Last news in Fakti

22 Декември, 2023 13:09 3 364 65

Прогнозата за времето, която промени хода на историята

  • aleteia-
  • морийн суини-
  • прогноза за времето-
  • нормандия-
  • ирландия-
  • втора световна война-
  • история

Именно на прогнозата за времето разчита военното командване, планиращо десанта в Нормандия

Прогнозата за времето, която промени хода на историята - 1
Снимка: Shutterstock

Една прогноза за времето променя хода на цялата човешка история. Aleteia.org разказва за нея.

На 100-годишна възраст почина Морийн Суини. Тя играе важна роля по време на Втората световна война, без дори да го осъзнава. Съюзниците взимат под внимание метеорологичните прогнози, идващи от Ирландия.

Морийн Суини, която получава специално признание от Камарата на представителите на САЩ, през това време работи в местната служба и нейните прогнози за времето са сред първите, които получават съюзническите войски.

Именно на прогнозата за времето разчита военното командване, планиращо десанта в Нормандия – най-голямата подобна операция в човешката история. Десантът временно е отложен заради лошото време. Когато в крайна сметка се дава заповед за започване на D-day, инвазията в северните брегове на Франция обръща хода на историята.

Нацистка Германия в крайна сметка е победена, Франция и другите окупирани страни са освободени, и в Европа настава мир.

"Получих телефонно обаждане от Лондон. Оттам ме помолиха да проверя отново прогнозата си", спомня си Суини през 2014 г. Именно думите ѝ, че наближава буря, карат съюзниците да отложат десанта на 3 юни. В крайна сметка решението им се оказва правилно. Три дни по-късно, на 6 юни, в крайна сметка е извършена операцията в Нормандия. Когато има видимост и подходящи метеорологични условия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихи

    12 3 Отговор
    инвазията в северните брегове на Франция обръща хода на историята.

    Коментиран от #6

  • 2 историята

    36 9 Отговор
    я обърна ссср и червената армия,това е истината,останалите са навлеци откраднали историята

    Коментиран от #5

  • 3 Някой си...

    12 5 Отговор
    МНого народ е загинал на плаж Омаха. Вчера в тубата гледах клип за един немски картечар, убил над 2000 войника в своя периметър на обстрел. MG-42, или Косачката, е и до днес най-добрата лека картечница, дело на немския технически гений

    Коментиран от #13

  • 4 да де

    27 6 Отговор
    Поредната лъжа, втория фронт в Нормандия съюзниците го откриха след като руснаците вече са прегазили германците на източния фронт и са настъпвали към Полша.

    Коментиран от #8, #11

  • 5 Хи Хи Хи

    7 21 Отговор

    До коментар #2 от "историята":

    Обърнали са грънци и кратуни, пак добре, че беше Америка и копчета на гащите да им даде, че иначе щяха да тичат по бели гащи и досега из Сибирските топраци. Голяма грешка тогава направиха Руавелт и Чърчил..голяма.

    Коментиран от #62, #65

  • 6 Шопо

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "хихи":

    Всъщност Морийн Суини обръща хода на историята, ако не беше тя Германия щеше да е победител във втората световна война.
  • 7 Сатана Z

    13 3 Отговор
    Поредната лъжа ,която цели да промени историята .
  • 8 Да ти кажа..

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Дрън дрън ярина. ВСВ започва на 1.09 1939 година , а на 18.09 същата година Сталин , чрез Молотов подписва Пактът за ненападение , дружба и сътрудничество с Хитлер, с който постигат договорка да си поделят Полша, на 22 .09 пък се провежда съвместния Парад в Брест-Литовск, на който Вермахта символично предава града на РККА. Приемащи парада са рамо до рамо комбриг Семьон Кривошеин от съветска стрна и генерал Хайнц Гудериан от немска. Двамата се прегръщат братски / да са се целували не знам, ама като знам рашите колко обичат мъжката любов и това не е изключено) Та така, драги ми Смехурко, от датите и събитията няма как да избягаш, те са достатъчно красноречиви доказателства че фашизмът и комунизмът са двете страни на една и съща монета.

    Коментиран от #14

  • 9 светльо

    4 6 Отговор
    Без този десант, Путин нямаше да го има сега!!!
  • 10 ВСВотСАЩ

    21 3 Отговор
    Големите сражения през ВСВ започват с нападението на СССР от нацистка Германия- Барбароса юни 1941. А Европа, е вече завладяна.
    Десантът в Нормандия е 4 години след това - юни 1944.
    В задачката се пита - защо атлантиците се правиха на дръж ми шапката 4 години ?

    Коментиран от #15, #19

  • 11 Да ти кажа..

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    През времето, когато Вермахта газеше СА като луда крава телето си, бе открит Тихоокеанския фронт, който ангажира напълно Япония... какво ли щеше да стане ако банзайчетата бяха подкарали СССРто от Изток..мм. Като се има предвид за колко време смачкаха Южна Азия, хич не им завиждам какво щеше да се случи с магучая. Отварянето на Тихоокеанския фронт даде възможност на Сталин да прехвърли отпочиналите ДалекоИзточни и Сибирски дивизии на Източния фронт. А за ролята на Африканския фронт хич няма и да споменавам..

    Коментиран от #25, #50

  • 12 Нов

    13 4 Отговор
    Били са се разбързали да спасят франция и западна германия от руския ботуш. Да се пишат победители и да вземат и те парче от тортата след войната. Затуй са се били разбързали. Сталин е трябвало да заравни цяла германия и дойчовците завинаги, но американците са побързали да спасят нацитата за своите бомбени изследвания. Времето, каквото и да е било, е нямало значение, когато хиените са се били наточили за милиарди печалби.
  • 13 На тази

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си...":

    картечница са и викали "ципът". Заради високата скорострелност, не се различавали отделните изстрели, и звука и е подобен на този, при затварянето на цип. Има скорострелност около 1500 изстела в минута.

    Коментиран от #16, #37

  • 14 да де

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Да ти кажа..":

    Да кажеш нещо за Мюнхенския договор или той няма значение колкото до Япония самураите добре знаели, че трябва първо да ударят америкосите и са го направили.
  • 15 Да ти кажа..

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "ВСВотСАЩ":

    Остави, не се мъчи да бъдеш умен. Историята не ти е силна страна. ВСВ не се води само в Европа, а и в Азия, че и в Африка, ако Сталин е воювал само на един фронт, то съюзниците са воювали на 3, че и на 4- ЗАпаден, Южен иАзиатски, че и Тихоокеански.. къде беше през това време онкъл Джо, мм? питам и от празен варел отговор не чакам. Не стига че е воювал на 3 фронта, но е осигурявал суровинно и СССР- за времето от началото до края, Америка е предоставила ЧЕТИРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ СТОМАНА, МЕД , АЛУМИНИЙ И ДРУГИ МЕТАЛИ, отколкото е произвела магучая за този период. Руските набедени асове- Покришкин и Речкалов не са искали да воюват с друг самолет, освен с Аерокобра. Всичко това са проверими факти и няма как да ги обориш..така че намери си друг простор да простираш тия вкиснати руски партенки.

    Коментиран от #18, #21, #27

  • 16 Някой си...

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "На тази":

    На клипът германе цът каза , че са и казвали Косачката на храсти.. възможно е и ципът да са и казвали, не споря. Мисля , че това са дребни подробности. На другия ден попада в плен доста зад първата линия, изкарва в плен в Америка и Англия. Разказва за битката чак след повече от тридесет години. Умира през 2006 .За осем часа изстрелва близо 13 000 патрона
  • 17 РЕАЛИСТ

    13 2 Отговор
    Измислици. Съюзниците бомбандират всички френски села около брега. Избиват невинни цивилни 20 хиляди жители. Самият десант е катастрофа. Немците ги трепят, като яребици. Немската отбрана е от Хитлерюгенд. Деца с командири от опитни войници. Въобще не са смятали немците тази англосаксонска напаст за противник.
  • 18 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да ти кажа..":

    Войските на запада в Азия, Африка, Океания сумарно са 2-3 дивизии, т.е.около 1/20 от източния фронт, на който активно воюват около 5 МИЛИОНА войника! Сравнението ти е от типа "нерде Ямбол,нерде Стамбул! (Истанбул)".....

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Да питам..

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "ВСВотСАЩ":

    Имам само един въпрос.. от 1938 година Сталин доставя всякакви суровини на Хитлер., руди, метали, дори каучук, кожи и какво ли още не. Това продължава дори три дни, след нападението на 22 юни.. Защо Сталин не е помагал суровинно на Америка и Англия , а е чакал наготово..мм. Нали имат всичко в земята си.. А на практика Америка доставя 4 пъти повече метали отколкото СССР е произвел

    Коментиран от #22

  • 20 Да питам..

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ами бе, два полка са били, а с Ромел са се биели три роти..Тия смешки в Камсамолская Правда ли ги прочете
  • 21 ВСВотСАЩ

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Да ти кажа..":

    Какъв 3 и 4 фронт те гонят бе? Втория фронт е Десантът в Нормандия - юни 1944. Или викаш създават 3 и 4 фронт преди 2-ри?? Смях- голям.

    С освобождението на Сталинград през февруари 1943 г. започва обратът във Втората световна
    Потвърждават го и думите на не кой да е, а на посланика на САЩ в СССР през 1943-46 година Аверил Хариман, цитирани в книгата на внука на Дуайт Айзенхауер „Eisenhower at war 1943-1945”, излязла от печат през 1986-та: „Съветският съюз можеше да спечели войната и без помощта на съюзниците“.
  • 22 ВСВотСАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да питам..":

    Да, но това е до голямата патаклама, за разлика от САЩ.
    Нека ви напомня, че въплъщението на американската мечта, същият легендарен Хенри Форд беше носител на Големия кръст на Ордена за заслуги на германския орел. Заводите му в Германия не само произвеждат до 70 хиляди камиона годишно за нуждите на Вермахта, но също така използват труда на затворници, включително Аушвиц, за това.
    А германската икона на автомобилната индустрия Opel принадлежеше на... General Motors?!
    А Компанията Kodak в завода си в Германия произвежда предпазители за въздушни бомби, като не пренебрегва използването дори на труда на военнопленници.
    Заводът на Coca-Cola в Кьолн, дори преди да бъде национализиран от германското правителство, редовно доставяше сода, включително на германските войници. И известната "Фанта" е напълно измислена от нацистите.

    Петролният гигант Standard Oil, чрез своите дъщерни компании, помогна на Хитлер с недостига на петролни продукти, участва в разработването на синтетичен каучук и синтетични горива. А IBM, любима на ИТ хората по целия свят, произвежда счетоводни и контролни устройства за нацистите, включително за производството на петрол. Освен всичко друго, оборудването на тази компания помогна да се следи разписанието на влаковете до лагерите на смъртта...
    Е, за къде сме без банките: JPMorgan Chase Co също имаше участие, а след това Chase National Bank, чрез която бяха извършени транзакции за милиарди долари, а Берлин имаше възможност да купува дол

    Коментиран от #24, #26, #39

  • 23 Да ти кажа..

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Нещо се опитваш да ми доказваш ли? ЗА Рапалския договор чувал ли си.?Знаеш ли чия е заслугата за възстановяването на Луфтвафе, Кригсмарине и Вермахта.. ами на Сталин бре, който по силата на Рапалския договор започва да обучава пилоти в аерошколите на Липецк/дори самия Гьоринг по онова време за малко да стане руски зет/ .. за цялата война Луфтвафе не е пуснало нито една бомба над този град. Това да го знаеш така, за обща кОлтура. Химическите войски са обучавани на полигоните край Саратов, казват че там за първипът е бил изпитан циклон Б , но аз на това не вярвам, а танкистите - на Казанските танкодруми. Няма нужда да ти казвам по чии тертип е изградено Гестапо . А вълчетата на Дьониц са откърмени в морските Академии на Питер. Това са проверими факти, дори рашите си го признават. Иначе , знаеш ли че фашизъм в Германия никога не е имало..имало е националсоциализъм, които са крайни леви.. за това рашите никога не го споменават, а казват фашизъм.. защото и со циалисти и на ционалсо циалисти са два клона на едно и също дърво. За това Сталин И Хитлер са си мирисали гащите с кеф един на друг. Такава е истинската истина, а не това, което ти пишат Правда и Московские Новости..

    Коментиран от #29

  • 24 ВСВот САЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "ВСВотСАЩ":

    ..Е, за къде сме без банките: JPMorgan Chase Co също имаше участие, а след това Chase National Bank, чрез която бяха извършени транзакции за милиарди долари, а Берлин имаше възможност да купува долари и да извършва финансови транзакции в чужбина. „Чейс“ сътрудничи на германската банка „Алианс“ дори по въпрос като... застраховка на имущество и живот на пазачите от концентрационните лагери на Третия райх... и още и още..стига да искаш..
  • 25 БАЙ КУРТИ

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да ти кажа..":

    Японците едва ли ще опитат втори път след като ядоха спарчето при ХАЛХИН ГОЛ 1939 г . Руснаците ги разбиват. В Япония е по известно като ХОМОНХАНСИ ИНЦИДЕНТ . След разгрома ЯПОНИЯ подписва договор за ненападение. Преди да пишеш/Има още много хляб да изядеш

    Коментиран от #28

  • 26 Да ти кажа..

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "ВСВотСАЩ":

    Няма да ти отговарям- отговорът ми е пост №23
  • 27 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да ти кажа..":

    Кой докара фашизма на власт. Разследване след войната на жертви от Аушвиц показа , че Англия и САЩ са помогнали на Хитлер да създаде военната си машина. Фирми, като Дюпон, Стандарт Ойл , Империал Кемикъл, Шел , Форд ,Дженерал Моторс и много други са помагали на Хитлер. Развили са му и самолетната промишленост. Подготвили са го за война. Дали са му повече петрол, отколкото Русия, която обвиняваш. Танкерите са плавали под чужд флаг. Всички босове са получили хитлеровия " Орден на германския орел" Сао шефът на Дженеръл Моторс го е върнал. САЩ спасяват и Мусолини, като му дават държавни облигации за 100 милиона, за да не фалира правителството му.

    Коментиран от #30, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ВСВотСАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Да ти кажа..":

    Много повърхностно.
    С подписването на Рапалския договор с Германия, малко след края на Първата световна война-1922, Съветският съюз успя да постигне първата си дипломатическа победа, като отдалечи обидената на западните съюзници Ваймарска република...

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Да ти кажа..

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "РЕАЛИСТ":

    Да ми приказваш за икономически интереси, да , съгласен , но въоръжените сили след Рапалския оговор са възстановени единствено с помоща на СССР, която предоставя учебна и материална база за обучение на различните родове войски. Всичко това са факти , широкодостъпни и в руски сайтове..така че прокиснатите партенки ги простирай на друга върлина.

    Коментиран от #33

  • 31 Да ти кажа..

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ВСВотСАЩ":

    Хихихихи.. така де , така.. така отдалечи Ваймарската република от Запада, че започна да възстановява въоръжените сили на Германия.. Които по-късно и разказаха играта. Пита се в задачата..кои са били по-добри - учителите или учениците..Безспорно, един варел е по-умен от теб..

    Коментиран от #42

  • 32 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "ВСВотСАЩ":

    Не знам дали е повърнхностно или не, но е исторически факт. По времето , когато немската подводна лодка U-47 потапя Роял Оук в базата Скапа Флоу на Оркнейските острови, а това става на датата 14 Октомври 1939, Хитлер и Сталин са съюзници чрез Пакта Молотов- Рибентроп вече от почти месец. След успешния набег, лодката се изтегля на север и намира убежище в Мурманск, където дозарежда и се отправя на нов рейд.. Сори , товарищи копейки, но колкото и да се гърчите, срещу историята не може да се върви. Хубавото е, че истината излиза , рано или късно

    Коментиран от #40

  • 33 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Да ти кажа..":

    Дрън, дрън та пляс.

    Коментиран от #35, #51

  • 34 Хи Хи Хи

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "РЕАЛИСТ":

    дрън - дрън - ярина... дори три дена след нападението на вермахта, руските композиции са вървели тежко натоварени на Запад. Сталин,като разбрал какво се случва, се затворил за десет дена на дачата, и не приемал никого ..Молотов пък се облакатил на бюрото и изстенал- С какво го заслужихме..а през това време Вермахта мачкал Магучая и непабедимая кат луда крава телето си..на почти същата реакция на кремълските мишки бяхме свидетели лятото, когато Пригожин тръгна към Москва и мишките се разбягаха със самолетите си кой на където му видят очите..
  • 35 Да ти кажа..

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Хи хи хи.. Всеки факт, който изнасям е историческа истина.. па ти го приемай както искаш.. ич не ми дреме на ръкаво на потнико.
  • 36 Доста

    3 1 Отговор
    Доста повърхностно. Рапалският договор е от 1922г. и няма нищо общо нито с нацизма,нито със сталинизма защото към онзи момент те не са налични и оформени като власти. Доста приказки едно към гьотере.Двете държави са в изолация и затова си сътрудничат в обучението на танкисти и авиатори.

    Коментиран от #41

  • 37 6 апартамента

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "На тази":

    В русия на МГ42 са и казвали ,,пилата "
  • 38 Някой

    4 0 Отговор
    Абе, Д-дей си е бързане, за да не превземе СССР цяла Европа. Затова и така са ги хвърлили хората срещу добре укрепения и защитен бряг в Нормандия. Очаквали са ги германците и са ги посрещнали с дъжд от куршуми, снаряди и авиобомби. Но количеството е победило.
    Иначе, Германия вече е била пречупена от Червената армия.
  • 39 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ВСВотСАЩ":

    Бе ти добре ги редиш опорките, ама защо не кажеш, че през 20 тте години в СССР е имало десетина само трактора и всичките са били американски. Всичко започва, когато същоя този Форд изгражда тогава сегашния АЗЛК, СтАЛИНГРАДСКИЯ ТРАКТОРЕН ЗАВОД е изграден изцяло от САЩ, като е демонтиран от там , превозен с над 100 кораба и наново изграден в Сталинград. Не казваш например че Днепрогес е изграден напълно от Купър Инженеринг Къмпани и оборудвана от немската Сименс..Завод ГАЗ е изграден и оборудван от американската компания Остин..Магнитогорск е точно копие на заводите в Гари, Индиана. Албърт Кан Инк. проектира и построява над 500 предпрятия и заводи в СССР. и всичко това след 1928 година, когато СССр си поставя за задача да стане индустриална сила, .. да де.. ама както виждаме, такава я правят лошите Американци.. иначе сама...сега отдавна да е била спомен от старите атласи. Та , като казваш А, казвай и Б..ПП.. и не ми разправяй смешки , че Сталин си платил със злато. Ами платил , много ясно.. да не мислиш , ченякой ще хвърли толкова усилия заради грузинския му мустак, м?
  • 40 ВСВотСАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да ти кажа..":

    Не пишете глупости.
    Пактът Молотов-Рибентроп е договор за ненападение между Германия и СССР Такъв Договор за ненападение с Германия преди СССР имат Полша, Англия и Франция.
    Военно-политически съюз е Тристранният пакт между Германия, Италия и Япония...

    Коментиран от #43

  • 41 Да ти кажа..

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Доста":

    Вместо да дрънкаш едно към гьотере, достатъчно е да напишеш в Гуглето - Как СССР възстанови германската армия. Пък после ела пак да кудкудякаш.
  • 42 ВСВотСАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да ти кажа..":

    Коментар-36 ти го е обяснил по-простичко, за да го разберете.

    Коментиран от #44

  • 43 Да ти кажа..

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "ВСВотСАЩ":

    Само че точно по силата на този пакт, Германия и СССР си поделиха Полша. И точно този пакт даде гръб на Хитлер да тръгне на Запад. Такива са реалиите, колкото и да се напъваш, няма как да отречеш истината.

    Коментиран от #45

  • 44 Да ти кажа..

    2 3 Отговор

    До коментар #42 от "ВСВотСАЩ":

    Както казах- НАПИШИ В ГОГЛЕТО КАК СССР ВЪЗСТАНОВИ ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ, и после ела да ми каканижеш..написах го с големи букви, белким виддиш написаното, че може и кьорав да си.. знам ли..Аз вярвам на историческитеб факти, не на някаккви дрънкала , дето се пробват д амочат срещу вятъра.

    Коментиран от #48

  • 45 ВСВотСАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Да ти кажа..":

    Нищо не поделят, а СССР си връщат. Виж какво е Линия „Кързън“ и защо СССР спират до там.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Хи Хи Хи

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "ВСВотСАЩ":

    След подписването на пакта, Хитлер си осигурява гърба и редовни доставки, което му позволява а прегази Европа. в същото време Съветския съюз избива методично цвета на полската нация да ти припомням ли Катин. Пактът е подписан на 23 август а на 18 септември двете страни излизат със съвместна декларация, която гласи: Правителствата на Райха и СССР, чрез подписания договор уреждат границите между двете страни, вследствие разпадането на Полша ( знаем как се разпадна Полша от Изток, знаем как се рзпадна и от ЗАПАД), създавайки по този начин условия за траен мир в Източна Европа и заявяват , че е винтерес на всички народи да приключат състоянието на война между Германия, от една страна и Англия и Франция от друга. ДВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ( НА СССР И РАЙХА) ЩЕ НАПРАВЯТ ОБЩИ УСИЛИЯ ДА СЕ ПОСТИГАНЕ НА ТАЗИ цЕЛ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-СКОРО. в СЛУЧАЙ ЧЕ ТАЗИ цЕЛ НЕ СЕ ПОСТИГНЕ, ЩЕ СЕ СЧИТА ЧЕ ВИНАТА Я НОСЯТ АНГЛИЯ И ФРАНСИЯ... Нарочно го пиша с главни букви, белким чактисаш за какво говорим. И това ако не е съюзническа деклара ция, здраве му кажи..На 28 .09 .1939 г. е подписан Договор за ДРУЖБА и границим/ ду СССР И Райха става фактическата подялба на Полша.. на 30 нември 1939г, два месе ца след това миролюбивия СССР напада вероломно Финландия..Нещомда добавиш, или пак ще почнеш да въртиш опашка..

    Коментиран от #49, #54

  • 47 Да ти кажа..

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "ВСВотСАЩ":

    Какво си връщат.. БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ ЛИ? Ми че те никога не са били тяхни.
  • 48 ВСВотСАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Да ти кажа..":

    Мдаа, явно някой трябва да ти го "смели" за да стане разбираемо.
    След ПСВ СССР и НЕнацистка Германия имат взаимоотношения вкл. и военни. Но до 1933 - нацистите идват на власт през 1933 година. През същата тази година взаимоотношения между СССР и вече НАЦИСТКА Германия са прекратени.

    За разлика от САЩ- американски фирми и банки продължават да действат със и в Нацистка Германия.
  • 49 ВСВотСАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хи Хи Хи":

    Тотални глупости.
    Обясни какво е Линия „Кързън“ ?

    Коментиран от #52, #55

  • 50 Верни факти

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да ти кажа..":

    но невярна трактовка. Да допуснем сценария без Африканския и Тихоокеанския фронтове. Да, тогава сигурно Германия щеше да победи СССР и с помощта на Япония. Но какво щеше да последва е въпроса и не е трудно да се сетиш кои щяха да са следващите жертви - Англия и Сащ.

    Коментиран от #53

  • 51 Да ти кажа..

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "РЕАЛИСТ":

    Дрън дрън та пляс , викаш.. Ето ти малко ФАКТИ.. В авиошколите в Липецк са обучавани такива видни командири в Луфтвафе като- Хюго Сперле, Курт Щудент, Алберт Кеселринг..и самия Гьоринг.
    В Обект Кама ( танково училище в Казан ) са получили своята школовка генералът от танковите войски Вилхелм фон Тома, началник щабът на Гудериан- генералът от танковите войски Волфганг Томале. Има съмнения, но не са потвърдени че и самия Гудериан е изкарал 6 месечен курс в Казан.
    Но от всички руски школи, активно предоставяни на германците, най-ценен е бил изграденият и напълно оборудван обект от тях, свръхсекретен обект Томка, функ ционирал от 1928 до 1933 ( по непотвърдени данни- до 1936г ) Обектът е бил комплекс от 4 лаборатории за разработване на БОВ, 2 виварума, дегаза ционна камера, електростанция, жилищни помещения , артилерийски полигон и аеродрум. Всичкото оборудване , самолетите и оръдията са тайно пренесени от Германи. Персоналът се е състоял от 25 учени токсиколози, биолози и хими ци от Германия отделно пилоти и артилеристи имало е и над 100 съветски военни хими ци , но те са били по-скоро в качеството си на обучаващи се.
    Дрън дрън та пляс , викаш , а?? Що не се скриеш някъде
    пп. Сега попаднах на интересен факт - Симеон Кривошеин и началник щабът на Гудериан , Волфганг Томале са завършили танковата школа в Казан като съвипускници от един и същи курс.. нещо да кажеш, знаещия...м. Аман от разбирачи като тебе
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да ти кажа..

    0 3 Отговор

    До коментар #50 от "Верни факти":

    Икое не вярно в трактовката. ЧЕ окато СССР ВОЮВАШ САМО НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ, сащ не отвличаше ли джапанките на Тихоокенското направление. е, да , не е имало такива титанични битки кат Сталинградската или Курската, но пък е удързала и отвлиала големи противникови сили, които биха могли съществено да усложнят положението на Източния фронт. ..понсъщия начин стоят нещата и с африканката кампания Да прибавим огромната помощ за СССР , както казахи данните ми са от руски източници- мамерика предоставя 4 ПЪТИ повече жизнено необходими стомана , мед , алуминии..руди. Отколкото СССР е произвел общо за военните години. Да не говорим за храни, вагони и локомотиви, танкове и самолети. Първия кораб с помощи е хвърлил котва във Владивосток още на 21 август1941 година . Законът за ленд лииза е подписан от Рузвелт на 11 март.1941 година. Към ноември 1941 година СССР вече е загубил важни заводи в Украйна, Белорусия и Ленинград и на практика руската военна икономика е била вече пред колапс.
  • 54 ВСВотСАЩ

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хи Хи Хи":

    Ехоо, четеш ли още?


    Сталин навлиза в Полша и спира точно на Линията„Кързън“

    Обясни какво е Линия „Кързън“ ?

    Коментиран от #56, #57, #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Да ти кажа..

    2 4 Отговор

    До коментар #54 от "ВСВотСАЩ":

    СигурнО и във Финландия е спрял на линията Кързън..брей тоя Кързън бе..и щото е спрялм на линията кързън е избил над 300 000 човека, обитаващи т.нар изконни .в кавички руски земи.. Същия кръволок е бил и Сталин , както и хитлер, и няма как да е другояче, като и двамата са от едно котило-и двамката са социалисти ТА какво ще кажеш.. кой е бил генерал Василии Блохин и какъв рекорд държи..

    Коментиран от #60

  • 57 Хи Хи Хи

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "ВСВотСАЩ":

    На кух варел каквото и да се обяснява , все е тая..
  • 58 Да ти кажа..

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "ВСВотСАЩ":

    Та ..какви смешки разправяше за рапалския договор..я пак..я пак..прочете ли ком.51..мм/ КО ше кажеш.. имена , факти.. я дай да видим каква лъжа сега ше изцирикаш..

    Коментиран от #59

  • 59 ВСВотСАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Да ти кажа..":

    Точно за Рапалския ти договор съм писал:

    След ПСВ СССР и НЕнацистка Германия имат взаимоотношения вкл. и военни. Но до 1933 - нацистите идват на власт през 1933 година. През същата тази година взаимоотношения между СССР и вече НАЦИСТКА Германия са прекратени.

    За разлика от САЩ- американски фирми и банки продължават да действат със и в Нацистка Германия.
  • 60 ВСВотСАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Да ти кажа..":

    Сталин навлиза в Полша и спира точно на Линията„Кързън“

    Не разбрах КАКВО е Линия „Кързън“ ?

    Коментиран от #61

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Интересът и фесът

    2 1 Отговор
    Теорията и практиката на дълбоката операция са разработени и за първи път демонстрирани на учения в СССР пред военни аташета. Само немците бързо са вдянали, че става въпрос за нещо революционно във военното изкуство и затова се натискат за съвместни обучения на танкисти и летци. Били са си взаимно полезни.Така и двете армии се сдобиват със съвпадащи схващания за настъпателните операции и затова през м. юни и юли 1941г. се водят множество срещни боеве и сражения в т.ч. и най-голямото танково сражение. Немците обаче вземайки идеята от руснаците и бидейки технически по-развити я насищат с технически средства и рационално управление на огневия и тактическия маньовър.Затова през 1941-42г. десетки пъти в боеве и операции побеждават руснаците. Чак през 1943г. руснаците постигат паритет.Сътрудничеството приключва с идването на Хитлер на власт.По същото време
    американците развиват тежката промишленост и на Германия, и на СССР защото са прагматици с тоз,който си плаща. Еее и? САЩ по това време са сърдити и дистанцирани от несправедливите договори от Версай и въобще не ги интересуват аргументите на старите колониални влъхви Франция у Британия.
  • 64 Всеки който

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Хаха":

    И по същите геополитически причини Китай помага на Русия. Всеки,който се надуе като въшка за световен хегемон принуждава другите държави да се обединят срещу него.
  • 65 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хи Хи Хи":

    Помощта на Щатите е безспорна, друг е въпросът доколко е значима. Но по-важното е, както вече писах в коментар 50 - Щатите са се усетили, че ако не помогнат на СССР срещу Райха и СССР загуби войната, следващите на ред са те и Великобритания и тях ги чака поражение.
Новини по държави: