Last news in Fakti

20 Декември, 2023 12:09 1 605 16

В Швейцария разглеждат възможността за търговия с кокаин с цел забавление

  • швейцария-
  • кокаин-
  • забавление-
  • берн-
  • търговия

Много европейски страни, включително Испания, Италия и Португалия, вече не налагат затвор за притежание на наркотици

В Швейцария разглеждат възможността за търговия с кокаин с цел забавление - 1
Снимка: Shutterstock

В швейцарската столица Берн се провежда изследване на пилотна програма, която има за цел легализирането на продажбата на кокаин за развлекателни цели. Този радикален подход към борбата срещу наркотиците, още неизпробван в други места, е предаден от Ройтерс.

Идеята получи подкрепа от парламента в Берн, въпреки че все още се сблъсква със съпротивата на градското правителство и изисква промени в националното законодателство.

Политиката за наркотиците по света се развива, като американският щат Орегон, например, декриминализира притежанието на малки количества кокаин през 2021 г. в полза на лечението на наркозависмите пациенти, цитирана от News.bg.

Много европейски държави, включително Испания, Италия и Португалия, вече не налагат затворни наказания за притежание на наркотици, включително кокаин. Въпреки това, предложението, разглеждано в Берн, се отличава с амбициозен подход, който не е бил опитван другаде.

В Швейцария се провежда преразглеждане на позицията по отношение на наркотиците, като някои политици и експерти изразяват критика към пълните забрани, считайки ги за неефективни.

"Войната срещу наркотиците е неуспешна, и ние трябва да търсим нови идеи", заяви Ева Чен, член на съвета в Берн от Алтернативната лява партия, която е съавтор на предложението. "Контролът и легализирането са по-добри от обикновените репресии."

Богатата Швейцария има едно от най-високите нива на употреба на кокаин в Европа, според нивата на забранени наркотици и техните метаболити, измерени в отпадъчните води, като Цюрих, Базел и Женева са сред първите 10 града в Европа.

Швейцарските градове, включително Берн, също показват нарастваща употреба, докато цените на кокаина са паднали наполовина през последните пет години, според Addiction Switzerland, неправителствена организация.

"В момента имаме много кокаин в Швейцария, на най-ниските цени и с най-високо качество, което някога сме виждали", каза Франк Зобел, заместник-директор на Addiction Switzerland. "В наши дни можете да получите доза кокаин за около 10 франка, не много повече от цената на бира," заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    13 1 Отговор
    В Швайцерско е разрешена евтаназията.Също за забавление.

    Коментиран от #8, #10, #14

  • 2 Първо МарчаХуанита за

    4 0 Отговор
    Отпускащи,всичко по редът си
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз съм за

    3 5 Отговор
    Като гледам по-рано новината от Москва, и в Кремъл ще гласуват със "ЗА"!

    Коментиран от #7

  • 5 Умирам от смях

    12 0 Отговор
    Весело ще се живее в 21ви век
  • 6 котАРак

    0 1 Отговор
    и кажете а кзлдуй ския , че ще го оши бам/за 1000лв./със клипче
  • 7 И майкатиЕ За

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм за":

    Нали докато те е носела е била на Херца
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Потрес

    8 0 Отговор
    Какво беше "Ако не може да победиш порока, отдай му се"
    Явно обаче не ги интересува, какво се случва на местата, където проведоха такива "експерименти"!? Тотален потрес!
  • 10 Абсолютно прави са

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Бил съм много пъти в Колумбия. Ако не си турист, цената е 2-5 долара за грам. Качеството е невероятно. Нищообщо с боклука в Европа или Сащ. И от местните го ползват само отрепките. Като нашите квартални алкохолици. Никой нормален не го пипа. Защото е евтино и достъпно, и не е критерий за висок стандарт на живот или в социалната иерархия.
  • 11 Зеления Дзвер

    5 1 Отговор
    Ето къде значи ще мигрира Зеленото 😆😆😆
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 менталист

    10 2 Отговор
    Някакси много западни ми идват на мен тези неща ! Българина като иска да му е весело пие алкохол ракийка , винце .Реже тънки мезета ! Все си мисля , че повече трябва да си държим на бългрското , а новини като тази да ги броим за рубриката "любопитно" и нищо повече .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тоооо

    5 4 Отговор
    Се е било шъшкания от тия,ама това е върха на повреденото им мислене.Още по-лошото е ,че искат да ни налагат техния начин на мислене и мироглед.Ако заради западноевропейски извратени представи за "забавление" се окаже,че в България ще екато при тях в това отношение.....по-добре да идват руснаците!Аман!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Никой нищо не ти налага

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тоооо":

    Швейцарците нито са в ЕС, нито в Нато и са неутрални. Точно каквото пропагандират Костадинов, Нинова, Радев, Петков и Слави.
Новини по държави: