Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 12:11 1 742 2

Експремиер се завърна в родината

  • пакистан-
  • наваз шариф-
  • премиер-
  • родина-
  • завръщане

Шариф се завърна в Пакистан след 4 години в политическо изгнание

Експремиер се завърна в родината - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият министър-председател на Пакистан, основател и лидер на политическата партия Пакистанска мюсюлманска лига (фракция Наваз) Наваз Шариф се завръща в ислямската република след 4 години в политическо изгнание, съобщи телевизия Geo TV.

Специален чартърен полет с политик на борда е навлязъл в пакистанското въздушно пространство и се е насочил към Исламабад. Според телевизионния канал, при пристигането си в ислямската република Шариф ще отиде в Лахор, където ще се обърне към активисти и привърженици на своята партия близо до националния забележителност Минар-е-Пакистан.

По-рано пакистански медии съобщиха, че Наваз Шариф е взел окончателното решение да се върне у дома от Лондон на 21 октомври след 4 години политическо изгнание, за да ръководи предизборната кампания на партията на предстоящите парламентарни избори. Според източници, политикът е наясно с трудностите, с които ще трябва да се сблъска у дома. Шариф загуби значителен политически капитал по време на престоя си в Лондон, което ще усложни евентуалната му изборна победа. За да се върне в политиката, той ще трябва да отмени съдебното решение за доживотна забрана за политическа дейност.

От 2019 г. лидерът на Пакистанска мюсюлманска лига живее в Лондон, където отиде за лечение на тежко заболяване, получено по време на излежаване на присъда в затвора. През 2018 г. Шариф беше осъден на 10 години затвор по обвинения в корупция.

През октомври 2019 г. Върховният съд на Исламабад го пусна под гаранция по хуманитарни причини, след което правителството, ръководено от Имран Хан, му позволи да пътува до Лондон за 8 седмици за лечение. Шариф обаче отказа да се върне в Пакистан след този период. В тази връзка валидността на задграничния му паспорт не беше удължена и бившият премиер се оказа в изгнание във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На снимката

    2 0 Отговор
    сички британци