Last news in Fakti

12 Декември, 2023 18:45 1 770 35

Премиерът Туск обещава да превърне Полша в лидер в Европа и лоялен съюзник на САЩ

  • полша-
  • доналд туск-
  • лидер-
  • европа-
  • сащ-
  • нато-
  • украйна

Той обеща силна подкрепа за Украйна

Премиерът Туск обещава да превърне Полша в лидер в Европа и лоялен съюзник на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

Новият министър-председател Доналд Туск изложи проевропейска визия за Полша и обеща силна подкрепа за Украйна във вторник, ден след като назначението му сложи край на осемгодишното управление на националистите, което влоши отношенията с ЕС, предаде Ройтерс.

Представяйки плановете на своето правителство пред парламента, Туск заяви, че Полша ще бъде лоялен съюзник на Съединените американски щати и ангажиран член на НАТО, и изрази решимостта си да подобри връзките на Варшава с Брюксел след години на вражда по различни въпроси - от независимостта на съдебната система до правата на ЛГБТ.

"Полша ще възвърне позицията си на лидер в Европейския съюз... Полша ще изгради своята сила, позицията, която заслужава", заяви Туск, като по-късно обеща да "върне милиарди евро" от Брюксел.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, спря значителни средства, предназначени за Полша, когато националистическата партия "Право и справедливост" (PiS) беше на власт, поради опасения относно върховенството на закона.

Полша получи одобрение за достъп до 5,1 млрд. евро (5,5 млрд. долара) под формата на авансови плащания като част от програмата на ЕС за насърчаване на прехода от руски изкопаеми горива.

Но останалата част от общо 59,8 млрд. евро от фондовете за екологичен преход и възстановяване по COVID-19 е замразена, докато Варшава не отмени съдебната реформа, въведена от ПиС, която според критиците е подкопала независимостта на съдилищата.

Въпреки про-европейската си линия, Туск, който беше и министър-председател от 2007 до 2014 г., заяви, че ще се противопостави на всякакви промени в договорите на ЕС, които биха били в ущърб на Полша.

"Всякакви опити за промяна на договори, които са против нашите интереси, са изключени ... никой няма да ме надделее в Европейския съюз", каза Туск, бивш председател на Европейския съвет, който обединява лидерите на държавите членки на ЕС.

66-годишният Туск също така обеща, че неговото правителство ще превърне отбраната в приоритет и ще спазва подписаните по-рано договори за доставка на оръжие.

ПиС зае първо място на изборите на 15 октомври и имаше първи шанс да състави правителство, но нямаше необходимото мнозинство за това, след като всички останали партии изключиха възможността да работят с нея.

Очаква се Туск да спечели вота на доверие по-късно във вторник, което ще позволи на правителството му да положи клетва пред президента Анджей Дуда в сряда сутринта.

Но в публикация в X депутатът от PiS Мариуш Блашчак нарече речта на Туск "фестивал на лъжите", разкритикува я за липсата на конкретни политически детайли и заяви: "Това е лош момент за Полша".

Последните месеци от управлението на PiS на Матеуш Моравецки бяха белязани от влошаване на отношенията с Киев, главно заради удължаването от страна на Варшава на забраната за внос на украинско зърно.

С нарастващите опасения в Киев относно ангажимента на западните съюзници да финансират отбраната му срещу руската инвазия, Туск заяви, че Полша ще се застъпи за продължаване на подкрепата.

"Ние ... ще поискаме на висок глас и решително пълната мобилизация на свободния свят, на западния свят, за да помогне на Украйна в тази война", каза той.

Украйна е изправена и пред възможността Унгария да не даде зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към ЕС на срещата на върха в Брюксел тази седмица.

Връзките между Варшава и Киев бяха обтегнати от протест на полски шофьори на камиони, които блокираха някои гранични пунктове в спор за достъпа на украински транспортни фирми до ЕС.

Туск заяви, че бързо ще разреши проблемите, стоящи зад протеста, и че Полша ще гарантира сигурността на източната си граница - външна граница на ЕС.

Полша обвини Беларус, че организира мигрантската криза на общата им граница. Активисти за правата на човека обаче обвиниха Полша в лошо отношение към мигрантите, предимно от Близкия изток и Африка, които са потърсили достъп от Беларус.

"Можете да защитите полската граница и в същото време да бъдете хуманни", каза Туск.

Той заяви, че след завръщането си от срещата на върха на ЕС тази седмица ще се срещне с лидерите на балтийските държави в Естония, за да обсъдят войната в Украйна и безопасните граници.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    26 4 Отговор
    То обещанието е като задника,всеки си го има
  • 2 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    43 6 Отговор
    Чиновникът Туск умее да козирува и да изпълнява директиви от САЩ и ЕС. Но ако си е въобразил, че ще прави "велика Полша" го очаква по-лоша развръзка и от украинската!

    Коментиран от #22, #35

  • 3 САЩ ще те оправи

    38 4 Отговор
    Така оправа "съюзниците си", че свят им се извива!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Патока Доналд

    34 3 Отговор
    Полша заслужава единствено една хубава руска инвазия и връщане на исконни германски територии.
    Полските мишки не напразно са наречени Полски 😁
  • 6 Браво

    4 30 Отговор
    Полша има както при нас свестен премиер! Бог да ги пази!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво ли да каже

    28 3 Отговор
    Една еврейска евроекскортьорка
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Циник

    26 2 Отговор
    Няма как хем да си лидер в Европа хем да си пудел на американците. На англичаните им се получаваше (донякъде), ама там ситуацията е много различна. А и видяхме докъде ги докара. Така че поляците да си траят с големите си амбиции и да не се изявяват много като велики; тяхното време да бъдат голям фактор отмина отдавна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тоя

    21 2 Отговор
    Тоя крадец на ДДС трябва да лежи в затвора как Урсула вещицата но нали са си пуделчета :(
  • 14 българина

    18 2 Отговор
    лоялен бо клук .... и защо на сеащ, не може ли на Израел, на Япония.... абе вии се радвате, че не сте васали на Русия пък рипае за нов чеп! полското семе увредено като нашето...
  • 15 Нико

    3 15 Отговор
    Хората в Полша мислят когато гласуват, за разлика от хората в България.
  • 16 Име

    21 2 Отговор
    "лоялен съюзник на САЩ". Майко мила!
  • 17 Мамул

    21 0 Отговор
    Лошото на Полша е, че е между Русия и Германия. И на отиване и на връщане все през нея минават.
  • 18 При забранени аборти правят

    6 0 Отговор
    Аборти в Германия вместо да последват примера на семейство Валенса които имат 8 деца
  • 19 Тома

    11 2 Отговор
    Пудела на фаш патока доналд
  • 20 дядото

    6 2 Отговор
    и тези като нас- все са били лоялни съюзници някому.я на русия,я на германия или англия,сага на сащ.и все са били зависими и подчинени.
  • 21 ЕВРООКЕАНЕЦ

    8 2 Отговор
    Тези бяха предложили да построят за тяхна сметка американска военна база и да я кръстят ФОРТ ТРЪМП.
  • 22 точно така

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    "............"Полша ще възвърне позицията си на лидер в Европейския съюз... Полша ще изгради своята сила, позицията, която заслужава", заяви Туск, като по-късно обеща да "върне милиарди евро" от Брюксел............" - С ПОЛША Е СВЪРШЕНО!!! Ония предните дето бяха на власт там се усетиха че ще ядат голямото дърво ако продължават по същия начин да се зверят на Русия и отдавна дадоха задна, вече си траеха а не като преди година-две дето се напъваха да се дърлят на руснаците за щяло и нещяло...........ама като видяха как се действа в украйна, а към паляците се очаква отношението ще бъде много по-зле и си затвориха тъпите мръсни усти! А сега тоя смотан палячо ще почне пак да се напъва и най-накрая руснаците ще ги избомбят яко както заслужават, тя Русия ги предупреди че за 20 минути могат да ги върнат със 100 години назад и ако се наложи ще го направят.
  • 23 ХАХАХА

    10 1 Отговор
    Поредните нагласени избори в поредната източноевропейски страна ! Какво да се очаква от поредната марионетка, помощ за осрайнината до откак.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Како да очакваме

    8 2 Отговор
    От Туск, тускливо!
  • 26 Аз съм z

    4 2 Отговор
    Има Туск има проблем ...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТУСК Е ДОКАЗАН ФАШИСТ

    5 2 Отговор
    Според него американските изтребители F-16, които Украйна толкова активно се опитва да получи, не могат да изплашат руските пилоти.

    Министерството на отбраната показа и кадри от бойната работа на изтребители Су-35С, единият от които управлява Иван. При наблюдение на въздушното пространство в зоната на военните действия на Купянското направление той засече излъчване от вражеска радиолокационна станция. Командирът на полета съобщи това на командния пункт, след което получи разрешение и изстреля ракета въздух-земя.

    "В резултат на изстрелване на авиационна управляема ракета радиолокационното излъчване от целта изчезна. Въз основа на резултатите от разузнаването е получено потвърждение за унищожаването на целта", подчертаха от Министерството на отбраната на Русия.
  • 29 БАЩАТА НА ТУСК

    5 2 Отговор
    ПРОСТО СИ Е ЗАБРАВИЛ ПЕЗЕРАТИВА КОГАТО НАЙ - МУ Е ТРЯБВАЛ !
  • 30 ПОЛША ЩЕ ВЪЗОБНОВИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА

    6 1 Отговор
    ФИАТ 126Р КОЕТО ЩЕ ГИ ИЗДИГНЕ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ!!
  • 31 ПОЛСКИЯТ БОКЛУК Е НА

    3 1 Отговор
    СВЕТОВНО НИВО ! МАРИЯ КЮРИ Е НОСЕЛА В ДЖОБА СИ РАЕДИОАКТИВНИТЕ МАТРАЛИ КОГАТО ГИ Е ИЗСЛЕДВАЛА И НАКРАЯ Е УМРЯЛА ОТ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ !
  • 32 ЕВРОФЕН

    5 2 Отговор
    Новофашистите на ЕС - Туск, шолц, Урсулата, жозето, зеления, тагаренко и т.н.
  • 33 Магнитски

    2 2 Отговор
    Дядото на Туск е бил НАЦИСТКИ ОФИЦЕР чийто внук е одрал кожата на дядо си ноооо.. истината никой не я иска....
  • 34 Пернишки диетолог

    0 2 Отговор
    Бе къв лоялен съюзник, като тоя е доста кльощав и нема никва лой?
  • 35 Каунтър

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    ми украинците са на привършване, ред е на поляците, после румънците и накрая Българите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания