Last news in Fakti

14 Януари, 2024 13:10 1 250 24

Нова провокация към Китай! Американски дипломати пристигаха на посещение в Тайван

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • тайвански проток

Добре осведомени източници на Ройтерс заявиха, че посещението е рутинно и няма да излезе извън обичайните рамки

Нова провокация към Китай! Американски дипломати пристигаха на посещение в Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двама бивши официални представители на САЩ ще пристигнат в Тайван за разговори след вчерашните избори, както и за да изтъкнат "трайния интерес" на американското правителство от запазването на мира в Тайванския проток, съобщи фактическото посолство на САЩ в Тайпе, цитирано от агенциите, пише БТА.

Американският институт в Тайван (АИТ), който се грижи за двустранните връзки при липсата на официални дипломатически отношения, обяви, че бившият съветник по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли и бившият заместник държавен секретар Джеймс Стайнбърг ще посетят острова.

"Както сме правили и преди след президентски избори в Тайван, американското правителство поиска от двама свои бивши официални представители да посетят острова в лично качество", посочи АИТ и добави, че те ще бъдат придружавани от председателя на института Лора Роузънбъргър, чието седалище обаче не е в Тайван, а в САЩ.

"Утре те ще се срещнат с редица водещи политически фигури и от името на американския народ ще поздравят Тайван за успешно произведените избори, ще изразят подкрепа за благоденствието и растежа на острова и ще изтъкнат трайния интерес от запазването на мира и стабилността в Тайванския проток."

Добре осведомени източници на Ройтерс заявиха, че посещението е рутинно и няма да излезе извън обичайните рамки.

Преди изборите Китай многократно определи Лай като опасен сепаратист. През последните четири години Китай осезаемо засили военно-политическия си натиск върху Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    23 3 Отговор
    Ще го яд,т
  • 2 Госあ

    29 6 Отговор
    Според мен ще се чака да се приключи с терористите в Украйна и после ще се оправят със сепаратистите на острова. А краварника ще мучи. Доста ядрени ракети имат Китай и Русия. И то хиперзвукови.

    Коментиран от #5

  • 3 Дякон Унуфрий Араллампиев

    20 3 Отговор
    Румънски протестиращи са блокирали ГКПП Вадул Серет на границата с Украйна
  • 4 Дълго_Име

    22 4 Отговор
    Той, американският народ, знае ли къде се намира Тайван, та тези двама хубостници ще поздравяват от негово имв?
  • 5 Дякон Унуфрий Араллампиев

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Кукне ли кукувицата Тайван е Китайски
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    18 5 Отговор
    На американските агресори там по тихоокеанското крайбрежие ще им счупят гръбнака!
  • 7 щурецъ

    25 5 Отговор
    Тъпите янки навсякъде се бутат и без да са поканени. Смятат,че целият свят е техен.

    Коментиран от #8

  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    16 5 Отговор

    До коментар #7 от "щурецъ":

    Времето им свършва вече! Къде бяха допуснати американските изверги се видя, че после и трева не никне, сега отвсякъде почнаха да ги гонят, а ние както винаги ще сме последни и ще ни смучат тука до последно!

    Коментиран от #11

  • 9 Жоро

    15 4 Отговор
    Всички бели в света са провокирани от американците!!!

    Коментиран от #16

  • 10 Васил

    5 12 Отговор
    Тайван са отделна държава така че жълтурите да си гледат работата.
  • 11 Да преброим

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    кои са зависимите от САЩ и кои не са. Зависими: Цяла Америка без Куба, Венецуела и Никарагуа. Цяла Европа без Сърбия. Азия: Всички без РФ, Китай, Индия, С. Корея, Беларус, Иран. Цяла Африка без Еритрея, Зимбабве, ЦАР. Цяла Австралия без аборигените. Под робски държави не смятам всички, а тези които все пак се съобразяват със САЩ. Сигурно съм пропуснал някои, но никой не ще да живее и емигрира в горе изброените независими държави.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сюр-гюна

    6 3 Отговор
    На тия 3 конфликта не им ли стига ?!

    Си какво ги бавиш , сега е времето когато можеш да ги накарашп сами да си приказват .
  • 14 Сеирджия

    4 6 Отговор
    Извинявам се, но може ли да ми разрешите да пръдна? Да не би да се изтълкува като провокация към Китай?
  • 15 Лошото е,

    6 7 Отговор
    че в Китай БВП на глава от населението е 12 000$, а в Тайван 38 000$, по-висок от този в Япония(35 000$). В Тайван няма никакви полезни изкопаеми, той е един гол скалист остров. Единственото което правят са чиповете, но силно зависими технологично от САЩ, Япония и Нидерландия. Тия машини могат лесно да се изнесат или унищожат. Китай ще получи едни 20 мил. китайци от които си има предостатъчно.
    Един десант на 150км в морето ще е пагубен за китайската армия. Това, че са 1,4млрд. няма да им помогне, особено ако Япония помага. Десантният кораб трябва да се движи поне 3-4 часа докато стигне Тайван и през цялото време ще е обстрелван. Нека китайците се запознаят с десанта в Нормандия и то на 35км. До ЯО няма да се стигне, те са само за заплаха когато другият го няма.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 16 Байгъна

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Лвов , Луцк и Ровно също са отделна държава , останалото е РФ .
  • 17 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Лошото е,":

    Краварите ги нема у целата схема. Холандия и Япония са друга работа. Затова краварите обикалят да откраднат нещо около Тайван като лешояди. Всичко у краварника е градено с кражби и подлост.
  • 18 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Лошото е,":

    Краварника се опитаха да притиснат холандците и японците да праат ембарго на Китай, обаче за момента и Холандия и Япония продават компоненти и литографски машини на Китай. Холандците дори бяха по- остри, като отговориха, че това си е тяхна работа. Впрочем, Китай публикуваха и патентоваха тяхна система с 5nm разделителна способност, която е напълно достатъчна. Въпросът е зали да се хабят да я произвеждат или ще продължат да купуват от Холандия и Япония. За квантовите технологии имат абсолютно свои технологии за производство и със сигурност за истинската изчислителна работа и моделиране ще заложат на тях.
  • 19 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лошото е,":

    И друго, литографските системи са едно, чиповете - друго, компютрите - трето.
  • 20 У бре

    3 8 Отговор
    И къде е провокацията? Посещение в Тайван след президентски избори? Това ли е? А ако беше руски дипломат,какво щеше да е?
  • 21 Хехе

    2 9 Отговор
    БИВШИ дипломати??? В тях ли търсите провокация? Китайците може да обвинят и слънцето, че огрява Тайван :-))
  • 22 007

    2 8 Отговор
    Няма как САЩ да оставят кумунистити жълтури да съсипят една просперираща демократична държава!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 23 Какво,какво,

    2 0 Отговор
    очаква го война,това го очаква! Китай изчака изборите,като се надяваше опозицията да спечели,за да мине всичко по мирен път,но при американския начин на избори,крайния резултат е предопределен!Сега ще се отвори втория фронт(третия ) за фащ!
  • 24 Какво значи зависими?!

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да преброим":

    Зависими значи робски,там където без краварите не може да съществува народ и държава!Например Израел,това е зависима държава!В Европа има зависими правителства от краварите,не държави! Всяка една,дори България ще се развива по добре без тях!Друг е въпросът ако под зависими имаш напредвид окупирани!Тук съм съгласен -Европа е окупирана територия от сащ!!!