Last news in Fakti

15 Януари, 2024 11:11 853 14

Вашингтон: Ангажиментът на САЩ към Тайван е непоклатим

  • тайван-
  • уилям лай-
  • китай-
  • цай ингвен

Уилям Лай от управляващата в Тайпе Демократическа прогресивна партия спечели президентските избори в събота, както се очакваше и ще встъпи в длъжност на 20 май

Вашингтон: Ангажиментът на САЩ към Тайван е непоклатим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати очакват приемственост в отношенията между Тайван и САЩ при новото тайванско правителство, а ангажиментът на САЩ към острова е непоклатим, заяви днес бивш високопоставен американски служител пред президентката на Тайван Цай Ингвен, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Уилям Лай от управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП) спечели президентските избори в събота, както се очакваше и ще встъпи в длъжност на 20 май.

В знак на подкрепа за правителството високопоставен служител на американското правителство заяви миналата седмица, че президентът Джо Байдън планира да изпрати неофициална делегация до острова, за който Китай претендира, че е негова територия. Правителството на Тайван отхвърля исканията на Пекин.

Администрацията на Байдън се опасява, че изборите, преходът и новото правителство ще доведат до ескалация на напрежението с Пекин, който оказва военен и икономически натиск върху Тайван, за да отстоява претенциите си за суверенитет. При срещата си с Цай в президентската канцелария бившият съветник по националната сигурност на САЩ Стивън Хадли заяви, че е там, за да предаде поздравленията на американския народ за изборите.

"Тайванската демокрация е блестящ пример за света", заяви Хадли в коментар, публикуван от канцеларията на Цай.

"За нас е чест, че имаме възможността да се срещнем с вас днес, за да потвърдим отново, че американският ангажимент към Тайван е непоклатим, принципен и надпартиен и че Съединените щати подкрепят своите приятели", добави той. Хадли заяви, че очаква с нетърпение да се срещне с Лай и други политически лидери. "Очакваме приемственост в отношенията между Тайван и САЩ при новото правителство и общи усилия за запазване на мира и стабилността в пролива."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    15 1 Отговор
    Ха ха ха..
    Ангажимент е едно
    Възможност е друго..
    Особено от една бивша вече Световна ,,Империя,,..
    Сбогом, ционизъм..
  • 2 Госあ

    15 1 Отговор
    англоционистите потъват и искат да залеят света с кръв с надеждата, че ще се спасят върху труповете. Китай може да смаже сепаратистите и много невинни покрай тях много бързо, а краварника само ще гледа отстрани.
  • 3 Сепаратист

    19 1 Отговор
    Тайванска нация нема. Както и украинска и македонска.
  • 4 Стар виц

    5 0 Отговор
    Разклащането в някои случаи дава положителни шансове...
  • 5 Хохо Бохо

    9 0 Отговор
    Ако не вярвате питайте U$раина. Да питам жълтопаветните сектанти: абе де са Ейбрамсите дето ще обърнат русите в бяг? Ся кво им пречи? Студа, кишата, гришата? Щото летуска буйната растителност им пречи
  • 6 Механик

    6 1 Отговор
    Е и за Украйна така викаха. Ама вече останаха само на думи.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 ЕДНА

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    А ЗА ЮЖЕН ВИЕТНАМ
  • 8 Верно ли

    5 1 Отговор
    Фашингтон - докато не оа.аме навсякъде, няма да мирясаме!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жмуц

    2 1 Отговор
    Следващите съчки които ще горят демократично и прогресивно за да палят Китай
  • 11 Мамул

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "точно така е":

    Само пясъка да им спре и ще има глад. Най-обикновен, банален пясък...но източник на силиций.
  • 12 Че кък?

    2 0 Отговор
    Няма място, където краварите да не ръчкат, но разбира се, далече от тяхната територия. Ако спрат да ръчкат, ще настъпи световен мир.

    САЩ винаги са в основата на всяка война, винаги подготвят огъня, хвърлят съчките, поливат с бензин и дават запалена клечка в ръката на поредния лидер, който да подхлъзнат. После спонсорират войната с адски много пари, за да може да се постигне максимално голямо разделение. После вече като има разделение, ще има и подчинение. Добре позната краварска практика.

    Америка приключва тази година от природни бедствия. Предстои да видите.
  • 13 Павел пенев

    1 0 Отговор
    САЩ поддържат Тайван,както терористите от Израел, така че и на тях ще им се случи случка.
  • 14 ами

    1 0 Отговор
    ами да както и към украина...а беше непоклатим и към афганистан