Last news in Fakti

20 Декември, 2013 11:51 1 784 0

Уганда приема закон срещу късите поли

  • къса пола-
  • уганда-
  • дискриминация

Той има за цел да забрани порнографията и материалите с явно сексуално съдържание

Уганда ще забрани късата пола, съобщи Би Би Си. Спорният закон бе гласуван в парламента.

Законопроектът, който има за цел да се бори с порнографията и материалите с явно сексуално съдържание, включително музикални клипове и филми, бе гласуван след кратък дебат.

Министърът на почтеността и етиката в Уганда - Симон Локодо, предложи законопроекта по-рано тази година, заявявайки, че жените, които не носят "нищо над коляното си", трябва да бъдат арестувани. Това бе прието като заплаха за правата на жените в страната.

След като премина през парламента, сега документът трябва да бъде одобрен от президента, преди да влезе в сила.

Опонентите на законопроекта твърдят, че ако бъде приет, той ще наложи забрана за излъчването по телевизията на клипове на много западни изпълнители като Бионсе и Мадона, което ще доведе до икономически загуби за Уганда.

Според местния частен вестник „Монитор“, новото законодателство ще постави извън закона материали, които показват части на тялото, включително гърдите, бедрата и задните части, или всяка проява на еротика, предназначена да предизвика сексуална възбуда. В закона е заложена още и забрана за неприлични действия и поведение, които биха могли да подронят моралните устои на хората.

Анализатори твърдят, че законопроектът е един вид завръщане към времето на бившия диктатор Иди Амин, който забрани с указ късите поли в Уганда през 1970 г., пише британското издание "Индипендънт".

Уганда, която е социално консервативна страна, обмисля още и закон за увеличаване на наказанието за хомосексуални актове, включително смъртно наказание в някои случаи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА