Last news in Fakti

10 Март, 2024 05:12 816 0

Асиф Али Зардари отново е президент на Пакистан

  • пакистан-
  • президент-
  • асиф али зардари

Вдовецът на Беназир Бхуто заемаше поста от 2008 г. до 2013 г.

Асиф Али Зардари отново е президент на Пакистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Асиф Али Зардари бе преизбран за президент на Пакистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Държавният глава на Пакистан се избира съвместно от двете камари на федералния парламент и от законодателните органи на четирите провинции в страната.

Ролята на пакистанския президент до голяма степен е представителна. Смята се обаче, че Али Зардари може да помогне на партньорите от управляващата коалиция да постигнат консенсус за мерки за подобряване на икономическия растеж, посочва Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин поздрави пакистанския си колега.

Като президент на Пакистан Зардари ще бъде и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, които по традиция играят ключова роля и в политиката.

Председателсващият гласуването съдия Амир Фарок съобщи победителя на живо по телевизията.

Зардари получи 411 гласа срещу 188 за националистическия лидер Мехмуд Хан Ачакзаи, се казва в изявление на парламента. Ачакзаи бе подкрепен от партията на бившия премиер Имран Хан, който бе вкаран в затвора.

Зардари е вдовец на бившата министър-председателка Беназир Бхуто и набра популярност след гибелта на съпругата си при самоубийствено нападение през 2007 година. Той пое ръководството на Пакистанската народна партия по волята на покойната си съпруга.

През 2008 г. Зардари бе избран за президент и заемаше поста до 2013 г. - период, през който специалните сили на САЩ извършваха обиски в Пакистан и през 2011 г. откриха и убиха лидера на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен.

Смята се , че най-голямото постижение на Зардари по време на първия му президентски мандат е постигането на рядък политически консенсус за приемането на нова законова и политическа рамка за децентрализиране на властта и ограничаване на властта на бившите военни лидери, отбелязва Ройтерс.

От началото на 90-те години на миналия век до 2004 г. той прекарва 11 години в затвора, след като е осъден за корупция - обвинения, които така и не са доказани и които той и партията му отхвърлят като политически мотивирани и скалъпени с помощта на военните - нещо, което армията отрича.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА