Last news in Fakti

6 Декември, 2023 16:20 2 491 17

Специалният пратеник на САЩ: Трябва да направим това, което ни казва науката, после ще е късно

  • джон кери-
  • климат-
  • глобално затопляне

Стореното от руския президент в Украйна и ефектът върху енергийните доставки за Стария континент са допринесли най-много за повишаване на интереса в Европа към отказа от изкопаеми горива

Специалният пратеник на САЩ: Трябва да направим това, което ни казва науката, после ще е късно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трябва да направим това, което ни казва науката, а учените ни казаха през 2018 г., че разполагаме с дванадесет години, за да спрем глобалното затопляне. Това каза днес специалният пратеник на САЩ по климатичните въпроси Джон Кери на пресконференция на КОП28 в Дубай, пише БТА.

Делегацията на САЩ дойде тук с една цел – да стъпим на науката и да направим нужното, за да постигнем целта да се удържи ръста на средната температура на Земята до 1,5 градуса по Целзий, посочи Кери. Той отбеляза, че според критици Парижкото споразумение за климата се проваля, но „преди него имахме покачване на температурите от 1,7 градуса и повече, а нямахме споразумение“.

Кери посочи успехите, постигнати досега на двадесет и осмата Конференция на страните по Рамковата конвенция за изменението в климата, която започна на 30 ноември в Дубай, ОАЕ. Той припомни, че още в първия ден на форума бе постигнато споразумение, което задвижи фонда за реконструкция във връзка с климатичните промени. Кери посочи сред успехите декларацията за ядрената енергия, обединила двадесет и две страни на четири континента, сред които и България, декларацията за утрояване на енергията от възобновяеми източници и за удвояване на енергийната ефективност, международната стратегия за ядрения синтез, огласена вчера в Дубай, споразумението занапред да не се изграждат нови въглищни централи, увеличаването на климатичното финансиране, ангажиментът на САЩ да внесат три милиарда долара в климатичния фонд. Той изтъкна резултатите от двустранните преговори с Китай, предшествали КОП28, и ангажиментите на Пекин за намаляване на вредните емисии. Кери припомни, че Китай е най-големият производител на възобновяема енергия по света и най-големият работодател в света в тази сфера.

Знаете, че винаги е трудно в международните преговори, каза Кери, който бе държавен секретар на САЩ. Нека не бъркаме, на фона на всичко, което говоря сега за постигнат напредък, ние се нуждаем от драстично съкращение на вредните емисии. Това е препоръката на учените, повтори отново Джон Кери и още няколко пъти подчерта, че светът трябва да се вслуша в учените. Време е възрастните да се държат като възрастни, посочи той.

Кери каза, че САЩ нямат „червени линии“ в преговорите на КОП28 и са готови да разгледат всички предложения по различните документи, които обсъждат страните на форума. Тук, в Дубай, глобалният анализ ще ни даде възможност да разберем какво сме направили досега, ще може да измерим честно постигнатото и да имаме визия за пътя напред.

Науката ни казва, че за да спрем промените в климата, трябва да спрем вредните емисии в атмосферата, тя не ни казва как. Затова ние казваме, че за постигането на тази цел трябва да има някакъв отказ от изкопаемите горива. Резултатът обаче ще е смесица от различни мерки и усилия, каза Кери в отговор на въпрос, свързан с разкритията на в. „Гардиън“, че Султан ал Джабер, който председателства КОП28 и е президент на Националната петролна компания на Абу Даби, е бил категоричен преди време, че не може да се говори за отказ от изкопаемите горива.

Ние искаме икономиката да страда, да прави жертви, каза Кери в отговор на въпрос. САЩ направиха големи намаления на вредните емисии и сме убедени, че другата страна на прехода е възможност. Нашата икономика расте, работните места във възобновяемата енергия също. Той даде пример с водещите сто компании в САЩ, които „се обединиха, за да кажат ,че е хубаво да се купува зелено и така изпращаш послание, че това е пазар, там има пари. Хората купуват зелен цимент не защото е зелен, а защото е по-добър. Има огромна икономическа причина хората да проявят интерес към този икономически преход“, каза Кери. Той изрази личното си убеждение, че „със сигурност ще стигнем до нисковъглеродна икономика“, но според него въпросът е дали това няма да стане твърде късно.

На въпрос как би коментирал посещението на Владимир Путин в ОАЕ, за да договаря петролни сделки, Кери отговори, че стореното от руския президент в Украйна и ефектът върху енергийните доставки за Европа са допринесли най-много за повишаване на интереса в Европа към отказа от изкопаеми горива.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    1 30 Отговор
    Ще горим е мазут кюмюр въглища умрели динозаври ще ги продаваме на европейците скъпо и прескъпо и ще си имаме втората армия в света, Пурко Путин така смяташе
  • 2 Точно тоя ли

    37 1 Отговор
    Тоя Джон Кери е най-големия изманник със глобалното затопляне и монетизирането на уж катастрофалните последствия.
  • 3 Умирам от смях

    29 0 Отговор
    Клоун
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 чук че

    31 0 Отговор
    али-балистики , щото е глобално затопляне в Мюнхен не могат да размразят самолетите една седмица
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Т.е нулева.

    24 0 Отговор
    да се удържи ръста на средната температура на Земята до 1,5 градуса по Целзий, посочи Кери.?

    Зависи от начина на отчитане. Ако вземем най-високата температура преди индустрализацията и най-ниската сега
    повишаването на температурата е в гарницата в грешката на отчитане. Т.е нулева.
    Иначе е 1.5 градуса
  • 9 незнайко

    12 1 Отговор
    Слагайте чадър за слънчевите лъчи и всичко ще си дойде на мястото вместо Илон Мъск да ходи на МАРС ! Това поне е възможно с общи усилия да се сглоби апарат на стационарна орбита от 400 000 км от земята и да закрие част от слънцето ! Тези които са създали Луната са знаели къде да обикаля !
  • 10 Българина

    19 1 Отговор
    Когато спряха самолетите заради пандемията , видях небето синьо , иначе все ми сивееше .Природата си знае работата и хората трябва само да пазим , а не да се месим .Не им се връзвайте за зелената енергия , тя е часна и лобират за нея за да ви прибират парите за тока . Няма по хубаво от АЕЦ ! Фотоволтаиците са една голяма измама .Измама е и че колите замръсяват ! Замръсяват кораби самолети , горски пожари , хилически отпадъци от ралични производства , но не и самите коли . Някак си не е чесно американците да карат 5 литрови двигатели и коли от 1960 година , а в Европа , сенокосачки с двигател 1.3 литра .Опомнете се докато не е късно ...или вече стана късно ....
  • 11 тоя смешник

    13 0 Отговор
    що не обясни какво му казва платената наука по отношение на изхвърлянията от вулканите!
    Някой учен постара ли се да определи на колко години експлоатация на изкопаеми горива съответства изхвърленото само тази година! Ако гледаме глобалното замърсяване с емисии в атмосферата, то сметката им е без кръчмаря, обаче ако гледаме прехвърлянето на огромни средства в определени производители, свързани с определени технологии, то добре са си направили сметката.
    Не разбирам само, защо трябва целокупното население да обеднява, докато се обогатява малка прослойка като ефекта върху глобалното затопляне от прословутата им зелена сделка е нулев.
  • 12 хаха

    15 0 Отговор
    Коя наука? Тая дето казваше на овцете да се дупчат с експериментални препарати ли? хи хи хи
  • 13 Пълни глупости

    12 0 Отговор
    Тия са изперкали тотално.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Призив

    10 0 Отговор
    ПризУвавами сички съзнатилни гражданьЕ да излязат пред жилищата си с включини винтилатури, да ухлаждат климатя. За нямащите, предлагам екулугични такива, на изгодни цени.
    ваша Грета Тупаненберг
  • 16 Да бе

    7 1 Отговор
    Глобално затопляне, дрън дрън
  • 17 Спешни мерки срещу Евроатлант неофашизъм

    6 1 Отговор
    “ Кери отговори, че стореното от руския президент в Украйна и ефектът върху енергийните доставки за Европа са допринесли най-много за повишаване на интереса в Европа към отказа от изкопаеми горива.“
    А най много допринесе също така и стореното от САЩ - взривяването на северен поток.....
    Незнам за вас, но аз по висша форма на лицемерие и Мерзост от това не съм виждал - честно!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания