Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2023 19:41 1 292 19

Москва: Украински дронове атакуваха цели близо до Запорожката АЕЦ

  • запорожка аец-
  • русия-
  • украйна-
  • дронове

Запорожката АЕЦ, която е под руски контрол от началото на март 2022 г., разполага с шест реактора ВВЕР-1000 В-320, съдържащи уран 235

Москва: Украински дронове атакуваха цели близо до Запорожката АЕЦ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия заяви днес, че Украйна рискува да предизвика ядрена катастрофа, след като девет украински дрона са били свалени от руските сили близо до Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата АЕЦ в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Запорожката АЕЦ, която е под руски контрол от началото на март 2022 г., разполага с шест реактора ВВЕР-1000 В-320, съдържащи уран 235. Четири от реакторите са спрени, а два - № 4 и № 5 - са в т.нар. режим на "горещо спиране", според руския оператор на централата.

Още новини от Украйна

"Киевският режим продължава да извършва провокации с цел да създаде заплаха от авария в Запорожката атомна електроцентрала и да наруши ротацията на служителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Министерството съобщи, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили девет украински дрона близо до контролирания от Русия град Енергодар.

МААЕ неведнъж е заявявала, че светът има късмет, че все още не се е случил ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ, където според агенцията ядрената безопасност остава изключително крехка. Както Украйна, така и Русия се обвиняват взаимно за нападения срещу централата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диагноза путлерастин

    5 17 Отговор
    Нема Украйна бе. Това са били някакви извънземни
  • 2 стоян георгиев

    20 10 Отговор
    Като направят фашизоидите авария в АЕЦа руснаците ще ударят с Буревестник по Киев и спонсорите на окраинските фашисти

    Коментиран от #10

  • 3 КОТарАК

    26 7 Отговор
    Авария в АЕЦ Чернобил 1986 не е случайна точно 3 години преди падането на Берлинската стена. Укрофашизоидите са стари ядрени терористи.
  • 4 Коста

    18 8 Отговор
    Руснаците вчера ги съдраха от бой . 180 цели унищожени .
  • 5 будна ера

    18 5 Отговор
    Водеща на Fox News: Украйна е загубена кауза. По-добре да изпращаме оръжия направо на Русия, така или иначе тя ги получава
  • 6 истината

    17 5 Отговор
    Никой никога не се е имал нещо друго пред вид от управляващите на запад, освен това, че рано или късно Украйна ще е "загубена кауза"! Въпросът е да им се попречи повече да не създават и предизвикват следващи и други такива "загубени каузи"!
  • 7 Урюрвкос

    13 1 Отговор
    и точно днес правят ротация наблюдаващите от МАГАТЕ командировани в ЗАЕЦ
  • 8 Малеее ужаст

    3 18 Отговор
    Аууу пак ядрени централи нещо си там. Нещо страшно щело някъде да стане. Ама русляците спасили светът. Ама ако не слушкате. Ще ви пуснем атома викат самите тия пълзящи твари. И тука някакви им пригласят психично болни самотни откачалници

    Коментиран от #19

  • 9 гойда орки!

    2 8 Отговор
    гайда!
  • 10 Ох на тати

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Заблудения Ред Нек .
  • 11 Патриот

    3 7 Отговор
    Следващата мишена е Кремъл
  • 12 Залужний

    11 2 Отговор
    Според учебниците на НАТО и математическите изчисления четири месеца трябваше да ни стигнат, за да стигнем до Крим, да воюваме там и да се върнем“, саркастично отбелязва генерал Залужни. Вместо това украинските въоръжени сили бяха заклещени в минни полета на подстъпите към Артемовск, а доставеното от Запада оборудване беше атакувано от артилерия и дронове. Подобна е ситуацията и на главното – южното – направление на контранастъплението, където новосформираните и неопитни украински бригади веднага се сблъскаха с огромни трудности, въпреки наличието на модерни западни оръжия.
  • 13 Залужний

    8 3 Отговор
    Първо си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. Тогава си помислих, че може би нашите войници не са добри, и направих промени в някои бригади“, каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна. Когато това не помага, командирът решава да намери книга, която е изучавал, докато е бил студент във военна академия в Украйна. Нарича се „Пробив на укрепената линия“ и е публикуван през 1941 г. от съветския генерал-майор Павел Степанович Смирнов, той е много по-умен от генералите на НАТО и техните учения. такъв умен руснак!
  • 14 алооооо, Анатолий

    9 3 Отговор
    украинските боклуци удариха Курската атомна централа преди 5 дни!!!!Какви простотии пишете там
  • 15 Залужний

    11 3 Отговор
    Упадъкът на украинския морал и отслабването на западната подкрепа нарастват всеки ден. Според генерал Залужни няма съмнение, че продължителният конфликт е изгоден за Русия, страна с три пъти по-голямо население и десет пъти по-голяма икономика от Украйна, така че е малко вероятно да бъде спечелена тази война.
  • 16 Много проz

    9 3 Отговор
    Русия пази ядрена централа на територията на врага?
    Нещо се объркъх
  • 17 ........

    5 2 Отговор
    Цитат:МААЕ неведнъж е заявявала, че светът има късмет, че все още не се е случил ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ."

    Нямате си даже и представа за какъв късмет става на въпрос.Миналата година ракета като е паднала там не се е взривила.Наумили са си,че ако я взривят това ще доведе до разпад на Русия,защото едно време като са взривили Чернобил се е разпаднал СССР.Това е лудост някаква!Няма да се разпаднат,но ще пострадат невинни и то доста от ЕС,които всъщност са съюзници.
  • 18 ДаВеДа

    0 1 Отговор
    Лъжат руснаците, използвани са фтп дрони, които са много малки и се насочват през камера. Точността им е много висока и не могат и да одраскат аец-а.
    Пак постановки правят, защото военните продължават да се крият в аеца.
  • 19 Малееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Малеее ужаст":

    Прав си, но "малееееее" оти не използваш правилните артикули на фармацевтичната индустрия.
    В случай, че не си използвал ютията за вътрешността на горния си завършек на тялото- помисли...Защо още първия ден на войната бяха превзети Чернобил и Енергодар, дали пък не са знаели за подготовката на т.н. мръсни бомби от твоя ментор....
    Майна ходи виж, какво има на едно от небутнатите (от такива, като теб титани на мисълта), тепета ....
    Кое е по- важното- спасяване на българската икономика, българските пенсионери, българските работещи и деца, или икономиката на един изплискал легена зелен любител на кристали
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания