Last news in Fakti

14 Януари, 2024 16:41 3 513 101

Протестите в Германия: как Кремъл се опитва да извлече ползи

  • германия-
  • фермери-
  • украйна-
  • кремъл-
  • алтернатива за германия-
  • русия

Това е позната схема за дезинформация, която Руската федерация продължава да използва успешно

Протестите в Германия: как Кремъл се опитва да извлече ползи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В проруските канали протести на фермерите в Германия се свързват с доставките на западно оръжие за Украйна. Това е позната схема за дезинформация, която Кремъл продължава да използва, пише ARD.

Не само крайнодесни екстремисти и конспиратори се опитват да яхнат протестите на фермерите в Германия. Русия също вижда недоволството като възможност да прокара своите наративи, пише ARD. Бившият руски президент Дмитрий Медведев написа в профила си в Х: "Субсидиите са орязани, а космическите разходи за Украйна продължават да се увеличават. Ако се продължава така украинските националисти може да организират Майдан и в Берлин”.

Протестите на фермерите в Германия се обвързват с войната в Украйна и от проруски уебсайтове и канали в социалните мрежи. Разпространява се например графика, на която се сравняват разходите за танкове с тези за ферми. "В същото време независима Украйна продължава да забогатява на гърба на германските граждани”, пише в публикации с подобно съдържание.

Русия иска да експлоатира протестите

"Русия продължава да поставя под въпрос западните доставки на оръжия в Украйна”, отбелязва пред ARD Юлия Смирнова - главен изследовател от Института за стратегически диалог в Германия. Кремъл използва тези протести, за да подхранва своите наративи. Преди Русия се съсредоточаваше върху енергийната криза и украинските бежанци, за да подкопае подкрепата за Украйна сред германците.

Според експертката Смирнова всичко следва позната схема - разходите за изпращане на оръжия в Украйна се представят като безсмислени и се обвързват с други вътрешни кризи. Удобно се пропуска фактът, че тези кризи нямаше да се развият, ако Русия не беше започнала агресивната си война срещу Украйна.

Руските медии използват протестите на фермерите в Германия, за да внушат, че в страната ситуацията е драматична, коментира още Смирнова пред ARD. Проблемите на Запада винаги са преекспонирани в руските държавни медии, за да се поддържа мита за руското превъзходство. "Целта е обществото да бъде убедено, че Русия се справя сравнително добре”, обяснява Смирнова. Така протестите в Германия са представени като знак, че икономическата ситуация в страната е лоша и хората са недоволни.

Как се стигна до тези протести?

Планираните и вече до известна степен отменени икономии на "вредните за климата субсидии" в селското стопанство са следствие от решението на Федералния конституционен съд от ноември 2023 г., в резултат на което правителството трябваше да направи икономии в размер на над 30 млрд. евро в бюджета за 2024 г., припомня ARD.

С премахването на преференциалното данъчно третиране на горското и селското стопанство, както и с премахването на данъчните облекчения за селскостопанския дизел, германското правителство очакваше допълнителни приходи в размер на почти един милиард евро. Първото от тях вече е отменено, което означава, че икономиите за правителството все още възлизат на около половината.

При обявяването на мерките за запълване на бюджетния дефицит федералният канцлер Олаф Шолц обяви, че помощта за Украйна няма да бъде променена, припомня ARD. Тя включва осем милиарда евро за доставки на оръжие, финансова помощ за украинския бюджет директно или чрез Европейския съюз и приблизително шест милиарда евро за подпомагане на украинските бежанци в Германия.

Фалшиви твърдения за унищожени изтребители

Русия не само използва протестите на фермерите като добра възможност да дискредитира доставките на оръжия от Запада за Украйна, но и разпространява фалшива информация за предстоящата доставка на изтребители F-16.

Някои проруски канали в Телеграм твърдяха, че руската армия е свалила няколко такива американски изтребители. Всъщност изображенията, които уж доказваха истинността на твърденията, се оказаха стари и заснети на съвсем друго място. Освен това според официалната информация засега в Украйна изобщо не са доставени изтребители F-16. Доставените от Нидерландия самолети засега още са в Румъния и се използват само за обучение, а онези от Дания се бавят.

Изпращането на оръжия се представя като безперспективно

Някои телевизионни канали също съобщават за обявените доставки на изтребители, като заявяват, че руските въоръжени сили вече са намерили "отговор на американските изтребители F-16 в Украйна". Цитират се и откъси от репортажи на западни медии, в които изпращането на изтребителите е представено като безсмислено, обяснява ARD.

"Тези примери са част от всеобхватния разказ, че западните оръжейни доставки са безполезни или се продават от Украйна на черния пазар", казва Смирнова. Вече има редица фалшиви съобщения, особено във връзка с предполагаемо унищожени западни танкове. Например, видеоклип на уж унищожен танк "Леопард" всъщност показва селскостопанска машина. "Целта е да се убеди обществеността на Запад, че Украйна е черна дупка за западни пари, включително западни оръжия. Че не си заслужава да продължаваме да подкрепяме Украйна във военно отношение", казва Смирнова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    94 11 Отговор
    Айнцу, цвайнцу, факти, дрън!

    Коментиран от #16

  • 3 Само месо, дома дошло

    122 14 Отговор
    Кремъл се опитвал да извлече ползи... Рядка глупост! Проблемите са създадени от такива, на кото Кремъл им пречи. Да си сърбат попарата!

    Коментиран от #42

  • 4 А бе

    47 6 Отговор
    Ако взривйт на боекомплекна е бил на селскостопанска машина, значи германците имат вече летящи трактори :-)
  • 5 да де

    96 11 Отговор
    Е нЕма що сигурно Путин прецака фермерите в Германия.
  • 6 Любо

    117 10 Отговор
    Тази Русия и този Кремъл много силни бе, навсякъде по света са пуснали корени и упражняват власт, а и хората им симпатизират, що така ?!
  • 7 Бонев

    111 7 Отговор
    Става страшно смешно когато ДВ говори за пропаганда. Крадецът вика дръжте крадеца.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ХАХАХА

    98 8 Отговор
    На крив ...... вълната му пречи ! С удоволствие чета тези материали и Русия ми става все по мила ! Продължавайки с пошла пропаганда срещу Русия и Путин действат в полза на Русия! Путин тук ,Путин там ,Путин горе ,Путин долу ,толкова са зле западните пропагандатори ,че стават за смях! ХАХАХА
  • 10 Леле

    81 4 Отговор
    Типично немско име - Юлия Смирнова! Само някой разбирай да ми каже за коя провинция е характерно, ей така да си знам ?!
  • 11 смешник

    99 5 Отговор
    нали нямаше протести в Германия,от какво ще се възползва?
  • 12 Естествено,е Путин

    90 4 Отговор
    Е пратил хиляди тролове и агенти на трактори
    да нарушават обществения ред в Германия 🤣
    А на Дойче Зелле, както на всички големи медии в СоциалЛанд/Германия/ само заглавието им е немско.

    Коментиран от #48

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дякон Унуфрий Араллампиев

    83 4 Отговор
    Надпис на германски трактор НЕ ФИНАНСИРАМ ВОЙНА Друг надпис ОМРЪЗНА МИ
  • 16 нпо агент

    78 4 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    дойче зеле гьобелс-сорос пропаганден...Ама изобщо няма никаква връзка с касапница в украйна..и фермери и други отрасли в германия са много зле,защото нямат евтини енергоресурси..без руски газ,са наведени пред сащ с гол г-з..Колко тъп трябва да бъдеш да купуваш газ от америка...и да ти излязат сметките..Много криви сметки..

    Коментиран от #26, #64

  • 17 ДВ стига сте оправдавали некадърността

    75 4 Отговор
    Си с Русия! ДВ прости краварски слуги провалихте се и хората нямат търпение да ви изритат прости и нагли фашисти!
  • 18 В грешка си швестър ❗

    66 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ако се върнат руснаците ще видите":

    Немците скандират:
    Putin nach Berlin, Scholc nach Sibir
    Путин към Берлин, Шолц към Сибир.
  • 19 Дякон Унуфрий Араллампиев

    50 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ако се върнат руснаците ще видите":

    По добре руснак на корема ти Отколкото Американец над главата ти Германска поговорка от ВСВ
  • 20 Много писане

    67 5 Отговор
    много глупости! Опитват се подлогите на саш в Германия,на.черното да казват бяло,и пак Русия им виновна!Обвързвали протестите с изпращането на оръжия за Украйна!А не беее,какда не ги обвързват като точно заради оръжията за Украйна им спират субсидиите и им вдигат данъците на фермерите! Всичко тепърва започва,и не е Путин виновен-сами сте си виновни,лошото е че и нас повличате към бездната!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 куку

    58 3 Отговор
    Нищо ново от дойче веле само фейк..Разбира се Путин е виновен...той поканил още през 2015 г...талибани в германия..Елате ще се справим..добре дошли! Не беше ли Меркелита-комсомолка от ГДР..
  • 24 ДойчеВеле

    42 2 Отговор
    е мръсна дума.
  • 25 Иванушка 🇷🇺

    55 7 Отговор
    Абе истината че в Германия на Улаф положението наистина е Катастрофално и на ръба на Гражданска война между бившите Западна и ощетената Източна Германия. Глад и недоимък мъчат низшите слоеве на обществото, а пари отиват незнайно защо за Украйна вместо подпомагане на местния бизнес , бедните германски селяни и детските сиропиталища. Пълна Катастрофа )))

    Коментиран от #40, #97

  • 26 1944

    8 41 Отговор

    До коментар #16 от "нпо агент":

    газа от рООсия май се оказа по скъп от новия. у нас винаги е бил. ама вие все искате да плащаме данък на масковския кючук султан.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    30 8 Отговор
    Руснаците са по-слаби в пропагандата. Иначе населението на ЕС отдавна да е излязло на протести срещу продажните си управници. Какво им пречеше мирно да си съжителстват с Русия, а сега гражданска война. Да това не е грешка на езика. В Русия се води гражданска война.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Никакви ползи не може да извлече

    6 13 Отговор
    Да си оправят парното.
  • 32 Да,да,прав си

    27 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ако се върнат руснаците ще видите":

    и Народен съд ще има,и Белене ще отвори врати,всичко ще е както преди!Чакаме с нетърпение!!!

    Коментиран от #37, #44

  • 33 Някой

    46 4 Отговор
    Вместо да ни занимавате с подобни глупости популяризирайте следното изявление направено от Тагарев в САЩ:"Учебниците да се изчистят от факти, които пораждат признателност към Русия." Та както пита един мислещ човек. С това предложение на кого прави услуга въпросния случайник?

    Коментиран от #43

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Механик

    31 3 Отговор
    Айдаааа, пак Путин виновен бе!!!
    А кой ми ака в гащурите, няма ли да попитате?
    Тия трактористи, до един ли са "копейки"?
  • 36 "Изпращането на оръжия се представя

    17 2 Отговор
    като безперспективно"

    Не, не е.
    Факт е че украинската армия настъпва победоносно, кои сме ние да спорим при тоя твърд факт.
  • 37 Дякон Унуфрий АраллампиевС

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да,да,прав си":

    Те за това спряха строежа на централата Щяла да пречи на трудовата дейност по кариерите
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тото

    33 3 Отговор
    Оказва се че от всичко лошо на планетата което се случва е виновна Русия !!!😂😂😂😂 По лошото е че има много хора които вярват на тези глупости!!!!!!

    Коментиран от #74

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1356

    24 3 Отговор
    Пълни глупости ,в германия еече не се живее
  • 42 Калпазанин

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само месо, дома дошло":

    Аааааа сетиха се, на 08,01бе предупредителна в петък пак имаше но утре ще е е мнооооого интересно, и не само Путин ще е виновен може да обвинят и хамас и хутите и Иран, и това е втория път за тези две седмици от как ги има. Мерзавци
  • 43 Гордостта на Тара

    30 4 Отговор

    До коментар #33 от "Някой":

    Да те дори вече не се крият Свободна Европа Аз съм българче пречило на емигрантите да се интегрират ... Ето какво е запада за нас ..
  • 44 Копейка

    7 6 Отговор

    До коментар #32 от "Да,да,прав си":

    Ние чакаме руснаците да дойдат след един месец да си ни приберат!Ако останем тук, еничарите ще ни турят у Белене На прасетата.Отговорник ще ни бъде полковникът с празната тиква.

    Коментиран от #99

  • 45 ЕВРОНЮЗ

    26 2 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, изкъпа ли се.???? 😄 😄 😄 Пропуснал си да кажеш че Путин взиви газопроводите за да настане този хаус в Германия
  • 46 Зомбайо

    29 3 Отговор
    Иначе казано - който не е с фашистите значи е с Путин. Колко удобно за западните фашизоидни режими стана да обвиняват в собствените си престъпления срещу населението и икономниките си Русия! За българия също важи. Събаряме не само паметници, но и цели проекти и бизнеси в угода на сащ и в наш абсолютен ущърб.

    Коментиран от #55

  • 47 Ами нека Дойчо Велев

    29 2 Отговор
    обясни с какво свързва протестите? А не да ни будалкат с разни "климатични" глупости.
    А и протестират не само фермерите по площадите!
    Туй с "крайно-десните конспиратори" не минава вече. И преписване безумия с неустановен произход от социални медии, приписвайки ги на Русия не минава вече и пред баламите.
  • 48 Калпазанин

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "Естествено,е Путин":

    Не бе, сигурно щото е продал евтин петрол на индийците те са го преработили в дизел и са го препродвали на швабите на петоено по високи цени, та да имат за тракторите ей тъй да ис стачкуват. Говедата тук нямат хич биля вина

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Да обобщим

    5 18 Отговор
    Руснята пак се опитва да се хване на някаква сламка.Нема ги огрее.В комнате 10 градуса в тепле.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 От този врътка

    19 1 Отговор

    До коментар #48 от "Калпазанин":

    С руския петрол през Индия и Пирея
    мнозина станаха милионери 😉
    Санкции, манкции....някой , ако има интерес 📞☎️
  • 53 Кое не е вярно бе,

    4 32 Отговор
    руски .... ? Копирай и чети:

    Червената Армия и нейния патент – изнасилвания и убийства

    Ден на една от най-кървавите армии в света

    Това е армия, опозорила се с изтезания, с чудовищно жестоки масови убийства, с изнасилвания, вкл. на деца, с военни престъпления, ...

    Когато Червената армия "освобождаваше" България

    13.05.2017 г. — В края на Втората световна война Червената армия извършва нечувани престъпления срещу населението не само в Германия и нейните съюзници, ...

    Коментиран от #59, #60, #61, #81

  • 54 Урюрвкос

    29 1 Отговор
    Путин изтри от немския търговски регистър 55 хиляди фирми
  • 55 КАЗВАШ С ПУТИН

    20 4 Отговор

    До коментар #46 от "Зомбайо":

    Е И КВО ЛОШО ИМА
    СЪС БАЙДЪН И СЪС ЗЕЛЕНСКИ ЛИ ДА Е ИЛИ СЪС ЗАПАДНИТЕ ГЛИСТОПОДОБНИ ПОЛИТИЦИ
  • 56 Банго Васил

    4 10 Отговор

    До коментар #40 от "Костадин Костадинов":

    Да честитим новата година на бате Костадин!

    Коментиран от #73

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Дойчин

    17 2 Отговор
    Путин е виновен!

    А и крайно десните, опитващи се да саботират благородните дела на човеколюбивите леви които искат просто да спасят света от "лошите климатични промени
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 За украинците от СССР

    8 3 Отговор

    До коментар #53 от "Кое не е вярно бе,":

    Ли става дума?
  • 61 Колко трогателно по фашистки

    12 2 Отговор

    До коментар #53 от "Кое не е вярно бе,":

    И ти ако ми ζσπαλиш къщата
    и ми γδиеш близкити
    и аз ще те ρεζα
    апосле докато си топъл...
  • 62 Бай Хой от Ханой

    23 3 Отговор
    Хубавото е че скоро такива сайтчета като ф...акти няма да ги има! Соросоидите не отразяват протестите в Гаермания но се напъват да замесят Кремъл. Ма то Кремъл за всичко виновен. Пък и като гледам кой е източника на тази пропаганда изобщо няма да се хабя да я чета!
  • 63 Краватар

    14 3 Отговор
    Днес шолц прадна. Как Русия се опитва да извлече ползи
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Коко

    13 2 Отговор
    Ясно! Материал от и за мисирки.
  • 66 Тошко укр@йнски

    5 9 Отговор
    Сънувате Путин?
    Руснаци ви нападат?
    Укрите печелят?
    Вместо ДВ чувате ТАСС?

    Психиатрите на лудницата ще ви помогнат!
  • 67 Нури

    20 3 Отговор
    Русия е Сила и Мощ

    Коментиран от #69

  • 68 горски

    20 4 Отговор
    Аматьорска пропаганда...от най тъпите...Руснаците използвали протестите да извличат ползи...ами могат ,извличат..
    А Запада с яйцата и пералните какво извлече....Хора с интелектуален дефицит ,ама голям дефицит...
    В детската градина вече не минава номера с черния лош вълк....те тръгнали да плашат пенсионери с руска мечка...

    Коментиран от #78

  • 69 Преди войната си мислехме, че

    2 17 Отговор

    До коментар #67 от "Нури":

    Русия е сила.

    Коментиран от #79

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Боярышник

    4 14 Отговор
    Да питам медведчо.....абе как е парното в расия,работи ли,щото един приятел ми каза,че по документи всичкото парно около масква работи,пък ората горят дръвца.Кой губернатор им изпизди́л денгите....питам за един руски приятел?
  • 72 Бесен-_ Язовец

    17 3 Отговор
    Само дето не е пропаганда, а си е самата истина. Цените на електроенергията в Германия почнаха да скачат драстично от момента в който от Германия почнаха да плаща заплатите на окраинските фашисти.

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Десапростакеса

    13 2 Отговор
    за всичко чичко путин е виновен, ние и запада губим, а само опикания дънчо печели. Ха, сега де. Дай да даваме оръжие срещу путина та да закъсаме още повече.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 А50

    13 2 Отговор
    Кремъл ще помогне, въпреки всичко, на нормалните в Европа да отхвърлят либерал ала-балите
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 вятъра на промяната

    1 11 Отговор
    Единствените които вярват на джуджето са коня и магарето......а и един лос.
  • 81 Токмакти Джун

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Кое не е вярно бе,":

    Ей нацист кажи кой освободи Треблинка бе ..... не бяха американски или английски войски и какви зверства видяха там ......
  • 82 Стратега

    7 1 Отговор
    След Полша и Румъния затвори границата с Украйна!
  • 83 Княгиня Анастасия Романова

    2 13 Отговор
    Каквото и да лъжат, времето на кремълската шайка свършва!
    Ред идва на ВЪЗМЕЗДИЕТО!
    РОМАНОВИ ОТНОВО ЩЕ БЪДАТ НА ТРОНА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ!
    ЖАЛНА МАЙКА НА ПУТИН И НЕГОВАТА ШАЙКА, НА ВСИЧКИ, ПРОЛЕЛИ ИМПЕРАТОРСКА КРЪВ!
  • 84 Будител

    14 1 Отговор
    не е вярно ,че е пропаганда....хората в Германия все повече са против финансовото подпомагане на Украйна....Когато Шолц каза че ще дадат 10,5 милиарда за 2024 година ,пчелина бръмна...много пъти писах за това което предстои .....ето случи се....нищо че -факти- ме трият постоянно....живеч в Германия и виждам...имам пряк контакт с много хора...ето днес , трактори обикалят цял ден с лозунги и надуват клаксоните ....много от плакатите са -стоп на помощите за Украйна.....

    Коментиран от #86

  • 85 Будител

    10 1 Отговор
    украинските войници не искат повече да воюват...От нас се иска само да умираме и нищо друго!-казват трагичните останки на 1 рота от 144 батальон на вече историческата 116 бригада....Няма да се предадем, но и няма да тръгнем напред"- това е главното в обръщението им до Зеленски и Залужний...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 DW И някоя си Смирнова!!

    9 0 Отговор
    Щяхме да се очудим, ако зад Ппротеста на фермерите в Германия не стои Путин!! DW и Гьобелсова пропаганда и маниполация!!
  • 88 Будител

    8 0 Отговор

    До коментар #86 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    ...така е....а днес изтече информация ,че бундестага ще обсъжда увеличаване на бюргергелд, защото тия които получават помощи ,не можели да си позволят да ходят на кино и театър....това вече е цинично....арабухи на кино и театър....аз такива хора не съм виждал на такива места....
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 И кво?

    1 1 Отговор
    Да не е цвете в германистан?
  • 97 Мухаха

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка 🇷🇺":

    Вчера си дойдох от Германия и нищо особено във връзка с протестите не се случва там, нито им е паднал стандартът. Най- голямата емоция около Новата година бяха фойерверките, после хората с деца отидоха по ски- курортите, а по- бедните- на Майорка. Факт е, че русолюб.ите много се въодушевиха от тези протести и това потвърждава, че Путин ги използва за вътрешна пропаганда. Но, както пее Висоцки: "Нет, не волнуйтесь... И не надейтесь..."
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 сержант Фуражков

    1 0 Отговор
    А да стана ясно че без Д Гориво няма да мине а пък всеки знае суровината откъде иде.Уж всичко на ток ама май не става а харно и пак баз братоците от изток май няма да мине.
Новини по държави: