Last news in Fakti

17 Декември, 2023 04:16 963 2

Хусите преговарят за "операциите си" в Червено море

  • хуси-
  • йемен-
  • червено море

Това става с посредничеството на Оман

Хусите преговарят за "операциите си" в Червено море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свързаното с Иран йеменско шиитско бунтовническо движение "Ансар Аллах" (хусите) участва в преговори с други "международни субекти", водени с посредничеството на Оман, а предметът на разговорите са операциите на хусите в Червено и Арабско море, съобщи говорител на бунтовническото движение, след поредицата нападения срещу кораби, извършени от групировката, цитиран от Ройтерс и БТА.

Не беше уточнено кои точно са другите преговарящи страни, както и къде и кога са се състояли разговорите. Организирането на подобни преговори обаче може да е знак за готовност на хусите за намаляване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Те са подчертали във водените с оманско посредничество разговори, че становището им не подлежи на преговори, докато Израел не прекрати "агресията" си срещу Газа и не позволи в палестинския анклав да влезе хуманитарна помощ, каза говорителят на движението Мохамед Абделсалам.

Но той добави, че "всяка реална стъпка" за решаване на хуманитарната криза в Газа чрез доставката на храни и лекарства "би допринесла за намаляване на напрежението".

Хусите извършиха нападения срещу кораби, плаващи в Червено и Арабско море, в знак на протест срещу бомбардировките и нахлуването на Израел в Газа, при които бяха убити почти 19 000 палестинци.

"Подчертахме пред всички (страни в преговорите), че операциите (на хусите) са в подкрепа на палестинския народ в ивицата Газа и че не можем да седим безучастно на фона на агресията и обсадата", каза Абделсалам.

Нападенията на хусите накараха някои компании за морски превози да спрат плаванията си в Червено море, жизненоважен коридор за международната търговия и доставки на енергоносители между Европа и Азия, отбелязва Ройтерс.

След тези атаки най-голямата в света компания за превоз на корабни контейнери, швейцарската MSC, също спря да плава през Червено море, предаде ДПА.

Тя обяви това по-рано днес в Женева. В петък в региона беше извършено нападение срещу кораба ѝ "Палатиум III", при което нямаше пострадали, но контейнеровозът понесе щети.

"За да съхраним живота и здравето на нашите моряци", спираме да плаваме през Суецкия канал, докато маршрутът през Червено море отново не стане сигурен, посочи MSC.

Според компанията алтернативният път покрай нос Добра надежда в Южна Африка ще удължи с няколко дни бъдещите курсове на компанията.

Суецкият канал свързва Средиземно с Червено море, което го прави най-краткият морски маршрут за свързване на Азия и Европа. Около 10% от цялата световна търговия преминава през Червено море.

Карго компаниите Maersk и Hapag-Lloyd също решиха да преустановят временно преминаването на корабите си през Суецкия канал.

В последно време американски и британски военни кораби предотвратиха няколко предполагаеми нападения с дронове над Червено море.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последно,

    1 0 Отговор
    хуСи или хуТи?

    Коментиран от #2

  • 2 последно е

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последно,":

    ХуйТи