те и в ЕС по магазините и в Украйна идват от Китай. Както и пералните и телевизорите и АЙфоните и солар панелите и Волво и ....
    Похвално е че Русия вече сама си ги произвежда и тях!
  • 57 артишок

    14 2 Отговор

    До коментар #35 от "ВСУ тръгва бавно":

    и ускорява с бодра стъпка към гробищните паркове.
  • 58 Мишел

    12 3 Отговор
    Прави са ISW - часове след създаването му плацдармът вече не съществува.
  • 59 Аспарух

    3 12 Отговор

    До коментар #54 от "арпаджик":

    А бе вярно си арпаджик и все още не Луков глава.
    Към БРИКС кви 5 лева бе.Китай все още не е подписал документите за членство, Индия все повече се противопоставя на Китай и имат пограничен конфликт, новата фалирала Аржентина, която иска да въведе ам.долар за своя валута., изолирания Рашистан....няма смисъл да продължавам, но арпаджика рупа ли рупа за някакъв "велик" брикс.

    Коментиран от #64

  • 60 Спрете с мамипулациите

    11 2 Отговор
    "ISW и преди е отбелязвала съобщения, че Китай често изнася оборудване с двойна употреба за Русия, включително граждански дронове, които руските сили могат да използват на бойното поле в Украйна."

    Тия дрончета от Китай, с камерките за наблюдение и записи, се продават и в ЕС по цял свят и в Украйна. И Мозъчния Тръст и вие го знаете това много добре. Дори запада ги купува от Китай и ги праща в Украйна. За да шпионират.

    Русия използва друго ниво дронове във войната- истински бойни- и сама си ги произвежда!

    Коментиран от #61

  • 61 дааа,

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "Спрете с мамипулациите":

    С фотоапарати Канон вътре хванати с велкро. Без аналог.
  • 62 праз лук

    3 12 Отговор

    До коментар #54 от "арпаджик":

    БРИКС първо да седнат и да си направят един учредителен договор, че са са кръгло ... нищо.

    Коментиран от #67

  • 63 китай никога няма да си ги поиска

    1 6 Отговор

    До коментар #49 от "Да не го жалим Байдън":

    САЩ е най-големия и ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН пазар на Китай.

    Коментиран от #66, #69

  • 64 арпаджик

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Аспарух":

    Надеждата умира последна:) Но за съжаление резето хлопна!

    Стискам ти палци, де!
  • 65 Шшш

    5 7 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Ти не се ли наживя 45 години в двуполюсен свят? Половин век на отрицателния полюс, отрицателно развитие и мизерия. И както във физиката, непрестанен стремеж към положителния полюс.

    Коментиран от #82

  • 66 Да не го жалим Байдън

    9 3 Отговор

    До коментар #63 от "китай никога няма да си ги поиска":

    Дори САЩ да на нападне Китай ли?

    И докога САЩ ще е "платежоспособен" с тази си политика? Последни икономически новини от САЩ четеш ли?
    Ами от ЕС?

    И ти ли не си искаш никога парите дадени на заем? Или не си имал такива за да даваш заем, а чакаш "Америка за България" и Бащицата Сорос да ти подхвърлят нещичко, за добра служба?

    Коментиран от #68

  • 67 арпаджик

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "праз лук":

    Ще им предам съвета ти!
  • 68 Отговора е лесен

    2 8 Отговор

    До коментар #66 от "Да не го жалим Байдън":

    Има още около 320 милиарда руски пари за харчене.

    САЩ си падна на "панталона" с тази война. Така вместо американската страна да плаща да громи идеологическия и военен враг, самия враг си плаща за да бъде разгромен с помощта на съюзниците в Украйна. Всички тези пари, са от блокираните руски пари в западни банки. Има още около 320 милиарда руски пари за харчене. Това е война без аналог. Пардон - СВО.

    Коментиран от #71, #91

  • 69 Мишел

    7 3 Отговор

    До коментар #63 от "китай никога няма да си ги поиска":

    Затова Китай намалява вложенията си в американски ценни книжа от 1 300 000 000 000 долара на 880 000 000 000 долара и непрекъснато ускорява темпа на разпродажбите им.

    Коментиран от #70

  • 70 ама това е чудесно Михаиле

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Мишел":

    Таман Китай ще се види у пари. Ще има какво да ви дава на вас.

    Коментиран от #73

  • 71 Мишел

    9 2 Отговор

    До коментар #68 от "Отговора е лесен":

    След фиаско в Афганистан , с тази война САЩ постигнаха разгром не само на Украйна, на ЕС и НатО, а и на своята държава.

    Коментиран от #72

  • 72 кое фиаско в Афганистан

    3 9 Отговор

    До коментар #71 от "Мишел":

    Това което разпадна СССР след афганистанската окупация 1979-1989 ли? По същия начин сега ще се разпадне РФ след опита са окупация на Украйна. Не се научихте да се учите от грешките си. Алкаши.

    Коментиран от #74, #80

  • 73 Мишел

    9 4 Отговор

    До коментар #70 от "ама това е чудесно Михаиле":

    Основното перо при съставянето на бюджета на САЩ са средствата от продажбите на американски ценни книжа. Китай, Япония и други държави вече не купуват, а също продават. Затова САЩ са с ежегодно увеличаващ се недостиг на средства за бюджета си.
  • 74 Мишел

    10 5 Отговор

    До коментар #72 от "кое фиаско в Афганистан":

    СССР се разпадна не заради Афганистан, а защото икономиката му не издържа опита за световна революция.
    Русия ще се справи в Украйна, но САЩ няма да се справят с 33+ трилионния си дълг.

    Коментиран от #81, #96

  • 75 1342

    7 3 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Димитровден наближава. Нещо не виждам войната да свършва, камо ли в полза на 404 ?
    Май ще се окажете, дълбоко зависим, а не виждащ.... :)

    Коментиран от #79

  • 76 Плашат гаргите

    7 0 Отговор
    Така и не разбрах от статията това десант ли е или действия на диверсионни групи? Плашат гаргите ама като гледам руснаците не им се връзват. Виж като Магаренко им даде 100-те БТР може и да се опитат да направят нещо по-сериозно.

    Коментиран от #78, #86

  • 77 окРАЙНА ДА НЕ СЕ ФОРЦИРА

    7 4 Отговор
    ДА НЕ СТАНЕ МАЗАЛО И С ТЯХ !
  • 78 СТОТЕ БЕТЕЕРА ЗЕЛЕНСКИ ВЕЧЕ ГИ Е ПРОДАЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #76 от "Плашат гаргите":

    НА АРАБИТЕ ! РУСИЯ ЩЕ ИМ ПРАТИ ВСИЧКО ЗА ТЯХ ! ТАКА Е ПРОДАЛ И РАКЕТИТЕ ДЕТО ХАМАЗ ГИ ПРАЩА ПО ЕВРЕИТЕ !
  • 79 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор

    До коментар #75 от "1342":

    Да ,няма да има примирие.Вероятно това те радва......Загубата на русия ,също няма да я видиш,но разпада на русия ще го видиш и усетиш.За теб щеше да бъде по добре да си отидат,орките до Димитровден ,тази година!Тази зима ще е тежка не само за украйна и русия........

    Коментиран от #84

  • 80 ехаа

    8 2 Отговор

    До коментар #72 от "кое фиаско в Афганистан":

    Руснаците се изтеглиха, нямаше и смисъл след като краварите въоръжиха до зъби козарите... Иначе едно е фиаското, с тия дето висяха като горно оряховски суджук по колесниците изоставили тонове оръжие и бикините си да съхнат по просторите.
  • 81 брей

    3 6 Отговор

    До коментар #74 от "Мишел":

    САЩ имал 33 трилиона дълг, ама имал и 27 трилиона БВП за 2022. Целия БВп на БРИКС е по-малък от БВП на САЩ.

    Коментиран от #85

  • 82 друг гост

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "Шшш":

    Последните 33 години поне за България еднополюсня свят данесе алчни и безмозъчни подлоги, които ни управляват и които източват и рушат всичко по пътя си в името на собственото си добруване

    Коментиран от #83

  • 83 глупости

    3 6 Отговор

    До коментар #82 от "друг гост":

    Света винаги е бил двуполюсен. Проблема на рашистите е, че откакто зацикли СВО, на полюса срещу САЩ застана Китай.
    От тогава Путлер се разрева за МНОГОполюсен свят.
  • 84 1342

    6 2 Отговор

    До коментар #79 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вие говорехте, за взимане на Крим и не знам още какво. Сега вече, се заговори за примирие , не въртете палачинката.

    Коментиран от #93

  • 85 ГЛЕДАМ ОЩЕ ДЪРЖАВИ

    2 4 Отговор

    До коментар #81 от "брей":

    Наливат пари в САЩ....що ли ????......въпреки дълга

    Коментиран от #89

  • 86 ВСУ СА НА 10 КМ ОТ ТОКМАК

    3 2 Отговор

    До коментар #76 от "Плашат гаргите":

    И там почнаха с малко десантче на източния бряг...
  • 87 Зелена прахосмукачка

    3 3 Отговор
    "Сто БТРа да имам,
    Сто пъти ще ги продавам
    Сто кила Брендака ще даде
    За беличкото ми носле...

    СТО, СТО, СТО..... СВО...
  • 88 БАЙДЪН ИСКА НОВИ 60 МИЛИАРДА

    4 5 Отговор
    Долара за Украйна.....явно там руските мужици са станали опитни мишленца за щатското оръжие ...
  • 89 наливат

    1 5 Отговор

    До коментар #85 от "ГЛЕДАМ ОЩЕ ДЪРЖАВИ":

    защото им носи доходи.
    Защо не наливат в рашастан?
  • 90 Срамни гниди

    4 5 Отговор
    От руски кални и оповръщани орки,нямат 0.70ст в джоба и по цял ден драскат опростачени опити за коментар в подкрепа на руското блато!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Хайде

    2 0 Отговор
    Пак почнахте с триенето.Какво не е коректното в пост 91,смешковци?
  • 93 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #84 от "1342":

    Под примирие разбирам,казаното от украина.Извеждане на войските на русия от територията на украйна.Разбери,тази война ще се води докато русия рухне икономически и военно!колкото по ълго се води толкова по-зле за русия.
  • 94 Йетел бг

    4 0 Отговор
    Ние сме най-големите мошеници и крадци в БГ.
  • 95 Йетел бг

    3 0 Отговор
    Крадем безскруполно от деца и пенсионери!!!
  • 96 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Мишел":

    ... много харесвам думи като "хайли лайкли"... те са от демократическите ценности на сащисаните и пияните брити.. а йетел са наистина абсолютни мошеници...започнах с тях с преносим рутер ZTE за 36 лв на месец..изведнъж след 2 месеца парите нарастнаха на 37.20 лв. а малко по - късно станаха 43 лв. Така ли? Платих 180 лв неустойка и ги ритнах..още един пример: Обаждам се на софийския Хелп център, а те ми отвръщат: Не намираме такъв (моят) телефон?...последно: Внезапно рутера излезе от строя. Взеха и го ремонтираха 1 месец. Когато помолих да ми дадат временно докато мине поправката, една женица от офиса им започва да ми разправя времи-некипели, че това нямало как да стане.Ето когато пералнята им се повредила те сами я закарали на ремонт!?!
Новини по държави: