Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 11:42 2 165 39

Нетаняху: Войната навлиза във "втора фаза"

  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • инвазия

Израел продължава да разширява наземните си операции в ивицата Газа

Нетаняху: Войната навлиза във "втора фаза" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От повече от едно денонощие израелски сухопътни сили оперират в Газа. На този фон министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че боевете ще бъдат "дълги и трудни". Но ние сме подготвени за това, увери той на пресконференция след среща със семействата на заложници, държани в Газа.

Той съобщи още, че сухопътната операция на израелските войски в ивицата Газа е "втората фаза" във войната срещу ислямистка организация Хамас. Целта на операцията е да се унищожат военният потенциал и ръководните структури на Хамас и да бъдат върнати заложниците у дома. Победата над Хамас е "екзистенциален тест" за Израел, посочи Нетаняху и призова цивилното население на ивицата Газа да се премести в безопасни райони.

Подготвя се размяна на заложници и затворници

Според министър-председателя на Израел контактите за освобождаване на заложниците ще продължат по време на сухопътната офанзива. Ще бъдат положени всички усилия за освобождаването на повече от 200-те заложници, държани от Хамас. Нетаняху заяви, че идеята за размяна на заложници с палестински затворници е била обсъдена в израелския военен кабинет. Той обаче отказа да даде повече подробности, тъй като това би било контрапродуктивно. Нетаняху също така обвини Хамас, че използва болници като командни центрове и съобщи, че 90 процента от военния бюджет на ислямистите идва от Иран. Хамас е обявена за терористична организация не само от Израел - САЩ, Германия и други страни също я смятат за такава.

"Катастрофален провал"

Председателката на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Миряна Сполярич осъди хуманитарната ситуация в Газа. Хората в обсадената крайбрежна ивица спят или в импровизирани убежища, или на открито и разполагат с малко храна и вода, подчерта тя. "Това е катастрофален провал, който светът не бива да толерира. Напълно неприемливо е цивилното население в ивицата Газа да няма сигурно място, където да отиде по време на масираните бомбардировки", заяви Сполярич. Пред лицето на този "драматичен въоръжен конфликт" е "от решаващо значение всички страни да спазват международното хуманитарно право", подчерта тя.

Постепенно се възстановяват интернет връзките

Рано сутринта в неделя от Центъра за мониторинг на интернет Netblocks съобщиха, че интернет услугите в ивицата Газа бавно се възстановяват. Това сочат данни от мрежата в реално време. В петък, когато Израел засили бомбардировките и сухопътните си операции срещу Хамас, интернет беше прекъснат в повечето части на крайбрежната територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    22 12 Отговор
    Втора фаза?? Убийството на още 3000 деца?

    Коментиран от #10, #20

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    Жестокост не на Войните да на Мирът

    Коментиран от #12

  • 3 стоян георгиев

    14 14 Отговор
    Израел трябва да превземе част от газа и там да създаде зони за сигурност в които да се премести цивилното население докато трае конфликта.явно арабските страни няма да създадат такива въпреки целия панаир на загриженост дето вдигат.

    Коментиран от #13

  • 4 Бесен-_ Язовец

    16 8 Отговор
    Войната на Израел с цивилните в Газа 400 000 евреи срещу 2 000 000 цивилни.

    Коментиран от #39

  • 5 За протокола

    16 13 Отговор
    Важните новини, които няма да прочетете тук:
    "Пресслужбата на Курската атомна електроцентрала съобщи, че вечерта на 26 октомври противовъздушната отбрана е спряла нападение на три украински дрона срещу станцията. Те заявиха, че атаката не е засегнала работата на съоръжението."
    " Събитията от тази седмица, по-специално атаката срещу АЕЦ Курск от украински дронове, показват, че ситуацията с ядрената безопасност остава „потенциално опасна“ и не само в АЕЦ Запорожие. Това заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси."
    Коментар: Украинският режим на Зеленски не се отказва от опитите си да взриви някоя АЕЦ и да предизвика глобална катастрофа!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АБВ

    10 14 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Кой изстреля 5000 ракети

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АБВ

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Баце ЕООД":

    Кой изстреля 5000 ракети

    Коментиран от #18

  • 11 КГБ

    13 15 Отговор
    Нещата са зловещи! Всяко забавяне на сухопътната операция, дава възможност на враждебни сили по света да използват СМИ за критики по държавата Израел. Време е за широко мащабна стратегическа операция на цялата територия на Газа. Няма друго положение! Нещата са повече от зловещи! Ужасни! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Зверствата са страхотни, трудни за описване! Отделяне на глави от телата на жертвите. Вадене на живи бебета от коремите на бременни жени, крещящи от големи мъки и т.н. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по мирни хора, кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света
    Коментиран от 319

    Коментиран от #16, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Макс

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Защо ? За да отглеждат новото поколение терористи ? Раковите и терористичните клетки се изрязват докрай , в противен случай бързо се разпространяват .

    Коментиран от #21, #22

  • 14 Майна

    12 6 Отговор
    Саудитска Арабия изисква спешно свикване на заседание на ООН в понеделник..
    Явно ще бъде като,, официална нота,, за военна намеса на част от Арабската общност..
    Тва си е моя преценка

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Майна

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "КГБ":

    Тая циониска брошура вече ..овехтя

    Коментиран от #24

  • 17 Молитва

    9 3 Отговор
    Ти който виждаш и чуваш накажи жестоко убииците на невинни деца и тези които ги поддържат и са техни сътрапезници на кървавата софра ! Амин !
  • 18 Голата истина

    10 10 Отговор

    До коментар #10 от "АБВ":

    Никой не ги е броил а и половината не достигнаха еврейците.Докато труповете на милите дечица убити от еврейските нацисти се виждат и броят лесно.
  • 19 СС и Гестапо

    11 9 Отговор

    До коментар #11 от "КГБ":

    Много ме кефиш, братО, както ме защитаваш. Друг освен тебе не ми ТРЕБЕ! Така плюеш по Русия, която освободи евреите от концлагер5ите навремето, говориш врели-некипели и защитаваш унищожителите на евреите. В същото време не отчиташ, че ИЗРАЕЛ НЕ ТРЯБВА да прави война. Те трябва да са се научили какво значи изтребване на народи и да не го правят. Корумпираният Натаняху предприема зловещи действия. НЕ СЪМ СЪГЛАСНА!!!!! Така не се решават проблемите в тези регион. Дори непредубедените виждат, че точно световната върхушка президвиква това изтребване и се досещаме защо.

    Коментиран от #26

  • 20 А бре

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баце ЕООД":

    Стига си ръсил небивалици бре??
  • 21 Така така

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Макс":

    Както при комунистическата диктатура и както при демократическата диктатура - да живее труда на тези които създават благата нищо че други се облажват от тях !
  • 22 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Макс":

    Няма как израел да убива жени и деца ползвани за шит от тврористите.
  • 23 Кондуктора

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Тия арабски монархии с марионетки на ФАЩ докато се натуткат, чи фу тите извършват масов геноцид.
  • 24 Напомням само...

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    Как го бе казал твоят кумир преди известно време,щастливо усмихнат..Нравиться, не нравиться- терпи мая красавица!!!!

    Коментиран от #28, #34

  • 25 бай хоица

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За санкции срещу Израел "прогресивната" световна общественост не е и ЧУВАЛА, нито си ги представя. Санкции те свързавт единствено срещу Русия. Прав си като казваш, че НЕЩО НЕ ВИЖДАМЕ да се търси сметка за войната от ИЗРАЕЛ и евреите, а в същност те правят войната. ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ в световен мащаб и хората трябва да се осъзнаят. НЕ на такива помисли за сметка на изтребване на хора и още повече ДЕЦА!

    Коментиран от #27

  • 26 Да ти кажа..

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "СС и Гестапо":

    Как го бе казал твоят кумир преди известно време,щастливо усмихнат..Нравиться, не нравиться- терпи мая красавица!!!!
  • 27 Прочети внимателно..

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "бай хоица":

    ..ком.№№24, 26 ..там е казано ясно. И не от мен..

    Коментиран от #29

  • 28 напомням също

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Напомням само...":

    Трябва ли задължително някой да е ТОЛКОВА невеж изкривен, за да го вземат от посолствоТО да им изпълнява пъклените поръчки? Шкартото на човечеството му служи. Като си невеж, учи се, не пиши!

    Коментиран от #32

  • 29 ако си бай хои,

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Прочети внимателно..":

    който и да си, аз съм съгласна с тебе. Дори се опитвам да доразвия въпроса.
  • 30 Анджо

    12 3 Отговор
    Заща преди войната ? хамас не помисли, че вкарва народа си в война. В оон имало правила за водене на война, това са пълни глупости. Това не е СВО за да има правила. Затова има лаф,на война като война. Хамас ,обявили нещо за тази интервенция , не.тогава защо плачат. А за ердоган ,одавна разбрах каква е Ку. Тука много подържат арабите, но те арабите никога не са спрели да се търсят конфликт с Израел.

    Коментиран от #33

  • 31 Дааа

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Която дига само лозунги.буква коментар няма!Извода е.че е заклет путинофил!!
  • 32 Някой си...

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "напомням също":

    Лошо, Седларов..лошо. Опитай пак...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дааааа бе

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Напомням само...":

    Ще напомняш само в къщи или на партийно събрание!ТУК СЕ КОМЕНТИРА!!Какво ги интересува хората твоите напомняния!!
  • 35 Моисей

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Когато евреите се настаняват в Ханаан в началото на 12 век пр. Хр., започват сблъсъци с местното население. Тъй като са малобройни и са разделени на 12 племена, евреите са по-слаби от съседите си филистимци и другите ханаанци. Затова се обединяват около своите водачи, наречени съдии, а по-късно – царе.
  • 36 Ха ха ха ко стана

    5 1 Отговор
    Палестинците се раждат терористи и се възпитават като такива , от всяко палестинско семейство има поне един член но Хамас , а всички палестинци се радват на кланетата на евреи , така че ,да не вият много за това което им се случва и това което ще им се случва , дълго , дълго време и за напред .......
  • 37 Матей преображенски

    2 2 Отговор
    дОТУК ДОБРЕа после ще има и други фази,които няма се контролират от евреите,Иран във всеки момент ще ги обсипе с ракети,не като фоерверките на Хамас,там имат и балистични , и крилати,всякакви.
  • 38 Иван

    1 0 Отговор
    Еврейското нацистко лоби във Вашингтон навлиза в трета фаза.
  • 39 Хамас

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен-_ Язовец":

    Ами Хамас да не е стрелял първи бе ! Защото Хамас почнаха първи.