Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 21:23 3 430 26

Нападки срещу синоптици: обвиняват ги в платена пропаганда

  • метеорология-
  • метеоролози-
  • германия-
  • климат-
  • синоптици

През лятото на 2023 имаше много повече репортажи за събития, свързани с екстремни температури и нови метеорологични явления

Нападки срещу синоптици: обвиняват ги в платена пропаганда - 1
Снимка: Shutterstock

Синоптиците в Германия са новият враг на хората, които отричат науката. Водещите на прогнозата за времето все по-често стават жертва на нападки - обиди, заплахи, обвинения в лъжи и платена пропаганда. Защо?

От телевизионния екран синоптиците ни предават прогнозата за времето. Често в техните включвания става дума и за климатичната криза - като причина за екстремното време. И именно заради това в Германия те все по-често стават жертва на атаки на хора, отричащи науката. Обществено-правната германска телевизия АРД разказва в своя статия за нарасналата враждебност към водещите на прогнозата за времето в германските телевизии.

През лятото на 2023 имаше много повече репортажи за събития, свързани с екстремни температури и нови метеорологични явления. Горските пожари в Италия, постоянните валежи в Алпите и наводненията в Гърция бяха част от тях. Станахме свидетели и на най-горещия юли, откакто се води статистика на температурите. Климатичната криза играе все по-голяма роля в прогнозата за времето и вече е трудно да се игнорира.

"Климатът и времето са различни неща, но климатичната система, която се променя, оказва влияние върху времето. Така в метеорологичните системи се случват промени. Просто е важно тази връзка да се изясни", казва Йозден Терли, който е синоптик в обществената медия ZDF. Той смята, че е важно да информира хората за изменението на климата, а това е и част от работата му.

Но за хората, които отричат науката, това е особено дразнещо. Те публикуват гневни коментари и отправят нападки в социалните мрежи. "Защо се превръщаш в марионетка на климатичните истерици?", "Още един гръмогласен, който повече не бива да се слуша" или пък "Системен бърборко, това е всичко" - така изглеждат част от коментарите.

Аргументи "ad hominem" и други атаки

"Това е т. нар. argumentum ad hominem. Опитвате се да отклоните вниманието от същинския спор, ако разполагате с много малко или изобщо не разполагате с контрааргументи, а вместо това се опитвате да атакувате качествата и характеристиките на хората", обяснява психологът Филип Шмит от Института за планетарно здраве към Университета в Ерфурт. Още по време на пандемията, припомня той, научните теории многократно бяха нападани по този начин.

Йозден Терли и неговият колега Карстен Шванке, водещ на прогнозата за времето по АРД, се изправят лице в лице с подобна враждебност почти всеки ден. Шванке споделя, че има все повече опити за сплашване. Но далеч не само в Германия атаките на хората, които отричат науката, са насочени конкретно срещу метеоролозите. Подобни случаи има и в други страни - например в Испания и САЩ. Най-силно засегнати са синоптиците, които се появяват по телевизията. Нападките към тях са най-различни - те започват с обиди и обвинения, че се разпространяват лъжи, и стигат чак до заплахи и враждебност на расистка основа.

В случая с Шванке и Терли сред коментаторите се срещат и противници на обществените медии. Но и синоптиците в германските частни телевизии все по-често стават жертва на нападки. Редовно получаваме подобни съобщения, потвърждава говорителка на wetter.com, където се продуцират всички метеорологични предавания на групата ProSieben/SAT 1.

Обвинения в платена пропаганда

Албан Бурстер, който представя прогнозата за времето по ProSieben и по SAT 1, е добре запознат с атаките - самият той чете и чува подобни нападки често. "Хората все по-често казват, че разпространяваме платена пропаганда, че драматизираме прекомерно климатичната криза, че трябва да отстъпим от ляво-зелената ни идеология", посочва Бурстер. Той обяснява, че особено в социалните мрежи тонът през последните месеци е станал много по-рязък.

Негативни реакции има и в каналите на социалните мрежи на синоптици на RTL, казва говорителка на компанията. Към тях се отправят обвинения в истерия, преувеличаване и всяване на страх, породени от идеологически мотиви.

"Всичко е позволено"

Хората, отричащи науката, получават подкрепа и на политическа и медийна основа, обясняват метеоролозите. Особено дяснопопулистките партии са си поставили за задача да атакуват научно утвърдени позиции, казва психологът Филип Шмит. "Идеята зад това е да се внуши, че всичко е позволено. Тоест ако вече не можете да вярвате на нищо, дори и на научните данни, тогава аз мога да ви разказвам всичко възможно", обяснява той.

"Според мен учените, метеоролозите и журналистите трябва да отбраняват по-смело своите тези и да не се примиряват с всичко", заявява Терли пред АРД. "Ако фактите вече не се приемат насериозно, значи имаме огромен проблем в нашето общество, който далеч надхвърля темата за отричането на науката."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руzzoфили

    7 22 Отговор
    плоскоземци
  • 2 синоптикбг

    10 2 Отговор
    Вече не ползвам тоя сайт имам синоптик на гсм-а и там на загавната страница пише градусите и дали да нося чадър или не или да пия вода ако е топло като има и известие за сурово време на него вярвам на телефона само
  • 3 Мдааа

    36 5 Отговор
    "Климатици", "ковидари", "зелени", "укрофили", "американофили" и т. н. всички рожби на една Машина!

    Коментиран от #23

  • 4 Коцето

    15 4 Отговор
    И какво общо имат четящите прогнозата в телевизиите с климатични науки?
  • 5 Някой си

    31 0 Отговор
    Медии и пропаганда? Нееееееееееееее. Невъзможно!
    Ама това са най - честните и съвестни хора на Света...
    Ако някой се интересува от истинските процеси на планетата има доста интересна информация и лесно може да се прочете, като анализът ѝ е много кратък. Като например, какъв процент от общото замърсяване се причислява на автомобилите с ДВГ, какво е това "Зелена сделка", какво са допълнителните такси на CO2, които се начисляват на всеки автомобил и отиват в сметката на ЕС, колко дървета трябва да се засадят за да се неутрализира ефекта на един автомобил и колко дървета всъщност са засадени с парите от таксите...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Уса

    32 2 Отговор
    Целия запад се е оформил като един голем лъжец и маже на поразия.

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Някой

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    Що никой, никога не каза, колко точно са вредни ядрените опити и колко точно замърсяват всекидневните бомбандировки по света?
    Колко точно военни машини - самолети, камиони, танкове, бтр-и и др. Има и колко замърсяват?
    Опити за и в космоса?
    Химически опити?
    Биологични опити?
    И още много!
    Някой да е виждал тези теми?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гого

    0 2 Отговор
    Проба ?
  • 11 Ветеран от Протеста

    4 2 Отговор
    Хахаха и тва било Нападки..Бе тия били много чувствителни...Да ви подпукат нашите Тролове да видите кво е Нападка...Юбряяя - внука на байГаньо ...
  • 12 Нищо екстремно не се случва ,просто

    22 1 Отговор
    хората с всяка изминала година стават по капризни разглезени и изнежени,търсещи комфорт и идеални условия по всяко време и на всяко място ,в българия прословутите наводнения са си следствие на мафиотското и престъпно управление на държавата,горите и водите на високо и на местно ниво

    Коментиран от #15

  • 13 Гого

    13 2 Отговор
    Абе защо ме триете ? Просто споделих, че голяма част от населението на западния ЕС са офф...се
  • 14 Изглержда

    15 1 Отговор
    Че хората се пробуждат.
    То е неизбежно, де..въпрос на време!
    Въпреки, че малко закъсняхме.. и ще понамалеем!
  • 15 Братко

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Нищо екстремно не се случва ,просто":

    В голяма грешка си, случва се много особено!
  • 16 Сатана Z

    11 1 Отговор
    DW да си гледа немците и няма нужда да облъчва българите с Гьобелсова дезинформация и гнусна антибългарска пропаганда.
    Относно времето,ние ще се оправим,но за другите не е сигурно
  • 17 Дааа

    9 2 Отговор
    Дойче веле е 00 ! Каквото и да каже е лъжа и е структура на ЦРУ!
  • 18 Времето е наше

    12 1 Отговор
    Единственото екстремно нещо е създаването на нова, зле измислена, натрапвана пропагандно реалност. Прогнозата за времето е превърната в оръжие за тормоз и всяване на страх и паника. И ако има нещо общо с някаква наука, това е с откритията на психологията за контрол на масите.
    Истинската науката открива и обобщава истината в полза на човечеството. В днешния свят на лъжи и измами, пробутвани и налагани за истина срещу печалба, наука няма.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ами да

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Уса":

    време е да се уточнят понятията, нали, лъжата е святата истина, а истината е лъжа. Това, което понякога, но напоследък изключително рядко приписват на Гьобелс е чиста аматьорщина, сравнено с днешните реалности.
  • 21 Фон дер Миндер

    3 0 Отговор
    Аз пък не вярвам на dw! Не вярвам в нито една казана дума, нито в една написана запетая. Dw са пропагандатори и дезинформатори, но за наше щастия са доста некадърни
  • 22 Синоптик вг

    2 0 Отговор
    Колко пъти казва, че ще вали пък то не вали. Познават ли , не познават ли, врачки ли са или това е наука. Науката е ясна, обслужва интереси. Само зелена енергия и накрая газова експлозия в морето. Зелена енергия и пълно въоръжаване, бомби, бомби до безкрай . Но всичко това е в полза на мръсното човечество . Нова е демокрация.
  • 23 Песен за огън и лед

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    Синоптиците НЕ САМО в Германия са новият враг на хората, които отричат науката на дядо ви Дьорде Шорош и неговото още по-отворено общество. Целият свят вече я отрича!
  • 24 вярно е!

    0 0 Отговор
    кат видя наще синоптички по ТВ и също ми избива на агресия !
  • 25 краварите?

    0 0 Отговор
    Постоянно чета как америка изпробва атомни бомби на отдалечени острови на север , или пък Кимчо... и кво - бокллука от тези ядрени опити не се разнася по света ли кво ? както винаги няма проблем за кравария. а нас ни тъпчат с евростандарти
  • 26 Истината

    0 0 Отговор
    дойче веле = лъжи и измислици
Новини по държави: