Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 05:25 2 402 32

ООН: Обсадата на Газа е колективно наказание

  • оон-
  • газа-
  • обсада-
  • хамас-
  • палестина-
  • израел-
  • камиони-
  • помощ

Хората в анклава гладуват и пият морска вода, лекари ампутират крайници на деца без упойка

ООН: Обсадата на Газа е колективно наказание - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са заявили ясно пред Израел, че са загрижени за прекъсването на комуникациите в ивицата Газа, заяви американската представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Заявихме това ясно пред израелските лидери и разбираме, че комуникационните мрежи са започнали да се възстановяват", каза тя. "Това е от съществено значение. Прекъсването на телекомуникациите застрашава живота на цивилните граждани, персонала на ООН и хуманитарните работници и рискува да изостри хуманитарната криза в Газа", добави Томас-Грийнфийлд.

Според ООН за доставянето на помощи в обсадената ивица Газа е необходим повече от един граничен пункт, а контролираният от Израел "Керем шалом" е единственият, оборудван да поеме достатъчно камиони. През изминалата седмица камиони с помощи влизаха в Газа от Египет през "Рафах". Той се превърна в основен пункт за доставка на помощи, откакто Израел наложи "пълна обсада" на анклава в отговор на нападението на палестинските бойци на Хамас от Газа на 7 октомври. Официални представители на ООН многократно са заявявали, че това е недостатъчно за мащаба на нуждите на цивилното население на Газа от около 2,3 милиона души, повече от един милион от които са останали без дом в резултат на израелските бомбардировки, припомня Ройтерс.

Белият дом смята, че е възможно "през следващите няколко дни" в ивицата Газа да постъпват "по 100 камиона на ден" с хуманитарна помощ, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към американското президентство, цитиран от Франс прес.

"Това е първата цел", подчерта Кърби, след като в неделя президентът Джо Байдън призова за "значително и незабавно" увеличаване на потока от помощи към обсадената палестинска територия.

По данни на ООН острият недостиг на гориво в ивицата Газа вече се отразява на водоснабдяването на населението, заяви Катрин Ръсел, ръководителката на агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) пред извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА.

"Само една инсталация за обезсоляване на вода работи с едва 5% капацитет, а всичките шест инсталации за преработка на отпадъците в Газа вече не работят поради липса на гориво или електроенергия", подчерта тя, като призова Съвета за сигурност незабавно да приеме резолюция, с която да напомни на страните за техните задължения съгласно международното право, включително прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ.

Настоящата система за предоставяне на помощи за ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" е "обречена на провал", предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини, цитиран от Франс прес. Той осъди "колективното наказание", наложено според него от Израел.

"Нека го кажем ясно: шепата конвои, допускани през "Рафах", са нищо в сравнение с нуждите на повече от 2 милиона души, попаднали в капана на Газа", заяви Лазарини. Той призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, което се е превърнало във въпрос на живот и смърт за милиони хора".

"Съществуващата система за допускане на помощи в Газа е обречена на провал, освен ако няма политическа воля да се гарантира, че потокът от помощи е значителен, съизмерим с безпрецедентните хуманитарни нужди", допълни той пред Съвета за сигурност.

Вчера през Рафах в ивицата Газа влязоха 33 камиона с вода, храна и медицински консумативи - най-големият обем помощ от 21 октомври, когато този пропускателен пункт с Египет беше отворен след обсадата, наложена на палестинския анклав в отговор на безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври. Преди тази дата в ивицата Газа влизаха около 500 камиона всеки ден.

Лазарини определи като шокиращи както "ужасяващите" атаки на "Хамас", така и израелските удари по Газа. "Сегашната обсада на Газа е колективно наказание", добави Лазарини.

"Хората в Газа чувстват, че не са третирани като останалите мирни граждани. Повечето от тях се чувстват хванати в капана на война, с която нямат нищо общо", подчерта той. "Цялото население е дехуманизирано".

В Газа лекарите "оперират на земята" и извършват цезарово сечение или "ампутации на деца без упойка" поради липсата на лекарства, заяви в понеделник организацията Лекарите на света, която се опасява от евентуално "експоненциално" нарастване на детската смъртност в ивицата. Палестинският анклав "е изправен пред критична ситуация в краткосрочен план", заяви пред медиите Жан-Франсоа Корти, вицепрезидент на неправителствената организация.

Организацията, която има около двадесет служители на място, осъжда "неописуемите жестокости", извършени от Хамас на 7 октомври. Обаче "трябва да осъдим и факта, че днес хората гладуват и са бомбардирани без изгледи да напуснат една територия от 300 кв. км", заяви Корти. "От затвор на открито вървим към масов гроб на открито. Хиляди мирни граждани и стотици хуманитарни работници, които нямат нищо общо с терористите, умират под бомбите", твърди той.

Без електричество и с генератори, които "практически не работят" поради липса на гориво, операциите често се провеждат "на светлината на факли", добави той. Заради липсата на питейна вода "хората пият морска вода", което води до диарии и дехидратация, предупреди Корти, според който през следващите дни може да се очаква "експоненциално нарастване на смъртността" сред децата в Газа, както заради бомбардировките, така и заради основните заболявания, които вече няма да може да бъдат лекувани.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    33 4 Отговор
    ФАЩ и загриженост? Дори и да е така никой не вярва на лицемерите . Няма да съм жив ,но сигурно ще се случи и с тях както сега в Газа! Това са най големите мерзавци на планетата.

    Коментиран от #6

  • 2 Урюрвкос

    23 3 Отговор
    толкова загрижени колкото за Крим, който стоя без вода и ток 8 год

    Коментиран от #7

  • 3 Гражданин

    25 4 Отговор
    Пред очите на целия свят става този геноцид. След 50 години, когато историята ги осъди никой да не се оправдава.

    Коментиран от #5

  • 4 Тъй ли

    16 3 Отговор
    А бомбените килими над Германските градове през 1942 - 1945 какво бяха ? Колективно поощрение ли
  • 5 Ццц

    11 15 Отговор

    До коментар #3 от "Гражданин":

    А от кога става този "геноцид" , защо го нямаше до 6 октомври и защо бандитите не върнат отвлечените заложници

    Коментиран от #18, #19

  • 6 Оуууу...

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Прав сив първата част и силно грешиш във втората
  • 7 Ццц

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    И "велика" русия не можа за 8 години да се справи с осигуряването на ток и вода
  • 8 Сащ

    13 5 Отговор
    и Израел са злото. Вижда се всеки ден.

    Коментиран от #17, #31

  • 9 Филип Лазарини, колективно

    10 9 Отговор
    Наказание?? Много прилича на "наказанието на руснаците" за действията на тяхното правителство?
    Много прилича и на гоненето на евреите по Европа по време на Хитлер ?
    От къде на къде ще "наказват " 2,3 милиона цивилно население, заради действията на някакви си "терористи" Хамас?
    По тая "логика", някой психопат затсрелял в Тексас в едно училище 20 деца и хайде армията на САЩ да бомбардира и "наказва" целия щат? Да им спрат вода, храна, тока, цялата логистика към щата? Понеже там някой са му гръмнали бушоните, хайде "колективно наказание"??? Пълна дивотия и фашизъм!

    Коментиран от #14

  • 10 Майк Алън Патън

    4 5 Отговор
    На война , като на война !
  • 11 Горещ Студ

    9 2 Отговор
    Забелязвате ли как всички оставиха на 2-ри план и сякаш забравиха за войната в Украйна , откакто Израел и Хамаз се захапаха ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТАКА ТРЯБВА

    11 10 Отговор
    Какво виждат хората на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация, не отвлича заложници и не удря преднамерено граждански цели. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.С терористи не се преговаря, те се трепат

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не е за вярване

    13 8 Отговор
    Израел не се държат като божии хора! Тяхното поведение в случая е на сатанисти. Къде са САЩ и загрижени запад да дадът оръжие на без защитните палестинци? Къде са милиардите помощи за нуждаещите се палестинци? Виждате ли народе каква е действителността? Виждате ли от коя страна ви наместиха пак да стоите? Не, нали. За това и ще си понесете последствията..

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Липсва ти човешкото

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Не се чуди от къде ти е дошло. Сам си виновен
  • 19 Само питам

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Сигурен ли си ,че го нямаше?Над цяла Газа висеше надпис: Трудът ви прави свободни.Но допускаха само послушковци и обратни да работят в Израел.Останалите на опашки за помощи от Червения кръст . Единствената разлика е ,че не използваха масови бомбардировки.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Е, кой е правил тези неща?

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Тези май болните и лекарите в болницата, която сринаха със земята ли???
    Абе вие имате ли поне малко логика в тиквите си?
    НЕ можеш да наказваш цял народ, понеже имало терористи и партизани между тях....
    Защо по време на втората световна война СССР заедно със сащ и британците не са бомбардирали цяла България до пълно разрушаване, понеже ние сме били техни врагове тогава?!
    С Хирушима и Нагасаки, с Дрезден какво направиха?
    Щом имало "колективно наказание" можеш да сринеш цели градове, държави и да убиеш милиони, заради това, че някакво си НС обявило война на САЩ?
    А Хамас обявили война на Израел. И айде тях е трудно да хванат, ще избият всички в Газа?

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Е, добре де

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Какво са ти виновни тези 3000 палестински деца, които Израел сега уби? Заради това, че Хамас е правил същото в тяхната страна?
    Това е варварство. Намерете си Хамас и стреляйте по тях, не по цивилното население на Палестина.
    Защо не правите разлика? Даже и по време на война има някакви човешки правила. Евреите ореваха цял свят, че са ги унижавали и гонели в Европа. И то на етническа основа. Ами защо сега ТЕ правят същото с палестинците?
  • 24 бл.134 в Zап. парк

    0 4 Отговор
    На евреите е разрешено .Нека избият 200-300 хиляди Голяма работа идват избори в САЩ
  • 25 Пет пари

    10 2 Отговор
    Русия беше и е санкционирана и заклеймена за военни престъпления, а Израел - не. Що така?
  • 26 русия

    5 7 Отговор
    и хамас си го търсят и си го намират. Краят им се види. Достатъчно!

    Коментиран от #28

  • 27 Хамас уроде

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Не е целия палестински народ!
  • 28 Май твоя

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "русия":

    Нещастен край ги изпреварва П.Е.Д....Е.Р....С
  • 29 Татяна

    3 0 Отговор
    До Българка...Значи според вас,ако бяхме останали под турско робство,не бихме имали право да се противопоставим на турците,дошли на наша територия и давайки нареждане дали ще имаме ток,газ,вода,къде ще работим,колко ще дишане...затворени в един град като София...госпожо,четете историятА,после говорете!

    Коментиран от #30

  • 30 Минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Татяна":

    Тя е госпожица
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.