Last news in Fakti

12 Декември, 2023 10:35 1 624 23

Преглед на печата: Володимир Зеленски във Вашингтон

  • сащ-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • нато

Стремежът към нов подход идва, след като продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна не успя да постигне целта си да бъдат отвоювани загубените територии

Преглед на печата: Володимир Зеленски във Вашингтон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Одобряването на поисканата от президента на САЩ Джо Байдън допълнителна военна помощ за Украйна на стойност милиарди долари се забави заради искания от страна на републиканците за политически опасни промени в политиките за предоставяне на убежище и други имиграционни политики в замяна за тяхната подкрепа, пише в. "Вашингтон пост". Очаква се украинският президент Володимир Зеленски днес да изложи аргументите си за необходимостта от одобряване на помощта в изказвания пред сенаторите и на среща с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, посочва изданието.

Допълнителният пакет от помощи на стойност 110,5 милиарда долара, който включва средства за подпомагане на Украйна, Израел, Тайван и за укрепване на американско-мексиканската граница, изглежда няма да бъде приет преди Конгресът да излезе във ваканция за празниците, според американското столично издание.

САЩ оглавиха усилията за екипиране и обучение на украинските сили, които това лято започнаха контраофанзива, за която официалните представители във Вашингтон и Киев се надяваха, че ще доведе до голям пробив във войната, която бързо наближава началото на третата си година, коментира "Вашингтон пост".

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че според американски и украински официални представители американските и украинските военни лидери търсят нова стратегия, която да започнат да изпълняват в началото на следващата година, за да подобрят позициите на Киев и да съживят отслабващата подкрепа за войната срещу Русия.

Стремежът към нов подход идва, след като продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна не успя да постигне целта си да бъдат отвоювани загубените територии и след седмици на често напрегнати срещи между висши американски служители и техните украински колеги, коментира изданието.

САЩ засилват директното предоставяне на военни съвети за Украйна и са изпратили генерал в Киев, който да прекара доста време на терен, посочва "Ню Йорк таймс". Американците настояват за консервативна стратегия, която да се фокусира върху задържането на територията, с която разполага Украйна, както и върху окопаване и натрупване на запаси и сили в течение на годината, а украинците искат да преминат в атака, надявайки се по този начин да привлекат вниманието на света, пише вестникът.

Великобритания също преразглежда бъдещия си ангажимент за военна помощ за Украйна, пише в . "Гардиън". Изданието цитира източник от британската отбрана, според когото бюджетът за фискалната година, започваща през април 2024 г., може да бъде "в общи линии подобен, може би дори по-висок" от настоящия.

Окончателно решение не е взето, въпреки че се очаква тази седмица на заседание на британския Съвет за национална сигурност да бъде обсъден въпросът за бъдещата подкрепа за Киев на фона на несигурността около подкрепата от страна на САЩ, отбелязва изданието.

Великобритания се е съгласила да дари на Украйна десетки амфибийни превозни средства и плавателни съдове на фона на укрепването на нейните позиции на левия бряг на река Днепър, пише в. "Телеграф".

Голяма част от южната фронтова линия в Украйна сега преминава по протежението на реката, която украинските въоръжени сили ще трябва да форсират, за да изтласкат руските сили от окупираните части на Херсонска и Запорожка област, както и от Крим, посочва изданието. Дарението на превозните средства и плавателните съдове е част от усилията на нова военноморска коалиция, водена от Великобритания и Норвегия, която ще достави на Украйна и два миночистача, отбелязва "Телеграф".

Не се съобщава кога ще бъдат разположени на фронта машините и плавателните съдове, но те вероятно ще играят ключова роля при евентуални нови украински опити за форсиране на Днепър и за напредване на юг към Крим или на изток към Азовско море, коментира британският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    39 3 Отговор
    Сложил е костюмчето. Значи е събул гащите за преговори. Дано, че ми писна цял свят да страда за да може едни хора да си продадат застоялите оръжия.

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Ксаниба

    39 3 Отговор
    отиде раболепно да ближе ръката на грохналият господар. Та изберателите да видят, че грохналия господр е от значение ве още, някъде... А колко милиона окраинчета ще измрат още, не е от значение за грохналият господар, те са матриял за каузата!! Само дето клоуна е и предател, освен че е проадажник.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ами

    31 3 Отговор
    егати скръндзите - на укрите им трябват 400 милиарда за да "победят",а краварите се стискат и не дават 60

    Коментиран от #15

  • 6 0808

    36 4 Отговор
    ... новата стратегия на фащ и укрия: 1. Бегом посока Запад 2. Шиене на бели знамена 3. Позивна Волга и предавене с вдигнати ръце..фащ ще победят както в Афганистан...
  • 7 НА ПРОСТАКА МУ СВЪРШИХА ФЛАНЕЛКИТЕ

    34 3 Отговор
    ИЛИ МУ НАРЕДИХА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ЦИГАНИН СЛЕД КАТО Е ОТКРАДНАЛ ПОВЕЧЕ МИЛИАРДИ ОТ БОЙКО И КИРО И БАЩА МУ , ЗЕТИ ЗАЕДНО !
  • 8 Дядя

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Снимката е стара.
  • 9 двамата

    12 1 Отговор
    на опашката..! Малкия бърза да си измий сопола,ашето и после да пипа празната торбича. на дъртака...
  • 10 Ми,да

    16 3 Отговор
    Давайте му бойни машини,да има какво да продава в Африка!
  • 11 Йода

    17 4 Отговор
    На снимката Дарт Вейдър и Син 😆😆😆
  • 12 Двама ненормалника се надлъгват

    18 3 Отговор
    Отиващи се фашисти
  • 13 Асен

    24 2 Отговор
    Тези двамата за смях, единият малоумник, другият надрусан ,но забележете с тях ще се прегръща нашата Сталинка !!!! Нагли същества ,освен за пари ,оръжие и войни , друго не ги вълнува !!! Украинските фашисти десет години са строили подземни бетонови укрития,но в момента метростанции в Киев се рушат и тече вода както по софийските улици! Жалко ,че нас ни тласкат от посолството и стремглаво вървим по пътя на фашистка Украина !!
  • 14 Ъхъ

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Барнал се е като погребален агент, в крак с умиращата украйна!
  • 15 Бате бате

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "ами":

    Дай пари, дай железо!
  • 16 Име

    14 1 Отговор
    Да, докато се наумуват и - догодина Русия си узаконява окончателно новите територии, това е положението, Минке. Колкото ние сме питали 1885 година дали е законно да се съединяваме и т.н.

    Където има кръв, там има и държава и т.н. Даже не са и сепаратисти. Да - не е идеалният вариант, но - всичко е заради НАТО - да би мирно седяло - ни би милиарди давало.

    Както се оказа - у САЩ няма акъл - едва ли някога ще си върнат парите - поне не и този път. При това се водят най-предприемчиви, не знам какво си.

    Коментиран от #20

  • 17 РАЗБИРАЩ

    8 2 Отговор
    И двамата на снимката ще бъдат преслидвани от правосъдието в държавите си.
  • 18 Мнение

    11 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува,та и Зеленски!
  • 19 Я го знам !

    6 0 Отговор
    Шута ще се търкаля в краката на Мумията с шапка със звънчета 😂
  • 20 соломон напасания

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Име":

    Кви пари, там е печатницата ! А и Байгъна как да разбогатее , В САЩ не връщат обратно 10-20% в..... ако разбираш въобше за какво иде реч.
  • 21 Нема кинти...

    2 0 Отговор
    Нема кинти...
  • 22 Мухаа,хаа!

    0 0 Отговор
    През 70-те излезе един великолепен филм на С.Полак." Уморените коне ги убиват,нали?" Нашият го играе същия римейк.Но докато там интригата беше вкарана във танцов маратон,тук имаме прошляк маратон,който все по отчетливо омръзна на всички.Единствено тревожното за нас- европейците е,че като едното нищо,зад океана да ни стоварят цялата" помощ" през нашите бюджети.Все в името на атлантическата солидарност.Акушерката вече натиска за 60 млрд евро,което клони към почти същата сума в зелено.Досега,грубо пресметнато, цялата огромна подарена сума само от Европейския съюз, е толкова,че спокойно биха могли да изградят по периферията минимум 10 АЕЦ с по два реактора - хилядници.До ключ! С което до 2030 г ,да се къпем в евтина и сигурна енергия .
  • 23 Колкото

    0 0 Отговор
    И да работи печатницата, колкото и пари за им дават, всичко ще е до последния украйнец.
    Колко украйнци останаха? 17-70 години е последната мобилизация. Да съберат тези дето избягаха и ще стане , то само с пари не става.