Last news in Fakti

19 Януари, 2024 18:18 2 695 19

Германски паспорт за 5 години, вместо за 8. И други новости

  • германия-
  • паспорт-
  • мигранти-
  • гражданство-
  • олаф шолц

Близо 12 милиона души живеят в Германия, без да притежават германски паспорт, макар половината от тях да са в страната от поне 10 години

Германски паспорт за 5 години, вместо за 8. И други новости - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хора, които живеят в Германия от дълго време, ще взимат вече по-бързо германски паспорт. Освен съкратените срокове има и други важни промени, които облекчават получаването на гражданство. Какво предвижда реформата.

Близо 12 милиона души живеят в Германия, без да притежават германски паспорт, макар половината от тях да са в страната от поне 10 години. Този факт сега вероятно ще претърпи промяна заедно с новия Закон за германското гражданство.

Съкратени срокове и облекчени условия

Всички, които могат сами да се грижат за своята финансова издръжка, в бъдеще ще могат да взимат германски паспорт след пет, а не след осем години, както беше досега.

А хора, които се ангажират с доброволен безвъзмезден труд в полза на обществото или са показали особени заслуги за интеграцията, ще могат да кандидатстват за германско гражданство дори след три години, вместо след шест, както е по досегашния регламент. И още нещо ново и важно: в бъдеще двойното гражданство ще е възможно за всички, а не само за граждани от други държави на ЕС.

Противоположни оценки

Представители на Социалдемократическата партия и на Зелените оценяват реформата на гражданството като “огромен успех“. „Хора, които от десетилетия живеят в Германия, най-сетне ще получат пълен достъп до демократичните права, без да е нужно да се отказват от собствената си история“, каза заместник-председателят на Фракцията на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц, пред „Тагесцайтунг“. Според социалдемократите промените излъчват към милиони хора с миграционни корени сигнала: “Вие сте част от нашето общество“.

От друга страна, ХДС и ХСС критикуват реформата в областта на гражданството. През последните месеци техни депутати, като например генералният секретар на ХСС Александър Добринт, неведнъж са заявявали, че промените обезценяват германското гражданство. В свой документ, внесен от парламентарната група в Бундестага, планът на правителството се определя като "фундаментално погрешен". В него се твърди, че реформата пренебрегва "миграционната криза и проблемите на интеграцията". Опозицията в Бундестага призовава за проектозакон, който "внимателно да разработи Закона за гражданството в съответствие с реалността".

Несъвместимо с ценностите на Германия

Новият закон за гражданството предвижда и друга промяна: кандидатите за германски паспорт вече ще трябва да декларират не само вярност към принципите на свобода и демокрация, залегнали в Конституцията на Германия, но и към особената историческа отговорност на страната спрямо Израел.

Министърът на правосъдието Марко Бушман от Свободната демократическа партия заяви по повод отделни антисемитски прояви на чужденци в Германия: „Несъвместимо с нашите ценности е, когато най-голямото масово убийство на еврейски хора от Холокоста насам се празнува по улиците и се настоява за създаване на халифат“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    32 7 Отговор
    Взимаш немско тескере,което ти дава право да те изпратят на източния фронт по бързата процедура.
  • 2 От какъв зор?

    30 5 Отговор
    От 33 години съм тук, но не изпитвам никаква нужда за германско тескере.
    Карам си българското.

    Коментиран от #11, #17

  • 3 Перо

    23 4 Отговор
    За какво им е на мигрантите ционисткия паспорт, чиито престиж падна много през годините. Те не взимат гражданство заради ционистки зависимости и въпроси за приемането на гражданството!
  • 4 Тези копат дъното вече!

    34 2 Отговор
    Искат всеки Сульо и Пульо, дошъл окъсан и беден, с 15-те си дечица, да ядат тука на софрата гратис, да избират техните светофари-"сглобки", понеже коренните немци вече никога няма да ги изберат!
    Тези се опитват да си намерят нови "избиратели", понеже немците вече не искат и да чуят за тях! Освиркват ги и хвърлят яйца по тях!
  • 5 Германия е като България

    26 2 Отговор
    в момента! Съвсем скоро или ще умре напълно или ще се изстреля, като звезда, нагоре към висините!
    Изборът зависи от народа, от всеки и всичко ще се реши бързо и съвсем скоро! Ние също участваме в този филм!
  • 6 Контативно

    20 3 Отговор
    С немското гражданство идват и ангажиментите според закона, задължителни избори и т.н.
    От десет години живея там, но бългорското гражданство ме устройва, досега не съм имал някакви пречки.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 хааа

    15 0 Отговор
    тези хора още ли не са се усетили.
  • 8 Диди

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Контативно":

    Задължителни избори?

    Коментиран от #15

  • 9 трябват им хора за

    21 1 Отговор
    евентуални мобилизации при война,даж е може да намалят срока и на 3 год..Умря старата Германия,вече е едно голямо нищо,окупирана и безгласна държава.
  • 10 Немския паспорт е

    18 1 Отговор
    Таралеж в гащите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дойче с новите

    3 0 Отговор
    гесте,с нови тапии...После старите германци да си ходят на майнатаси....
  • 14 казват Вас

    1 0 Отговор
    И на вас им казват....
  • 15 Не са задължителни!

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Диди":

    Човека горе не знае. Не знам в кой град е и какво работи тука, но за сега не са задължителни изборите в Германия.
  • 16 Бате Венци от Славия - сикаджията

    3 4 Отговор
    По-добре е и да не вземате Немско Гражданство тези дето ви е "добре" с Българското, защото макар и да сте там от 33 години си оставате същите селяни каквито винаги сте били.
  • 17 Яяяяя

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "От какъв зор?":

    Няма нужда от такъв паспорт, това няма да те направи немец
  • 18 Така Така

    2 0 Отговор
    нема нужда и да ми гобподарят го нещем
  • 19 Бате Венци от Славия - сикаджията

    3 1 Отговор
    Утре като приемат един закон който е без гражданство да няма и пенсия един ден, ще се втурнете да ставате "немци" за нула време, ама сега много знаете, а пък ако се разпадне ЕС, ще ви изгонят пак из Софийското поле.
Новини по държави: