Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 11:13 3 559 87

Гражданският ред започва да се разпада в Газа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • хамас-
  • цивилни-
  • хуманитарна криза

Хиляди жители на Газа нахлуха в центровете за помощи

Гражданският ред започва да се разпада в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди жители на ивицата Газа нахлуха в складове и центрове за разпределяне на помощи на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), грабейки брашно и други продукти от първа необходимост, съобщи днес организацията, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

"Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и плътна обсада на Газа", предупреди в изявление Агенцията. Доставките на помощи за Газа са силно затруднени, откакто Израел започна да бомбардира палестинския анклав в отговор на смъртоносното нападение на управляващата територията въоръжена групировка "Хамас", припомня Ройтерс.

Египетското външно министерство заяви вчера, че "препятствия от страна на Израел", включително процедурите за проверка на камионите, спъват бързото доставяне на помощи в ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафах" на границата между Египет и палестинската територия.

"Налага се камионите да бъдат инспектирани на израелския пропускателен пункт "Ницана", преди да тръгнат към пункта "Рафах", като така изминават около 100 км, преди на практика да влязат в пункта "Рафах", а това създава пречки, забавящи значително пристигането на помощта", посочи в изявление говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

ГКПП "Рафах", който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основен пункт за доставка на помощи, откакто Израел наложи обсада на Газа в отговор на нападението на бойци от "Хамас" на израелска територия на 7 октомври. Преди избухването на конфликта през пункта в Газа влизаха по около 500 камиона дневно, докато в последните дни влизат едва 12 камиона средно на ден, заяви в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геноцид

    27 19 Отговор
    Етническо прочистване!

    Коментиран от #6

  • 2 чудесно

    24 8 Отговор
    И като изпапат заграбеното, какво следва?

    Коментиран от #5

  • 3 Унуфри

    35 21 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло
  • 4 САЩ

    41 20 Отговор
    Нали това искаха арабите война с Израел на ви сега тъпаци
  • 5 Говорит Москва

    20 8 Отговор

    До коментар #2 от "чудесно":

    Тия мислят до довечера
  • 6 АБВ

    26 14 Отговор

    До коментар #1 от "Геноцид":

    Кой кого нападна с 5000 ракети

    Коментиран от #10, #16

  • 7 Механик

    22 12 Отговор
    Египет да отвори границите си и да приеме цивилните палестинци . Защо не го прави ? Защото са сигурни , че са потенциални терористи ли ? Това с помощите е мъчение и бавна смърт , ще доведе до канибалъзъм.

    Коментиран от #9, #13, #14, #21

  • 8 Някой си...

    27 21 Отговор
    Някой много се е объркал,ако си мисли че Израел е длъжен да храни тия непрокопсаници и терористи. Да ги хранят водачите им, дето ги подкокоросаха и после се качиха на частните си самолети и кой в Москва, кой в Истанбул, кой в Доха..а тия малоуми сега гинат като мухи...ама , както се казва, да бе мирно седяло, не би чудо видяло.. Га ядоха кифтетата на 7 октомври и се кефеха, тогава им беше хубаво. Сега риват, като дойде келнера със сметката..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не не е така,

    18 14 Отговор

    До коментар #6 от "АБВ":

    Това не е аргумент за изтребване на мирно население!

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алфа Ромео

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    кколко ти плащат от Козяк

    Коментиран от #19

  • 14 Да ти кажа..

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    ЗАщо ли? И питаш защо...ми много просто бре. Защото саим яли попарата на тия и пред очите им е Ливан и как го о..аха за няколко години след като ги прибраха там.. Не ги ще никой от Арабската лига..прибраха ги в Йордания навремето- тръгнаха властта там да събарят.. същото се получи и в Мароко, Судан, Сирия...така че е много лесен отговорът на въпроса ти. Всички им съчувстват, подкрепят ..ама на думи, а дела- никакви. Щото знаят , че като ги подкарат евреите на бой, много ще ги боли. Даже тралаласите си кротуват...
  • 15 Макс

    22 6 Отговор
    Кога е имало граждански ред сред палестинците ? Ред им създаваше Израел, те не могат сами да се ръководят, организират и контролират .

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Терористите и гражданския им ред

    18 8 Отговор
    Какъв граждански ред, които изколиха и изгориха над 1400 хора от обикновени семейства, деца и жени? Тия същите сега се оказва, че вече го играят мирни граждани с мирни женици и една камара чавета, които са нацвъкани не от любов, а от омраза и са използвани за инструмент за изнудване. Аз ако живеех там и местните бандити бяха изклали 1400 души, щях САМ ДА НАПУСНА ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН. Даде им се шанс многократно да се разграничат от ХАМАС. ССамо, че те са ЕДНО ЦЯЛО. Няма как всички оръжия, тренировъчни лагери и тн да са останали скрити от очите на "цивилните". Всички са съпричастни и виновни за това, което направи ХАМАС. Сега ще берат плодовете, които са посяли.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой си...

    16 9 Отговор
    Хахахаха..граждански ред и палестини...днес е време май за вицове да си разправяме...докато ги хранеше, поеше и всяваше ред Израел сред тях,бяха горе-долу добре..като почнаха д се самоуправляват, първата им работа беше да се самоизбият, а после да окрадат парите, които светът и световната общност им даваше, за да се издъжат, че пърцунят по цял ден и освен да правят деца, с друго не се занимаваха. Айде, сега, като дойде видов ден...що реват. Ето ви нагледен пример, че винаги идва моментът за плащане на сметката.

    Коментиран от #30

  • 21 Кондуктора

    8 14 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    По-добре ще е, Иран и Турция да престанат да говорят само, а да действат заедно с всички арабски страни в региона!

    Коментиран от #29, #78

  • 22 Срамота

    16 16 Отговор
    ЕС подкрепя Израелския геноцид. Ние сме част от един терористичен диктаторски съюз.
  • 23 оллах

    0 6 Отговор
    омэн!
  • 24 123

    6 11 Отговор
    Според сатаниста Албърт Пайк живял преди 200 години третата световна война ще е между Израел и подръжниците му срещу мюсулманите. Всичко е план на Сатанистите.

    Коментиран от #87

  • 25 Колега

    16 7 Отговор

    До коментар #10 от "Не не е така,":

    колега, много пъти се каза , доказа и написа - там невинни няма. Всяко семейство почти има член на Хамас. Всички се радваха на убийствата на невинни хора цивилни, жени и деца. Тези са безмилостни убийци и трябва да се сече от корен. Историята е пълна с такива примери и трябва да се чете. Децата могат да бъдат изведени и спасени, но дадени за възпитаване на други хора. Но там традиционно се крията зад жените и децата. Манталитет. Нашите храненици от махалите са същите и разбират само от страх и много голяма тояга. Ама наистина много голяма. Е , сега израелците я размахаха здраво. И няма да спрат докато не завършат започнатото. Иначе край!
    Впрочем самият Путин ясно заяви някога, а аз го уважавам много-с терористи преговори не се водят. Тероризмът се сече до корен.
  • 26 Постижение

    13 4 Отговор
    Арабския катун се разпаднал викат..ма играха хоро преди 2 седмици един ден цял
  • 27 Така е

    12 15 Отговор

    До коментар #15 от "Макс":

    Израел им създаваше ред, като ги унищожаваше десетилетия наред...

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Някой си...

    17 5 Отговор

    До коментар #21 от "Кондуктора":

    Ами да се пробват бе..що не..Какво стана с вчерашния митинг на летище Ататюрк..Ердоган бе поканил всички мюслимански лидери да присъстват, ама май не отиде никой..що така. ? Искаше да го даде май лидер на мюслиманския свят, ама не се получи. Кой е тоя лудия сам да остъкли държавата си.Палестините ще си изядат попарата, дето сами си надробиха..и освен призиви, декларации и тем подобни гъдели, друго няма да получат..
  • 30 що бе облъчен

    11 16 Отговор

    До коментар #20 от "Някой си...":

    евреите освен да създават кибуци и да чакат готови пари от фащ, германистан, албиона и др. нещо направили ли са, какво са произвели тези кръвопийци?

    Коментиран от #34

  • 31 Баце ЕООД

    7 11 Отговор
    Геноцид.
  • 32 Някой си...

    14 5 Отговор
    ХАМАС е организация, призната за терористична от държавите -членки на ООН. А Путин го каза ясно на времето- С ТЕРОРИСТИ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ, ТЕ СЕ ИЗБИВАТ НАЙ-БЕЗМИЛОСТНО...Нещо неясно за копейкаджиите? Не слушате май какво ви говори вожда ви..що така?
  • 33 Фактически дефакто

    9 9 Отговор
    Все си мисля. Че ако го нямаше путинофила с куция си мозък. Хората в България нямаше да са толкова толерантни. Към нападението над чужди държави. И избиването на хора там. Нямаше да викат на нападение.Освобождение от терористи нацисти и тн.
  • 34 Да ти кажа..

    19 4 Отговор

    До коментар #30 от "що бе облъчен":

    Направили са държава, каквато ти нито си имал, нито ще имаш..направха показно как се събират за два дена 300 000 щика под знамената, а тука ще се разбягате като пилци, не дай си боже да стане някоя патаклама..та ..какво питаше..?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Да ти кажа..

    15 4 Отговор

    До коментар #27 от "Така е":

    Ако ги унищожаваше, щеше да е добре сега,а не в Газа да са нагъчкани като в дядовата ръкавичка. Тия терористи освен да правят деца, друго не знам да са свършили. Не знам дали знаеш, но арабинът е пословичен със своя мързел. А Израел ги хранеше, поеше че и ток и вода безплатно им даваше.. дето се вика,храни куче да те лае. Ама има и друга- на зло куче, зъл прът.. та така, такива ми ти работи..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Онзи ден Оле, днес ОлеЛе.

    6 3 Отговор
    Палестинска му работа.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ама ползвайте я бе

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "ама да де":

    Таман ще знаем кое го пишат руснаците. Прост народ.

    Коментиран от #66

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 факт

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "ама да де":

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Западните езици се изучаваха по задължение, само в училищата подготвящи кадри за Държавна Сигурност. Руския език обаче бе задължителен за изучаване за всички ученици от трети клас нагоре.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тодор Живков

    6 3 Отговор
    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 хихих

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "хахаха":

    Азси ви кътам за момента в който струвате нещо.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Рядко

    9 1 Отговор
    ще се открие арабин от Палестина, който признава Израел. Озлоблението е масово и трябва да се укроти. Това е начинът. Ако си променят мисленето и престанат да се надяват на обещанията от Истамбул, Доха и москва., нещата може да се подредят. Но за Хамас, няма избор. Краят им е неизбежен.

    Коментиран от #73, #74, #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Така ще са и тия

    4 2 Отговор

    До коментар #72 от "Рядко":

    Виж в русия си живеят мюсюлмани под християнско пък нищо им няма.
  • 75 Ха ха ха ко стана

    9 2 Отговор
    Палестинците се раждат терористи и се възпитават като такива , от всяко палестинско семейство има поне един член но Хамас , а всички палестинци се радват на кланетата на евреи , така че ,да не вият много за това което им се случва и това което ще им се случва , дълго , дълго време и за напред .......
  • 76 Дурхан

    3 7 Отговор

    До коментар #72 от "Рядко":

    А защо арабите трябва да се подчинят на САЩ и Израел ??

    Коментиран от #77

  • 77 мхмм

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Дурхан":

    Те не се подчиняват. Избора да не се месят си идва от тях. Както и избора на египет да си държи затворена границата.
  • 78 &&&&&&&&

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кондуктора":

    Нищо чудно и това да е едно от реакциите които се обмислят. Но преди това медиите ще пишат за друго: няколко писти и корита във водите около Израел са погълнали повече вода отколкото могат да изпомпват!
  • 79 Петричката леля

    3 0 Отговор
    500 камиона дневно?! Ми тези какво произвеждат там?
  • 80 Нюрнберг

    1 1 Отговор
    SS дивизия KOPF TOT влезе в Газа,

    Коментиран от #81

  • 81 Колега

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "Нюрнберг":

    не се излагай така. Дивизията се нарича Totenkopf (мъртвешка глава). Но не знам какво искаш да се опиташ да кажеш. Армията влиза след жестоката покана от страна на Хамас. Покана на която не могат да откажат.
  • 82 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Нищо чудно,гладът е по-страшен от бомбите,като свършат и помощите,ще се втурнат към египетската граница .Два милиона гладни и жадни,ще бъде страшно,египетските граничари как ще ги спрат!?
  • 83 9876

    5 3 Отговор
    Не знам, кой е прав но в случая палестинците си го изпросиха.Няма как да убиеш 1400 невинни сред които жени и деца и да очакваш аплодисменти.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Ти сатанист ли си