Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Януари, 2024 14:45 5 425 71

Войната в Украйна: Масирани удари, недостиг на боеприпаси

  • украйна-
  • русия-
  • боеприпаси-
  • война-
  • киев-
  • серхий наев

Украйна засега може да отблъсква ударите на Русия с наличните боеприпаси. В скоро време обаче ще се усети недостиг.

Войната в Украйна: Масирани удари, недостиг на боеприпаси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският генерал Серхий Наев предупреди за остър недостиг на боеприпаси за противовъздушната отбрана на страната си, пише АРД. Боеприпасите за мобилните системи за противовъздушна отбрана на Украйна в момента са достатъчни, "за да издържат на следващите ожесточени атаки", заяви Наев пред информационна агенция "Франс прес”. В средносрочен и дългосрочен план обаче Украйна "естествено се нуждае от помощта на западните държави, за да попълни запасите си от ракети". Това се отнася "преди всичко за повече боеприпаси”.

"Разбира се, че бихме искали да имаме повече ракети за "Пейтриът" и повече от самите системи", заяви командващият на украинските сили генерал, който отговаря и за мобилните части за противовъздушна отбрана в столицата Киев и в северната част на Украйна. Там работят именно системите "Пейтриът”, припомня АРД.

Противовъздушната отбрана предотвратява още по-големи поражения

Проблемите, които той предвижда са в резултат на това, че руската армия иска "наистина да изтощи системата за противовъздушна отбрана”, обяснява военният. От гледна точка на Киев масираната вълна от руски атаки срещу Украйна в началото на годината подчерта спешната необходимост от увеличаване на западните доставки на системи за противовъздушна отбрана, бойни дронове и ракети със среден обсег.

Последната вълна от руски атаки срещу Украйна е "масирана и изтощителна", съобщава кореспондентът на АРД в Киев Василий Голод. В същото време е важно да се подчертае, че именно противовъздушната отбрана е попречила да се случи нещо по-лошо.

Чакана размяна на военнопленници

В същото време Русия и Украйна си размениха военнопленници за пръв път от лятото на 2023 година насам. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че 200 души, включително войници, които са се сражавали в стоманодобивния завод "Азовстал" в южния град Мариупол, са освободени от руски плен. Русия обяви, че 248 нейни войници са били освободени от Украйна след "сложни" преговори с посредничеството на Обединените арабски емирства.

От Украйна загатнаха и че има очаквания за допълнителни действия по размяна на пленници в близко бъдеще. "Още повече герои могат да се завърнат у дома през следващите няколко седмици”, заяви украинският комисар по правата на човека Дмитро Любинец пред украински телевизионен канал.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    103 9 Отговор
    на руснаците нали им свършиха снарядите още миналата година, според дойчезеле и УНИАН?!

    Коментиран от #5, #48

  • 2 Недостиг на акъл

    96 10 Отговор
    Новите униформи на "украинските генерали" ще са на райета.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Укрофашистите

    77 4 Отговор
    Обявиха тотална МОГИЛИзация и са готови да хвърлят дори жени и инвалиди в окопите, въпреки, че съдбата на административната териториална единица У КраИна е предрешена и порциите от у Краинската баница са разпределени !!

    Коментиран от #12

  • 5 Българин

    7 32 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    Тия са .Корейски
  • 6 инж Илиян Илиин

    69 4 Отговор
    Крайно време е хохохольите да вдигат бялото знаме и да заголват гъъ333аа.
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 64 Отговор
    Какво постигна Русия за 2 години СВО-
    Едно село разрушено за една година, и изритани жестоко от всички големи украински градове, голям смях падна последните години на тридневната специална военна операция

    Коментиран от #23, #26

  • 8 404

    80 2 Отговор
    Дъглас Макгрегър: САЩ подписаха смъртната присъда на Украйна
    „Поставихме на Украйна „мисията невъзможна“ и на практика й заповядахме да умре.“ Това написа бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в социалната мрежа „Х“.
    Украинския народ вече е изтормозен до крайност от престъпния режим в Киев. „В един момент ще видим как финала, който се разигра в Афганистан, ще се повтори и в Украйна: фронтът ще рухне, демотивираната украинска армия ще се разбяга, а населението ще посрещне руснаците с цветя“, прогнозира Макгрегър.
    Анализаторът многократно е предупреждавал за неизбежния колапс на Украйна, подтиквана от Запада да води неравностойна война с Русия. „Прокси войната на САЩ срещу Русия превърна Украйна в гробище“, написа преди време Макгрегър.
    „С тъга ще наблюдаваме как това, което се случи в Афганистан, се случва и в Украйна. Престъпният купен режим в Украйна е доволен, че армията му измира.“, казва още полковник Макгрегър.
  • 9 оня с х.я

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Готов съм и за 20лв,но ако изпееш руския химн.
  • 10 Гого

    60 1 Отговор
    Украинците, които се връщат от плен веднага ще бъдат засилени обратно в окопите...

    Коментиран от #18

  • 11 Путин

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "Недостиг на акъл":

    Им избимби Термо бельото и топлите униформи, Ще са по беи гащи, пич.
  • 12 Ето мобилизацията в Раша

    4 29 Отговор

    До коментар #4 от "Укрофашистите":

    В Република Дагестан част от РФ

  • 13 СССРБарета

    54 3 Отговор
    Не е вярно ба!!! Нашият харвардски елит от експерти начело с Киро (ракетата) казаха отдавна че на Путин му свършили ракетите!
  • 14 мара бандерката..

    48 2 Отговор
    Я па сутринта написах..че бандерите си имат всичо и са презадоволени с краварски и шенгенски оръжия и средства..и за тва зелен джугач обеща че от чнг- спира вече да проси..
  • 15 инж Илиян Илиин

    4 56 Отговор
    Руската тактика винаги е една и съща. Изпращат повече хора от колкото муниции има противника. Така побеждават, човешкия живот в русия е по-евтин от един снаряд. Русия няма война, в която да са имали по-малко жертви от противника. ВСВ Германия има 7 млн жертви, а СССР 27 млн.

    Коментиран от #37

  • 16 Иванушка руснака

    6 46 Отговор
    Путин изпраща на фронта предимно бедняците като пушечно месо и такива от Абхазия ,Ингушетия и Дагестан! Тях Укрите избиват като пилци! И второ Путин така с един куршум уцелва 2 заека! Отърва бюджета на РФ от тези нещастни хорица които тежат на руската хазна като воденичен камък и трето така занулява мунициите на противника и техните снаряди! И четвърто освен руски бедняци от 975-те хиляди убити наши братя руси 34 процента са затворници осъдени за различни престъпления ...А в братска Русия има 1 млн.и 850 хиляди затворници! Така че всичко е под контрол! Жива сила имаме
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е

    51 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    Много украински майки пишат писма до руския омбуцман да не връщат рожбите им в украйна..да стоят в руски плен...за да не ги прати нарконациста пак на фронта.
  • 19 Блогър от Москва

    5 48 Отговор
    Някой накисна джуджето да нападне Украйна,като го излъга,че" за три дни ще свършим таз работа и ставаш Велик...
    Ама няма да е Война,щото тя се прекратява само с Капитулация,а ше я кръстим Спец.Операция,дето можем да си я прекратим когато искаме..."И Джуджето им се върза...Осъдиха го в Хага,че е Военнопрестъпник и не е Велик...

    Коментиран от #65

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наблюдател

    41 2 Отговор
    Спокойно ще ви доставят още рекети за системите във момента във нато се обсъжда закупуването на 1000 рекети за патриотите или там как се казваше те сигорно ще са предназначени за вас издържете още малко и се молете Русия да не ви праща всеки ден дрончета че няма да издържи те дълго хахах
  • 22 много е сгрешена

    28 3 Отговор
    тактиката . вземат 8 ешалона по 100 000 тона снаряди за месец и после ами свършиха . Всеки прави контранаступ с каквото има и каквото може . идат самолети ок, има танкове с уран ок , има пехота мъже, жени, наемници ок , Артилерията е за друго . Когато ти се биеш с подмяна на загубата е друго . на 100 хиляди км , колко батарей има . на руснаците с музикантите като им свършиха и се караха , да . ненавременни доставки . смешно е дроновете как все ходят където ги свалят . херсон, одеса, киев, лвов и все всички са долу , хахахахаха
  • 23 с декрет на..

    36 6 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Вова,за чнг-азовско море става вътрешно императорско море..барбар с големите бандерски пристанища..
  • 24 82-ОДШБр

    3 29 Отговор
    Кво стана с рушляците? Оооо...ле....ле!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СССРБарета

    49 6 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Русия за две години СВО постигна 84 000 квадратни километра нови територии и близо 5 милиона ново население! Както и успя тотално да затвърди собствеността си върху Крим от 26 000 квадратни километра и около 1,5 милиона население! Съответно разбирай Украйна загуби всичко това! .......А и да не забравим..... ония жени от фашистката организация "АЗОВ" които избиваха невинни руснаци в Донбас вече поизчезнаха
  • 27 Краят се вижда!

    40 5 Отговор
    Очертава се пълен разгром за нато и укрофашистите в окраината. В края на пролетта руското знаме ще се вее над Киев!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Левски

    43 3 Отговор
    Путин е гений.... вместо да броди из Европа и да унищожава невинни хора, направи фронтова линия и чака фашагите сами да му дойдат! Хахааааааахааа.... тоя човек ще остане в историята като гений!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 82-ОДШБр

    17 2 Отговор
    Стратегически фронтови резерв: БУНДЕСВЕР, ARME US
  • 32 ХАХАХА

    34 3 Отговор
    ХАХАХА, просякът започна да удря на камък на чиято и порта да потропа ! Бой по манерката на клоунът взел се за политик ,играещ ролята на марионетка. Нямат ли окопни лопати и свършиха ли им чиповете за перални ,та да се бият с тях ,както се подиграваха в началото на Русия! Мразя осрайната и дзеления пигмей наркоман безплатно! ХАХАХА
  • 33 Потника

    39 2 Отговор

    До коментар #20 от "потника е терорист":

    се ядосвал, че на Нова година доста държавни глави, съюзници го прескочили и не го поздравили. Укропска статия има, но тук не я копират. Виж ако беше за Путин , то Мара щеше да си я украси даже.🤣😂🤣😂
  • 34 Хахаха

    38 3 Отговор
    Няма проблеми ба ......Тагаренко ще Дари още няколко криви дефектни ракети и НАТО ще победи! Нямам съмнение че Украйна ще победи след като Шиши е начело на евроатлантическа България!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тъгарев тръгна ли

    33 4 Отговор
    да събира останките на фашиста?
  • 37 така е..

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "инж Илиян Илиин":

    Що цела европа беха със фашагите..даже бг,ги освободиха наследниците на бандера и петлюра-трети украйнски фронт,красная не е влазала тука и не е дала ни една жертва,има декрет на сталин красная да не влиза във второстепенни държави,а па бугарите да се натегнат на ссср и праат паметник-10 леть спустя..през 1954 год,.сбъркано племе,сега тиквуните да се натегат на козяците го бутнаа със коледните бонуси на пенсионерите..
  • 38 82-ОДШБр

    6 19 Отговор
    До 30 Както всички знаем на 11.01.23 конгреса ще се произнесе по въпроса със смъртната присъда,но дори Макгрегар да е прав,това не променя жалкото положение на рушляците на световната сцена!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гробар

    16 2 Отговор
    Мчкай, мчкай, всичко да се сравни със земята.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хахаха

    19 4 Отговор
    Зеленски Да ни са притеснява..... Тагаренко ще Дари още няколко дефектни, криви ракети и всичко ще се оправи!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 82-ОДШБр

    4 17 Отговор
    Американците преизпълниха стратегическия си план! Да му мислят рушляците! И каскетите,моля не лицемерничете,като слагате Киев в центъра,на всички ни е ясно,че Киев в инструмент,и е пред бракуване! Слава Юнайтед Стейд,Слава Бундес републик Дойчланд!
  • 45 Боруна Лом

    14 3 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    КУПИ СИ СВЕЩИ! ДАЙ ГИ НА НАШИТЕ БЕДНИ И КУПИ КОВЬОЗИ! БЕЗРОДНИК!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Европеец

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ама":

    Свършиха не виждаш ли .че половин година сглобиха стотина ракети и ги изстреляха за два дни и после тишина.само ирански дронове

    Коментиран от #59, #63

  • 49 Събирайте още пари за клоуна!!!

    25 3 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Тези пари дето сте ги събрали няма да стигнат само за един ден шопинг на Ельоночка! Тя съпругата на клоуна изхарчи предколедно в Ню Йорк над 1млн.$ само за бижута)))
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 82-ОДШБр

    1 15 Отговор
    До 49 няма нищо общо с "Е" името и започва с О,и нея мисли,тя е тежка милионерка още преди пурпорногъзия бабун да анексира Крим!
  • 53 Дивергент

    17 0 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Всяка такава касапница е плод на сценарий.Ако се тръгне след парите се установява кой печели от смъртта на хората,а тази смърт се превръща в статистика.Цинично,но вярно.
  • 54 Мдаа

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Точно такива било малки или големи дарения подхранват войната-секнат ли те,ще се спре и разрухата и няма да измират хора!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Нема нема

    16 2 Отговор
    Все ще се намери един бел байрак.Толкоз.
  • 58 Браво

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Дай ги тез пари да ви ги пазя. Да не вземе да се изкуши някой, да им тури ръка.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мишел

    21 1 Отговор
    В анализ на Бизнес инсайдър се твърди, че руската армия може да нанася удари с над 100 ракети и дронове върху обекти в Украйна през 4 дни. За толкова време руското разузнаване набира данни за достатъчно цели за такъв удар. Интервали от 4 дни за техническа подготовка на такъв удар дават и в Армирекъгнишън. Не се споменават като определящи липсата на ракети и дронове.
  • 62 Ха ха ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #50 от "82-ОДШБр":

    С какво ще ги горите бре? Освен да пърцункате срещу им и да си запалите пръцкото със запалка. Само гледайте в коя посока духа вятърът, да не стане трудова злополука. Вие сте върха на гЕвроатлантизма!!!
  • 63 Харон

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Европеец":

    стоян георгиев - маленкйоо- бурята,че и европеец станал даже.
  • 64 Ред Нек

    5 4 Отговор
    Президент России Владимир Путин подписал указ о принятии в гражданство иностранцев, заключивших контракт с Вооруженными силами (ВС) РФ.


    Къде сте ей ,Ред Некс.

    Тръгвайте към Мускалието

    Вземете си Гражданството ,Предатели.

    Коментиран от #66

  • 65 факуса

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Блогър от Москва":

    ама много злобеете жендърите бе блогчо,откога жужетата са високи 1.70,което е среден ръст,ама вие си драскайте,както и да го наеичате,не помага на осрайна и западналия свят
  • 66 РЕД ДИК

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ред Нек":

    Мажи дууу парратаа и бегом насам ,но не прекалявай,че рабрицани не обичам.

    Коментиран от #71

  • 67 Иван

    5 0 Отговор
    Този на снимката е благодарен на Ангела Меркел и Виктория Нюланд.
  • 68 1520

    9 1 Отговор
    Докога ще умирате за интиресите на сащ , осъзнайте се най после
  • 69 Иван

    5 1 Отговор
    И повече акъл трябваше да имате в главите си, укри.
  • 70 Мишел

    5 1 Отговор
    Генерал Наев, от днес: " ПВО на Киев има ракети за 2 дни!"
  • 71 Руско Гейзърче

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "РЕД ДИК":

    Ще ти го подавам , дълбоко в гърлото. ..

    И ще искаш още , мекопишкоумряла
Новини по държави: