Last news in Fakti

15 Януари, 2024 10:10 928 3

Кой победи в Тайван? Световни медии коментират резултатите от изборите на острова

  • тайван-
  • уилям лай-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток-
  • цай ингвен

Въпреки че Уилям Лай получи само 40% от гласовете и партията му загуби контрола си върху парламента, резултатът все пак е послание на тайванските избиратели, че не се поддават на предизборните заплахи на Пекин, коментира в. "Файненшъл таймс

Кой победи в Тайван? Световни медии коментират резултатите от изборите на острова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Резултатите от изборите в Тайван и значението им за китайско-американските отношения днес са централна тема в редица западни издания.

"Световните лидери поздравиха Уилям Лай за победата му на президентските избори в Тайван, похвалиха високата избирателна активност и демократичния процес и предизвикаха гнева на Пекин, който се надяваше да отстрани управляващата партия на острова", пише британският в. "Гардиън".

На вота в събота Лай получи подкрепата на над 40% от избирателите и спечели безпрецедентен трети мандат за Демократическата прогресивна партия (ДПП). Той поема поста от съпартийката си Цай Ингвен, която е президент от 2016 година. Новоизбраният държавен глава обещава да продължи съпротивителните външнополитически усилия срещу плановете на Китай да анексира Тайван, отбелязва "Гардиън".

Тайванската народна партия (ТНП) с кандидат за президент Ко Венцзе раздели гласовете на опозицията и получи подкрепата на 26,4% от избирателите, а Националистическата партия (Гоминдан) – на 33,5 %.

ТНП спечели и осем места в законодателния орган, което даде на Ко извънредно влияние в 113-местния парламент, след като нито ТПП, нито Гоминданът получиха мнозинство. Техните места в новия парламент са съответно 51 и 52. Останалите две места се падат на независими кандидати, които са идеологически свързани с Гоминдана.

"Тайван най-накрая официално влезе в трипартийна система, което допълнително усложнява постигането на консенсус, особено за важни законодателни актове", заяви пред "Гардиън" Уенти Сунг, експерт по Китай в Австралийския национален университет.

Говорител на Държавния департамент на САЩ поздрави тайванския народ "за това, че за пореден път демонстрира силата на своята стабилна демократична система". Малко след обявяването на резултатите от вота американският президент Джо Байдън, който планира тази седмица да изпрати неофициална делегация в Тайван, отново каза, че Вашингтон не подкрепя тайванската независимост.

Въпреки това китайското външно министерство вчера заяви, че изявлението на Държавния департамент "сериозно нарушава обещанията на САЩ, че ще поддържат само културни, икономически и други неофициални връзки с Тайван". Китайското дипломатическо ведомство посочи, че е подало "официално заявление" до САЩ във връзка с въпросното изказване.

Очакваше се Китай да реагира враждебно на победата на Лай, коментира "Гардиън". През последните години Пекин засили военния и икономическия си натиск върху Тайван, което предизвика опасенията от евентуалното избухване на конфликт. В петък Китайската народноосвободителна армия обяви, че е в "повишена бойна готовност" и е готова да "разбие" заговорите за независимост на Тайван, но изборният ден премина спокойно в това отношение.

Аманда Хсиао, старши анализатор за Китай в Международната кризисна група в Тайпе, смята, че Пекин вероятно ще реагира на победата на Лай със засилен натиск, особено в навечерието на встъпването му в длъжност през май. Хсиао обаче прогнозира, че този път действията на Пекин няма да са така открито агресивни, както при мащабните военни учения от последната година, пише още "Гардиън".

Според Дали Янг, професор по политически науки в Чикагския университет, китайското правителство се противопоставя на победата на Лай, но приветства факта, че ДПП е загубила контрола си върху парламента, което ще ограничи политиката на новоизбрания президент, обобщава британското издание.

На друго мнение обаче е Чен Фангю, преподавател по политически науки в университета Соочоу в Тайпе. "Победата на Лай означава, че… тайванската политика на Си Цзинпин се е провалила. Така че сега той трябва да направи нещо, за да демонстрира силата си", каза Чен пред американския в. "Вашингтон пост".

Изданието посочва, че през следващите месеци се очаква Пекин да увеличи усилията си за сплашване на Тайван, използвайки познати тактики като военен тормоз и икономически натиск. Но вероятността за реален конфликт или инвазия поне засега е малка, твърдят официални лица и анализатори от Тайван и САЩ. Непосредствените действия на Китай ще бъдат ограничени от желанието за поддържане на стабилизираните напоследък отношения с Вашингтон, прогнозира вестникът.

Откакто ДПП дойде на власт преди осем години, Пекин преустанови всички официални връзки с президентката Цай Ингвен и възможността да започне да си сътрудничи с Лай, който преди е настоявал за пълна независимост на Тайван, е още по-малка, отбелязва "Вашингтон пост".

От декември насам Китай е изпратил във въздушното пространство на Тайван повече от 31 балона, подобни на сваления над САЩ миналата година. "Това представлява нова тактика в "сивата зона", целяща да сплаши Тайван и да изтощи военните му ресурси", коментира изданието. Освен това преди изборите Пекин отмени преференциалните мита за 12 вида химикали, внасяни от Тайван, които са включени в търговско споразумение, действащо през последните 10 години, пише още "Вашингтон пост".

Според американското издание Пекин може да използва този натиск, за да се възползва от някои от слабостите на Лай. Тази хипотеза се потвърждава и от факта, че вчера китайските държавни медии акцентираха върху това, че Лай е спечелил президентските избори само с 40% от гласовете и че партията му е загубила мнозинството си в законодателния орган, обобщава "Вашингтон пост".

"Въпреки че Лай получи само 40% от гласовете и партията му загуби контрола си върху парламента, резултатът все пак е послание на тайванските избиратели, че не се поддават на предизборните заплахи на Пекин", коментира в. "Файненшъл таймс".

Вестникът дава и някои препоръки за предотвратяването на евентуален конфликт: "Сега всички страни са задължени да се съсредоточат не само върху въпроса как да запазят мира в Тайванския проток, но и върху намаляване на напрежението. Пекин трябва да се въздържа от заплашителни военни маневри около острова и да смекчи заплахите си с военни действия. Лай и други тайвански официални лица следва да запазят реторичната дисциплина на Цай Ингвен и да се стремят да насърчават най-малкото междуличностния обмен с колегите си от континентален Китай. САЩ трябва внимателно да преценяват официалните си изявления за Тайван, като внимават да не предизвикват излишно Пекин".

"Сегашният геополитически баланс около Тайван е едновременно възпламеняващ и крехък. Но той остава неизмеримо по-добър от алтернативата да избухне конфликт отвъд пролива, който може да прерасне във война между свръхсилите", обобщава "Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Щом е жълтур с британско име, значи ще има СВО и там.
  • 2 Руското мекере Х.Кисинджър е сред

    3 2 Отговор
    основните виновници за това САЩ да предоставят модерни технологии на Китай през 70 и 80-те години на миналия век. Целта беше Китай да стане ос на влияние срещу атаките на съветския империализъм в Азия.
    Наскоро Кисинджър правеше внушения в разрез с американските интереси по отношение и на Русия!
    Ето това са вашите хазари, другари путинисти!
  • 3 все още малка победа

    4 2 Отговор
    на Китай над САЩ,но победа на Тайванския фронт.