Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 13:40 1 445 9

Измислиците на Белград за етническо прочистване в Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • албания-
  • балкани-
  • малцинство-
  • етническо прочистване-
  • александър вучич-
  • сърби

В Белград сръбският президент говори за "жестока и систематична дискриминация" на сръбското малцинство

Измислиците на Белград за етническо прочистване в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Твърденията на Белград за тежката ситуация на косовските сърби са пропаганда, пише специалистът по Балканите Михаел Мартенс в коментар за германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Aко се вярва на президента Александър Вучич, сръбското малцинство в Косово е подложено на жестока и систематична дискриминация, посочва авторът на изданието. Нещо, което според него не е вярно.

Ако твърденията бяха истина

Мартенс припомня, че през юли Вучич е говорил за "жестоки изтезания и гонения", "погроми" и "етническо прочистване". А след среща с руския посланик в Белград през септември е съобщил, че е информирал пратеника на Путин за "бруталното етническо прочистване" в Косово, организирано "от премиера на Косово Албин Курти с подкрепата на международната общност".

В различни други изказвания Вучич нарича Курти "терористична измет" и твърди, че "екстремисткият режим" в Прищина провежда "терористична кампания", допълва германският всекидневник. За „етнически“ прочиствания официалните сръбски представители говорят от години. Ако това действително беше така, в Косово досега нямаше да са са останали никакви сърби”, коментира наблюдателят на ФАЦ. И макар животът на сръбското малцинство да не е безпроблемен, подобни твърдения са „чисто пропагандна измислица“, смята Мартенс.

Каква е ситуацията на косовските сърби?

Според последния доклад на ООН на мисията на ООН в Косово (UNMIK), който се появи преди няколко дни, сръбското малцинство в най-младата държава на Балканите със сигурност има поводи за оплаквания. Там са изредени и различни примери. Така например от 2016 г. насам различните правителства в Косово пренебрегват решение на Конституционния съд в Прищина в полза на православния манастир Високи Дечани. Оттогава храмът не може да регистрира законно земята си. „По повод седмата годишнина откакто се игнорират разпоредби на собствената правна система в Косово, половин дузина западни посолства ясно порицаха премиера Курти“, припомня Михаел Мартенс. И допълва, че и преди се е случвало кабинетът в Прищина да пренебрегва Конституционния съд, когато решенията му не допадат на изпълнителната власт.

И други примери от доклада на ООН

Друг пример е решението от месец май Косово да отчужди около 137 хектара земя в северните косовски общини Зубин Поток и Лепосавич, населени най-вече със сърби. „Подобни правителствени решения с право са възприемани от много косовски сърби като целенасочен административен тормоз“, обяснява ФАЦ.

Докладът на ООН съдържа и примери за насилие срещу отделни представители на сръбското малцинство. През април сърбин бе прострелян от полицай по време на пътна проверка. Първоначално полицията отричаше инцидента и едва по-късно четирима служители бяха арестувани, се казва в доклада. В поне още един случай очевидно е имало физическо и вербално насилие над арестуван сърбин. Оскверняването на сръбските гробища също е тъжен факт в ежедневието на Косово от години. Международната организация споменава и опит за подпалване на вратата на една църква. А през май са били арестувани и трима мъже, заподозрени в изгаряне на сръбското знаме в анклава Грачаница.

Възможни провокации на Белград

Същевременно ФАЦ пояснява, че според мисията на ООН в Косово зад някои от нападенията срещу косовски сърби стоят сръбски провокатори. Предполага се, че тези сили са подставени лица на сръбското правителство и действат от името на Белград. „Условията за сърбите в Косово със сигурност не са идеални, но всякакви брътвежи за „етнически прочиствания“ са гротескно преувеличение от страна на Белград“, пише Михаел Мартенс. „Фактът, че отговорните европейски политици и специални представители не ги назовават като такива, не помага на водения от ЕС диалог между Сърбия и Косово“, коментира ФАЦ.

Белград подвежда международната общност?

Британският „Гардиън“ също изразява критики по адрес на Белград и пише: „Администрацията на Байдън и ЕС сега трябва да проверят дали не са били подведени от Сърбия. Журналистът Джулиън Борджър се аргументира тпо следния начин: „Докато Вучич изричаше всички очаквани от него неща на срещите на четири очи, правителството в Белград укрепваше сръбската армия и заливаше медиите в страната с омраза и страх от Косово, отправяйки фалшиви обвинения към Курти, че е извършил "брутално етническо прочистване". Британският всекидневник припомня как на 24 септември тази година паравоенна група, съставена от добре въоръжени косовски сърби, устрои засада на полицейски патрул. При инцидента бяха убити един полицай и трима въоръжени сърби. „Косовското правителство представи доказателства, че групата е била въоръжена и контролирана от Белград, а представители на САЩ демонстрираха, че намират тези доказателства за убедителни“, коментира „Гардиън“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мръсни долни пропагандатори

    24 6 Отговор
    По нагли сте и от гъобелс...вашата майкамръсна..ИДВА ВИДЬОВДЕН !!!
  • 2 Дойче Веле

    16 6 Отговор
    кой друг?!
  • 3 провинциалист

    10 2 Отговор
    Все още очакваме коментарите на велето в статията за зелето.
  • 4 ТАКА Е

    16 1 Отговор
    И НА МАЙДАНА ВСИЧКО БЕШЕ МИРНО И ТИХО И В ИВИЦАТА ГАЗА И ДОРИ В АФГАНИСТАН А В СИРИЯ БЕШЕ СУПЕР НИКАКВИ ПРОЧИСТВАНИЯ РАКА БЕШЕ НАЙ ДЕМОКРАТИЧНИЯТ СИРЙИСКИ ГРАД
  • 5 сега е добре да сме

    4 2 Отговор
    със съседните държави . ние сме христяни . може да ходи примиера да се моли на вучич за евтин газ и евтин петрол . то много лесно скача и спада цената. тук е вдигнато парното и тока 4-5 пъти . като спада цената на борсата тук нищо не се намали . искат и лева да е като турската лира .
  • 6 Ако ФАЩ не настояха

    7 4 Отговор
    Да се признае Косово и доста държави послушно го направиха всички проблеми произтичащи от това нямаше да ги има и сега да говорим и коментираме.
  • 7 Няма проблем

    6 1 Отговор
    На този който създаде македонска нация, Господ му го върна с украйнска и косовска. Господ забавя, но не забравя
  • 8 грух

    2 0 Отговор
    гнилото зеле пак се разсмърдя...
  • 9 Косовар

    3 1 Отговор
    Няма етническо прочистване в косово. Просто избиваме или изселваме сърбите.