Last news in Fakti

3 Март, 2024 16:12 1 679 10

Тежка изборна битка в Турция! Висшата избирателна комисия обяви окончателните листи

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • екрем имамоглу

Според изборните правила, ако даден кандидат се оттегли след обявяването на окончателните листи, неговият отказ няма да бъде взет под внимание

Тежка изборна битка в Турция! Висшата избирателна комисия обяви окончателните листи  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Висшата избирателна комисия на Турция обяви днес окончателните листи на кандидатите на партиите и независимите кандидати, които ще участват в местните избори на 31 март, съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

На 20 февруари, в съответствие с изборния календар, политическите партии и независимите кандидати внесоха своите листи за кандидатите за кметове в окръжните и градските избирателни съвети.

Окончателните листи на одобрените кандидати бяха обявени и разлепени днес в сградите на съответните избирателни съвети.

Според изборните правила, ако даден кандидат се оттегли след обявяването на окончателните листи, неговият отказ няма да бъде взет под внимание. Оттеглянето ще влезе в сила само ако кандидатът бъде избран, а неговото място ще бъде заето от следващия кандидат, получил най-много гласове на местния вот. Същите обстоятелства важат и при евентуална смърт на кандидата, получил най-висока подкрепа.

Днес ще започне отпечатването на бюлетините. След приключване на процеса, отпечатаните бюлетини ще бъдат изпратени до Председателите на съответните избирателни съвети.

В надпреварата за управление на столичната община Анкара ще вземат участие 19 кандидати на политически партии и петима независими.

Двамата основни опоненти за кмет на Анкара са кандидатът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок и кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мансур Яваш.

По предварителни данни на Анадолската агенция на предстоящите местни избори ще участват със свои кандидати 35 политически партии.

Сред кандидатите за кметове на големите общини има 26 настоящи депутати, четирима от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), седем от Добра партия, по пет от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и Партията на щастието, посочва още АА.

Най-голям е броят на кандидатите за кмет на Голямата община на Истанбул - кандидати на 22 политически партии и 30 независими. Надпреварата за кмет на многомилионния град ще бъде основно между кандидата на НРП и настоящ кмет на Истанбул Екрем Имамоглу и кандидада на ПСР Мурат Курум.

На 31 март т.г. турските граждани ще гласуват за местни органи на властта във всичките 81 окръга на страната, но горещата надпревара ще бъде в ключовите градове – Анкара и Истанбул. Именно там управляващата ПСР има за цел да си върне управлението от основната опозиционна партия (НРП), която победи в тези градове на изборите през 2019 г.

Загубата на Истанбул бе голям удар за ПСР и лично за президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, бивш истанбулски градоначалник, който често цитира максимата “който владее Истанбул, владее Турция”, отбелязват местните медии.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    1 4 Отговор
    И тези малко путинофили си падат!
    Имат петолъчка на знамето!

    Коментиран от #5

  • 2 Сатана Z

    3 5 Отговор
    На днешната дата е сключен Сан Стефанския мирен договор,който дава началото на съвременна България.
    Условията на договора предизвикват негативна реакция от западноевропейските държави, които се опасяват от неимоверно засиленото влияние на Русия на Балканите. Австро-Унгария и Англия обявяват, че той нарушава условията на Парижкия мир. Опасявайки се от заплахата от нова война, за която Русия не беше подготвена, руското правителство беше принудено да преразгледа договора на международния конгрес в Берлин, където Санстефанският договор беше заменен с Берлинския договор, който беше неблагоприятен за Русия и балкански страни.
    Сега разбирате ли,кой е виновен за трагичните събития след разпарчетосването на България от Великите сили?

    Коментиран от #3

  • 3 Дрън, дрън та пляс

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Нито в Сан Стефано , нито в Берлин е имало поне един български представител. Това е пряко доказателство, че маскалите са ни готвели за Задунайская губерния!

    Коментиран от #9

  • 4 МИТ

    12 3 Отговор
    Турция е най добрия приятел на България, дефакто откъсната територия от Турската империя и русофилска комунистическа губерния с три фалита и едно комунистичистечско джудже Тодор Живков молещ се на Москва да ни направи 16та република
  • 5 Бонго Бонго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Вие по коя? шестолъчка сте
  • 6 5115

    2 1 Отговор
    Резултатите от изборите в Турция са ясни да му мислят другите .
  • 7 До коментар #3

    2 0 Отговор
    Че за какво е трябвало да има някакъв представител след като България още не е съществувала...
    И почти 500 години е била в Османската империя...
    И непосредствено още от първото българско правителство и най вече при Стамболов започват далаверите и шуробаджанашките назначения!!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 До коментар #7

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "До коментар #3":

    Да за това и са докарали за цар германец.
    Както на всички православни Балкански страни за царе им наложили католици.
  • 9 ДоГовори

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън, дрън та пляс":

    Те такива българи едва ли знаят че пределите дето Османската Държава им е определила са били на Север от Дунав на запад Сърбия и Албания на Юг Егейско море на изток Черно а югоизток Люлебургаз.
    Не си знаят историята.
    Харизали са части от България на Сърбия, Чернагора, Македония, Гърция дори на Румъния.
    Големите освободители .
    Тия едва ли са чели поне точките от III до VII в договора.
  • 10 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "До коментар #3":

    Знаете ли защо империята е съществувала непоклатимо цели шест века ?... Защото е била държава със здрави и стабилни закони !!! Първо ... защото всеки, който е постъпвал на държавна служба, от най висшия ранг - главен везир на султана до най обикновенния служител на Девлети Алие Османие( Високата порта ) , като заптието или кятибина от конака на валията , наред със тлъстата заплата и репутацията и уважението в обществото е поемал доброволно и смъртната присъда, която ги чака, ако кривнат от правия път и решат да се корумпират като днешните или да мародерстват !! Не е простено дори на най прочутия в България Мидхад паша, нищо ,че основал най мощната турска банка Зират банкасъ(Земеделска банка) и да е въвел модерното селско стопанство в Империята от Образцов чифлик в Русенския вилает ! И второ - не са позволили да се развива аристокрация , дворянство и шуробаджанащина !!!
Новини по държави: