Last news in Fakti

14 Декември, 2023 10:50 1 398 16

Американски и британски издания коментират официалното започване от Конгреса на САЩ на разследване за импийчмънт на Джо Байдън

  • сащ-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Демократите критикуват републиканците за това, че са пристъпили към официализиране на разследването си, докато някои от собствените им конгресеми признават, че все още не разполагат с достатъчни основания за импийчмънт

Американски и британски издания коментират официалното започване от Конгреса на САЩ на разследване за импийчмънт на Джо Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Републиканците в Камарата на представителите на американския Конгрес гласуваха за официално започване на разследване за импийчмънт на Джо Байдън, пише в заглавие изданието "Политико".

Изданието посочва, че конгресмените републиканци се готвят да вземат решение не по-късно от януари дали да повдигнат обвинения за импийчмънт на американския президент.

Всички републиканци подкрепиха решението за официално започване на разследване за импийчмънт на Джо Байдън с 221 гласа "за" срещу 212 гласа "против", което ще позволи на Камарата на представителите да изслушва свидетели.

Това е победа за председателя на камарата Майк Джонсън, който успя да обедини съпартийците си, след като републиканците от оспорваните избирателни райони, месеци наред се съпротивляваха на официалното разследване, което накара предшественика му да се откаже и да започне едностранно разследване.

"Това е важна стъпка. Правомощието за импийчмънт принадлежи единствено на Камарата на представителите. Ако мнозинството в камарата сега каже, че започваме официално разследване за импийчмънт ... това има тежест. Това ще ни помогне да привлечем тези свидетели", заяви председателят на комисия по правосъдие в камарата Джим Джордан (републиканец от Охайо) преди гласуването.

Републиканците вече месеци наред водят разследване за импийчмънт, което до голяма степен е съсредоточено върху бизнес сделките на членовете на семейството на Джо Байдън. Макар да са открили доказателства за това, че Хънтър Байдън е използвал името на баща си, за да злоупотреби с влияние, те все още не са намерили преки доказателства, че официални решения на президента са имали за цел да облагодетелстват семейния бизнес.

Макар републиканците да се стремят да направят Байдън четвъртия президент, срещу когото някога е било започвано разследване за импийчмънт, те се опитват да прокарат ясна граница между вчерашното гласуване и евентуалното повдигане на обвинения за импийчмънт, посочва "Политико".

Така лидерите на Републиканската партия сплотиха редиците си в подкрепа на официалното разследване. Това отчасти се дължи на писмото, което Белият дом наскоро изпрати до републиканците в Конгреса, позовавайки се на становище на министерството на правосъдието от времето на Тръмп, в което се посочва, че исканията им нямат правно сила без гласуване за официализиране на разследването.

Гласуването за официализиране на разследването идва само няколко часа, след като Хънтър Байдън пропусна да се яви и да даде показания при закрити врата, за които републиканците го бяха призовали. Вместо това той разговаря за кратко с журналисти извън Капитолия, но не отговори на никакви въпроси, като повтори предложението си да даде публични показания и заклейми републиканците.

Изданието цитира думите на Джо Байдън, който каза след гласуването: "Вместо да направят каквото и да било, за да помогнат за подобряване на живота на американците, те се съсредоточават върху това да ме атакуват с лъжи. Вместо да си свършат работата по неотложните задачи, които трябва да се свършат, те избират да губят време за този необоснован политически трик, който дори републиканците в Конгреса признават, че не е подкрепен с факти."

Сега, когато републиканците са официализирали разследването си, разследващите казват, че ще се опитат да принудят Хънтър Байдън за втори път да се яви при закрити врата. Те също така се заричат да го подведат под отговорност за неуважение към Конгреса, ако продължи да се противопоставя на призовката.

Демократите критикуват републиканците за това, че са пристъпили към официализиране на разследването си, докато някои от собствените им конгресмени признават, че все още не разполагат с достатъчни основания за импийчмънт.

Макар че гласуваха за официално започване на разследване за импийчмънт, републиканците не са представили доказателства, че президентът Байдън се е облагодетелствал финансово от семейни бизнес сделки, пише в заглавие в. "Гардиън".

Камарата на представителите гласува по партийна принадлежност за започване на разследването. Гласуването се състоя часове след като синът на президента, Хънтър Байдън, не се подчини на призовка да се яви на изслушване при закрити врата пред членовете на камарата. Вместо да избере да проведе пресконференция на Капитолия, Хънтър Байдън потвърди готовността си да даде публични показания - предложение, което републиканците от камарата отхвърлиха.

"Тук съм, за да дам показания на публично изслушване днес, за да отговоря на всички въпроси на комисиите. Републиканците не искат открит процес, в който американците да видят тактиката им, да разобличат неоснователното им разследване или да чуят какво имам да кажа", цитира британското издание думите на Хънтър Байдън.

Срещу Хънтър Байдън са повдигнати две федерални обвинения за притежание на оръжие и укриване на данъци. Когато се обърна към журналистите вчера, Хънтър Байдън изрази съжаление за действията си в миналото, като същевременно осъди "лъжите" на републиканците за семейството му.

Предишният председател на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти, започна едностранно разследването през септември без официално гласуване по въпроса. По това време редица по-умерени републиканци изразиха опасения относно започването на официално разследване за импийчмънт, предвид липсата на ясни доказателства за участието на Джо Байдън в бизнес сделките на сина му.

"Те искаха да вземат показания при закрити врата, за да не може обществеността да ги види и за да могат да продължат да подбират незначителни доказателства, да изопачават и да представят невярно случилото се", привежда "Гардиън" изказването пред журналисти на Джейми Раскин, водещ член от Демократическата партия в комисията за надзор на Камарата на представителите. "Те не могат да уязвят президента Байдън, защото нямат никакви доказателства, че той е извършил каквото и да е престъпление, още по-малко престъпление, което може да доведе до импийчмънт", допълни конгресменът демократ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да не забравят

    18 0 Отговор
    че батерията на кукуригото е Li-oin и е с малко Ah,работи на 1 5V. Трябва и често презареждане.
  • 4 стоян георгиев

    0 30 Отговор
    Нека има разследване.нека го води сенатор републиканец за да се види ясно къв лъжец е тръмп.нищо няма да излезе колкото и другарите да лъжат и вият по нашите медии.
  • 5 Кую

    25 0 Отговор
    Ще събуждат заспалия Джо.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИМПИЧМЪНТ МУ

    13 0 Отговор
    МАИЧИНА НА БАЙДЪН !
  • 8 Соваж бейби

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛИ":

    Има подобна версия в един филм American Nightmare 5 ,само че американците започнаха да бягат към Мексико.Не знам пророци и медиуми как ги канонизират че са такива но сценариста на този филм изобщо не е в грешка ,предните филма започваха с протести и анархия из Европа ,инфлация това което е в САЩ ... все още се чудя дали случайно е налучкал или има пророчески виждания но върви по план както в филма с лека фантазия разбира се

    Коментиран от #12, #13

  • 9 изкукуригалия е

    14 1 Отговор
    ПЪТНИК.

    Коментиран от #14

  • 10 Асен

    14 1 Отговор
    Тази мумия и сина му ,наркомана и жена му, цялата наша сглобка на СЪД!!! Тези са фашистки изчадия ,средни за народите си !!!
  • 11 Механик

    18 0 Отговор
    Нацията от крадци иска да съди друг един крадец.
    Смешно нещо е САЩ. Не знам дали американците си го осъзнават или не, но гледано от страна е много смешно.
    Нищо не остана от онази Америка, за която всички си мечтаехме едно време. Последните 30 години, тази държава стана гето, управлявано от алчни, кръвожадни, но и много глупави хора.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бай Иван

    4 0 Отговор
    Много го забавиха дъртия крадец!
  • 16 Турчина Ставрос

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРЪКА АЛИ":

    Кой ще изпреварваш и накъде си тръгнал?