Last news in Fakti

5 Декември, 2023 15:10 1 418 37

Въпреки санкциите! Европа несъзнателно използва горива, произведени от руски нефт

  • русия-
  • петрол-
  • нефт-
  • газпром-
  • роснефт

Държавите от Г-7 и ЕС наложиха таван от 60 долара за барел на руския суров петрол миналия декември в опит да запазят петролните доставки стабилни в световен мащаб, като същевременно изтощават военните резерви на Кремъл

Въпреки санкциите! Европа несъзнателно използва горива, произведени от руски нефт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Усилията на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия, след като Москва започна войната си срещу Украйна, се провали една година, след като беше договорено за първи път, установи нов доклад, с който Politico се запозна. Това накара Киев да поднови молбите си към своите съюзници да предприемат по-строги действия.

Изданието припомня, че държавите от Г-7 и ЕС наложиха таван от 60 долара за барел на руския суров петрол миналия декември в опит да запазят петролните доставки стабилни в световен мащаб, като същевременно "изтощават" военните сандъци на Кремъл. Но широко разпространеното заобикаляне, зейналите вратички и продължаващият бизнес с горива означават, че Москва все още печели милиарди от водещия си износ, които може да използва, за да удължи войната.

Не, че ценовото ограничение не е имало ефект. През последната година схемата е струвала на Кремъл 34 милиарда евро приходи от износ, което се равнява на около два месеца печалба тази година, според нов анализ на Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), споделен с Politico.

Но това е много по-малко, отколкото са се надявали онези, които са създали правилата. Освен това въздействието се усеща най-интензивно през първата половина на 2023 г., преди да започне да избледнява. Руският петрол сега се продава за повече от лимита от 60 долара.

"Въздействието на тавана на цените е ограничено поради неадекватно наблюдение и правоприлагане“, каза Исак Леви, който ръководи работата на CREA за Европа и Русия.

Недостигът отчасти се дължи на това, че търговците просто пренебрегват тавана на цените, се посочва в доклада, а руският петрол се продава за около 70 долара за барел. Около 48% от руските петролни товари са превозвани на танкери, притежавани или застраховани в страни от Г-7 и ЕС, установиха изследователите. На теория таванът на цените трябва да се прилага за тези кораби, които съставляват по-голямата част от глобалния флот, но на практика малко оператори са били насочени.

"Рафинираща вратичка“ също подкопава усилията на Запада. Страни като Индия купуват евтино огромни количества руски суров петрол, обработват го и след това го продават на всеки, който го иска, без ограничения. Това означава, че европейските потребители може несъзнателно да използват бензин, дизел и самолетно гориво, произведени от руски суров петрол, финансирайки в същото време въоръжените сили на Москва.

Данните подкрепят това подозрение. Ню Делхи увеличи вноса на руски петрол със 134% през изминалата година, което представлява почти половината от търговията на руски суров петрол по море. В същото време индийският износ на горивни продукти за ЕС рязко се повиши.

Въпреки че технически не е нарушение на санкциите на ЕС, Украйна призова Брюксел да забрани тези продажби на трети страни.

Само шепа лица са били обвинени от западните правителства за неспазване на правилата, а разследванията на предполагаеми нарушения са рядкост. Междувременно Русия открито пренебрегна забраната, докато сенчеста флотилия от остарели танкери успява да замъгли истинския произход на своите доставки.

Промяната на правилата за забрана на тези практики и гарантирането, че нарушенията на санкциите водят до последствия, ще направи по-трудно Кремъл да плаща за оръжията и военните заплати, които поддържат конфликта в Украйна, се посочва в доклада. "Санкциите не са намалили решимостта на Кремъл за война".

Украйна отдавна предупреждава за разпространението на подобно поведение.

"Тези констатации не са изненада – таванът на цените на петрола е проектиран много добре, но най-слабата част винаги е била прилагането“, каза Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски, пред Politico.

"Когато правилата бяха въведени преди година, имаше почти паника на руския пазар. Имаше значителен спад в техните приходи. Но те се опитваха да намерят всички налични вратички и в крайна сметка ги намериха“, каза още той.

Сега Устенко призовава за наказателно преследване на всеки, който е замесен в заобикаляне на ограниченията върху руската енергия.

Ограниченото въздействие на тавана на цените на петрола е "разочароващо“, но "не е напълно изненадващо“, каза един дипломат от ЕС, който поиска анонимност, за да говори откровено. Тези резултати, продължи дипломатът, сега трябва да насърчат "по-нататъшни размисли за това какво можем да направим за затваряне на вратички, предотвратяване на заобикаляне, като същевременно има предвид, че никога няма да бъде 100 процента водонепроницаем".

Страните от ЕС сега обсъждат нови начини за затягане на прилагането на тавана в 12-ия кръг от санкции на блока срещу Русия, според проект, видян от Politico, включително нови задължения за търговците и наемателите на кораби да предоставят данни за пратките.

Но според Янис Клуге, старши сътрудник в Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността, по-ефективен начин за гарантиране на спазването би бил търговците и изпращачите да бъдат заплашени със санкции.

"Този ​​инструмент все още има някакъв живот и все още има известен потенциал да ограничи приходите от руски износ, но начинът, по който се прилага, трябва да бъде променен, за да бъде успешен“, каза той.

Друга възможност е намаляване на нивото на тавана на цените, нещо, за което Киев отдавна призовава. Определянето на лимита от 30 долара за барел, например, би намалило приходите на Русия с 49% само през изминалата година, каза CREA.

Скромното парично въздействие на забраната означава, че ЕС също трябва да коригира очакванията си за санкции, каза Клуге, тъй като слабата рубла и високият износ на петрол ще поддържат достатъчно пари, които текат в бюджета на Кремъл.

"При настоящите цени и дори ако Русия спечели тези 60 долара в горната цена... това няма да повлияе на приходите достатъчно, за да наложи каквато и да е промяна на стратегията или да ограничи ресурсите на Русия достатъчно, за да направи разлика на бойното поле“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Несъзнателно ли

    39 1 Отговор
    -Хе-хе-хе
  • 2 Пич

    48 1 Отговор
    Съвсем съзнателно си ги ползва руските горива , Европа ! Но се държи като онази морвва , дето отказала на един , но се завъряла и навела , човека я напънал , а тя казала , че въобще не се интересува , какво става зад гърба и !!!
  • 3 Последния Софиянец

    40 0 Отговор
    Несъзнателно друг път!
  • 4 Здрасти

    43 1 Отговор
    Хаххаха, несъзнателно било.. Ей големи лъжци всички
  • 5 НАПЪЛНО

    40 0 Отговор
    СЪЗНАТЕЛНО ГО ПРАВЯТ САМО НАЩИТЕ ПОДЛОГИ СПАЗВАТ И ТЕРОРИЗИРАТ БГ НАРОДА
  • 6 Хохо Бохо

    38 0 Отговор
    Несъзнателно? Абе вие уредни ли сте? И последният кръчмарски политолог го знае тва. Кой с повече 2 грама мозък би повярвал, че може да се заменят 70% горива с алтернатива? От Марс ли ще ви ги докарат?
  • 7 От страни

    32 0 Отговор
    Да бе, баш несъзнателно. Всички прекрасно знаят че е руско и продължават да ползват руско ама на други цени. То това беше краварската идея - да яхнат всичките тръби на Русия и да плащат на русия 40-50 долара а да го продават за 400-500 на европейците ама Путин им сбърка работата та затова са му навити толкова.
    Ей, хамериканците не само че не са спрели да купуват от Русия не само не са намалили но и са увеличили обемите купувани от Русия. 100% втечнен газ от Русия от Ямал, от завода в Сабета отива в САЩ. И е изкупен с месеци напред, и русняците пускат втори завод тая зима та и оня ще работи за американците, а вие духайте таратора.

    Коментиран от #26

  • 8 123

    2 6 Отговор
    Е , и какво от това , като ползва
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Павел пенев

    27 0 Отговор
    Не е вярно,пак лъжи. Европа съвсем съзнателно използва руски петрол, но забранява на такива простаци лакеи като нас да купуват руски горива.

    Коментиран от #14

  • 12 Слово пацана. Кровь на асфальте

    14 1 Отговор
    Спрете да гледате турски сериали, гледайте руски! Като Бригада!

    Коментиран от #20

  • 13 От цялата врътка

    1 19 Отговор
    русия е на загуба. Продава на безценица суров петрол на Индия. Там се преработва и се изнася за Европа. Между другото, цените на безин и бафта падат на международните пазари.

    путинска русия получава 25% от онова което е получавала преди войната.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 az #СВО

    16 0 Отговор
    Хахахаха!

    "несъзнателно", а?
  • 17 сведетел

    13 0 Отговор
    не е несъзнателно !
  • 18 един

    8 1 Отговор
    Да де,той преди всичкия газ беше руски,сега всичкия петрол е руски!Някой хора стават смешни с тия напъни..!
  • 19 УдоМача

    11 0 Отговор
    Всичко е пари, интереси и лицемерие! Трябва глобална тотална война за да се освестим! Друг избор освен рязане на рака с все метастазите няма. Тогава ще можем да се наречем отново човеци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Замръзнаха ли ви електричките

    12 0 Отговор
    Много тесли вече плакаха в студената зимна обстановка :)

    Минавам на брикети !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А дали Е

    6 0 Отговор
    Несъзнателно
  • 24 мдаа

    0 9 Отговор
    Европейците сме добри хора и даваме някое друго евро на ушанките да не умрат от глад. Ако запада искаше да удуши руската икономика, отдавна да го е направила. Повечето западни компании продължават да обслужват руския пазар, Русия невъзпрепятствано си изнася суровините по море. Санкции има, НО НЯМА пълна икономическа блокада. Така, че да викат Ура и да черпят по една водка.
  • 25 Тома Неверин

    8 0 Отговор
    Смях в залата!
    "Струвала на Кремъл 34 млрд приходи" :D
    Само за първите 9 месеца на 23-та Роснефт увеличи чистата си печалба си 1,8 пъти (!!!) в сравнение със същия период на 22-ра.
  • 26 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "От страни":

    Ние ние, не вие. И ние си имаме клоуни назначени от тях и играещи по свирката на урсула и сие, която също е назначена от някой си
  • 27 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    О хооо, като дойде дерогацията... мани , мани . Ще го инкасираме два ката.
  • 28 Иво

    6 0 Отговор
    Аз тук виждам парадокс,когато търсенето определя цената.Да речем че съм тарговец на даден продукт.Налагате ми ограничение на цената на стоката да бъде по-ниска от тази на другите с идеята да не печеля.Именно тогава търсенето към мен ще се увеличи и аз ще мога да продавам на желаната от мен цена.Направо е комично.
  • 29 Ембаргото е за това,

    1 5 Отговор
    не да не се използва руски нефт и газ, а лъвската печалба да не остава за РФ. Индия купуваше по 42$ за барел и продава на пазарни цени дизел и бензин на ЕС.На всичко отгоре плаща в рупии и Путин се чуди какво да ги прави. Търговията с Китай същата (в юани), но поне оттам има доста за купуване.
  • 30 Европа

    7 0 Отговор
    Аз несъзнателно отидох на купона,несъзнателно пих,несъзнателно си свалих сутиена и гащичките и несъзнателно се разкрачих...После съвсем истински ме болеше,защото съзнателно ме включиха в групова пълна програма
  • 31 Европата

    3 0 Отговор
    А да бе! Без да искам, нарочно!
  • 32 Иван

    4 0 Отговор
    Няма такова нещо!!!...... овцете Олаф Шолц, Урсула Фон Дер Лайен и Аналена Бербок са гении.
  • 33 Иван

    4 0 Отговор
    Няма такова нещо!!!..... овцата Просто Шиле Киро е всичко изчислила и пресметнала.
  • 34 БеГемот

    2 0 Отговор
    Прав са на ударени май!
  • 35 Харон

    3 0 Отговор
    "Това означава, че европейските потребители може несъзнателно да използват бензин, дизел и самолетно гориво, произведени от руски суров петрол, финансирайки в същото време въоръжените сили на Москва." Аха. аз пък имам пантограф и съм тролейбус. А жена ми пък трамвай....Кого гледат за балами тези двулики европейци? Само Те ли са "умни"? Защо не си въртим и ние бизнеса както при войната в Сърбия? От бургаските рафинерии направо в Петрич и там проточване на горивото в Македонски, Албански, Сръбски камиони, и хайде на пазара.... :-)))) Еееее официално ще крещим колкото се може за санкциите, а в междучасието ще си смятаме печалбата.
  • 36 Ха-хах-ах

    3 0 Отговор
    Европа несъзнателно използва горива, произведени от руски нефт...
    Ей туй искрено ме развесели ☺️
    Имаше навремето един виц как една леля в претъпкан рейс усеща че някой в тарапаната и е смъкнал шортите и и го е мушнал. Тя се обърнала отначало много възмутено и казала "Ама господине вие ма е... ете"!!! Но след няколко фрикции, доста по нежно добавила "Ама е... ете ма, щом съм лекомислена"...😆😆😆
    ...Та, толко за използване несъзнателно на нещо си 🍌
  • 37 Бай Благой

    1 0 Отговор
    Несъзнателно???
    То бива бива лицемерие ама като западняшкото няма нийде по света....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания