Last news in Fakti

28 Декември, 2023 11:24 1 008 0

19-годишен ще лежи 6 години в затвора заради тероризъм в Хонконг

  • присъда-
  • тероризъм-
  • хонконг

Хо Ю-уанг бил "мозъкът" на организация, произвеждала бомби, за да взривява съдебни сгради

Млад мъж от Хонконг беше осъден в четвъртък на шест години затвор, след като се призна за виновен по обвинение за тероризъм съгласно наложения от Пекин закон за националната сигурност за участието му в осуетен заговор за взривяване на съдебни сгради, предаде Асошейтед прес.

Прокурорите казаха, че Хо Ю-уанг, на 19, е бил мозъкът на заговора, който е планирал да произвежда експлозиви и да го използва срещу сградите на съдилищата през 2021 г. Заговорът, включващ предимно ученици от гимназията тогава, е бил осуетен преди да се стигне до взривове и жертви, съобщиха от прокуратурата.

Полицията каза, че е нахлула в стая за гости през 2021 г. и е иззела оборудване, за което се смята, че се използва за производство на експлозиви. Те също така твърдяха, че Хо е написал бележки, в които се казва, че целта му е да дестабилизира Хонконг, да насърчава конфликти между централното правителство и други и да изгради съпротивителна група.

Други двама обвиняеми получиха до шест години затвор.

Хо е по-малко известен активист в продемократичното движение на полуавтономния град.

През май Хо се призна за виновен в заговор за организиране, планиране или извършване на терористични дейности съгласно закона за сигурност, наложен на бившата британска колония след протестите през 2019 г.

Законът за сигурността, приет през 2020 г., криминализира актове на подривна дейност, тероризъм и тайно споразумение с чужди сили, което доведе до наказателното преследване на много водещи активисти в града. Властите в Пекин и Хонконг го приветстваха заради връщането на стабилността във финансовия център.

Съдия Алекс Лий каза, че ако заговорът е бил осъществен, това е щяло да промени социалните условия в Хонконг от лоши към по-лоши, а Хо е пренебрегнал върховенството на закона и рисковете за своите „колеги гангстери“.

Хо заяви, че е благодарен, че е бил арестуван, което попречило на плана му да се осъществи, и че е променил начина си на мислене и е възобновил обучението си, особено на китайската история.

Други двама обвиняеми бяха осъдени съответно на две години и половина и шест години затвор. Те се признаха за виновни в заговор за предизвикване на експлозии, които е имало вероятност да застрашат живота и собствеността.

През май четирима души, замесени в заговора, вече бяха осъдени на затвор или рехабилитация в специални центрове за обучение, насочени към рехабилитация, след като се признаха за виновни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания