Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Април, 2024 12:50 4 321 59

Русия срещу Украйна: "Война не се печели с глуха отбрана"

  • украйна-
  • микола белесков-
  • русия-
  • война-
  • германия-
  • володимир зеленски-
  • путин-
  • оръжия-
  • киев-
  • пейтриът-
  • нато-
  • отбрана

Това каза военният анализатор Микола Белесков пред АРД

Русия срещу Украйна: "Война не се печели с глуха отбрана" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В каква фаза на войната се намираме сега?

Микола Белесков: В момента се вижда ясно, че това, което започна през ноември 2023 година, а именно опитите да се атакува на няколко фронта едновременно, не носи на Русия очаквания резултат. Връщаме се към т.нар. позиционна война - с цената на ужасни загуби. Да припомня, че само в Авдеевка загинаха до 17 000 руски войници, а над 20 000 бяха ранени.

Но как стана така, че Русия пое инициативата?

Микола Белесков: Русия води война на изтощение. При изтощителната война са важни ресурсите - който разполага с повече ресурси, може да избира каква тактика да следва. Украйна не може да си позволи подобен лукс и премина към отбрана. Точно такъв вид война водим в момента.

Русия може да избира дали да се защитава, или да напада. Руснаците избраха да атакуват, защото разполагат с повече боеприпаси за ракетните си системи и артилерията. Освен това, както виждаме, те все по-често използват ракети от различен тип. По официални данни само през първото тримесечие на тази година по протежение на фронтовата линия са били изстреляни повече от 4000 ракети.

Русия масирано атакува енергийната инфраструктура на Украйна. От какво се нуждае Украйна в момента най-спешно?

Микола Белесков: Независимо дали говорим за отбрана или настъпление, ние се нуждаем от по-голяма подкрепа в две ключови области. Първата е противовъздушната и противоракетната отбрана. Защото виждаме как Русия активно извършва класически въздушни нападения, как импровизира с авиационни бомби и как ги модернизира, а и как увеличава производството на ракети, за съжаление. Това означава, че се нуждаем от противовъздушна отбрана, но от такава, която да покрива както страната, така и сухопътните части, които участват в сражения.

Втората област са боеприпасите за ракетните войски и артилерията. Тъй като е трудно да се осигурят голям брой изтребители, които да поемат тази задача, ние разчитаме на артилерията и ракетните установки. Както за руснаците, така и за нас това вече е ракетна и артилерийска война. Нуждаем се от боеприпаси. Опитваме се да компенсираме този недостиг, като използваме дронове камикадзе с технология FPV, както и други видове бомбардировки.

Говорите за модернизирани руски авиационни бомби. Какво представляват те и какво ги прави толкова опасни?

Микола Белесков: Когато руснаците разбраха, че със старите авиобомби не могат да постигнат нищо повече, те решиха да ги модернизират, превръщайки ги в тъй наречените "планиращи" бомби - с допълнителен модул се увеличава далекобойността им с 40 километра. Те нямат нищо общо с модерните американски или френски аналогични боеприпаси, но все пак представляват крачка напред.

Това позволява на руснаците да ги изстрелват дълбоко в тила на фронтовата линия и извън обсега на украинската ПВО. А това е много голям проблем, защото ние не можем да сваляме тези бомби.

Означава ли това, че Украйна не е в състояние да се защитава срещу такива нападения?

Микола Белесков: Най-многото, което можем да направим, е да се опитваме да сваляме самолетите, от които се изстрелват тези бомби. Но за тази цел ние се нуждаем от системи за противовъздушна отбрана с обсег над 50 километра. Такива са например са "Пейтриът", каквито имаме обаче само в ограничен брой. Това е един от основните проблеми.

Според президента Зеленски Украйна се нуждае от 25 системи "Пейтриът", за да може да защитава собственото си въздушно пространство от руските ракетни атаки. Но тъй като тя не разполага с толкова ПВО системи, всеки ден Украйна трябва да решава какво да защитава. Така ли е?

Белесков: Основната дилема е дали да защитаваме големите градове или сухопътните ни части. И за съжаление Русия използва тази дилема срещу Украйна.

Украйна има нужда не само от оръжия, но и от войници. Възрастта за наборната военна служба беше намалена от 27 на 25 години. От колко нови войници се нуждае армията?

Белесков: Руснаците призовават 30 000 до 40 000 души всеки месец. Разбира се, загубите им са много по-големи, но дори да вземем половината от това, например 15 000 до 20 000 руски попълнения месечно, то ние се нуждаем от поне 200 000 души. Това са приблизителни оценки, ако погледнем на ситуацията от другата страна и вземем предвид различните философии за водене на война. Така че може би украинската армия не се нуждае чак от 500 000, но при всички положения от не по-малко от 200 000 нови войници.

Германия подкрепя Украйна повече от всяка друга страна в ЕС. Какво повече, според вас, може да направи Федералната република?

Белесков: В Украйна положителният образ на Германия и германците сега донякъде е помрачен от действията на един човек - на федералния канцлер. За съжаление. Ние оценяваме например доставките на различни системи за противовъздушна отбрана като "Гепард", "ИРИС-Т" и "Пейтриът" и необходимите за тях боеприпаси. Но война не се печели само с отбрана.

Рано или късно за успешна защита ще трябва да бъдат доставени и крилатите ракети "Таурус". За да стабилизираме фронтовата линия, трябва да можем да нанасяме удари в определена дълбочина. А за това са необходими подходящи ракети с обсег от 200 километра и повече.

Василий Голод ARD | Емилиян Лилов (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    63 6 Отговор
    КАТО ВИДЯ НА КОГО Е СТАТИЯТА И НЕ ЧЕТА

    Коментиран от #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    17 86 Отговор
    Европа "проспа" Хитлер, сега "проспа" Путлер...... После ще има "олеле" , САЩ помагайте! Бог да дава сила и смелост на героичния украински народ!!!
  • 4 А как се печели смешници

    7 40 Отговор
    С три години битка ли хаха
  • 5 КОТарАК

    8 58 Отговор
    о , напротив...като избият още милион от вас , и може да се светнете да ликвидирате ботокса /мъжду другото Ловеч , благдарение на защитата си , се е продържал до 1450г. мисля

    Коментиран от #20, #22, #52, #57

  • 6 Бацо Гацов

    8 46 Отговор
    Яаааааа... Скабеева друго почна да пее.. дали пък на руските пропагандисти не им дойде акъла в кратунките...

  • 7 ЗЕМЯТА В УКРАЙНА ПОСКЪПНА

    52 6 Отговор
    Толкова нови гробища планират да уредят наглосаксите с помощта на местните нацисти. До последния украинец. След 3 месеца войниците ще напуснат фронта и ще тръгнат към Киев да им търсят сметка.

    Коментиран от #12

  • 8 Източна ромелия

    51 5 Отговор
    Часов яр отиде от там до Киев голо поле ,няма спиране руската армия
  • 9 ДНЕС Е ДОБЪР ДЕН

    56 5 Отговор
    ЗА БЪЛГАРИЯ
    ПП ДБ ПОТЪВАТ ВСЕ ПО ДЪЛБОКО
    КИРЧО КВИЧИ НА УМРЯЛО
    ЗЕЛЕНСКИ КВИЧИ НА УМРЯЛО
    УКРОНАЦИОНАЛИСТИТЕ ЯДАТ БОЙ
    ВРЕМЕТО Е ПРЕКРАСНО
    КВО ДРУГО МУ ТРЯБВА НА ЧЕСТНИЯ ЧОВЕК

    Коментиран от #14

  • 10 НА МОРЕТО

    46 5 Отговор
    е пълно с "украинци". НО, нито един не чух да говори на МОВА. Всички са рускоговорящи. Е това украинци ли са или руснаци бягащи от войната на НАТО с Русия дърпайки конците на марионетките в Киев

    Коментиран от #28

  • 11 Про Пасивен Путинист

    7 49 Отговор
    Украйна Смила Руските Алкаши и Без чужда помощ
    Факт
  • 12 Хи Хи Хии

    5 35 Отговор

    До коментар #7 от "ЗЕМЯТА В УКРАЙНА ПОСКЪПНА":

    Три месеца..не бяха ли три дня..и на Киеве...хихихихихиии

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хи Хи Хии

    7 27 Отговор

    До коментар #9 от "ДНЕС Е ДОБЪР ДЕН":

    Хихихихииии .. и като извадиш пръстите от контакта реалноста те бие право между очите...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МЕСТНИТЕ МАЙКОПРОДАВЦИ

    48 6 Отговор
    В България колко бързо ще се преобуят, ако Русия спечели войната и наближи Дунава. Предполагам, че всички кресльовци дето бутнаха Паметника на Съветската армия в София ще се надпреварват КОЙ по-бързо да помогне за възставовяването му.

    Коментиран от #58

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пасивняк от Москва

    6 45 Отговор
    Всички Руснаци са Утайки
  • 19 Хихикай си

    37 5 Отговор

    До коментар #12 от "Хи Хи Хии":

    само не забравяй да си изпереш гащите когато Руската армия наближи Дунава

    Коментиран от #45

  • 20 КОТарАК

    1 20 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    ДО 1474г. се е съпротивлявал Ловеч!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тя Русия

    38 4 Отговор
    Няма ракети, свършиха, всички западни медии и видни политици го казаха още преди две години, наскоро всички украински ресурси тръбяха, че танковете на руснаците свършили, украинците ги били унищожили, преди това им потопиха флота и унижиха авиацията им, така че спокойно, какъв е тоя паникьор, скоро пада Москва .😃🤡

    Коментиран от #25

  • 24 МОРДОР

    34 2 Отговор
    ПО ГЛУПАВ ВОЕНЕН АНАЛИЗ НЕ СЪМ ЧЕЛ. ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УВЕРЯВАМ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО.
  • 25 Освен това

    33 4 Отговор

    До коментар #23 от "Тя Русия":

    И контранаступа беше успешен, леопардите влязоха в Крим, Хаймарсите събориха керченския мост, а наскоро ВСУ превзе и Курск и Белгород, големи писаници бяха и за там, не слушайте паникьори, победата е съвсем близко.🤡

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Джамбaза

    32 2 Отговор
    Статия след статия как Сащ са виновни, че Украйна губи войната.
    Сащ ли започнаха?
    Сащ ли забраниха преговорите?
    Обвинявайте украинските продажни политици и най-вече бившия президент Зеленски.
  • 28 Голяма част

    7 30 Отговор

    До коментар #10 от "НА МОРЕТО":

    от тия които смятаме за украинци всъщност са руснаци от окупираните територии в Украйна - Крим, ЛНР, ДНР. Имат украински паспорти, карат украински коли - как да ги разберем какви са - по цвета на кожата или по езика който говорят(руски)? Естествено не казват, че са с руско самосъзнание за да се ползват от привилегиите на украинците. Бягат от там за да се спасят от мобилизацията (руската) която е още от началото на войната. Държат се у нас отвратително за да компрометират истинските украинци както нашите цигани в чужбина се представят за българи.

    Коментиран от #32, #49

  • 29 Вижда, ли се

    6 16 Отговор

    До коментар #25 от "Освен това":

    Киев на хоризонта?

    Коментиран от #34, #39

  • 30 Споко ! Другари и другарки !

    4 16 Отговор
    Дами и господа !
    Втората има да се мота в окопа !
    Да маа гащички из Донбас !
    Твърде далече са от нас !
    Бай ви Спас от Свети Влас.

    Коментиран от #51

  • 31 Крумов

    34 6 Отговор
    Не трябва да им се подиграваме - украинците са в трагедия - но сами искаха това.

    Русия не можеше да допусне да я обкръжат с ракети - има си военни правила и т.н.
  • 32 Това е безспорен

    2 13 Отговор

    До коментар #28 от "Голяма част":

    Факт.
  • 33 Да, но ЕС и САЩ

    25 4 Отговор
    още в началото казаха ще Ви подкрепяме колкото трябва финансово с въоръжение и боеприпаси да се защитавате и отбранявате без да навлизате в Руска територия. Украйна не послуша предупреждението и започна нападение навътре в Русия по обекти, градове и села. Да и в този момент без никой вече да припомня за началните условия помощите намаляха до почти спиране. Сега е видно, че непослушните берат плодовете за своето непослушание и въпреки това пак им се помага. Това е... и Зеленски го знае много добре, че е така! Тогава защо ривът?
  • 34 Важното, е

    12 5 Отговор

    До коментар #29 от "Вижда, ли се":

    Че Украйна победи и то отдавна, какво ревеш повече?
  • 35 От тайгата!

    5 20 Отговор
    Ще им спре на ушанките играта!
    Това го знаят и децата!
    Асен от Тетевен
  • 36 Укротроловете

    16 4 Отговор
    Се чувстват много зле, отчаяни са.😃🤡
  • 37 Разкривам тайна !

    5 15 Отговор
    Победата ще е за Украйна !
    От Волуяк кака ви Райна
  • 38 Хлъц

    21 2 Отговор
    Този говори за 200 хиляди, така бездушно,все едно говори за финансови средства,а не- за човешки животи..Не им достигат за жилище,разбираш ли.
  • 39 Не, брат, какъв Киев,

    20 5 Отговор

    До коментар #29 от "Вижда, ли се":

    Ти в кой свят живеел още, не четеш ли, че Украйна размаза Русия и снощи са подписали безусловна капитулация на Рф в Кремъл и утре е парада на победата на червения площад, ще го ръководи лично Зеленски, не си ли в час?

    Коментиран от #47

  • 40 Реалист

    5 22 Отговор
    Така или иначе Украйна ще победи, а РФ ще се разпадне.

    Коментиран от #41

  • 41 Няма скоро

    16 2 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    Да те изпишат от психиатрията....
  • 42 Русия вече не е сила !

    3 17 Отговор
    Бая се е смалила !
    ВСУ отдавна се е калила !
    От Бъкингам Камила.

    Коментиран от #43

  • 43 Аз пък

    17 2 Отговор

    До коментар #42 от "Русия вече не е сила !":

    Като гледам картата, Русия е придобила 20% от територията на Украйна или 1/5 част.

    Коментиран от #46

  • 44 Сделано в СССР

    4 17 Отговор
    Ушанките каквото и да правят !
    Скоро за Украйна ще забравят !
    На какво ли се надяват !?
    Сигурно в Днепър да се удавят !
    Чебурашка по прашка.
  • 45 Хи Хи Хии

    5 11 Отговор

    До коментар #19 от "Хихикай си":

    Шта послушам..ама я ми кажи кога ще е това когато.. че нещо много се забави.. пак ли три дня и на Дунаве.. хихихихихиии.. на грешната кълка си легнал..
  • 46 Хи Хи Хии

    2 15 Отговор

    До коментар #43 от "Аз пък":

    Бе тя добре е придобила, ама трябваше да идеш на някоя руска бензиностанция и да питаш кога ше има бензин и салярку, че нещо се бавят доставките от Казахстан, а деиндустриализацията на Русия върви с пълна сила. Па да бе попитал руския адмирал къде са му карабълите...

    Коментиран от #55

  • 47 митето

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Не, брат, какъв Киев,":

    дай линк - иначе си пеАСТ
  • 48 Митрофанова

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Не се плаща за четене, а за коментиране.
  • 49 Ха-ха-ха

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "Голяма част":

    Значи признаваш че Крим , ЛНР и ДНР са си руски и заселени с руснаци, и че Путин си е в правото да защитава хората там от украинските нацисти.

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Голем прас

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Споко ! Другари и другарки !":

    Некъф пеераз от Свети Влас .
  • 52 Само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Това заради агитката на ЦСКА,нали? Защото лескарите първи са клекнали.
  • 53 любител

    11 0 Отговор
    ало миколчо нещо много се изхвърлящ надрусания иска само 7 системи пиейтриът ти отиде на 25. хахаха да не би да им намерихте пазар да делните с комика париците да има още за БЕЛО.
  • 54 володя

    0 3 Отговор
    Навремето Сталин нападнал Финландия, също бивша руска провинция. Ама не знам какво се е получило от тая затея, ако може някой да ми разясни.
  • 55 А бе,

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хи Хи Хии":

    като гледам цените по нашите бензиностанции....ние от кога сме във война?
  • 56 Какво признавам?

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Ха-ха-ха":

    В тия републики има руснаци, но и украинци, а съотношението им е неизвестно и променливо. Официално се говореше за 6млн. руснаци в Украйна, но са омешани в смесени бракове, има полуукраинци и полуруснаци. Проблемът е, че руснаците не искат да си ходят в прекрасната съседна РФ.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мечтай си

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "МЕСТНИТЕ МАЙКОПРОДАВЦИ":

    И кого са продали ? Майките ни са българки , не са рускини . Понимаеш ?
  • 59 Инжов

    1 0 Отговор
    Украйна има нужда не само от оръжия, но и от войници....
    От още нещо по-трърдо,дали няма нужда?
    То бива паразитизъм,бива ама тия счупиха рекорда!
Новини по държави: