Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 16:05 14 956 14

Официално писмо до Китай от Финландия и Естония свързано с прекъснатия газопровод

  • естония-
  • финландия-
  • китай-
  • газопровод-
  • инцидент

Предварителните данни сочат, че китайски кораб, наречен Ал, е бил в района по време на инцидента

Официално писмо до Китай от Финландия и Естония свързано с прекъснатия газопровод - 1
Снимка: Shutterstock

Финландия и Естония са изпратили официално писмо до Китай в сътрудничество за разследване на щетите върху критичната инфраструктура в Балтийско море, цитирана от News.bg.

Естонският външен министър Маргус Цафукна заяви пред вестник Политико, че двете балтийски държави са се обърнали към Китай за сътрудничество и възможност за по-нататъшно разследване.

Разследването обхваща скъсването на газопровода Balticconnector и телекомуникационен кабел между Финландия и Естония, както и на друг телекомуникационен кабел между Естония и Швеция, повредени около 7-8 октомври. Всички инциденти са смятани за свързани.

Предварителните данни сочат, че китайски кораб, наречен Ал, е бил в района по време на инцидента. Финландската полиция подозира, че корабът може да е бил акостиран на морското дъно, причинявайки щети.

Цахкна каза, че продължителността на проучването зависи от степента на сътрудничество на Китай. Съобщава се, че Китай е обещал "пълно сътрудничество", но позицията на страната остава несигурна, особено на фона на напрегнатите отношения между Пекин и Талин относно плановете за декомунизация на Тайван за откриване на нов правителствен офис в Естония.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българина

    59 11 Отговор
    и какво очакват да стане? вярно кабела е китайски, просто да си поръчат нов, Си ще им съдейства да прескочат опашката от чакащи. двете държави сумарно са като един китайски обикновен град, все едно кмета на село да се репчи на президента ....
  • 3 ...

    75 2 Отговор
    Ако кораб акостира на дъното, след това не може да плава.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Геро

    58 5 Отговор
    А кой саботира северен поток. Мълчат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Манерхейм

    24 6 Отговор
    А какво е мнението на Нокия, Ериксон, Волво, .... Защо Естония и Финландия не се обърнат за помощ и съдействие към НАТОвските си съюзници"?! Тагарето е готов на всичко!
  • 10 Хектор

    8 43 Отговор
    В света има три крайно опасни и рискови държави, а те са силно токсичните Китай, Русия и Иран. И трите държави са авторитарни и диктатури в които правовия ред не съществува, а каквото кажат аятоласите в Иран, в Китай каквото кажат китайските комунисти и в Русия каквото кажат Путин и управляващия елит. За тях не важат законите и правото и всеки неудобен на режима заминава в затвора или трудови лагери или бива убит. Слава богу макар и частично България се освободи от жестокия кървав и комунистически режим, които беше забранен в парламента през 2000 г, а Бкп беше забранена като престъпна организация. На враговете на европейска и натовска България им пожелавам да живеят в една от горе цитираните три държави, но без право на връщане в цивилизована България.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Официално запитване

    26 2 Отговор
    А разкриване на унищожаването от САЩ и укра на северен поток кога?
  • 12 ЧИЧО МАНЧО

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хектор":

    Зомбираните подлоги обикновено вярвате на всякакви дивотии стига да идват от посолството
  • 13 Дивуй

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хектор":

    Знаеш ли кой е Хектор и какъв е бил края му?Ахил го убива ,влачи го закачен на коня си покрай стените на Троя и го оставя на кучетата .След много молби разрешава на близките му да го вземат и погребат.Толкова за Хектор и твоите глупости.
  • 14 Грух

    0 0 Отговор
    Писукат мишките, нещо са недоволни,че големият слон ги настъпил.. Хихи
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания