Last news in Fakti

30 Януари, 2024 06:32 2 099 11

Пекин недоволства срещу разпитите и депортирането на китайски студенти при влизане в САЩ

  • китай-
  • сащ-
  • студенти

Китайският посланик във Вашингтон Се Фън заяви, че през последните няколко месеца на десетки китайци, притежаващи валидни визи, е било отказано влизане в страната

Пекин недоволства срещу разпитите и депортирането на китайски студенти при влизане в САЩ  - 1
Снимка: Уикипедия

Китайското правителство протестира пред САЩ срещу третирането на китайци, пристигащи да учат в Америка, като заяви, че някои от тях са били разпитвани с часове, проверявани са електронните им устройства, а в някои случаи са били принудително депортирани от страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китайският посланик във Вашингтон Се Фън заяви, че през последните няколко месеца на десетки китайци, притежаващи валидни визи, е било отказано влизане в страната, когато са се връщали в училище от пътуване в чужбина или са посещавали роднини в Китай, гласи публикация на уебсайта на китайското посолство.

"Когато кацнат на летището, ги очаква осемчасов разпит от служители, които им забраняват да се свързват с родителите си, отправят неоснователни обвинения срещу тях и дори ги репатрират принудително и им забраняват влизането", каза той в неделя на събитие в посолството, посветено на обмена на студенти. "Това е абсолютно неприемливо."

Протестът идва в момент, когато САЩ и Китай се опитват да увеличат студентския и друг обмен, за да укрепят отношенията си, които през последните години се превърнаха в конфронтация по отношение на търговията, технологиите, правата на човека и най-вече бъдещата посока на развитие на света.

Близо 290 000 китайски студенти се обучават в САЩ, което е около една трета от чуждестранните студенти в страната, се посочва в съобщението на посолството. Китай има повече от 1,3 милиона студенти, които учат в чужбина, повече от всяка друга държава, се казва в съобщението.

В отделно онлайн изявление посолството на Китай заяви, че официално е информирало правителството на САЩ относно отношението към студентите, пристигащи на летище "Дълес" във Вашингтон, окръг Колумбия.В изявлението се напомня на китайските студенти да бъдат внимателни, когато влизат през летището.

Не беше ясно дали коментарите на Се се отнасят само за случаите на летище "Дълес" или и на други входни пунктове, посочва АП.

Китайските държавни медии съобщиха за поне три случая от ноември насам на летище "Дълес", при които китайски студенти са загубили валидните си студентски визи, получили са петгодишна забрана за влизане и са били репатрирани след дълги часове на разпити,

Те са били питани дали обучението им е финансирано от китайското правителство, дали са членове на Китайската комунистическа партия или на нейната младежка организация и дали изследванията им са свързани с китайското правителство, китайските военни или ключови държавни лаборатории. Студентите са се насочили съответно към Националния институт по рака, Йейлския университет и Университета в Мериленд.

Според съобщения в държавните медии от ноември насам са били репатрирани най-малко осем китайци, влезли в САЩ с валидни документи.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и американското посолство в Пекин не са отговорили на молбите за коментар, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 18 Отговор
    китайците-кирка и лопата и да правят железопътни линии из Америка както навремето/ че много взеха да се отварят...и им кажете да се научат ВиК части , че сменям кранове и батерии всяка година

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ммм...да.

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Аз си купих италиански и ги ползвам вече 10 г.без проблем.

    Коментиран от #4

  • 3 джендърче...

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    ....я отивай да си лакираш ноктите и не ръси мозък, където го нямаш

    Коментиран от #11

  • 4 КОТарАК

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "ммм...да.":

    на село няма как да сложа такива, в съборетината
  • 5 Леонид Брежнев

    16 7 Отговор
    В МОСКВА ГИ ОЧАКВАТ С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ ЗАЩО НЕ ОТИДАТ ДА УЧАТ ТАМ?
  • 6 Има свободни места в М Д У "Ломоносов"

    8 11 Отговор
    То и много руски "студенти" не искат да са в Русия , а искат да учат в САЩ , затова се нареждат на опашката на мексиканско американската граница ,,!!!
  • 7 мдаа

    12 4 Отговор
    Я САЩ както и в ЕС е еврейска диктатура
  • 8 Нерде студент,

    10 5 Отговор
    нерде шпионин, по стара комунистическа традиция.
    Да се радват, че само ги връщат мирно, без сериозен кьотек...
  • 9 Перо

    7 0 Отговор
    Не разбрах какво е мнението на Хелзинският комитет в БГ за правата на човека! Тяхното мнение ще накара имиграционните власти на САЩ да “клекнат”!
  • 10 Перо

    7 0 Отговор
    Мнението на Хелзинският комитет в БГ за правата на човека е “много важно” за имиграционните власти на САЩ и Департамента за вътрешна сигурност! Направо ще се разтреперят от страх за закриване и ще си посипят главите с пепел! Ще искат “извинение”!
  • 11 Роко

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "джендърче...":

    Не знам да има в Китай дори един американски студент.Извадиха ги от мизерията и станаха много нагли.Даже главния лобист САЩ да извади Китай от мизерията Хенри кисинджър преди смъртта си каза че много съжалява за тази своя грешка