Last news in Fakti

30 Март, 2024 08:35 1 329 5

Нова инициатива! Израел отново сяда за преговори с "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • заложници-
  • рафах

Съобщението бележи още един опит за постигане на сделка за спиране на опустошителната война в Газа, в замяна на освобождаването на израелските заложници

Нова инициатива! Израел отново сяда за преговори с "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел ще се върне на масата за преговори за прекратяване на огъня с "Хамас". Това заяви в петък израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от АП.

Съобщението бележи още един опит за постигане на сделка за спиране на опустошителната война в Газа, в замяна на освобождаването на израелските заложници. Усилията на Съединените щати, Катар и Египет за преговори за прекратяване на огъня изглеждат в застой, тъй като войната продължава шести месец.

Припомняме, че по-рано "Хамас" предложи поетапно освобождаване на всички останали заложници в замяна на прекратяване на войната и пълно изтегляне на Израел от Газа.

Нетаняху нарече тези условия заблуда и каза, че след всяко освобождаване на заложници Израел ще продължи да се бие, докато "Хамас" не бъде унищожен.

Смята се, че палестинската групировка държи около 100 заложници, както и останките на около 30 души, убити при атаката на 7 октомври.

Войната на Израел в Газа е убила повече от 32 000 души и е ранила 74 000, според Министерството на здравеопазването на територията.

В правно обвързваща заповед висшият съд на ООН казва, че Израел трябва да отвори повече сухопътни пунктове към Газа за храна, вода, гориво и други критични доставки.

Международният съд издаде две нови т. нар. временни мерки в четвъртък по дело, заведено от Южна Африка, обвиняващо Израел в актове на геноцид във войната му в Газа - обвинения, които Израел категорично отрича.

ООН съобщи, че 2,3 милиона души гладуват в Газа. Доставките на помощи са възпрепятствани от израелските военни ограничения, продължаващите военни действия и нарушаването на обществения ред, според ООН и международните хуманитарни групи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фикрет патладжанов

    4 3 Отговор
    След Хамас Е ред на Путин

    Коментиран от #3

  • 2 Хмм

    3 3 Отговор
    Израел няма мирен договор със Сирия, Ливан, Ирак и палестинците. След мирния договор с Египет е върнал Синай. Газа отначало е управлявана от Египет, след това от Израел. През 2005 Израел се оттегля от Газа. Хамас разчиства брутално конкуренцията в Газа и започва непрекъснат обстрел на Израел. Израелската арми три пъти тръгва да влиза в Газа и се оттегля с примирие, което изисква спиране на ракетните удари. Три пъти газарите не спазват условията и накрая организират клането от 7-ми октомври. Е, какъв трябва да е отговорът?
    Клането на 7-ми октомври изпълни целите си - спря преговорите за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел... Дори Ливан има напредък към мирен договор. Наскоро определиха морските граници с Израел. Моллите и кремльовците организираха клането. Затова Хамас напоследък са редовно на килимчето в Кремъл.
  • 3 .....

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фикрет патладжанов":

    ХИЗБУЛА също им дойде редът.
  • 4 какви

    1 3 Отговор
    Са тези заложници заради които убиха стотици хиляди невинни хора?

    Бре тез еврейски терористи....един еврейски терорист който е убил и иззел насила земите на палестинец е много ценен гледам. Къде са тез евро еврейски слуги които говориха за човешки права?
  • 5 Иван

    1 0 Отговор
    Има човек има проблем , няма човек и няма проблем ...благодарение на Хамас ,Газза свърши ..