Last news in Fakti

25 Март, 2024 22:22 1 337 8

Германците предпочитат да пестят, вместо да харчат

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • олаф шолц

Федералната република приключи миналата година в рецесия - с 0,3 процента отрицателен ръст на икономиката

Германците предпочитат да пестят, вместо да харчат - 1
Снимка: Shutterstock

По-пестеливи германците са били само по време на финансовата и икономическа криза през 2008 година. Настроенията сред потребителите сочат, че германците в момента отново пестят, вместо да харчат. Какви са причините?

Германия приключи миналата година в рецесия - с 0,3 процента отрицателен ръст на икономиката. Ако някой е очаквал нещата да потръгнат през 2024 г., в момента той трябва да е много разочарован. Защото нищо от това не се случва, а някои експерти дори не изключват варианта и тази година да свърши с рецесия.

Както припомня АРД, германското правителство вече намали прогнозата си за растеж през настоящата година от 1,3 на 0,2 процента.

Заплатите растат, инфлацията спада

Спасението може да дойде от частното потребление, смятат икономистите на Бундесбанк и в правителството. Надеждата е, че ако се харчат повече пари в търговията, обикновеният потребител отново може да се превърне във фактор за икономически растеж - както стана след локдауна по време на пандемията от Ковид-19, припомня АРД.

Благодарение на предприетите мерки, например повишаването на детските надбавки и някои данъчни облекчения, в момента германските граждани разполагат с повече пари в джоба си, твърди министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от АРД. В същото време инфлацията спада, а реалните доходи се увеличават. Въпреки това частното потребление още не се е превърнало във фактор, който да генерира растеж, четем още в публикацията.

Минимални промени в нагласите на потребителите

Данните на Дружеството за изследване на потреблението GfK и Нюрнбергския институт за пазарни решения сочат минимално подобрение та потребителските нагласи през февруари след сериозен спад през януари. Но ръстът от само 0,6% е толкова незначителен, че дори не си заслужава да бъде споменаван посочва АРД.

Според Крис-Оливер Шикентанц от компанията за управление на активи Capitell причината е и в по-високите лихви. Схемата за отложено плащане “купи сега - плати после”, която дълги години осигуряваше сериозно потребление, вече не е така привлекателна именно заради начисляваните лихви”, казва той пред АРД.

Разтревожените граждани пестят

Анализ на GfK за настроенията сред потребителите стига да извода, че една много малка част от тях са склонни да харчат. Вместо това те предпочитат да пестят. Според изследователите по-пестеливи германците са били само по време на финансовата и икономическа криза през 2008 година.

Повечето германци виждат икономическите проблеми и очевидно се притесняват за работата си в бъдеще. А това не ги предразполага да харчат в момента, отбелязва още АРД.

Рекордна заетост

В момента Германия отбелязва рекордна заетост - отчасти именно поради недостига на работна ръка. Въпреки това, германските компании се въздържат да наемат допълнително персонал, като немалко от тях дори не изключват обратното действие - да съкращават работни места, казват от мюнхенският институт ifo.

Пред АРД Ролф Бюркл от Нюрнбергския институт за пазарни решения отбелязва, че потребителите са разтревожени и не можем да очакваме бързо възстановяване на потребителската икономика. А Андреас Шойерле от DEKA-Bank смята, че през втората половина на тази година частното потребление ще започне да дава тласък на германската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    13 3 Отговор
    Германците предпочитаха да пестят, а сега само харчат. Без ресурси ще е така...
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    Санкциите действат ❗🥸
  • 3 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    3 1 Отговор
    Ако има някой, който да помогне на нашта корумпирана страна...
  • 4 Така е

    12 1 Отговор
    Заплатите в Германия растат. Но цените на стоките, тока, газта. услугите растат по-бързо.
  • 5 Тея си оказаха

    5 1 Отговор
    Най-прецаканите в Европа. Пестели? Натресоха им против тяхната конституция да интегрират орди, пълчища от цял свят. Тава струва НА ГОДИНА над 50 милиарда евро. И няма абсолютно никакъв смисъл за обикновения немец. За интересите на американската олигархия, ролята на Германия е да обедини с парите си всички в Европа и да ги превърне в бездържавна маса. Да станат по-лесни роби на тях в техния цифров концлагер...

    Коментиран от #8

  • 6 Стрелата

    2 0 Отговор
    Да видят Гладъъъъ пестели Трънки
  • 7 Шопо

    2 1 Отговор
    Това е началото на края на една империя наречена ЕС.
  • 8 Иии само

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тея си оказаха":

    Как си го написал,за нобелова награда си
Новини по държави: