Last news in Fakti

21 Януари, 2024 14:37 2 023 59

Рекордно ниско доверие към германското правителство

  • германия-
  • олаф шолц-
  • правителство-
  • доверие-
  • политика

Показателят падна до фаталните 13%

Рекордно ниско доверие към германското правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рейтингът на популярността на Социалдемократическата партия на Германия (SPD), партията на канцлера Олаф Шолц, част от управляващата коалиция, падна до най-ниското си ниво от 4 години насам. Едва 13% от жителите на страната са готови да гласуват за нея, сочи проучване, проведено от социологическия институт Insa по поръчка на вестник Bild am Sonntag.

Това е близо два пъти по-малко от парламентарните избори през 2021 г. (25,7%). Спрямо подобно проучване, проведено миналата седмица, рейтингът на социалдемократите се понижи с 2 процентни пункта. Също така партията на Зелените, която е част от управляващата коалиция, е на същото ниво като ГСДП – 13% от избирателите са готови да гласуват за нея (плюс 1 процентен пункт).

Първо място в класацията за популярност заема опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, за ​​който са готови да гласуват 30% от анкетираните (без промяна). На второ място е „Алтернатива за Германия” – подкрепят я 22% от анкетираните (без промяна). Свободната демократическа партия получава само 5% от гласовете, Лявата партия - 3% и не влиза в Бундестага. Така общият рейтинг на партиите, включени в управляващата коалиция в Германия (Социалдемократическата партия на Германия - SPD, Зелените и Свободната демократическа партия), вече е едва 31%.

Най-големият печеливш е регистрираната в началото на 2024 г. немска партия "Сара Вагенкнехт Юнион". В първото редовно проучване партията веднага набира 7%.

Скорошно проучване на Insa показа, че огромното мнозинство от жителите на Германия - 76% - са недоволни от работата на правителството на Шолц. Едва всеки шести - 17% - е доволен от междинните резултати от работата на кабинета на министрите. Това е най-ниската цифра от декември 2021 г., когато правителството на Шолц започна работа. В същото време 72% от анкетираните посочват, че не са съгласни с решенията на канцлера. Само 20% отбелязват, че той се справя добре със задълженията си.

Работата на германския кабинет е подложена на натиск от неотдавнашната присъда на Федералния конституционен съд, която забрани изразходването на 60 млрд. EUR за климатични и екологични проекти. Първоначално тези средства бяха предназначени за борба с последиците от пандемията от коронавирус, но правителството на Шолц в края на 2021 г. ги преразпредели към нов фонд. Съдът постанови почти две години по-късно, че решението е противоконституционно. Кабинетът на министрите трябваше да намери средства от други източници. Една от отменените разходни позиции са обезщетенията за фермерите. Заради това сега в цялата страна се провеждат протести на земеделски производители.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А на путин рейтинга се вдигна до

    8 32 Отговор
    99.9 в период процента.
    Вервайте ми!

    Коментиран от #6, #22

  • 2 Германец

    27 3 Отговор
    И ся кво?

    Ще пак ли ще "мръзнем"? :)))
  • 3 хммм

    56 1 Отговор
    Шолци е на път да си замине..
  • 4 Германец

    7 28 Отговор
    "Най-големият печеливш е регистрираната в началото на 2024 г. немска партия "Сара Вагенкнехт Юнион"

    Брей, Путин Юнион колко много проценти си е поръчал! :)))

    Коментиран от #58

  • 5 Фашистите не са на почит и там!

    66 0 Отговор
    Никой не харесва да бъде управляван от продажни краварски марионетки!
  • 6 Бонев

    58 1 Отговор

    До коментар #1 от "А на путин рейтинга се вдигна до":

    Както винаги на некадърниците от ЕС и поддръжниците им Путин им е виновен.

    Коментиран от #25

  • 7 Объркано Атлантиче

    71 0 Отговор
    Какво не ви казват: Mercedes-Benz напуска Германия и продава всички 80 германски автосалони на концерна, включително централата му в Щутгарт. Ясна е съдбата на 8000-те служители в тези автосалони.
    Общите загуби, свързани с напускането на Руската федерация, възлизат на под 2 милиарда евро. Изчисляването на цялата сума на пропуснатите ползи ще бъде трудно и страшно.
    В същото време концернът приключи 2022 г. с печалба, благодарение на продажбите в Азия. Освен това значителна част от колите са местно производство.
    Мерцедесът вече не е просто лукс за германците - той престана да бъде достъпен за тях.

    Производството на Mercedes-Benz също напуска Германия (и какво ще прави там без руски петрол и газ). Още през 2024 г. в Китай ще започне работа ново производство на четирицилиндрови двигатели - съвместно с Geely. Говорим за стотици хиляди бройки. През септември 2022 г. Mercedes-Benz, заедно с китайския Foton Motor, откриха производството на тежкотоварни камиони в Китай.
    Германската индустрия показва стабилна регресия за пети пореден месец. Вероятно сработиха антируските санкции, макар и не в самата Русия.
    Русофобията убива. Който напусне последен Германия да загаси светлините.

    Коментиран от #8, #23, #52

  • 8 Германец

    5 51 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    "Какво не ви казват: Mercedes-Benz напуска Германия"

    Ма Путин вече и мечтите ли си пуска като опорки? :))))

    Да не се мести в Русия? :))
  • 9 ТаУмВзе

    62 2 Отговор
    Фермери са блокирали Берлин вече 2ри ден, но тук няма статийки за тва де. ХАХАХХАХ Щом германците са се вдигнали да Протестират, сметай за кава Пачанга иде реч!

    Коментиран от #37, #53

  • 10 Ами

    40 0 Отговор
    Те още да се въртят на 360 градуса и наистина ще изпадне в рецесия
  • 11 Пръц

    18 0 Отговор
    Спомнят си 45г

    Коментиран от #12

  • 12 Германец

    4 38 Отговор

    До коментар #11 от "Пръц":

    Те ако си спомняха 45г. щяха да знаят, че ги очаква рязко подобрение на качеството на живота след трудните времена и изолирането на руските фашисти. :)

    Коментиран от #14

  • 13 Джамбaза

    24 4 Отговор
    Не е късно германското правителство да спретне една война с Русия.
    За повдигане на имиджа.
  • 14 Пръц

    32 0 Отговор

    До коментар #12 от "Германец":

    Затова ли нападнаха Русия?За да си подобрят качеството?И Ко стана?

    Коментиран от #17

  • 15 Пак добре...

    38 0 Отговор
    ...като на всички е ясно, че Бундесканцлерът е марионетка/енирар на САЩ и цели вкарването на ФРГ в невиждана криза, с цел оправяне финансите на Фалиралите Американски Щати ( ФАЩ ). Аз незнам защо се оплакват управлеващите във ФРГ в момента......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Германец

    7 19 Отговор

    До коментар #14 от "Пръц":

    "Затова ли нападнаха Русия?"

    Кой е нападнал Русия? :)

    Абе вие елементарни неща не знаете.
  • 18 От Германия

    25 0 Отговор
    Грешка въобще беше създаването на това правителство Зелени либерали социалисти Три съвсем различни идеологии Особено либералната партия и зелените са коренно различни. Фдп обаче бяха дълги години извън властта И не можаха да издържат на изкушението да управляват .Сега с този фал който направиха паднаха толкова ниско Че може и да не влязат в парламента А колкото до зелените те са турската партия в германия В Нея има много турци кметове даже и министър в кабинета на шол. Така че тяхните гласове са сигурни от турците в германия които са със сигурност най малко 10 милиона.
  • 19 Чичо Хитлер

    14 1 Отговор
    По мое време всички ми имаха доверие!

    Коментиран от #20

  • 20 Германец

    0 19 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Хитлер":

    Колкото в днешно време на Путин в Русия :)

    Коментиран от #33, #34

  • 21 💠♻️🔆

    29 0 Отговор
    Мда, една по студена Зима и “Фрицовете” вързаха кънките.

    Германците са толкова разглезени и незаинтересувани че глеат като теле в скотобойна как ги продават за някой и друго € Евро, и още много други неща глеат кат телета в скотобойна но тава е модела на Израел за Германия, дори се страхуват да обвинят Израел в геноцид за бомбардировките в Газа нищо че там са убивани най вече Цивилни, Майки, Дъщери, Деца, Възрастни, Хамас са в Тунелите.

    Сега ще ръкопляскат на Израел на Евровизията за “хуманизма” знаеш ли?

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 💠🔆♻️

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    На Българските Праволинейни Евро Атлантици е безмислено да се говори с факти, това не тяхната силна страна, Българското Евро Атлантическо войнство е емоционално увредено от омразата си към Русия и само когато падне :) мандалото ще се обърнат с тази омраза към някой друг, това са в повечето бивши Комсомолски Секретари, и слтакива които са кандидатствали за членове на БКП но не са били одобрени и сега се реваншират на новия Голям Бял Брат.
    (справка, Бойко Методиев Борисов, Плевнелиев и мирияд други)
  • 24 Германец

    2 14 Отговор

    До коментар #21 от "💠♻️🔆":

    Винаги ме е забавлявало как сами се издавате, че единствените ви познания за "германците" са от съвеЦко време. :)

    Коментиран от #26

  • 25 А Путин ежедневно

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "Бонев":

    скимти, че Западът му е виновен за всичките проблеми в Русия.
    Ревльо.
  • 26 💠♻️🔆

    0 10 Отговор

    До коментар #24 от "Германец":

    Живял съм Германия в Бавария доста време имам приятели сред Вермахта Германци и Антифашисти Германци.
    Немците са ок но Антисемитизма и разни псевдо учения за Големият Лед не са, Нацизъм не е ок, Фашизъм и Червен Фашизъм не е ок.
    Аз познавам Германия отвътре и се чувствам Германец в някакъв смисъл.
    Компренде?

    Коментиран от #27

  • 27 Германец

    1 14 Отговор

    До коментар #26 от "💠♻️🔆":

    Живял си в Германия само във фантазиите ти :)

    Аман от руски фашизъм.

    Коментиран от #46, #48

  • 28 В.В.П.

    12 0 Отговор
    Сбогомм щолци ,сбогом Балбук..ИДИТЕ на уййия..
  • 29 Герман Ски

    15 0 Отговор
    То и в Меркел буше такова.

    Въобще как може да има каквото и да е доверие в правителство назначено от САЩ?
  • 30 А българското правителство

    15 1 Отговор
    е под 10% но продължава да изпълнява заповедите на..
    Сещате се нали.... против своите избиратели
  • 31 А50

    9 1 Отговор
    Шолц пречи на ултралибералфашистоте защото не е актовен във войната срещу Русия, като френския пипон. Шолц вижда все пак как затъва икономиката на Германия и не иска да играе по свирката на САЩ. Така че ще използват народното недоволство да инсталират още по- неадекватен като Аналена Бербюк например. Така че по добре да изтраят още малко до края на войната и после на преговори с тежки подаръци при Путин и локомотивът пак ще заработи.
  • 32 В.В.П.

    13 0 Отговор
    Пак издържа много време Щолци..Търпеливи са немците ..Като България..
  • 33 А президентът

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "Германец":

    Путин има над 85% подкрепа в Русия.
    Нищо лично защото не съм путинист .....просто правя сравнение

    Коментиран от #40

  • 34 Бай Джойдън

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Германец":

    В Путин е 60-70%.


    Просто едните са представители на Щатите, за които некой от народа не е гласувал, а Путин е избиран от народа.

    Но “демокрацията” изисква управльващите да ньмат нищо общопс народа, зада могат да действат срещу него.

    Древноримски принцип е това.
  • 35 А50

    14 1 Отговор
    Антируските санкции доведоха до рекорден спад на немската икономика. Мерцедес си затваря всички представителства в Германия и изнася производство в САЩ и Китай. Сащ направиха всичко възможно да сложат прът в промишленоста на Германия и партньорството й с Русия, за това и Шолц не дава ракети на 404 надявайки се да работят заедно с Руснаците един ден, но преди това ще трябва да се освободят от Сащките окупационни войски на тяхна територия. А франсетата ще глътнат яко вода немили-недраги при англосаксите, русите, немците и африканците.

    Коментиран от #47

  • 36 Асен

    16 1 Отговор
    Не мислете за Путин, вижте фашистките отрепки Шолц и Бербок, заминават си ,през м.май си отиват и целият боклук от еврогейскста сган!!
  • 37 А50

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Лошото е че соросоидите ще използват недоволството, за да сложат още по-абсурден краватар, както стана и в България

    Коментиран от #38

  • 38 ТаУмВзе

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "А50":

    Проблемът на Европа е от една страна евро съюзчето, което се държи от краварите, другият много по сериозен Проблем е ислямизацията. Трябва да се върнем към Националните Държави, които да Отговарят за собствените се Народи! Не шепе безродници в Брюксел да се чудят къде ги сърби. Да ви припомня, че се намираме измежду 2 Войни, които могат да ескалират много бързо във една Глобална такава. Докато аз не виждам политяги, които да стоплят че да се трепаме без фронт със чалмите не е оферта. Както не е оферта да ги хрантутим, докато Убиват насилват и безчинстват. Виждате сами, че политягите са изцяло срещу Народите, което се променя със изобретението на доктор Гилотин де. ХАХАХХАХ

    Коментиран от #49

  • 39 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    10 0 Отговор
    Ко стана ве Шолци ша та гази трактор
  • 40 Путин 80% вия

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "А президентът":

    В северна корея ким има 100% доверие у нас бай тошо имаше винаги 99% Така е в диктатурите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Колективния

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пък на ма ло ум ния Путин":

    Запад умре
  • 43 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    10 0 Отговор
    2024г краят на евротлантизма

    Коментиран от #51

  • 44 Шолци

    5 0 Отговор
    Сънува трактори
  • 45 Име

    7 1 Отговор
    Германците се събуждат и се вдигат. Ний па ще ядем дръвцето. Само на масата и пред компа сме корназ, иначе още от турско сме свикнали преклонена главица сабя не я сече.
  • 46 💠♻️🔆

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Германец":

    Мда, даже мога да ти кажа колко бири ми беше позволено за един ден Работа, десет но това бяха десет наливни, Вайс Бира от по 600 мл., след десетата плащаш от собствения си джоб, никога не съм изпивал повече от две бири, в повечето дни никаква бира, имаше един Германец - Юрген които изпиваше неговата дажба, после моята и след работа отиваше да си купи “six pack”.
  • 47 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "А50":

    Ма ти сериозно ли......
    Хахахаха
  • 48 💠♻️🔆

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Германец":

    Са, къф Германец си ти, като мелиш на Български?

    Коментиран от #50

  • 49 А50

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "ТаУмВзе":

    Така е, ЕС с тази тешка бюрокрация е вреден. Този офисен планктон не трябва да е над националното законодателство. Съюза трябва да е чисто икономически , а не политически защото освен евродепутатите другите са назначават от статуквото. На Европа й трябват лидери, като Орбан
  • 50 Германец

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "💠♻️🔆":

    Слаба ракия си. Гледал си Бавария само на картинки.

    Коментиран от #54, #56

  • 51 Германец

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Не беше ли 2023та, 2022ра или 1968ма?

    Вече забравям колко пъти съм чел комунисто-фашистката пропаганда да го "обявява" това. :)
  • 52 Калпазанин

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Скоро и bmwи останалите марки, швабите ско искат да се спасят да изгонят говедата и да се обърнат към брикс ако искат да им се подобри положението, а ония в давос с глупостите за климата и пандемиите да им се забрани достъпа до Ес,или направо да се ликвидират
  • 53 Рошко

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Не казват, щото ако скочи народа в Ес, говорим народа то тогава ще се почне със гонението на говедата от Европа
  • 54 💠♻️🔆

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Германец":

    Ракия не пия, Тъмна Бира, Вайс Бира, Whiskey Шотландско, Bourbon Straight, толкова, Водка също не пия, нямам афинитет към Руски Акохол на за раздумка става, веднъж в годината.
    Шнапс абсурд не.
  • 55 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Рекордно ниско доверие към германското правителство.

    При КИРчовците е така по всички земни кълбета !
    Нищо ново под слънцето.
    Евро Еде оти съррр !!
  • 56 💠♻️🔆

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Германец":

    Немецът пие Бира защото водата в Германия е изключително варовита а за Бирата е Филтрирана.
    Компренде Ганчо?
  • 57 Порно

    4 0 Отговор
    Твърдо заставам зад Аналена , без да жаля вазелина. Шолци обаче да не се надява, не си падам по евро океански ценности. Ама за него си има мигранти, все някой ще е толкова загорял, та да се прежали.
  • 58 Хи хи хи

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Германец":

    Тоа не беше ли по германец и от германците ?
  • 59 123456

    1 0 Отговор
    Предлагам Шолца да се обади и да иска от Путин 15-20% подкрепа , за два три месеца само , докато тръгне контраофазивата на Украйна .... после я камилата , я камиларя ....
Новини по държави: