Last news in Fakti

14 Януари, 2024 19:50 2 838 23

Пекин е бесен! Китай се скара на света заради поздравите към новия президент на Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток-
  • уилям лай

Китайското министерство на външните работи осъди изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който поздрави Уилям Лай и заяви, че Вашингтон изпраща сериозно погрешен сигнал към сепаратистките сили за независимост на Тайпе

Пекин е бесен! Китай се скара на света заради поздравите към новия президент на Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Китай и китайските посолства по света предупредиха този уикенд страните да не подкрепят Демократическата прогресивна партия (ДПП) на Тайван и осъдиха чуждестранните правителства, които поздравиха новоизбрания президент на острова Уилям Лай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След като кандидатът за президент на ДПП спечели изборите вчера, редица министри и политици от държави, които имат топли, макар и в повечето случаи неофициални връзки със самоуправляващия се остров, изпратиха поздравителни послания към Лай и неговата партия.

Това предизвика бързи реакции от страна на китайските посолства, подчертавайки чувствителността на Пекин към това, че други държави изглежда дават легитимност на кандидат и политическа партия, които той разглежда като "сепаратистки сили", надяващи се да превърнат самоуправляващия се остров в независима суверенна държава. Пекин смята Тайван за част от своята територия.

Китайското министерство на външните работи определи изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който по-рано днес поздрави Лай и заяви, че Вашингтон очаква да продължи неофициалните си отношения с Тайпе, като "изпращане на сериозно погрешен сигнал" към "сепаратистките сили за независимост на Тайван".

"Китай винаги се е противопоставял категорично на всяка форма на официален обмен между САЩ и Тайван и съответно решително се противопоставя на намесата на САЩ в тайванските дела под каквато и да е форма и под какъвто и да е претекст", заяви външното министерство в изявление, публикувано на уебсайта му.

Вчера китайското посолство Лондон осъди това, което определи като "некоректни действия" от страна на британският външен министър Джеймс Камерън, след като в изявлението си, в което поздрави Лай и ДПП, той заяви, че изборите са били "свидетелство за динамичната демокрация на Тайван".

"Призоваваме Обединеното кралство да признае позицията, че Тайван е провинция на Китай, да подхожда с предпазливост към въпросите, свързани с Тайван, в съответствие с принципа за "един Китай" и да спре с всякакви изказвания, които се намесват във вътрешните работи на Китай", се казва в изявление на посолството, публикувано в официалния му акаунт в приложението за съобщения "УиЧат" (WeChat).

Китайското посолство в Япония стигна до подаването на протестна нота, форма на официален дипломатически протест, след като японската външна министърка Йоко Камикава поздрави Лай за победата му. Камикава нарече самоуправляващия се остров "изключително важен партньор и важен приятел", но в същото изявление тя заяви, че работните отношения с Тайпе са на "неправителствена основа".

"Официално призоваваме японската страна... да се въздържа от нарушаване на мира и стабилността в Тайванския проток и на китайско-японските отношения", заявиха китайските дипломати.

Пекин, който никога не се е отричал от употребата на сила, за да постави Тайван под свой контрол, се опасява, че Лай може да обяви основаването на Република Тайван, въпреки че самият той заяви, че няма да го направи, отбелязва Ройтерс.

Още в навечерието на изборите китайските дипломати започнаха да предупреждават отделните държави, в които се намират, за последиците от подкрепата им към Лай и ДПП.

Сяо Цян, китайският посланик в Австралия, публикува в петък статия в австралийско издание, в която предупреждава Канбера за неуточнени опасности, ако тя подкрепи "силите за независимост на Тайван" като ДПП.

"Ако Австралия бъде вързана за колесницата на тайванските сепаратистки сили, австралийският народ ще бъде тласнат през ръба на пропастта", написа той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    32 25 Отговор
    Изправи ли се и огромен Китай срещу сатанистите зад океана, значи краят на досегашния световен англосаксонски ред рухва пред очите ни!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Хохо Бохо

    25 29 Отговор
    Нека всички да поздравим новия президент на Тайван!
    И да пожелаем бързо присъединяване на Сибир към приятелкия нам Китай!

    Коментиран от #3

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Знаете ли какви народи живеят в Сибир и какво общо имат с Китай?

    Коментиран от #12, #14

  • 4 Китай се скарал на "света" !

    20 10 Отговор
    Факти, ФАЩ ли е целия свят за вас 😁
  • 5 Аз съм веган

    3 6 Отговор
    Ей сега ще до пълзи за ярлък при великия хан
  • 6 Хаха

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Троле, много си се напънал нещо.
  • 7 Бай Тъньо

    19 10 Отговор
    Тайван е англосаксонска колония замаскирана като демократична територия.

    Коментиран от #11, #17

  • 8 Адрес 4000

    22 18 Отговор
    Хахаха
    И какво може да направи Китай
    НИ-ЩО
    Благодарение на запада може да се перчи...
    Да си произвеждат стоките и да си ги продават и много да не знаят
    Запада както им вдигна икономиката така може и да я срине
  • 9 Алоу

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Болшевиките катастрофираха, ссср фалира и загуби студената война, а нрб е вече само лош спомен. "Сатанистите" са по умни, хитри и работливи, затова и на диктаторите им е толкова трудно.
  • 10 007

    17 14 Отговор
    То и ние смятаме Тасос за български но реалността е друга! Тайван е независим и самоуправляващ се демократичен остров!!! Може да е бил в Китай но вече не е!!! Откъде на къде ще си дадат свободата за комунистическа диктатура!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 11 ОПА

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Тъньо":

    Затова и живеят по добре и не искат при червените непрокопсаници отсреща.
  • 12 Хохо Бохо

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ако не знаеш - там вече живеят повече китайци, отколкото местно население...

    Коментиран от #22

  • 13 САЩ

    12 7 Отговор
    Боли ме фара за тези тъпи комуняги
  • 14 Хохо Бохо

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Не. Прост съм кат галош, ровя по кофите на запад и ползвам безплатен интернет по бензибостанциите за да пиша тук
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чукме вече

    8 5 Отговор
    И други ги чуваме да заплашват, но резултата винаги е срещу диктатурите
  • 17 Хохо Бохо

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Тъньо":

    Нека да приемем, че е както казваш:
    "Тайван е англосаксонска колония замаскирана като демократична територия."

    Ами нека и да станем англосаксонска колония и да станем една от най-проспериращите държави на Света...
    КАТО ТАЙВАН!

    Коментиран от #19

  • 18 Кирил

    13 9 Отговор
    В Тайван хората се самоопределят като тайванци. Никой не желае китай
  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    11 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хохо Бохо":

    Ще питате ли народа дали иска да е колония на англосаксонците както са Тайван? Забравих, че ни сме им колония вече без да са ни питали и видяхме докъде ни докараха!

    Коментиран от #20

  • 20 Хохо Бохо

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Що не питаме народа:
    "Искате ли да станете като Тайван"?
  • 21 Тити

    5 3 Отговор
    Що не си на......ят скапаните комуняги.
  • 22 Умен по цялата глава

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хохо Бохо":

    Тихо,че се излагаш бе
    Местното население на остров Тайван са китайци.
    По време на Комунистическата революция е Китай,разбирай като Комунистическия Преврат в Китай,редовното китайско правителство след революцията в 1912 та година ,свалила монархията,се оттегля на остров Тайван...Така се образуват Комунистически и Демократичен Китай на остров Тайпе.
  • 23 Госあ

    2 0 Отговор
    Краварника потъва и прави всичко възможно да потопи и останалите с войни от които юдосаксите се надяват да излязат печеливши. Разделяйки Русия от Европа направиха едно добро за света - сближиха Китай с Русия, а това със сигурност ще бъде свързано с промени в световния ред. Само хора с умствен дефицит могат да мислят, че наглия западняк ще може са контролира тази мегасила.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания