Last news in Fakti

14 Януари, 2024 18:33 3 475 35

Висока инфлация! Източна Европа заплашва еврозоната

  • евро-
  • еврозона-
  • европейска централна банка-
  • кристин лагард-
  • икономика-
  • инфлация

В случай, че в един паричен съюз, каквато е еврозоната, тези натрупани различия се окажат устойчиви, то те могат да влошат конкурентоспособността на отделните страни

Висока инфлация! Източна Европа заплашва еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията в страни членки на еврозоната от източната част на валутния съюз (познати под абревиатурата EАCEE - Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Хърватия) е значително над общото за еврозоната ниво. И това е така още от 2021 година. Разликата се стопи през последните месеци, но остава съществена при базовата инфлация, в която не влизат цените на енергията и храните. Това отбелязва в свой анализ, публикуван в блога на Европейската централна банка, Матео Фалагиарда, старши икономист в институцията, пише БТА.

В случай, че в един паричен съюз, каквато е еврозоната, тези натрупани различия се окажат устойчиви, то те могат да влошат конкурентоспособността на отделните страни. А това на свой ред може да отключи специфични за всяка една страна уязвимости, като влошаване на баланса по текущите сметки, по-висока външна задлъжнялост, отслабване на потреблението и растяща безработица. Така че ако искаме да се справим с набелязаните рискове, от значение ще е да проумеем какви са причините за високата инфлация, се посочва още в анализа.

Световните шокове имат огромно въздействие

Сравнително по-високата инфлация в централно и източноевропейския фланг на еврозоната се дължи отчасти на уязвимостта на страните в региона към последните неблагоприятни световни сътресения: прекъсвания в световните вериги на доставка, дисбаланса при търсенето и предлагането след пандемията и последиците от нахлуването на Русия в Украйна. Тези сътресения връхлетяха всички европейски икономики. Но въздействието беше усетено по-силно в Централна и Източна Европа, отчасти поради няколко отделни структурни характеристики на тези икономики.

Първата произтича от факта, че производството в централно- и източноевропейските страни членки на еврозоната е енергийно по-интензивно от средните нива в еврозоната. Това е се дължи на енергийно по-интензивните сектори (като производство и транспорт) и по-малкото енергийноефективни сгради и уреди.

На второ място - делът на енергията и храните в потребителската кошница, тук е по-висок от средния за еврозоната. Това е характерен белег за икономики с по-ниски средни доходи.

Трето – повечето от тези икономики зависеха в голяма степен от вноса на енергия от Русия, преди началото на войната. А това автоматично ги правеше далеч по-уязвими при смущения в енергийните доставки.

И накрая, тези страни са много силно вплетени в световните производствени вериги, така че всеки проблем има много по-силен ефект.

Ценовият натиск се дължи и на вътрешни причини

Външните сътресения са незаобиколим фактор за инфлационните разминавания, но такива са и вътрешните причини. Колко от производствения натиск (от ранната фаза в производството на стоки до разпространението им в търговските вериги) се пренася върху крайните потребителски цени зависи отчасти от това, каква степен от нормата си на печалба са склонни предприятията да жертват. Фирмите в еврозоната подобриха рентабилността си в последно време, с което компенсираха реалните загуби на печалба в миналото и изградиха защитни стени пред високата несигурност. Печалбата на единица продукция беше по-голяма именно в централно- и източноевропейските страни членки на еврозоната, с което и въздействието върху местните цени беше по-голямо. По-големия ръст на нормата на печалба от единица продукция при тази група от държави отразява вероятно и по-силния производствен натиск, произтичащ най-вече от смущенията в производствените вериги, но и дължащ се на по-слабата конкуренция между фирмите. Последното е особено валидно за по-малките държави в региона.

Условията на трудовия пазар остават "затегнати" във всички централно- и източноевропейски страни членки на еврозоната. Равнището на безработицата е невиждано ниско, а устойчивият недостиг на работна ръка води до солидно покачване на възнагражденията, без да има подобряване на производителността.

Това вкарва допълнителен инфлационен натиск при ограничен риск от спиралата "цена - заплата". Недостатъчното наличие на свободна работна ръка се дължи и на неблагоприятните демографски тенденции в тези страни спрямо еврозоната като цяло. Тези тенденции са резултат от изходящата миграция на висококвалифицирани млади хора и бързото застаряване на населението.

По-силния вътрешен ценови натиск и сравнително по-високата инфлация в страните от Централна и Източна Европа, които са част от еврозоната, по всяка вероятност оказва и временно влияние върху реалните лихвени равнища. Ръстът на цените в региона започна по-рано и беше по-силен спрямо останалата част на еврозоната и кредитополучателите в тези държави временно се "радват" на спада в реалната стойност на остатъчните им задължения. И двата фактора, обединени с устойчивите трудови пазари, спокойно могат да подкрепят едно по-стабилно вътрешно потребление и кредитна динамика.

Анализът подкрепя тезата, че първоначалният скок на инфлацията в централно- и източноевропейските страни членки на еврозоната се дължи най-вече на външни сътресения в световен мащаб. Изчисленията сочат, че те имат водеща роля в тласкането на инфлацията над агрегираните стойности за еврозоната. В същото време обаче моделът показва, че вътрешният ценови натиск същоима влияние за растящите инфлационни различия в еврозоната. И макар външните източници на инфлация да отслабнаха от края на 2022 година, то става ясно, че местните фактори са продължили да оказват силно въздействие върху инфлационните процеси в последно време.

Различията при основната инфлация в централно- и източноевропейските страни членки спрямо еврозоната започнаха да намаляват със спада на енергийните цени и превъзмогването на проблемни области на производствените вериги. Вътрешният ценови натиск от друга страна, дължащ се на специфични причини, посочени по-горе, поддържа базовата инфлация устойчиво висока в тези страни спрямо средните темпове за еврозоната.

Същевременно високата натрупана инфлация води до повишаване на относителното ценово равнище, подкопавайки ценовата конкурентоспособност, за което говори и силното повишаване на реалния ефективен валутен курс. Всичко това дава основание да се предположи, че тези страни могат да станат в по-голяма степен уязвими на външните процеси и свързаните с това последици.

Подобни тенденции изтъкват необходимостта от политически действия. Тъй като паричната политика сама не може да се справи със специфични за страните процеси, то националните фискални и структурни политики са далеч по-пригодни да притъпят остротата на възможните рискове. Точният политически отговор ще зависи от специфичните характеристики на всяка отделна страна. Краткосрочно погледнато, по-строгата фискална политика би подкрепила усилията за потискане на инфлационния натиск, подхранван от вътрешното потребление. В допълнение може да се каже, че структурните политики могат да подкрепят конкурентоспособността на тези икономики, техния потенциал за растеж и устойчивостта им на бъдещи сътресения. Те могат да насърчат инвестициите в нововъведения и в човешки капитал, заедно с укрепването на умението за приспособяване към промените.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скоро

    64 6 Отговор
    Дано се разпадне сатанинската евро сглобка и народите да бъдат свободни.
  • 2 То се връща

    61 6 Отговор
    Продължавайте да се смеете на Русия
    Преди една седмица им оправиха топлоподаването, вие днес пишете неверни статии. При - 34 градуса вие ще се препариране.
    Моля, продължавайте в същия дух. Бумеранга работи, както се вижда.

    Коментиран от #8, #9, #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

    73 4 Отговор
    Да ви се из.....ам на еврозоната, на еврото и на НАТО. Не ви искаме и ислямските фанатици. Който си ги е поканил той да си ги обгрижва. Мен ме интересува просперитета и напредъка на БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
  • 5 Айдр На еврЪците

    12 5 Отговор
    Айде "народе"
  • 6 Да, бе

    53 4 Отговор
    Тогава никакво влизане в еврозоната, че да спасим еврото... А най-вече да си спасим лева и държавата от окончателно разграбване. Не видяхме почти нищо от якото харчене, а да се натискаме в плащането на масрафа е доста глупаво.

    Коментиран от #13, #34

  • 7 Да дават електронни пари за всеки ден

    4 4 Отговор
    А който иска нещо да си купи да си го поръчва и ЕЦБ да плаща на фирмата изпълнител за поръчката
  • 8 Калпазанин

    42 4 Отговор

    До коментар #2 от "То се връща":

    А аз ся научавам че в еврозонста имало инфлация, а сега де.. До вчера драскате че била овладяна давайте още санкции слушайте говедата ама утре ще е интересно в Германия да видим дали ще го отразят всичко започва от там

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Хи Хи Хи

    6 34 Отговор

    До коментар #2 от "То се връща":

    Оправили са грън ци и кратуни.. за това нощуват на запалени огньове пред блоковете. Ще отстранят авариите чак напролет..ама ще има ли тогава тръби и радиатори, че с тия санкции май-май, силно ме съмнява..
  • 10 ВВП

    4 21 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Аз пък вчера влизам в магазин Пяторка и си купих един кетчуп за 65 рубли. Днес пак за нещо се наложи да вляза в същия магазин след работа и гледам отдалече една реклама- Кетчуп со скидкой- 95 рубли вчера и задраскано, а отдолу - цена 75 рубли со скидкой.. добре, че вчера успях да си купя с намаление , че днес ...
  • 11 Някой си...

    4 20 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Абе инфлация, инфлация, ма никъде няма да намериш в ЕС памидорчики по 16 евро /килото и агурчики по 14.. така че..абе мАни таа работа..

    Коментиран от #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИКонъмист

    7 14 Отговор

    До коментар #6 от "Да, бе":

    А стига бе.. то па еврото чака баш на тебе да го спасяваш..ма кви сте ми шегаджии събрани тука..
  • 14 Манджа с грозде

    18 4 Отговор
    Западна Европа пострада не по-малко от Централна и Източна Европа от работещите санкции и помощтта за опазване демокрацията в руските покрайнини, но там е печатницата и ценралата за еврото.
  • 15 Мнение

    38 5 Отговор
    То бива наглост, ама това е върха. Не стига, че Западна Европа 80 години живееше супер богато, благодарение на евтините руски петрол и газ, изсмука най-трудолюбивото и умно население от Източна Европа. Сринаха ни икономика, здравеопазване, армия, селско стопанство, образование. Сега ще ни накарат да им плащаме стотиците милиарди евро дългове и да им станем пункт за събиране на мигранти и терористи.

    Коментиран от #18

  • 16 ИКонъмист

    6 17 Отговор
    ОЛП в Русия - 15%.. а някои майтапчии тука ми разпраат на Путин глупостите, че имали растеж на икономиката..ша падна от смех
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 уфф

    21 2 Отговор
    аз пък, защото съм кривоглед, случайно прочетох заглавието на съседна статия-"Чехите са твърдо против еврото", глей ги тия чехи, що така правят?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да ти кажа..

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "То се връща":

    Па те рушняците сами на себе си се смеят.. наш колко ма интересува дали са си оправили парното или нагъват доматите по 16 евро/килото..

  • 23 Хохо Бохо

    9 3 Отговор
    Излиза, че Русия е готова за еврозоната. Бие на кукуво лято. И по добре.
  • 24 Защо имаме имнфлация

    11 2 Отговор
    Нали Ердоган не ни е президент.... все още?
  • 25 евр00птимист

    18 1 Отговор
    Много хора твърдели, че Титаник не може да потъне.
  • 26 Гошо

    24 2 Отговор
    Нали ни заливахте със статии как в Хърватия след еврото нямало инфлация пък то какво излезе...
  • 27 оня с х.я

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някой си...":

    Имам един огурчик и два помидора ,за теб безплатно.

    Коментиран от #32

  • 28 Йеврозона

    13 3 Отговор
    А мириардите за зеления клоун не заплашват ли?
  • 29 инфо

    9 1 Отговор
    Експеримента "балтийски джуджета" продължава. Към тях бяха "прикачени" някои Източно Европейски държави. България е "на път". Всичко "най-хубаво" за нас тепърва предстои.
  • 30 Да умреш от смях

    12 0 Отговор
    Когато става дума за Турция колко лесно намират "виновника" в лицето на Ердоган, а когато става дума за тях си от девет кладенеца вода докарват ама виновен няма🤭🤭🤭
  • 31 Чичо

    7 1 Отговор
    Евро зоната е куц кон.
  • 32 Хи Хи Хи

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "оня с х.я":

    Такива като тебе , дето се афишират под път и над път обикновенно са с корнишонки и две позасъхнали доматчета от тия, малките , дето ги продават с клонките. .. така че вместо да лялаш, по-добре си трай и не ставай за смях
  • 33 ежко

    3 0 Отговор
    Аууууу..балтийските тигри Литва ,Латвия и Естония са се наакали?Не мога да повярвам!Тези дето ги сочеха за пример?
  • 34 Малтусиански дерг

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да, бе":

    Моят господар затова е богат, защото каквото може взима даром.
  • 35 Бла Бла бла

    0 0 Отговор
    Уеднаквяване на цени, заплати, лихви по кредити и влогове ще изравни всичко в ЕС. Другото е само приказки.
Новини по държави: