Last news in Fakti

14 Януари, 2024 17:55 1 006 10

Демократът Лай! Какво очаква Тайван след президентските избори

  • тайван-
  • уилям лай-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • цай ингвен-
  • лай чинг-те-
  • си дзинпин

Докато САЩ се явяват най-важният стратегически партньор на Тайпе, Китай възприема демократичния самоуправляващ се остров като част от Народната република

Демократът Лай! Какво очаква Тайван след президентските избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентските избори в Тайван бяха спечелени от Лай Чинг-те, който се отнася пределно критично към Китай. В последно време Пекин нееднократно подчерта решителността си да присъедини острова със сила.

Критично настроеният към Китай кандидат на Демократичната прогресивна партия в Тайван - Лай Чинг-те, известен и като Уилям Лай - спечели президентските избори. Както съобщи Централната избирателна комисия, досегашният вицепрезидент е получил 40 процента от гласовете.

Основният му конкурент Хоу Юи от опозиционната партия "Гоминдан", която се застъпва за близки връзки с Китай, е получил 33 процента. Хоу призна поражението си, което направи и кандидатът на популистката Тайванска народна партия Ко-Венцзе, взел 26 на сто от гласовете. Сегашният президент Цай Инг-вен не можеше да се кандидатира отново след два мандата.

"Нова глава в нашата демокрация"

Победителят в изборите Лай в първата си декларация благодари на хората в Тайван, че "пишат нова глава в нашата демокрация". Тайван остава на страната на демокрациите по света, като паралелно ще търси разговор с Китай "на базата на достойнството и равнопоставеността".

64-годишният Лай изтъкна, че избирателите са устояли успешно на всички опити отвън за влияние върху гласуването. Той обеща, че и в бъдеще ще отстоява интересите на Тайван срещу китайските опити за влияние. Бившият кмет на милионния град Тайнан се наложи в рамките на предизборната кампания срещу продължаването на досегашната политика и същевременно се обяви за укрепване на военните.

Между САЩ и Китай

Докато САЩ се явяват най-важният стратегически партньор на Тайван, Китай възприема демократичния самоуправляващ се остров като част от Народната република. За да го постави отново под свое влияние, китайското правителство не изключва използването на сила. Напоследък президентът Си Дзинпин нееднократно подчерта целта за "повторно обединение".

Вашингтон официално говори за политика на "един Китай", в рамките на която ръководството на Народната република се приема за единственото легитимно управление на Китай. Същевременно обаче САЩ неформално подкрепят правителството в Тайпе и уверяват ръководството на острова в своята военна и друга подкрепа. Спорният статус на острова от години е причина за търкания между Пекин и Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краватар

    14 3 Отговор
    Чуете ли някой да хвали демокрацията у вас, гответе се за война
  • 2 Тайван да очаква

    9 4 Отговор
    Война с китаи

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хот Дог

    7 3 Отговор
    Те и тука много лаят демократите, само да не започнат скоро да вият.
  • 5 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 2 Отговор
    Лай ли е Джав ли е не знам Знам само едно Запасявайте се с дълготрайни храни Този път няма да се размине
  • 6 граф Монте Кристо

    5 3 Отговор
    Американците си запазиха властта в Тайван,назначавайки тоя Лай,какво ирония,в началото Китай е имал свестен президент Джоу Ен-Лай,А ТАЙВАНСКИЯ лАЙ си остава американско мекере и единствения изход е китайците със сила да си присъединят острова.
  • 7 По-скоро.….

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тайван да очаква":

    Уууусрайна Две😂
  • 8 Боруна Лом

    6 1 Отговор
    ЛАЙ, БЕ ,ЛАЙ!МАС ТИЯ!ЩЕ БЕРЕТЕ ЯДОВЕ КАТО УКРИЯ
  • 9 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Демократът Лай ,ще продължи да лае.
  • 10 йа йа ай

    1 0 Отговор
    САЩ готвят на Тайван и Китай, това което готвеха на Украйна и Русия. Икономически разрухи чрез войни и зануляване на техният невъзвращаем дълг. Това са мародерите на света.