Last news in Fakti

3 Януари, 2024 06:01 1 059 5

Очаква се Тръмп да обжалва решенията, извадили го от бюлетините в Колорадо и Мейн

  • доналд тръмп-
  • президент-
  • избори-
  • съд-
  • конституция

Според адвокатите му е крайно погрешно тълкуването, че бившият президент е участник в бунт

Очаква се Тръмп да обжалва решенията, извадили го от бюлетините в Колорадо и Мейн - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се бившият президент Доналд Тръмп да обжалва решенията на Колорадо и Мейн, които му забраняват достъп до бюлетините бюлетините за предварителните избори в двата щата, като "участник в бунт", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп ще обжалва решението на магистратите в двата щата пред Върховния съд на САЩ.

Това ще отбележи първия път, когато най-висшият съд на нацията може да се произнесе по раздел 3 от 14-та поправка - две изречения, добавени към конституцията след Гражданската война. Те гласят, че всеки, който се е заклел да подкрепя конституцията и след това е “вдигнал въстание”, вече не отговаря на условията.

Обжалванията идват на фона на нарастване на напрежението около решенията, които биха могли да попречат на републиканския фаворит за президент през 2024 г. да участва в гласуването, въпреки че решенията и в Мейн, и в Колорадо са отложени до края на обжалванията, а Тръмп технически остава на първичните избори и в двата щата .

Във вторник сутринта полицията в Денвър арестува мъж, който избяга от автомобилна катастрофа и се втурна в сградата на Върховния съд на Колорадо. Полицията каза, че той е насочил пистолет към невъоръжен служител по сигурността, получавайки ключовете на пазача и достъпа до цялата сграда, и е стрелял няколко пъти с пистолета си. Няма пострадали.

Мотивът не беше ясен веднага, но щатският патрул на Колорадо каза, че стрелбата не изглеждала да е свързана с предишни заплахи към съдиите, всички от които бяха назначени от губернатори от демократите.

Десетки съдебни дела, позоваващи се на конституционната разпоредба, бяха заведени срещу Тръмп миналата година в опит да се прекрати президентската му кампания, като се твърди, че той се е дисквалифицирал сам, след като е подбудил атаката на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия, за да попречи на демократа Джо Байдън да го замени него като президент.

Нито едно от съдебните дела не беше успешно до решението на съда в Колорадо миналия месец.

Ако Върховният съд не се произнесе по съществото на делата, казват правни експерти, щатите могат да се изправят пред правния хаос, който Върховният съд трябва да разсее.

Застъпниците на дисквалифицирането на Тръмп твърдят, че въпросът е прост - Раздел 3 го прави неподходящ за президентския пост, точно както, ако по някакъв начин не отговаря на други конституционни изисквания, като например да бъде местен гражданин на поне 35 години.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че това е много погрешно тълкуване на неясна клауза, която рядко се използва след 1870 г. Те смятат, че дали Тръмп отговаря на условията за гласуване не е решение, което трябва да вземат неизбраните щатски съдии.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата

    11 5 Отговор
    Сорос, Байдън и Клинтън създават хаос в света. Те подкрепят Тиквата, Прасето и Домуса.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соросоиди!

    6 4 Отговор
    Не лъжете!За Колорадо отдавна е обжалвано пред Върховния съд,сега предстои и за Мейн!Демофашистите няма да успеят,а ако го направят,това ще е началото на края за фащ!
  • 4 САЩ

    3 1 Отговор
    Пълен кретен.
  • 5 Тръмповак

    1 2 Отговор
    тая мумия жива ли е още .............