Last news in Fakti

18 Декември, 2023 12:14 2 346 5

Съобщава се за възможна експлозия в близост до кораб край бреговете на Йемен

  • йемен-
  • експлозия-
  • брегове-
  • кораб

Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че е получила доклад за възможна експлозия

Съобщава се за възможна експлозия в близост до кораб край бреговете на Йемен - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник британски морски орган съобщи за възможна експлозия в близост до кораб в района на Баб ал-Мандаб и за втори инцидент в близост до пролива в южната част на Червено море, предаде Ройтерс.

В консултативен документ Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи, че е получила доклад за възможна експлозия на две морски мили от кораб, намиращ се на 30 морски мили южно от йеменското пристанище Моха.

В отделно съобщение UKMTO съобщи, че е получила доклад за "инцидент" на 30 морски мили северозападно от Моха.

Британската фирма за морска сигурност Ambrey също заяви, че е получила информация за възможна експлозия във водата в близост до кораб на 30 морски мили южно от Моха.

Йеменското иранско движение "Хуси" атакува плавателни съдове в района на Червено море в знак на протест срещу опустошителните бомбардировки и инвазията на Израел в управляваната от "Хамас" Ивица Газа след трансгранична атака на бойци на "Хамас" на 7 октомври.

Две големи фирми за товарни превози, включително MSC, най-голямата в света линия за контейнерни превози, заявиха през уикенда, че ще избягват Суецкия канал в отговор на атаките на силите на хусите, които контролират по-голямата част от Йемен.

Корабният път през Суецкия канал, който води до Червено море, е жизненоважен воден път за световната търговия, използван за транспортиране на енергия и други стоки между Европа и Азия, както и на други места. Маршрутът спестява време и разходи, тъй като не се налага да се обикаля целия африкански континент.

Хусите обещаха да продължат атаките си, докато Израел не спре нападението си, но в събота заявиха, че реални стъпки за облекчаване на хуманитарната криза в Газа ще допринесат за "намаляване на ескалацията".

Те също така заявиха, че са в преговори с посредничеството на Оман относно морските си "операции".

Това беше първият признак, че групировката може да е склонна към деескалация. САЩ заявиха, че търсят коалиция, която да защитава корабите в Червено море и да изпрати сигнал на хусите, които също така изстрелват безпилотни самолети и ракети по Израел от началото на войната между Израел и Хамас през октомври.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    11 2 Отговор
    Възможна експлозия е то такава вероятност винаги и навсякъде има Тия от британските служби досущ като астролозите
  • 2 значи има , щом са видели

    4 0 Отговор
    възможна , ама йеменци са си друнисти . Защо им викат хуси . на турчълята кюрди ли им викат . ама и хора . сигурно яко гори . йеменитите винаги пускат ракета или дрон . това е 1 експлозия .
  • 3 гелосано корабче

    4 0 Отговор
    направи БУММ
  • 4 Бгг

    2 0 Отговор
    Руснаците се оказаха много кротки. До сега трябваше да напълнят Ливан и Йемен с противокорабни ракети.
  • 5 Чичо Тони

    0 0 Отговор
    Последно, 30 морски мили южно от Моха или северозападно от Моха?